Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 april 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
Neptunus schrijft geschiedenis met 1.000e Hoofdklasse-zege
English
ROTTERDAM / BUSSUM / AMSTERDAM / HAARLEM - DOOR Neptunus heeft vandaag (zondag 27 april) honkbalgeschiedenis geschreven met de 1.000e overwinning op het hoogste niveau. Na de eerste twee pogingen te hebben verloren op donderdag en gisteren won Neptunus vandaag overtuigend met 12-4 vs. Vaessen Pioniers. En dat deede ploeg voor eigen publiek in het Neptunus Familiestadion in Rotterdam.

In de vierde inning, met een 3-0 voorsprong, leek het er even op dat Pioniers opnieuw het duel in eigen voordeel ging omdraaien, want de Hoofddorpse ploeg nam een 4-3 voorsprong. Maar na langszij te zijn gekomen in de 2e4 kwam Neptunus tot een rally van vier runs in de vijfde en zesde inning om er zeker van te zijn dat er vandaag wel gewonnen zou worden.

Neptunus is hiermee de eerste ploeg geworden met 1.000 overwinning op het hoogste niveau in het Nederlandse honkbal, wat nu een historie heeft van 93 jaar. Neptunus debuteerde in de Hoofdklasse in 1979, maar degradeerde in 1984, zodat in 1985 in de op één na hoogste afdeling werd gespeeld. De Rotterdammers kwamen echter onmiddellijk weer terug en spelen nu sinds 1986 onafgebroken in de Hoofdklasse.

Vandaag kwam de 1.000e overwinning bijna precies 35 jaar nadat de eerste wedstrijd werd gewonnen in 1979.

Verder waren er vandaag ook twee afgelastingen. In Haarlem werd de wedstrijd tussen Corendon Kinheim en ADO Lakers als eerste afgelast. Later in de middag werd ook de ontmoeting tussen L&D Amsterdam Pirates en Mampaey The Hawks in Amsterdam geschrapt. Beide wedstrijden zijn opnieuw vastgesteld voor dinsdagavond 29 april om 19:30 uur.

In Bussum begon ook de wedstrijd tussen Mr. Cocker HCAW en UVV niet vanwege regen en de veldconditie en werd uitgesteld. De wedstrijd begon uiteindelijk om 15:45 uur en UVV won met 9-2, nadat het de eerste twee wedstrijden van HCAW had verloren.

(27 april)
DOOR Neptunus vs. Vaessen Pioniers
In Rotterdam stond DOOR Neptunus met 3-0 voor, kwam met 4-3 achter te staan, kwam langszij en won uiteindelijk met 12-4 vs. Vaessen Pioniers om de eerste ploeg in de geschiedenis te worden met 1.000 overwinningen in de hoogste afdeling. In 1922 vormden vier ploegen de allereerste hoogste afdeling (destijds de Eerste Klasse) en speelde een competitie met het Nederlands kampioenschap als inzet. Dit jaar is het 93e waarin ploegen spelen om de kampioenstitel.

500 of meer overwinningen, hoogste afdeling
WinsClubGames
1.000Neptunus1387
816Kinheim1432
796HCAW1661
784Sparta (Sparta/Feyenoord)1629
663Haarlem Nicols963
619Amsterdam Pirates1168
606ADO (ADO Lakers)1530
532Hoofddorp Pioniers953
Neptunus wordt op de lijst met all-time overwinningen gevolgd door Kinheim, dat 816 wedstrijden in winst omzette. Slechts acht teams hebben 500 of meer wedstrijden gewonnen op het hoogste niveau.

Behalve dat het team het eerste in de historie werd met 1.000 overwinningen was het vandaag ook een bijzondere dag voor Jan Collins, want hij maakte deel uit van het team tijdens al deze overwinningen! De Arubaan is de enige persoon die actief deel uitmaakt van de Neptunusploeg tijdens alle 1387 gespeelde wedstrijden in de Hoofdkasse. In 1979-1988 was hij de vaste catcher van de ploeg en sinds 1989 is hij één van de coaches van Neptunus.

De 1.000e overwinning kwam vandaag bijna precies 35 jaar nadat Neptunus de allereerste wedstrijd won in de hoogste afdeling. De ploeg debuteerde in de Hoofdklasse in 1979 nadat het een jaar eerder kampioen was geworden in de Eerste Klasse met promotie als gevolg. Na de eerste twee wedstrijden van het seizoen 1979 te hebben verloren van Haarlem Nicols won Neptunus hun eerste wedstrijd een week later op zaterdag 5 mei tegen Storks. In Den Haag won Neptunus toen met 8-2, waarna de volgende dag op eigen veld met 6-5 opnieuw werd gewonnen.

Vandaag nam Neptunus een 1-0 voorsprong in de eerste inning op ervaren starter Elton Koeiman, die zelf een voormalige werper van Neptunus is. Met twee uit sloeg Raily Legito een tweehonkslag en scoorde het eerste punt toen Dwayne Kemp volgde met een honkslag.

Twee runs werden toegevoegd in de volgende slagbeurt, opnieuw met twee uit. Urving Kemp kreeg vier wijd met één uit, waarna Mourik Huijser een honkslag sloeg. De twee schoven op na een grounder van Wendley Wawoe en scoorden even later toen Gyenuar Lopez en Benjamin Dille volgden met RBI-singles.

Neptunus-starter Floris Timmer hield Pioniers hitloos in de eerste drie innings. Na drie nullen op rij in de eerste inning gooide hij vier wijd op Kevin Dirksen met twee uit in de tweede, waarna hij weer voor drie nullen zorgde in de derde.

Maar in de eerste helft van de vierde inning kwam Timmer in de problemen en zag Pioniers een 4-3 voorsprong nemen. Met één uit raakte hij Danny Rombley met een worp en kreeg een honkslag tegen van Vince Rooi. Hierna sloeg Dè Flanegin een RBI-single en kwamen de honken vol te staan toen Kevin Dirksen vier wijd kreeg. Mark Duursma en Djewi Appelman sloegen hierna eveneens twee RBI-singles om de stand in evenwicht te brengen. En Pioniers nam even later een 4-3 voorsprong na een opofferingsslag van Max Draijer, die werd gevolgd door een 'force play-grounder', zodat de inning ten einde kwam.


...Urving Kemp...
...3 Runs, 3 Hits, 2 RBI's...

...Gyenuar Lopez...
...2 Hits, 3 RBI's...
(© Foto's: Henk Seppen)
Het was een goede inning voor Pioniers, maar daar bleef het vandaag bij voor de Hoofddorpers, die vijf fouten maakten. Hierna ging het de kant op van Neptunus, want de thuisploeg kwam langszij en had daarna twee 4-run rallies.

Koeiman's worpen kwamen hoger uit en in de tweede helft van de vierde inning moest hij de gelijkmaker toestaan. De ervaren rechtshander gooide vier wijd op lead-off hitter Urving Kemp, die opschoof na een grounder en een wilde worp, waarna hij scoorde op een grounder van Gyenuar Lopez die de stand op 4-4 bracht.

Nadat Pioniers twee lopers had achtergelaten in de eerste helft van de vijfde inning nam Neptunus controle over de wedstrijd door viermaal te scoren in de tweede helft van de beurt. Raily Legito opende met een honkslag en dat resulteerde in het vertrek van Koeiman. Hij werd opgevolgd door Dennis Buring, die gelijk een foute aangooi maakte bij een pick-off poging bij Legito. De laatste bereikte even later het derde honk via een opofferingsstootslag van Dwayne Kemp en scoorde het leidende punt op een tweehonkslag van Gianison Boekhoudt. Met twee uit scoorde Boekhoudt toen Urving Kemp een driehonkslag sloeg in het linksveld waar linksvelder Kevin Dirksen naar de bal dook. Maar bij zijn poging de bal te vangen blesseerde Dirksen zichzelf, want hij verrekte daarbij zijn linkerarm. De wedstrijd lag zo'n drie minuten stil terwijl Dirksen werd verzorgd, maar hij bleef in het duel. Hierna werd Scott Ronnenbergh ingebracht als nieuwe werper (de derde in deze beurt), maar die begon met vier wijd voor Mourik Huijser. Hieran bereikte Wendley Wawoe het honk na een fout, waardoor Kemp kon scoren en daarna voegde Gyenuar Lopez een RBI-single toe, maar die werd kort erna uitgeschakeld op het tweede honk nadat Huijser had gescoord om de stand op 8-4 te brengen.

Nadat Pioniers op rij was uitgeschakeld in de zesde keerde Dirksen niet terug in linksveld en werd daar vervangen door Chris Williams. Hiermee verloor Pioniers een tweede speler vandaag, want eerste honkman Mark-Jan Moorman verliet het duel in de tweede inning met een hamstring-blessure nadat hij een grounder richting kort had geslagen.

In de 2e6 kwam Neptunus opnieuw tot een rally van vier punten, dit keer op twee hits, want de Pioniers-verdediging maakte drie fouten. De eerste drie runs werden gescoord op twee fouten, plus een honkslag van Urving Kemp. Hierna verving de ene voormalige prof de andere voormalige prof, want Ronnenbergh werd opgevolgd door Swen Huijer, die een RBI-grounder moest toestaan aan Mourik Huijser, waarmee de stand werd opgevoerd naar 12-4.

Pioniers kreeg een scoringskans in de eerste helft van de vijfde. Met twee uit sloeg Vince Rooi een honkslag en kreeg Dè Flanegin vier wijd. Misja Harcksen verving hierna starter Floris Timmer en zag de inning afgesloten worden met een gedwongen nul. Harcksen kreeg drie nullen op rij in de zesde, maar kreeg een honkslag tegen van Danny Rombley met twee uit in de zevende, gevolgd door een tweehonkslag van Vince Rooi, maar ook zij bleven achter.

In de achtste had Harcksen opnieuw een 'one-two-three inning', waarna hij een one-out single tegen kreeg in de negende, maar het duel eindigde even later toen Dirk van 't Klooster in een dubbelspel sloeg.

In de eerste helft van de achtste inning maakte Shavently Profar zijn debuut in een Neptunus-pak en in de Hoofdklasse toen hij de nieuwe rechtsvelder werd. Hij is de neef van Jurickson Profar, die vorig seizoen in de Major League speelde voor de Texas Rangers. Momenteel staat Profar op de '60-day disabled list', want is hij herstellende van een spierscheuring in zijn rechterschouder. De infielder liep de blessure tijdens Spring Training en keert mogelijk pas in juli weer terug.

DOOR Neptunus - Vaessen Pioniers 12-4
RHE
Vaessen Pioniers000400000-485
DOOR Neptunus12014400X-12120
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Elton Koeiman, L (1-1)4 (*)12755
Dennis Buring0.2--221
Scott Ronnenbergh0.2-2352
Swen Huijer2.211---
(*) - Koeiman gooide op één slagman in de 5e inning
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Floris Timmer4.213544
Misja Harcksen, W (1-0)4.12-3--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Johan Brandsma, 1B-Edwin Louisa, 3B-Stenar van Groningen Schinkel.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play-Leo van den Brun.
Techn. Commissioner-Willem Broertjes.
Speeltijd-3:10 uur.
Mr. Cocker HCAW vs. UVV
In Bussum werd het begin van het duel tussen Mr. Cocker HCAW en UVV uitgesteld vanwege de weersomstandigheden en begong uiteindelijk één uur en 45 minuten later dan aangekondigd. UVV won de wedstrijd met 9-2 na de eerste twee wedstrijden van de reeks te hebben verloren. Voor UVV was dit de eerste winst van het seizoen.


...Jasper Keijzer gaat gedwongen uit op...
...het 2e honk in de 1e inning...
...Mike Bazuin maakt een dubbelspel...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
UVV kwam tot 13 honkslagen, waaronder drie van Thomas Smits en de eerste Hoofdklasse-honkslag van Sam van Dijck, die een pinch-hit single sloeg in de zevende inning. Smits had ook vier binnengeslagen punten.

UVV had een goede start, want de ploeg scoorde vier punten in de eerste inning op starter Tony Kreisel. Brennan Nijhof begon met een honkslag, waarna Norbert Jongerius het honk bereikte toen een fout werd gemaakt op zijn opofferingsstootslag, waardoor er lopers op het tweede en derde honk kwamen te staan. Gilmer Lampe volgde met een RBI-single, waarna de honken vol kwamen toen Dennis De Quint ook een honkslag sloeg. Nadat een strikeout de eerste nul opleverde zorgde Jirka Bliek voor de volgende twee punten met een honkslag, waarna een opofferingsslag van Thomas Smits er 4-0 van maakte.

Voor HCAW begonnen Linoy Croes en Jasper Keijzer met vier wijd in de eerste slagbeurt op Duko Jansen, maar die werd hierna gesteund met een dubbelspel. Een geraakt werper volgde, maar HCAW liet twee lopers achter.

UVV verhoogde de stand naar 7-0 door driemaal te scoren in de derde inning. Lead-off hitter De Quint werd geraakt door een worp, schoof op na een grounder en een honkslag van Bliek, waarna hij scoorde op een tweehonkslag van Smits. Het volgende punt kwam tot stand toen Rick Kuipers het honk bereikte na een fout. Smits en Kuipers schoven even later op na een opofferingsstootslag van Cecil Commenencia en Nijhof volgde met een RBI-single om er 7-0 van te maken. Dat leidde ook tot een werperswissel, want Robin Schel nam het over van Kreisel.

Nog twee runs volgden in de vierde inning. Gilmer Lampe begon met een vrije loop, maar ging gedwongen uit op een klap van Dennis De Quint. De laatste bereikte daarna het derde honk na een honkslag van Mike Bazuin, die zelf opschoof op de aangooi. Even later scoorden De Quint en Bazuin op een honkslag van Thomas Smits.

Maar hierna werd UVV puntloos gehouden in het restant van de wedstrijd. De ploeg liet twee lopers achter in de vijfde, waarna nog maar drie honkslagen werden toegevoegd van de zesde tot en met negende inning op nieuwe werper Maickel Rietel, die driemaal drie slag gooide.

HCAW ging op rij uit in de tweede en derde inning, maar scoorde daarna tweemaal in de vierde inning. Met één uit kreeg Sergino Martis vier wijd en daarna sloeg Kevin Weijgertse een homerun, zijn tweede in het weekeinde.

Maar HCAW kwam daarna niet meer tot scoren. Na Weijgertse's homerun liet HCAW twee lopers achter. De thuisploeg strandde ook twee lopers in de vijfde en nog een loper in de zesde.

In de zevende inning nam Jurjen van Zijl de pitching over van Duko Jansen en stond nog maar één honkslag toe aan HCAW in de laatste drie innings. Hij gooide vijfmaal drie slag en kreeg een save op zijn naam.


...Kevin Weijgertse wordt begroet na zijn...
...homerun in de vierde inning...

...HCAW-reliever Maickel Rietel...
....3 strikeouts in 4 innings...
(© Foto's: Alfred Cop Fotografie)

Mr. Cocker HCAW - UVV 2-9
RHE
UVV403200000-9131
Mr. Cocker HCAW000200000-247
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Duko Jansen, W (1-1)635322
Jurjen van Zijl, SV (1)35-1--
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Tony Kreisel, L (0-2)2.22-774
Robin Schel2.112322
Maickel Rietel43-3--
Homerun: HCAW: Kevin Weijgertse (2)(2-run,4e,op Jansen).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-John Beltman, 1B-Roy van de Wateringen, 3B-Fred van Groningen Schinkel.
Official Scorer-Dennis Duin.
Play-by-Play-Feiko Drost.
Speeltijd-2:45 uur.
Corendon Kinheim vs. ADO Lakers
In Haarlem werd het duel tussen Corendon Kinheim en ADO Lakers aanvankelijk een half uur uitgesteld, maar werd daarna definitief afgelast vanwege de aanhoudende regen.

De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor dinsdagavond 29 april om 19:30 uur.

Corendon Kinheim - ADO Lakers afgelast (regen)
RHE
ADO Lakers -000
Corendon Kinheim -000
(wedstrijd afgelast vanwege regen, opnieuw vastgesteld voor dinsdag 29 april, 19:30 uur)
pitcher ADO Lakersinn.SOBBHRER
Timo van Ancum------
pitcher Kinheiminn.SOBBHRER
Nick Veltkamp------
Stand
Programma
Umpires: HP-Rob Has, 1B-Peter Brink, 3B-Olav Steijger.
Official Scorer-Maaike Houtkamp.
Play-by-Play-Linda Steijger.
Speeltijd-0:00 uur.
L&D Amsterdam Pirates vs. Mampaey The Hawks
In Amsterdam werd ook de ontmoeting tussen L&D Amsterdam Pirates en Mampaey The Hawks in eerste instantie uitgesteld vanwege de regen. En omdat het ook in Amsterdam aanvankelijk bleef doorregenen besloten de umpire crew het duel niet te beginnen en uiteindelijk te schrappen.

De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor dinsdagavond 29 april om 19:30 uur.

L&D Amsterdam Pirates - Mampaey The Hawks afgelast (regen)
RHE
Mampaey The Hawks -000
L&D Amsterdam Pirates -000
(wedstrijd afgelast vanwege regen, opnieuw vastgesteld voor dinsdag 29 april, 19:30 uur)
pitcher The Hawksinn.SOBBHRER
Quinn Tramm------
pitcher Piratesinn.SOBBHRER
Jos de Jong------
Stand
Programma
Umpires: HP-Niek Elshof, 1B-Winfried Berkvens.
Official Scorer-Francis Speters.
Play-by-Play-Alex van den Berg.
Speeltijd-0:00 uur.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.