Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 november 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)


...Manager Victor Mesa tijdens de...
...2013 World Baseball Classic...
(© Foto: Henk Seppen)
Cuba wint honkbalgoud op Central American & Caribbean Games
English
CANCÚN (Mexico) - Cuba heeft het Goud gewonnen op het honkbal-toernooi van de Central American & Caribbean Games. In de finale (21 november) versloeg Cuba Nicaragua met 9-3.

De Cubaanse ploeg stond weer onder leiding van Manager Victor Mesa Martínez, de overbekende voormalige speler, die vele jaren uitkwam voor de Cubaanse Nationale Ploeg. Als speler won Mesa het goud met Cuba op de Olympische Spelen van 1992 (Barcelona, Spanje), veroverde vijf Wereldtitels, vijf Intercontinental Cup-titels, vijf Pan American Games-titels en driemaal goud op de Central American & Caribbean Games. Mesa, die 19 seizoenen in de Cubaanse National League speelde, is ondermeer bekend voor het dragen van handschoenen sinds hij coach is.

De 22e editie van de Central American & Caribbean Games in Veracruz (Mexico) opende op 14 november en wordt afgesloten op 30 november. In het twee weken durende evenement nemen atleten van 31 landen (waaronder Aruba) deel aan 40 verschillende sporten, waaronder honkbal en softbal.

Honkbal is één van de slechts vijf sporten die wordt beoefend op alle edities van de Central American & Caribbean Games sinds dit evenement voor het eerst werd georganiseerd in 1926. De andere sporten zijn atletiek, basketbal, schietsport en zwemmen.

Het honkbal-toernooi begon op 15 november, terwijl de finales werden gespeeld op 21 november. Het was de 15e keer en de eerste sinds 2006 dat Cuba het honkbalgoud won op dit evenement. Vier jaar geleden, toen het multi-sport evenement werd gehouden in Puerto Rico, nam Cuba niet deel (in geen enkele sport) en veroverde het gastland de gouden medaille.


...Alfredo Despaigne aan slag tijdens...
...de 2013 World Baseball Classic...
(© Foto: Henk Seppen)
Na twee puntloze innings scoorde Cuba het eerste punt in de tweede helft van de derde inning, waarna er drie werden toegevoegd in de vierde slagbeurt. Nicaragua pakte een punt terug in de eerste helft van de vijfde, maar Cuba antwoordde met twee runs in de zesde. Met een 6-1 achterstand scoorde Nicaragua tweemaal in de zevende om er een 6-3 stand van te maken, maar Cuba nam onmiddellijk meer afstand door tweemaal te scoren in de zevende en nog een punt toe te voegen in de achtste om de stand op 9-3 te brengen.

Cuba, dat 14 lopers achterliet, kwam tot 14 honkslagen op zeven werpers, waaronder twee van veteraan-spelers Yulieski Gourriel, Alfredo Despaigne en Frederich Cepeda. Yadiel Hernandez droeg bij met drie binnengeslagen punten. Hernandez sloeg het eerste punt binnen in de derde inning en leverde ook een aandeel in de vierde en zesde slagbeurt. Gourriel, Despaigne en Cepeda hebben aan vele internationale evenementen deelgenomen, waaronder de Olympische Spelen, World Baseball Classic en Wereldkampioenschap. Ze namen met Cuba ook deel aan de Haarlemse Honkbal Week en World Port Tournaments, de twee grote jaarlijke honkbaltoernooien in Nederland.


...Alfredo Despaigne scoort een punt voor Cuba...
...tijdens de Haarlemse Honkbal Week 2008...
(© Foto: Henk Seppen)
Freddy Asiel Alvarez startte voor Cuba en stond zes honkslagen toe in zes innings, terwijl hij driemaal drie slag gooide. De rechtshander domineerde in de eerste drie innings, waarna hij gesteund werd met een aantal fraaie verdedigende acties in de volgende innings. Yasiel Sierra (twee innings) en Hector Manuel Mendoza (één inning) maakten het duel hierna af en stonden nog maar één honkslag toe aan Nicaragua.

In de Voorronde opende Cuba het toernooi in Groep A met een 4-0 winst vs. Puerto Rico, waarna met 10-1 werd gewonnen van gastheer Mexico. In de derde wedstrijd boekte Cuba een 10-0 shutout tegen Guatemala om op de eerste plaats te eindigen.

In de halve finale ontmoette Cuba de Dominicaanse Republiek, wat tweede was geworden in Groep B. Cuba won met 6-3 om de finale te bereiken. Tegenstander Nicaragua, de winnaar van Groep B, bereikte de finale door met 2-1 te winnen in de halve finale tegen Puerto Rico. De Dominicanen wonnen het brons door met 8-1 te winnen vs. Puerto Rico.

Alle wedstrijden werden gespeeld in Estadio Beto Ávila in Cancún.

De Cubaanse powerhitter Alfredo Despaigne was de Beste Slagman van het toernooi met een .471 (8-uit-17) slaggemiddelde. De meeste homeruns werden geslagen door Manual Hernandez, die er drie sloeg voor Guatemala, dat op de achtste en laatste plaats eindigde.

Eindstand
#Team.#Team
1CUBA.5MEXICO
2NICARAGUA.6VENEZUELA
3DOMINICAANSE REPUBLIEK.7PANAMA
4PUERTO RICO.8GUATEMALA


...Frederich Cepeda aan slag voor Cuba tijdens...
...de Haarlemse Honkbal Week 2012...

...Yulieski Gourriel bereidt zich voor op een slagbeurt...
...tijdens het World Port Tournament 2013...
(© Foto's: Henk Seppen)

(21 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar marco@stoovelaar.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.