Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 april 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
Happy Birthday, Wrigley Field
English
CHICAGO, Illinois (USA) - Vandaag (woensdag 23 april) is een historische dag in Chicago, want het is de 100e verjaardag van Wrigley Field. Het stadion van de Chicago Cubs was vandaag precies 100 jaar geleden de locatie van de eerste wedstrijd die er werd gespeeld. Dat duel ging tussen de Chicago Federals en Kansas City Packers in de Federal League, wat destijds de derde Major League was naast de National en American League.


...Het beeld van Ernie Banks...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Dat werd vandaag gevierd voor aanvang van de wedstrijd tussen de Cubs en Arizona Diamondbacks. Beide teams speelden in pakken uit 1914, waarbij de Diamondbacks voor de gelegenheid de pakken droegen van de Kansas City Packers (inclusief boordjes).

De Cubs stonden vandaag met 5-2 voor in de eerste helft van de negende inning, maar toen kreeg closer Pedro Strop de honken vol met nul uit. Hij gooide hierna drie slag, kreeg een 2-run single tegen van Martin Prado, volgde met een tweede strikeout en werd opgevolgd door James Russell. Die moest een honkslag incasseren van Miguel Montero, waardoor de stand in evenwicht kwam. Hierna werd Justin Grimm de nieuwe werper, maar die werd op zijn beurt begroet met een 2-run triple van Aaron Hill, waardoor de Diamondbacks (of KC Packers) op een 7-5 voorsprong kwamen. De Cubs wisten het duel hierna in de 2e9 niet meer om te draaien en stonden met lege handen.

Voor de wedstrijd namen een aantal voormalige grootheden van de Cubs deel aan de festiviteiten, waaronder Mr. Cub Ernie Banks (die de 500e homerun in zijn loopbaan in Wrigley Field sloeg), Ferguson Jenkins, Billy Williams, Andre Dawson, Milt Pappas, Bob Dernier, Gary Matthews, Lee Smith en Ryan Dempster. Ook geëerd werd de befaamde derde honkman Ron Santo, die in 2010 overleed en werd vertegenwoordigd door zijn kleinzoons.

De ceremoniële eerste bal werd gegooid door Sue Quigg, de achternicht van voormalig Cubs-eigenaar Charles Weeghman. De bal die ze gooide was 100 jaar geleden door haar grootmoeder Dessa Weeghman gebruikt tijdens een eerste bal-ceremonie voor aanvang van een Chi-Feds wedstrijd.

Na afloop van de eerste helft van de vijfde inning werd 'Happy Birthday' gezongen in het stadion. Tijdens de 7th inning stretch werd 'Take Me Out To The Ball Game' gezongen door Sue Quigg, Fergie Jenkins, Billy Williams en voormalig Chicago Bears-linebacker Dick Butkus. Op dat moment werd ook voormalig Cubs radio/tv-commentator Harry Caray geëerd, want die werd 100 jaar geleden geboren. Caray (1914-1998) was ondermeer bekend voor het zelf zingen van 'Take Me Out To The Ball Game' in het stadion en werd daarbij regelmatig vergezeld door allerlei prominenten die het befaamde lied met hem meezongen.

Wrigley Field is het tweede oudste Major League-stadion achter Fenway Park, het stadion van de Boston Red Sox, dat sinds 1912 in gebruik is. Achter het outfield van Wrigley Field werden door de jaren heen verschillende tribunes gebouwd op er achter liggende huizen en bedrijven waar fans de wedstrijd kunnen volgen.

Op Nieuwjaarsdag 1913 ging Charles Weeghman, de eigenaar van de Chicago Federals, akkoord met de huur voor 99 jaar op een klein stuk land gelegen op de hoek van Clark en Addison Streets in het noorden van Chicago. In twee maanden tijd werd daar een stadion gebouwd, wat 250.000 dollar kostte, een zitcapaciteit had van 14.000 en Weeghman Park werd genoemd. Op 23 april 1914 spelen de Chicago Federals hun eerste Major League-wedstrijd in het nieuwe stadion en winnen met 9-1 van de Kansas City Packers. Art Wilson, catcher van de Chi-Feds, slaat twee homeruns. In het eerste seizoen eindigt Chicago op de tweede plaats.

In 1915, wordt het team omgedoopt tot Chicago Whales en wordt kampioen op de laatste dag van het seizoen.

In 1916, na de opheffing van de Federal League, gaan de Whales samen met de Chicago Cubs uit de National League en worden de Cubs. De Cubs spelen hun eerste wedstrijd in Weeghman Park op 20 april en winnen met 7-6 in elf innings vs. de Cincinnati Reds.

Nadat Charles Weeghman stopt als club president in 1919 wordt het stadion hernoemd in Cubs Park.

In 1920 wordt de eerste American football-wedstrijd in het stadion gespeeld door de Chicago Tigers. In 1921 gaan de Chicago Bears het stadion als hun thuisveld gebruiken.

Op 11 augustus 1924 neemt William Wrigley, Jr. het huurcontract van Cubs Park over. Op 1 oktober 1924 wordt de eerste honkbalwedstrijd van een Chicago-team uitgezonden door WGN Radio.

In 1926 begint de bouw van een tweede ring in het stadion en in december van dat jaar wordt het stadion hernoemd in Wrigley Field.

In 1932 is Chicago Cubs de eerste club die een omroep-systeem installeert. Tot dat moment liep de announcer in het stadion rond van bullpen naar bullpen met een megafoon om de line-ups en wijzigingen aan te kondigen.

Op 1 oktober 1932 spelen de Cubs in de World Series tegen de New York Yankees. Het was op deze dag in Wrigley Field, in Game 3, dat Babe Ruth zijn legendarische 'called shot' zou hebben gemaakt. Ruth leek richting outfield te wijzen vlak voordat hij een homerun sloeg.

In 1937 werd de beroemde klimop (350 Japanse planten en 200 Boston klimop-planten) geplaatst aan de onderkant van de nieuwe stenen outfield-muren. Ook werden de beroemde 'bleachers' (outfield-tribunes) en scorebord in dat jaar geplaatst.

In 1941 is Chicago Cubs het eerste team dat een organist binnen het stadion heeft spelen.

Op 13 juli 1946 zendt WBKB de eerste honkbalwedstrijd op televisie uit vanuit Wrigley Field als de Cubs spelen tegen de Brooklyn Dodgers.

In 1988 is Wrigley Field het laatste Major League-stadion dat een lichtinstallatie krijgt. Op 8 augustus van dat jaar gaat het licht voor het eerst aan tijdens de eerste avondwedstrijd in Wrigley Field. Echter, de wedstrijd wordt gestaakt vanwege regen.

Meer historische feitjes van Wrigley Field


...De perskamer in Wrigley Field...

...Stadion-organist Gary Pressy...
(© Alle Foto's: Marco Stoovelaar)

(23 april)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar marco@stoovelaar.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.