Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 november 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Organisatie Europese Cup-kwalificatie toegewezen aan Neptunus
English
LAUSANNE (Zwitzerland) - De organisatie van één van de twee European Champions Cup Qualifying Tournaments van volgend jaar is (opnieuw) toegewezen aan landskampioen DOOR Neptunus. Het andere toernooi zal plaatsvinden in de Franse hoofdstad Parijs. In dat evenement zal L&D Amsterdam Pirates de Nederlandse deelnemer zijn.


...Het Neptunus Familiestadion is voor de derde keer...
...de locatie voor de Europa Cup-kwalificatie...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De toewijzing werd gedaan door de Europese Honkbal Confederatie (CEB), wat aanvankelijk de opzet van het evenement volgend jaar zou wijzigen. In plaats van twee kwalificatie-toernooien resulterend in twee winnaars die elkaar ontmoeten in een finale, zou er een enkel toernooi plaatsvinden. Echter, hoewel die beslissing inmiddels is genomen, zal deze pas in 2016 effectief worden. Dat betekent dat komend jaar de formule hetzelfde zal zijn als dit jaar en in 2013. In twee aparte kwalificatie-toernooien ontmoeten zes ploegen elkaar. De twee toernooi-winnaars ontmoeten elkaar daarna in een best-of-three finale met als inzet de Europese Champions Cup. In 2008 werd aanvankelijk de nieuwe opzet van twee aparte toernooien geïntroduceerd. Van 2008 tot en met 2012 kwalificeerden de twee beste ploegen van beide toernooien zich voor de Final Four, maar dat werd teruggebracht tot alleen de twee toernooi-winnaars in 2013.

Het is de derde keer sinds 2010 dat Neptunus het toernooi zal organiseren. Eerder organiseerde de Rotterdamse vereniging het evenement in 2010 en 2012. Echter, hoewel werd gespeeld in het eigen stadion en voor een thuispubliek, beide toernooien waren niet succesvol voor Neptunus. In beide toernooien leed Neptunus verrassende nederlagen. In 2010 verloor Neptunus met 1-0 van Hoboken Pioneers (België) en 2012 werd met 6-4 verloren van Rouen Huskies (Frankrijk). Dit leidde uiteindelijk tot respectievelijk een vierde en derde plaats.

Sinds de introductie van de nieuwe opzet in 2008 is Amsterdam Pirates de meest succesvolle Nederlandse ploeg. Het team nam deel aan vier toernooien en bereikte driemaal de finale. In 2009 werd één van de toernooien gewonnen, waarna men op de vierde plaats eindigde in de Final Four. In 2011 eindigden de Amsterdammers op de tweede plaats om zich te kwalificeren, waarna wederom een vierde plaats volgde in de kampioensronde. In 2012 was Pirates opnieuw tweede in één van de twee toernooien en werd vervolgens derde in de laatst gehouden Final Four. Vorig jaar eindigde Amsterdam op de derde plaats in één van de twee kwalificatie-toernooien in de nieuwe opzet.

Neptunus nam deel aan vier Kwalificatie Toernooien sinds 2008 en bereikte nooit de finale. De Rotterdammers eindigde driemaal op de derde plaats (2008, 2011, 2012) en werden eenmaal vierde (2010).

Naast Amsterdam Pirates is er slechts één andere Nederlandse ploeg die een finale bereikte en dat is Corendon Kinheim. In 2009 eindigden de Haarlemmers op de tweede plaats in één van de toernooien en werden daarna derde in de Final Four. In 2008 was Kinheim toernooi-winnaar, maar trok zich terug voor de Final Four, vanwege de hoge (reis)kosten die verbonden waren aan de deelname. Vorig jaar werd Kinheim tweede, maar plaatste zich niet voor de finale, omdat toen de nieuwe opzet werd geïntroduceerd, waarbij alleen de winnaars zich kwalificeerden.

De enige andere Nederlandse ploeg die deelnam aan een Qualifying Tournament was Vaessen Pioniers, wat op de derde plaats eindigde in 2010 toen het zelf één van de toernooien organiseerde.

In 2007, toen de oude formule in de Europese Cup-toernooien voor het laatst gebruikt werd, wonnen twee Nederlandse ploegen de bekers. Kinheim won toen de Europa Cup, terwijl Neptunus beslag legde op de Cup Winners Cup.

(26 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar marco@stoovelaar.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.