Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 november 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Nederland neemt deel aan inaugurele Premier 12; WBSC maakt 12 landen bekend
English
LAUSANNE (Zwitserland) - Het Nederlands Honkbal Team is één van de deelnemende ploegen aan de nieuwe Premier 12, dat voor het eerst op de agenda staat in 2015. De World Baseball Softball Confederation (WBSC) maakte vandaag (26 november) de twaalf landen bekend die zullen deelnemen aan de inaugurele editie van het nieuwe mondiale evenement, dat het nieuwe Wereld Kampioenschap Honkbal en het nieuwe profhonkbal-vlaggeschip zal zijn van de WBSC.


...WBSC-President Riccardo Fraccari...
(© Photo: Marco Stoovelaar)
Aan de Premier 12 wordt deelgenomen door de hoogstgeplaatste en dus beste honkballanden ter wereld en wordt het hoogst haalbare internationale honkbal-toernooi met een prijzengeld van vele miljoenen Amerikaanse dollars.

De Top-12 die zich verzekerde van een plek in de eerste editie van de Premier 12 in 2015 zijn Japan, USA, Cuba, Taiwan, Nederland, Dominicaanse Republiek, Canada, Zuid-Korea, Puerto Rico, Venezuela, Italië en Mexico, die in deze volgorde de huidige top-12 vormen op de wereldranglijst.

WBSC-President Riccardo Fraccari stelt: ,,WBSC feliciteert de '2015 Class' van Premier 12-landen. Deze landen vertegenwoordigen het beste in het honkbal, die samen zullen komen en gaan zorgen voor een enerverende en ongekende competitie op de inaugurele Premier 12. Elk van deze elite-landen kan in 2015 winnen en de Premier 12 verlaten als de regerend wereldkampioen.''

De bekendmaking van de twaalf deelnemende landen volgt de eindejaars-berekening van de officiële 2014 WBSC World Baseball Rankings. De ranglijst aan het einde van een jaar voorafgaande aan de Premier 12 zal als exclusieve kwalificatie-methode worden gehanteerd om zich te plaatsen voor deelname aan deze internationale 'baseball showcase'. Voor het eerst in de historie schoof Japan op naar de eerste plaats op de ranglijst en passeerde de USA, die de lijst in 2013 aanvoerde.

Het Premier 12 logo en de toernooi-data voor 2015 zullen bekend worden gemaakt op een toekomstige persconferentie. Na de inaugurele editie volgend jaar zal dit nieuwe Wereldkampioenschap elke vier jaar worden gehouden. Taiwan wordt al lange tijd genoemd als gastheer van de eerste editie van de Premier 12, waarbij november wordt genoemd als de maand waarin het evenement zal plaatsvinden.

Het betekent het tweede nieuwe internationale en mondiale evenement dat door de WBSC wordt geïntroduceerd. Eerder deze maand werd de eerste editie gehouden van het Under 21 Wereldkampioenschap Honkbal in Taiwan. De WBSC overziet alle internationale activiteiten van zowel honkbal als sofbal na de fusie in 2013 tussen de IBAF (honkbal) en ISF (softbal), waardoor één overkoepelend wereldorgaan ontstond voor beide sporten. De IBAF en ISF werden divisies in de nieuwe organisatie-structuur van de nieuwe WBSC.

In 2011 veroverde Nederland de laatste wereldtitel op het 38e en laatste Wereldkampioenschap 'oude stijl'. Na 2011 stopte het Wereldkampioenschap, dat sinds 2001 elke twee jaar werd gehouden. Het leek er op dat de World Baseball Classic, die in 2006 voor het eerst plaatsvond, gevolgd door een tweede editie in 2009, het nieuwe Wereldkampioenschap ging worden. Zeker toen de WBS uitbreidde met kwalificatie-rondes in 2012 voor het evenement van 2013. Maar nu wordt de Premier 12 het nieuwe Wereldkampioenschap van de WBSC, terwijl Major League Baseball elke vier jaar de World Baseball Classic zal blijven organiseren. Dat betekent dat er nu elke twee jaar een groot Wereldkampioenschap zal zijn met deelname van profspelers, die hun respectievelijke land zullen vertegenwoordigen.

(26 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar marco@stoovelaar.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.