Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 september 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(door Marco Stoovelaar met foto's van Henk Seppen)

Nederland herovert Europese titel!
English
BRNO (Tsjechië) - Het Nederlands Honkbal Team heroverde de Europese honkbaltitel vandaag (zondag 21 september) door met 6-3 te winnen in de finale tegen Italië, dat de titel had gepakt in 2010 en 2012.

Nederland zorgde voor een aanvallende show, want het scoorde vijf van de punten via homeruns!
Randolph Oduber en Kalian Sams opende de eerste en tweede inning met homeruns om Nederland op een vroege 2-0 voorsprong te zetten. Curt Smith en opnieuw Sams homerden daarna in de vierde inning om er 4-0 van te maken. Na het volgende punt te hebben gescoord na een fout in de zesde slagbeurt werd het zesde punt gescoord toen ook Smith zijn tweede homerun in de wedstrijd sloeg in de achtste inning. Italië scoorde de drie punten in de zevende inning en verkleinde de achterstand toen naar 5-3, maar liet ook de honken vol achter.

Met de winst van vandaag veroverde Nederland voor de 21e keer de Europese titel en de eerste sinds 2007, nadat de ploeg werd onttroond in Stuttgart (Duitsland) in 2010. Destijds verloor het Nederlands Team zowel de laatste wedstrijd van de Tweede Ronde als de Finale. Hetzelfde gebeurde twee jaar later toen het evenement plaatsvond in Nederland. In 2007 ontmoetten Nederland en Italië elkaar niet op het Kampioenschap in Spanje, omdat Italië toen werd uitgeschakeld voor de finaleronde.

Nederland vs. Italië op EK sinds 2005
DatumLocatieUitslagW/L
9 juli 2005Choceň (Tsjechië)4-1W
17 juli 2005Praag (Tsjechië)15-0 (6½)W
31 juli 2010Stuttgart (Duitsland)11-3L
1 augustus, 2010Stuttgart (Duitsland)8-4L
15 september 2012Rotterdam (Ned.)4-3L
16 september 2012Rotterdam (Ned.)8-3L
20 september 2014Brno (Tsjechië)5-0W
21 september 2014Brno (Tsjechië)6-3W
En dus dateert de laatste Nederlandse overwinning op Italië tijdens een Europees Kampioenschap van 17 juli 2005 toen Oranje Italië met 15-0 versloeg in de Finale na eerder in de voorronde al met 4-1 te hebben gewonnen. Het toeval wil dat het Kampioenschap van 2005 ook werd gehouden in Tsjechië en toen Praag als speellocatie had.

Vijf spelers op het huidige roster waren er in 2005 ook bij, namelijk pitchers David Bergman, Rob Cordemans en Diegomar Markwell, infielder Michael Duursma en outfielder Danny Rombley. Twee van de spelers uit de ploeg van 2005 waren nu bij het team als coach, catcher Sidney de Jong (Hitting Coach) en infielder Evert-Jan 't Hoen (1B Coach). Uit de staf waren vier leden uit 2005 ook nu actief. Ben Thijssen was toen de 3B Coach en vervulde die rol ook nu weer. Steve Janssen was de Pitching Coach in 2005 en is nu sinds vorig jaar de Manager. Uit de medische staf was fysiotherapeut Rob Tamminga er beide toernooien bij.

Het vierde staflid op beide evenementen is Robert Eenhoorn. In 2005 was hij de Manager en nu was hij in Brno als de Technisch Directeur van de Koninklijk Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). Eenhoorn leidde de ploeg als Manager in 2001-2008, waarna hij stopte en Technisch Directeur werd. Met dit kampioenschap sloot Eenhoorn zijn loopbaan bij de KNBSB na 14 jaar af. Per 1 oktober wordt hij de Directeur Algemene Zaken bij Eredivisie-voetbalclub AZ.

Medaille-stand Europese Kampioenschappen
LandGoudZilverBronsTotaal
Nederland219030
Italië1016329
België1269
Spanje111416
Groot-Brittannië0202
Duitsland0178
Griekenland0101
Rusland0101
Zweden0022
Frankrijk0011
Oh, nog een feitje. Er waren ook nog twee werpers met de naam Stuifbergen. In 2005 maakte Nick Stuifbergen deel uit van de Nederlandse pitching-staf en dit keer was zijn broer Tom Stuifbergen één van de Oranje-werpers.

Voor het Nederlands Honkbal Team was dit de 30e medaille op een Europees Kampioenschap, dat 60 jaar geleden voor het eerst werd georganiseerd, in 1954. Het Nederlands Team won de eerste titel in 1956 en dat was de eerste van zeven opeenvolgende titels en de eerste vanb 10 titels in 11 toernooien. Tussen 1975 en 1991 veroverde Italië de titel zesmaal tegenover drie Nederlandse titels. Nederland keerde daarna weer terug aan de top door te winnen in 1993 en 1995. Nadat Italië weer won in 1997 veroverde Nederland weer vijf opeenvolgende titels en die streak kwam ten einde toen Italië won in 2010.

Naast het winnen van de Europese titel kwamen er ook vijf individuele prijzen terecht bij het Nederlands Team, waaronder die van Meest Waardevolle Speler voor Curt Smith. Het was voor het eerst dat deze prijs weer werd gewonnen door een Nederlandse speler sinds Ivanon Coffie werd gekozen tot MVP na afloop van het toernooi in 2005. De laatste keer dat er vijf individuele prijzen naar het Nederlands Team gingen was in 2007, de laatste keer dat Oranje de titel won. Raily Legito was toen de Outstanding Defensive Player, had de meeste RBI's en sloeg de meeste Homeruns, terwijl Roger Bernadina de meeste Punten scoorde en de meeste Gestolen Honken had.

Individuele Prijzen
PrijsWinnaarTeam
Meest Waardevolle SpelerCurt SmithNederland
Outstanding Defensive PlayerAlessandro VaglioItalië
Beste Pitcher (ERA)Mike BolsenbroekNederland
Beste Pitcher (W-L)Eric GonzalezSpanje
Beste SlagmanOscar AnguloSpanje
Meeste Gescoorde PuntenCurt SmithNederland
Meeste Binnengeslagen PuntenGianison BoekhoudtNederland
Meeste HomerunsJakub SladekTsjechië
Meeste Gestolen HonkenKalian SamsNederland
Toen het Nederlands Team werd onttroond in 2010 in Stuttgart (Duitsland) had de ploeg geen actieve profspelers in de selectie. Er waren geen profs beschikbaar, omdat het evenement plaatsvond in juli en dat is natuurlijk midden in de profseizoenen. En dus was het team geheel samengesteld uit spelers die uitkwamen in de Nederlandse Hoofdklasse.

In 2012, toen het toernooi in september voor eigen publiek plaatsvond, werden acht actieve profspelers aan het team toegevoegd, waaronder drie werpers, vier 'elke-dag' positiespelers en een back-up catcher. De vier positie-spelers waren Curt Smith, Nick Urbanus, Kalian Sams en Hainley Statia. Maar twee jaar geleden stond de ploeg met lege handen.

Dit keer keerden Smith, Urbanus, Sams en Statia weer terug in het team en kregen gezelschap van nog eens vier professionele positie-spelers. Dit octet vormde de basis in de dagelijkse line-up van Manager Steve Janssen. Pitcher Wendell Floranus was de negende professional in de selectie van dit jaar.

In de wedstrijd van vandaag nam het Nederlands Team een vroege 2-0 voorsprong. Randolph Oduber dreunde de derde worp van de Italiaanse Michael Colla in de eerste inning over linksveld-omheining voor een snelle 1-0 voorsprong. Kalian Sams deed hetzelfde in de tweede slagbeurt, beginnen met een homerun.

Eindstand
#Team
1Nederland
2Italië
3Spanje
4Tsjechië
5Duitsland
6Frankrijk
7België
8Rusland
9Groot-Brittannië
10Griekenland
11Zweden
12Kroatië
Er volgden meer homeruns. De 27-jarige Michael Colla zou er nog twee moeten incasseren in de vierde inning. De in Amerika geboren Colla speelt sinds 2008 professioneel en gooide dit seizoen op Double-A niveau bij de Tampa Bay Rays, waar hij 7-12 was. Daar kreeg hij 11 homeruns tegen in 144 innings. Vandaag kreeg de rechtshander er vier tegen in 3 1/3 inning!


...Startende werper Rob Cordemans...
(© Foto: Henk Seppen)
De 39-jarige veteraan Rob Cordemans startte zoals verwacht voor Nederland. Hij was voor vandaag tijdens het toernooi nog niet in actie gekomen. Dat gaf de rechtshander extra tijd om te herstellen van een blessure en hij deed het uitstekend vandaag. Cordemans schakelde de eerste negen slagmensen op rij uit, waarvan vier met drie slag. Met een 2-0 achterstand dreigde Italië iets terug te gaan doen in de vierde inning. Juan Carlos Infante en Stefano Desimoni begonnen met honkslagen schoven op na een opofferingsstootslag. Cordemans volgde met drie slag voor Alex Sambucci, maar kreeg de honken vol via vier wijd voor Alex Liddi. En dus gooide Cordemans min of meer om Liddi heen, die in 2011 de eerste in Italië geboren en opgegroeide speler werd die de Major League bereikte als speler van Seattle Mariners. Met Liddi op het eerste honk stonden de honken nul vol, maar het creëerde ook een gedwongen loop. Maar dat had Cordemans niet nodig, want hij sloot de inning zelf af met drie slag voor Alberto Mineo.

De Nederlandse aanval voegde onmiddellijk twee punten toe in de tweede helft van de vierde inning. Curt Smith sloeg de derde lead-off homerun in de wedstrijd, waarna Kalian Sams een 'towering homerun' sloeg met één uit, zijn tweede in de wedstrijd, om de stand op 4-0 te brengen. Het betekende het einde voor Colla, die viermaal drie slag gooied en maar vier slagmensen tot de honken toeliet. Maar die vier hoefden alleen de honken maar aan de raken, want ze homerden allemaal.

In de vijfde inning nam David Bergman de pitching over van Cordemans. Hij zag hoe Italië weer de eerste twee slagmensen op het honk kreeg in de zevende. Stefano Desimoni kwam via een fout op het honk, waarna Alessandro Vaglio vier wijd kreeg. Omdat het in de voorgaande inning was begonnen met (soms flinke) regen was de heuvel wat modderig geworden en dus werd de wedstrijd onderbroken. De groundscrew plaatste nieuw gravel op zowel de heuvel als het thuisplaat-gebied, waarna de wedstrijd na ongeveer 10 minuten weer werd hervat. Hierna 'overhandigde' Bergman Alex Sambucci zijn derde strikeout en kreeg even later de steun van een fraai dubbelspel op een grounder van Alex Liddi.

In de 2e8 verhoogde het Nederlands Team de voorsprong naar 5-0 op Tiago Da Silva, die het werpen overnam van José Escalona, Colla's vervanger. Hainley Statia opende met een honkslag, waarna Curt Smith vier wijd kreeg. Da Silva volgde met drie slag voor Gianison Boekhoudt en Kalian Sams, maar moest een punt toestaan toen een grounder van Shawn Zarraga eindigde in een fout van eerste honkman Alex Sambucci.


...Manager Steve Janssen met de kampioensbekers...
(© Foto: Henk Seppen)
In de eerste helft van de zevende inning kwam Italië echt terug in de wedstrijd door driemaal te scoren en de achterstand te verkleinen naar 5-3. Met één uit kreeg David Bergman een tweehonkslag tegen van Mario Chiarini, waarna vier wijd volgde voor Erik Epifano. Hierna sloeg ook Lorenzo Avagnina een tweehonkslag langs de linksveld-lijn en zorgde daarmee voor het eerste Italiaanse punt. De honken kwamen vol te staan toen ook Juan Carlos Infante vier wijd kreeg. Hierna scoorde Italië het volgende punt toen Bergman, die ogenschijnlijk wat last leek te hebben van zijn schouder, ook vier wijd gooide op Stefano Desimoni. De rechtshander werd opgevolgd door Tom Stuifbergen, die net als Cordemans en Bergman terugkeerde na een blessure. Moesten Cordemans en Bergman een paar weken toekijken, Stuifbergen gooide het hele seizoen niet, totdat hij onlangs terugkeerde als werper bij Corendon Kinheim. Stuifbergen moest het opnemen tegen Alessandro Vaglio en die kreeg het eerste honk toen hij werd geraakt door een worp. Echter, TV-herhalingen toonden dat de bal vaglio of helemaal niet raakte of anders minimaal schampte. Hoe dan ook, Vaglio stond op het eerste honk en Italië had weer een punt gescoord om de stand op 5-3 te brengen. Hierna verwerkte Stuifbergen prima een comeback-grounder van Alex Sambucci (die vandaag niet echt succesvol was) om Infante gedwongen uit te schakelen op de plaat. De rechtshander volgde met drie slag voor powerhitter Alex Liddi om de inning af te sluiten en de honken vol achter te laten!

In de achtste inning kreeg Stuifbergen drie nullen op rij, waaronder twee strikeouts. De eerste van deze strikeouts was een gecallde op lead-off hitter Alberto Mineo, die het niet eens was met de call en dat ook liet weten aan de Tsjechische Home Plate Umpire David Kulhanek.

In de tweede helft van de achtste voegde Nederland een 'insurance run' toe toen Curt Smith ook zijn tweede homerun in de wedstrijd sloeg. En het was ook nog eens de vierde lead-off homerun van Nederland! Hierna kreeg Gianison Boekhoudt vier wijd. De laatste worp was net buiten de slagzone en kreeg een reactie van de Italiaanse Manager Marco Mazzieri. In de voorgaande inning was Mazzieri ook al in discussie gegaan met Kulhanek over zijn slagzone. Dit keer zei Mazzieri iets teveel en werd weggestuurd.

In de eerste helft van de negende inning zorgde Stuifbergen opnieuw voor drie opeenvolgende nullen. Een vangbal in het linksveld werd gevolgd door een fraaie actie van derde honkman Nick Urbanus. De wedstrijd kwam ten einde toen Stefano Desimoni een grounder sloeg naar tweede honkman Hainley Statia. De Europese titel was weer terug in Nederland!

De Nederlandse line-up was als volgt:
Randolph Oduber (CF, 1-uit-4), Hainley Statia (2B, 1-uit-4), Curt Smith (1B, 2-uit-3), Gianison Boekhoudt (DH, 0-uit-3), Kalian Sams (LF, 2-uit-4), Shawn Zarraga (C, 0-uit-3), Yurendell de Caster (RF, 0-uit-3), Sharlon Schoop (SS, 0-uit-4), Nick Urbanus (3B, 1-uit-3). Danny Rombley (0-uit-1) nam in de zevende inning het rechtsveld over van De Caster en Gilmer Lampe werd ingezet als pinch-runner voor Boekhoudt in de achtste inning, waarna hij de nieuwe designated hitter werd.


...Randolph Oduber opent de 1e inning met een homerun...
...en wordt begroet door 3B Coach Ben Thijssen...

...Hainley Statia duikt veilig terug naar het 1e honk...
...in de zesde inning...

...Gianison Boekhoudt slaat raak voor het Nederlands Team...

...Curt Smith tikt Juan Carlos Infante tijdens een pick-off...

...Tijdens de regen vraagt Manager Steve Janssen...
...HP Umpire David Kulhanek de heuvel te bekijken...

...De groundscrew plaatst nieuw gravel op de heuvel; de spelers...
...en de Franse umpire Serge Makouchetchev kijken toe...

...De laatste nul is gemaakt...
...Het Nederlands Team is Europees Kampioen...

...Rob Cordemans wordt geïnterviewd door Andy Houtkamp...
...voor NOS Studio Sport...

...Kalian Sams wordt begroet na zijn 2e HR...


...Celebration Time...


...Curt Smith...
...MVP & Meeste Gescoorde Punten...

...Mike Bolsenbroek...
...Beste Pitcher...

...Gianison Boekhoudt...
...Meeste Binnengeslagen Punten...

...Kalian Sams...
...Meeste Gestolen Honken...

...Michael Duursma krijgt de Europese Kampioensbeker...
...uit handen van CEB-President Jan Esselman...

...Het Nederlands Team viert de eerste Europese titel...
...sinds 2007...

...De afscheid nemende Technisch Directeur Robert Eenhoorn...
...sluit zijn activiteiten af met een Europese titel......De winnende staf...
...Peter Meijers (Team Manager), Pepijn van Ingen (Fysio),...
...Evert-Jan 't Hoen (1B Coach), Sidney de Jong (Hitting Coach),...
...Wim Martinus (Bullpen Coach), Steve Janssen (Manager),...
...Bernie Beckman (Scout), Robert Eenhoorn (Techn.Directeur),...
...Rob Tamminga (Fysiotherapeut), Ben Thijssen (3B Coach)...
...Op de voorgrond zit Ton Meiresonne (Equipment Manager)...

...Een foto om naar huis te mailen...


...Fotograaf Henk Seppen viert mee...
...Hier is hij met de Europese kampioensbekers...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

(21 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.