Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 april 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
Nog geen 1.000e zege voor Neptunus
English
HOOFDDORP / DEN HAAG / DORDRECHT / VLEUTEN - DOOR Neptunus was niet succesvol in de eerste poging hun historische 1.000e overwinning op Hoofdklasse-niveau te veroveren. De Rotterdammers verzuimden een vroege 2-0 voorsprong vast te houden en uit te breiden en verloren met 5-3 bij Vaessen Pioniers, dat de eerste avondwedstrijd in hun nieuwe stadion speelde. En dus verloor Neptunus de eerste wedstrijd van het seizoen en kreeg ook de eerste punten tegen na 23 opeenvolgende puntloze innings sinds de start van het seizoen. De volgende mogelijkheid voor Neptunus om de 1.000e zege te boeken is aanstaande zaterdag als de ploeg opnieuw in Hoofddorp speelt.

L&D Amsterdam Pirates en Corendon Kinheim registreerden donderdagavond (24 april) beide grote shutout-overwinningen om ongeslagen te blijven. Amsterdam scoorde 17 punten op 18 honkslagen om met 17-0 te winnen bij Mampaey The Hawks, terwijl Kinheim 18 punten scoorde op 17 honkslagen om met 18-0 te winnen bij ADO Lakers. Voor ADO Lakers was dit de vierde opeenvolgende shutout-nederlaag sinds de start van het seizoen.

In Vleuten werd het duel tussen UVV en Mr. Cocker HCAW gestaakt in de eerste helft van de zevende inning vanwege regen en onweer. HCAW stond op dat moment met 9-3 voor en nadat het duel niet meer werd hervat werd dit ook de eindstand.

In de uren richting aanvangstijd van 19:30 uur in Hoofddorp en Vleuten was er kans op regen en onweer. Hoewel het hard regende op plaatsen in de omgeving van Hoofddorp druppelde het slechts licht in het stadion met in de verte wat onweersgeluiden. En dus werd het duel in droog weer en probleemloos gespeeld. Aanvankelijk waren er ook geen weersproblemen in Vleuten, maar tijdens de 7e inning leidden de regen en onweer tot de beslissing het duel te onderbreken. Het weer was prima in Den Haag en Dordrecht.

(24 april)
Vaessen Pioniers vs. DOOR Neptunus
In Hoofddorp zou een overwinning DOOR Neptunus de 1.000e zege op Hoofdklasse-niveau hebben opgeleverd en was Neptunus het eerste team in de historie zijn geworden die dit presteerde. In de eerste inning leek Neptunus op weg naar een overwinning nam een snelle 2-0 voorsprong, maar de Rotterdammers verzuimden dit vast te houden. Tegenstander Vaessen Pioniers kwam langszij, nam een 3-2 voorsprong, zag Neptunus de stand in balans brengen, maar won daarna met 5-3 om de eerste avondwedstrijd in het nieuwe stadion winnend af te sluiten.


...Vince Rooi kort voor zijn RBI-double...
...in de 7e inning op starter Diegomar Markwell...
...Catcher Mourik Huijser en HP Umpire...
...Roy van de Wateringen wachten ook op de worp...
...Umpire Henri van Heijningen kijkt ook toe...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Neptunus sloeg snel toe in de eerste inning op de Venezolaan Ricardo Hernandez Sanchez. Verschillende van de eerste worpen van de linkshandige starter waren hoog en hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Gyenuar Lopez, waarna hij een RBI-triple moest incasseren van volgende slagman Benjamin Dille. Hernandez schakelde hierna Raily Legito met drie slag uit, maar Dwayne Kemp volgde met een opofferingsslag om de stand op 2-0 te brengen. Hernandez sloot de inning vervolgens af met drie slag voor Gianison Boekhoudt en gooide vanaf dat moment goed, terwijl hij gesteund werd met een aantal prima verdedigende acties.

In de volgende vijf inning stond Hernandez nog maar één loper tot het tweede honk toe. Dat gebeurde in de derde slagbeurt. Lopez opende toen met een honkslag en bereikte het tweede honk toen tweede honkman Zerzinho Croes een fraaie 'play' maakte op een harde grounder van Benjamin Dille. Maar Lopez bleef daarna achter.

In de vierde inning kreeg Hernandez een lead-off single tegen van Boekhoudt, maar werd daarna gesteund met een dubbelspel toen Daniel Fernandes een line drive sloeg naar Croes. In de zesde inning sloeg Legito een honkslag met één uit, maar na een vangbal eindidge de inning toen linksvelder Kevin Dirksen een mooie vangbal maakte op de warning track vlak voor de omheining op een uithaal van Boekhoudt.

Neptunus-starter Diegomar Markwell kende eveneens een matige eerste slagbeurt. Hij moest honkslagen toestaan aan Zerzinho Croes, Mark Duursma en Dirk van 't Klooster, waardoor de honken vol kwamen te staan en kreeg een punt tegen toen Danny Rombley een opofferingsslag sloeg. De honken kwamen opnieuw vol te staan toen de linkshander vier wijd gooide op Vince Rooi, maar kwam uit de inning na een pop-fly en strikeout, zodat Pioniers dus drie lopers achterliet.

In de tweede inning werd ook Markwell gesteund met een dubbelspel, maar hierna kreeg hij het gelijkmakende punt tegen met twee uit in de derde slagbeurt. Rombley sloeg toen een honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een hierna volgende honkslag van Rooi, zodat de stand op 2-2 kwam. In de vierde en vijfde inning zorgde Markwell voor drie nullen op rij.

Na acht slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld kreeg Markwell een one-out single tegen in de zesde inning van Kevin Dirksen. Die schoof op na een vrije loop met twee uit voor Dè Flanegin en scoorde het leidende punt na een honkslag van rookie Max Draijer.

De voorsprong was echter van korte duur, want Neptunus kwam op 3-3 in de eerste helft van de zevende inning. Hernandez gooide toen vier wijd op Adrian Anthony, kreeg een honkslag tegen van Daniel Fernandes en werd opgevolgd door Sedley Karel. De loper schoven even later op na een opofferingsstootslag van Mourik Huijser. Hierna werd Anthony op de plaat uitgeschakeld na een mooie 'play' van derde honkman Vince Rooi naar catcher Shane Boeree op een korte grounder van Shaldimar Daantji. Dat bracht Fernandes naar het derde honk en die scoorde kort erna de gelijkmaker op een honkslag van Gyenuar Lopez.

In de tweede helft van de 7e inning hernam Pioniers de leiding. Shane Boeree opende met vier wijd, maar Markwell volgde met drie slag voor powerhitters Dirk van 't Klooster en Danny Rombley. Hierna sloeg Vince Rooi de bal richting rechtsveld-foutlijn. Rechtsvelder Gianison Boekhoudt moest van ver komen en probeerde de bal te vangen, maar die viel voor een RBI-double en bracht de stand op 4-3 in het voordeel van Pioniers. Het leidde tot het vertrek van Markwell, die werd opgevolgd door Misja Harcksen. De rechtshander werd begroet met een andere klap richting rechtsveld-foutlijn, dit keer van de knuppel van Kevin Dirksen. Opnieuw maakte Boekhoudt een poging de bal te vangen en raakte de bal aan, die vervolgens naar fout gebied rolde. Home Plate Umpire Roy van de Wateringen gaf onmiddellijk en resoluut aan dat de bal goed was en dus scoorde Rooi het vijfde Pionier-punt en eindigde Dirksen met een tweehonkslag. Even later probeerde Dirksen te scoren op een honkslag van Mark-Jan Moorman, maar werd op de plaat uitgeschakeld via een prima aangooi van linksvelder Daniel Fernandes naar catcher Mourik Huijser, die vandaag zijn 23e verjaardag vierde.

Neptunus kreeg twee lopers op de honken met twee uit in de achtste inning, maar Sedley Karel sloot daarna af met een strikeout. In de 2e8 sloeg Zerzinho Croes een honkslag met twee uit, stal het tweede honk en probeerde te scoren op een fout, maar werd op de plaat uitgeschakeld na een prima actie van eerste honkman Gyenuar Lopez. Pioniers-closer Bayron Cornelisse gooide de negende inning, gooide vier wijd met één uit, maar sloot het duel af met een strikeout en verdiende zijn eerste save van het seizoen.


...de eerste avondwedstrijd in het nieuwe stadion in Hoofdddorp...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

Vaessen Pioniers - DOOR Neptunus 5-3
RHE
DOOR Neptunus200000100-361
Vaessen Pioniers10100120X-5111
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, L (1-1)6.274855
Misja Harcksen0.1--2--
Jorian van Acker1--1--
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Ricardo Hernandez Sanchez6 (*)33533
Sedley Karel, BS (1), W (1-0)2211--
Bayron Cornelisse, SV (1)111---
(*) - Hernandez gooide op twee slagmensen in de 7e inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Roy van de Wateringen, 1B-Martijn Bosschaart, 3B-Henri van Heijningen.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play-Maaike Houtkamp.
Speeltijd-2:54 uur.
ADO Lakers vs. Corendon Kinheim
In Den Haag diende Corendon Kinheim ADO Lakers de vierde opeenvolgende shutout-nederlaag toe en won met 18-0 op 17 honkslagen, waaronder vier van René Cremer en rookie Sven van de Sanden. De laatste scoorde ook vier punten. Alle startende Kinheim-spelers scoorden minimaal één punt. Met uitzondering van Jefferson Muzo (die 0-uit-4 sloeg met een vrije loop) sloegen alle starters ook minimaal één honkslag.


...René Cremer...
...2 Runs, 4 Hits, triple, RBI...
(© Foto: Henk Seppen)
Kinheim kwam tot een rally van negen punten in de eerste helft van de eerste inning, die bijna een half uur duurde. Met één uit gooide ADO Lakers rookie starter Jeremy Winkel vier wijd op Björn Henrichs en Quintin De Cuba, waarna hij moest toezien hoe de lopers het volgende kregen, omdat schijn was geconstateerd. Hierna homerde Bryan Engelhardt om Kinheim een snelle 3-0 voorsprong te bezorgen.

De homerun was één van vijf honkslagen van Kinheim in de eerste slagbuert, waarin de ADO Lakers-verdediging driemaal in de fout ging. Na Engelhardt's homerun sloegen Jeffrey Arends en Mervin Gario een honkslag, waarna een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Dashenko Ricardo en de honken vol kwamen te staan. Ricardo ging vervolgens gedwongen uit op een klap van Sven van de Sanden, die een punt binnenbracht, waarna het volgende punt werd gescoord op een foute aangooi bij een poging een dubbelspel te maken. Een vrije loop voor Jefferson Muzo en honkslag van René Cremer in zijn tweede slagbeurt in de inning volgden en zorgden opnieuw voor volle honken, resulterend in het vertrek Winkel. Sylvester Martina nam de pitching over, maar die zag Henrichs het honk bereiken op een fout die twee punten opleverde, waarna hij een 2-run double tegenkreeg van De Cuba die de stand opvoerde naar 9-0. Engelhardt kreeg hierna nog vier wijd, waarna de inning eindelijk ten einde kwam toen Arends een vangbal sloeg.

En daarna, na zo'n 30 minuten, kon ook Kinheim-starter David Bergman zijn plek op de heuvel innemen. Maar dat werd een kort optreden, want de rechtshander zorgde voor drie nullen op rij met slechts zes worpen.

In de tweede inning voegde Kinheim drie runs toe na een tweehonkslag van Ricardo, honkslag van Henrichs en een geraakt werper met volle honken voor De Cuba. Martina schakelde hierna drie Kinheimers op rij uit in de derde inning, maar twee runs volgden daarna in de vierde slagbeurt, dankzij een 2-out honkslag met volle honken van Calvin Martinus.

In de 1e5 waren er verschillende defensieve wijzigingen voor ADO Lakers, waaronder Glenn Romney als nieuwe werper. Die hield Kinheim puntloos in de vijfde en zesde inning, maar moest toen nog eens vier runs toestaan in de zevende. Een tweehonkslag van Sven van de Sanden, doorgeschoten bal, driehonkslag van René Cremer en een wilde worp verhoogden de stand toen naar 18-0.

Na de drie nullen op rij in de eerste inning kreeg David Bergman een lead-off double tegen van Edzul Robles in de tweede inning, gevolgd door een honkslag van Irving Redan, maar een vangbal en twee strikeouts maakten daarna een einde aan de inning. Bergman kreeg nog twee hits tegen in de vierde inning, maar opnieuw liet ADO Lakers twee lopers achter. In de vijfde werd Bergman gesteund met een dubbelspel, waarna Raymond Rutte en Jerrold Martijn de laatste twee innings gooide voor Kinheim. Rutte zorgde voor drie nullen op rij, Martijn stond nog één honkloper toe.

ADO Lakers - Corendon Kinheim 0-18 (7 inn.)
RHE
Corendon Kinheim9302004-18171
ADO Lakers0000000-053
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
David Bergman, W (1-0)55-5--
Raymond Rutte1-----
Jerrold Martijn1-1---
pitchers ADO Lakersinn.SOBBHRER
Jeremy Winkel, L (0-1)0.2-3483
Sylvester Martina3.1-3865
Glenn Romney341544
Homerun: Kinheim: Bryan Engelhardt (2)(3-run,1e,op Winkel).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Winfried Berkvens, 1B-Fred van Groningen Schinkel, 3B-Mario Blaauw.
Official Scorer-Rienette Hamers.
Play-by-Play-Ger van Dongen.
Speeltijd-2:25 uur.
Mampaey The Hawks vs. L&D Amsterdam Pirates

...Remco Draijer...
...2 runs, 2 Hits, HR, 5 RBI's...
...Koploper Hoofdklasse met 10 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
in Dordrecht produceerde L&D Amsterdam Pirates twee grote rallies en won met 17-0 vs. Mampaey The Hawks. Amsterdam kwam tot 18 honkslagen, waaronder drie van Rashid Gerard. Remco Draijer homerde en had vijf binnengeslagen punten. Draijer voert de Hoofdklasse nu aan met 10 RBI's. Alle Amsterdamse spelers die aan het duel deelnamen sloegen minimaal één honkslag met uitzondering van startende eerste honkman Kenny Berkenbosch, die 0-uit-3 sloeg. Maar Berkenbosch kreeg eenmaal vier wijd en dat betekende dat alle Pirates-spelers het honk bereikten in het duel. Alle spelers scoorden ook minimaal één punt, behalve Berkenbosch.

Amsterdam opende de score met twee runs in de tweede inning op starter Evan Simons, die vorige week nog de Kinheim-aanval het zwijgen oplegde in vijf-plus innings. Bas de Jong en Percy Isenia begonnen de inning met vier wijd. De eerste scoorde toen er een foute aangooi volgde na een stootslag-honkslag van Rashid Gerard. Isenia scoorde op een 'force play-grounder' van Jesse Aussems.

Een 6-run rally volgde in de vierde slagbeurt op vier honkslagen. Isenia (vier wijd), Gerard (honkslag) en Bas Nooij (honkslag) zorgden voor volle honken, waarna vrije lopen voor Aussems en Roelie Henrique twee automatische punten opleverden. Een honkslag van Michael Duursma werd gevolgd door een foute aangooi en zorgde ervoor dat de drie lopers allemaal konden scoren, zodat de stand werd opgevoerd naar 7-0. Een grounder van Remco Draijer zorgde voor het laatste punt in deze beurt en een werperswissel.

In de vijfde inning kwam Amsterdam op 9-0 via een 2-out single van Draijer.

Amsterdam verzuimde het duel hierna in zeven innings af te sluiten via de 10-run mercy-rule, maar dat deed de ploeg wel in de volgende slagbeurt. Pirates kwam toen tot een rally van nog eens acht punten op negen hits om er een 17-0 stand van te maken.

In de achtste opende Remco Draijer met vier wijd en scoorde op een hierna volgende tweehonkslag van Patrick Bok, die het twee innings eerder op het eerste honk had overgenomen van Berkenbosch. Met één uit sloeg ook Koen Nooij, die een inning ervoor was ingezet, een tweehonkslag, gevolgd door een 2-run double van Rashid Gerard. Even later werden nog punten gescoord op een grounder van Aussems en een honkslag van Duursma, waarna Draijer een 3-run homerun sloeg in zijn tweede slagbeurt in de inning om de stand op te voeren naar 17-0.

Amsterdam-starter Rob Cordemans gooide vijf innings en werd de eerste '2-game winner' van het seizoen. De rechtshander kwam tot zes strikeouts en stond slechts twee hits toe, terwijl hij werd gesteund met een dubbelspel in de tweede inning. Hij schakelde 11 van de laatste 12 slagmensen die hij tegenover zich kreeg uit. Daan Hendrix (2 innings, 3 strikeouts) en Jurrian Koks (1 innings, 2 strikeouts) sloten het duel hierna af.

Mampaey The Hawks - L&D Amsterdam Pirates 0-17 (8 inn.)
RHE
L&D Amsterdam Pirates02061008-17180
Mampaey The Hawks00000000-043
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, W (2-0)5612--
Daan Hendrix2311--
Jurrian Koks12-1--
pitchers The Hawksinn.SOBBHRER
Evan Simons, L (0-1)3.128487
Kevin van Veen4.1321076
Henk van Heijningen0.11-422
Homerun: Pirates: Remco Draijer (1)(3-run,8e,op Van Heijningen).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Peter Brink, 1B-Olav Steijger, 3B-Rudsel Schoobaar.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play-Huub Nelissen.
Speeltijd-2:51 uur.
UVV vs. Mr. Cocker HCAW
In Vleuten nam Mr. Cocker HCAW een vroege 2-0 voorsprong vs. UVV, wat vervolgens langszij kwam. Maar HCAW hernam de leiding in de vierde inning. Met een 9-3 voorsprong in de eerste helft van de zevende inning en lopers op alle honken onderbrak de umpire crew het duel vanwege bliksem en regen. Omdat het duel niet meer werd hervat werd 9-3 ook de eindstand, want alle acties uit de 1e7 tellen gewoon mee in de wedstrijdstatistieken.


...Sander Helmendach...
...winnende werper...
(© Foto: Henk Seppen)
HCAW nam een 2-0 voorsprong in de eerste inning op starter Gilian van Lith. Linoy Croes opende met een tweehonkslag, schoof op na een honkslag van Jasper Keijzer en scoorde na een wilde worp. Jorin van Amstel sloeg hiena de derde opeenvolgende honkslag en liet Keijzer opschuiven, die even later scoorde op een opofferingsslag van Sergino Martis. Met lopers op het eerste en tweede honk sloot Van Lith de inning af met een strikeout.

UVV liet een loper op het derde honk achter in de eerste inning, maar kwam langszij in de volgende twee slagbeurten. In de tweede inning opende Mike Bazuin met een honkslag op starter Sander Helmendach. Bazuin schoof op toen een foute aangooi volgde en scoorde op een honkslag van Jirka Bliek. In de derde scoorde UVV de gelijkmaker met twee uit toen Gilmer Lampe een honkslag sloeg, het tweede honk stal en scoorde op een honkslag van Dennis De Quint.

HCAW hernam de leiding in de vierde inning op nieuwe werper Jurjen van Zijl. De Bussumers scoorde twee onverdiende punten, want UVV droeg bij met twee fouten. Rossini Frolijk opende met een honkslag en was vervolgens safe toen een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' met één uit van Levine Gabriels. De honken kwamen vol te staan toen Peter van Doesburg hierna een honkslag sloeg. De laatste ging daarna gedwongen uit op een grounder van Linoy Croes (wat de derde nul had kunnen zijn), maar dat stelde wel Frolijk in de gelegenheid het leidende punt te scoren. Even later scoorde Gabriels na een honkslag van Jasper Keijzer.

Twee runs werden toegevoegd in de vijfde inning. Met één uit sloegen Frolijk en Seltenrijch een honkslag, waarna beiden scoorden op een tweehonkslag van Gabriels.

In de zesde scoorde HCAW opnieuw twee punten op Martijn van Soest, die het werpen in de voorgaande inning had overgenomen. Keijzer en Van Amstel sloegen een honkslag, gevolgd door een RBI-double van Martis en een puntscorende grounder van Frolijk met één uit, zodat de stand werd opgevoerd naar 8-2.

UVV pakte een punt terug in de 2e6. Lead-off hitter Lampe werd geraakt door een worp, waarna De Quint vier wijd kreeg en Bazuin volgde met een RBI-single. Hierna werd Helmendach opgevolgd door Bob Klaarenbeek, die de inning afsloot en de steun kreeg van een dubbelspel na een line drive van Thomas Smits.

In de eerste helft van de 7e inning werd Thijs Steenwijk de vierde werper voor UVV. Met één uit gooide hij vier wijd op Van Doesburg, Croes en Keijzer en werd vervangen door Nick Peels, die tot dan toe de linksvelder was. Peels gooide vier wijd op Van Amstel om een punt binnen te brengen, zodat het 9-3 werd. Hierna onderbraken de umpires het duel vanwege bliksem. In de voorgaande innings was in de verte al bliksem zichtbaar geweest, maar dat kwam nu te dichtbij, zodat de wedstrijd werd onderbroken. Even later begon het ook nog te regenen en dat resulteerde in het definitieve staken van de wedstrijd.

UVV - Mr. Cocker HCAW 3-9 (6½ inn.)
RHE
Mr. Cocker HCAW2002221-9131
UVV011001X-372
(wedstrijd onderbroken in 1e7 met één uit, honken vol en een 9-3 voorsprong voor HCAW, vanwege bliksem, daarna gestaakt vanwege regen;
alle statistieken uit de 7e inning zijn geldig en tellen mee in de wedstrijd-stats)
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Sander Helmendach, W (1-0)5 (*)51733
Bob Klaarenbeek1-----
(*) - Helmendach gooide op drie slagmensen in de 6e inning
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Gilian van Lith, L (0-2)331422
Jurjen van Zijl1.111642
Martijn van Soest1.2--322
Thijs Steenwijk0.1-3-11
Nick Peels- (*)-1---
(*) - Peels gooide op één slagman in de 7e inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Stenar van Groningen Schinkel, 1B-René Ras, 3B-Edwin Louisa.
Official Scorer-Fred van der Kade.
Play-by-Play-Marijke van den Berge.
Speeltijd-2:25 uur.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.