Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 september 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(door Marco Stoovelaar met foto's van Henk Seppen)

Amsterdam dient Neptunus grote nederlaag toe in Game 2
English
ROTTERDAM - Na zaterdag met 5-0 te hebben gewonnen diende L&D Amsterdam Pirates regerend landskampioen DOOR Neptunus vandaag (zondag 28 september) een grote 17-7 nederlaag toe in Game 2 om een 2-0 voorsprong te nemen in de best-of-seven Holland Series. Voor Neptunus is dit de 20e deelname aan een Holland Series, die in 1987 voor het eerst op het programma stond. De finale zal nu verhuizen naar Amsterdam voor de volgende twee wedstrijden en indien nodig, drie. Game 3 wordt donderdagavond gespeeld vanaf 19:30 uur, gevolgd door Game 4 op zaterdag. Wanneer een vijfde wedstrijd nodig wordt die op zondag gespeeld.

In 19 van de voorgaande 26 Holland Series veroverde het team dat de eerste wedstrijd won ook de kampioenstitel.

Vandaag was het de eerste 10-punten verschil nederlaag van Neptunus in een Holland Series sinds het tegen een 10-0 shutout aanliep tegen Mr. Cocker HCAW op 25 september 1998. Het was ook de vierde 10-punten nederlaag voor Neptunus in de Holland Series-historie en de tweede tegen Pirates, dat op 22 september 1990 met 11-1 won.

Amsterdam sloeg vandaag 18 honkslagen, waaronder vier van Roelie Henrique, en stond met 11-1 voor na de eerste helft van de vijfde inning. Op dat moment had de wedstrijd al vier 'verwijderingen' gezien in de voorgaande slagbeurt! In de eerste helft van de vierde inning verhoogde Amsterdam de voorsprong naar 6-0 via een RBI-double van Percy Isenia en een puntscorende grounder van Rashid Gerard. Hierna bereikte Henrique het honk via een stootslag-honkslag waardoor er lopers op het eerste en tweede honk kwamen te staan met één uit. Dat bracht Michael Duursma in het slagperk voor Amsterdam tegenover starter Orlando Yntema. Tijdens deze slagbeurt kwam het tot een woordenwisseling en stroomden beide dug-outs leeg, resulterend in wat duw- en trekwerk over en weer. Nadat de rust was hersteld stuurden de umpires Diegomar Markwell (Neptunus' startende werper op zaterdag) en Chris Mowday (die nog niet had gegooid voor Amsterdam) van het veld. Duursma's slagbeurt werd voortgezet en sloeg een vangbal, gevolgd door een 'force play-grounder' van Bas de Jong die de inning afsloot. Even later, in de tweede helft van de vierde inning kreeg lead-off hitter Kalian Sams een gecallde strikeout. Sams, één van de profspelers die een week geleden met het Nederlands Honkbal Team de Europese titel veroverde, ging over de beslissing in discussie met Home Plate Umpire Winfried Berkvens en werd weggestuurd. Neptunus' Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen voegde zich bij de discussie over Sams' strikeout en werd ook van het veld gestuurd. Nadat de twee de dug-out hadden verlaten werd de wedstrijd weer voortgezet en scoorde Neptunus het eerste punt om de stand op 6-1 te brengen.

Amsterdam kwam vervolgens tot een rally van vijf runs in de 1e5 op Yntema's relievers Kevin Kelly en Berry van Driel om de voorsprong op te voeren naar 11-1. In de 2e5 scoorde Neptunus zelf ook vijf punten, met als hoogtepunt een grand slam homerun van Dwayne Kemp. Kemp's vierhonker bracht Neptunus terug in de wedstrijd, waarna een punt werd toegevoegd in de zesde om de achterstand te verkleinen naar 11-7. Maar dat was alles wat de Amsterdam-pitching nog zou toestaan. Aanvallend had Pirates nog het nodige in petto en scoorde nog eens drie punten in zowel de zevende als de negende inning om er een ruime 17-7 uitslagen van de maken in deze wedstrijd, die drie uur en 52 minuten duurde. En daarmee werd dit de langste 9-inning wedstrijd in de Holland Series-historie. De vorige langste 9-inning wedstrijd duurde drie uur en 25 minuten en dat was Game 1 van de 1996 Series tussen HCAW en Kinheim.

15 of meer Punten Tegen voor Neptunus, één wedstrijd
PDatumTegenstanderInfo
2220 mei 1984Haarlem Nicols12-22 L
188 juli 1990Sparta19-18 W, 11 inn.
30 april 1996ADO6-18 L
26 april 1997Hoofddorp Pioniers18-7 L
1718 augustus 1984Amstel Tijgers12-17 L
1728 september 2014Amsterdam Pirates7-17 L, Holland Series
1628 juli 1984Haarlem Nicols6-16 L
4 juni 1990Amsterdam Pirates16-12 L
26 mei 1996HCAW8-16 L
10 augustus 1996Twins16-17 W, 11 inn.
1511 juni 1983Haarlem Nicols1-15 L
15 augustus 1986Amstel Tijgers9-15 L
8 september 1996ADO15-19 W
31 mei 1998Twins15-14 L, 11 inn.
(met dank aan Judith de Heide voor aanvullende informatie)
De 17 punten die Pirates vandaag scoorde resulteerden in een aantal mijlpalen.

De 17 punten zijn het tweede hoogste aantal gescoord in de Holland Series-historie. Precies 18 jaar geleden, op 28 september 1996 scoorde Mr. Cocker HCAW 20 punten in Game 2 van hun Series vs. Kinheim. HCAW won de toenmalige best-of-five met 3-2.

De 17 punten van vandaag zijn de meeste gescoord in een Holland Series-wedstrijd sinds Neptunus er 16 scoorde op 20 augustus 2009 vs. Hoofddorp Pioniers.

De 17 punten zijn de meeste ooit gescoord door Pirates in een wedstrijd tegen Neptunus.

De 17 punten zijn de meeste punten die Neptunus tegen kreeg sinds 4 mei 2013 toen het er 12 moest toestaan aan Vaessen Pioniers.

De 17 punten zijn het hoogste aantal dat Neptunus tegen kreeg sinds de ploeg er 18 tegen kreeg op 26 april 1997 en die werden destijds ook gescoord door Pioniers.

De 17 punten zijn het derde hoogste aantal die Neptunus moet incasseren in een wedstrijd. Het was de tweede keer dat Neptunus er 17 tegen kreeg. In drie andere wedstrijden kreeg Neptunus 18 punten tegen. Het record werd gezet op 20 mei 1984 toen Neptunus 22 punten moest incasseren tegen Haarlem Nicols.

De laatste keer dat Neptunus 15 of meer punten tegen kreeg in een wedstrijd was op 31 mei 1998 toen Twins er 15 scoorde in een 15-14 overwinning in 11 innings.

De meeste punten die Neptunus tegen kreeg in een wedstrijd sinds 2005 was 12 en dat gebeurde op 4 mei 2013 en werden gescoord door Vaessen Pioniers.

Amsterdam Pirates opende de score met vier punten in de tweede inning op Orlando Yntema, de starter in de 80e wedstrijd van Neptunus in de Holland Series-historie. Met één uit kreeg Bas Nooij vier wijd en zorgde Remco Draijer met een honkslag voor lopers op het eerste en derde honk. Nadat de laatste het tweede honk had gestolen kreeg Percy Isenia vier wijd, maar de vierde wijdbal eindigde in een wilde worp die Nooij in de gelegenheid stelde het eerste punt te scoren. Hierna was Jesse Aussems succesvoller met een stootslag dan een dag eerder. Met lopers op het eerste en derde honk werd zijn opofferingsstootslag verwerkt door Yntema, die Draijer probeerde uit te schakelen op de plaat, maar die kon scoren. Rashid Gerard zorgde hierna met een tweehonkslag voor het volgende punt en een grounder van Roelie Henrique maakte er 4-0 van.

Amsterdam-starter Rob Cordemans stond een one-out single toe aan Benjamin Dille in de eerste inning, maar die strandde op het tweede honk. Een 2-out single van Daniel Fernandes volgde in de tweede slagbeurt, maar nadat hij het tweede honk had gestolen, strandde op hij daar toen Cordemans de inning afsloot met drie slag voor Shurman Marlin.


...Amsterdam-starter Rob Cordemans...

...Neptunus-starter Orlando Yntema...
(© Foto's: Henk Seppen)
Yntema kreeg vervolgens drie nullen op rij in de derde en Neptunus leek wat terug te gaan doen in de 2e3. Shaldimar Daantji begon met een honkslag en Benjamin Dille sloeg een honkslag met één uit, maar dit keer schakelde Cordemans Raily Legito en Gianison Boekhoudt met drier slag uit om de slagbeurt af te sluiten.

In de eerste helft van de vierde inning begon Remco Draijer voor Pirates met vier wijd en scoorde op een hierna volgende tweehonkslag van Percy Isenia. De laatste bereikte het derde honk na een vangbal van Jesse Aussems en scoorde toen korte stop Dwayne Kemp een fout maakte op een grounder van Rashid Gerard. Pirates kreeg even later lopers op het eerst en tweede honk dankzij een stootslag-honkslag van Roelie Henrique. En dat bracht Michael Duursma in het slagperk. Een wel of niet slag- of wijdbal resulteerde in een woordenwisseling en het leegstromen van de dug-outs. Zoals gezegd werden pitchers Diegomar Markwell en Chris Mowday wegggestuurd voor hun aandeel in de 'bench clearing' en werd het duel voortgezet. Duursma werd uitgevangen en een gedwongen nul sloot de inning af.

In de 2e4 kreeg lead-off hitter Kalian Sams een gecallde strikeout en dat was de inleiding voor de volgened 'verwijdering'. Sams reageerde op de strikeout en werd weggestuurd door Home Plate Umpire Winfried Berkvens, die even later ook Neptunus' Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen van het veld stuurde na kritiek op de strikeout-call. Toen de wedstrijd werd vervolgd sloeg Dwayne Kemp een honkslag. Hierna sloeg ook Daniel Fernandes een honkslag, die werd gevolgd door een fout van linksvelder Roelie Henrique, waardoor Kemp in staat was te scoren. Fernandes probeerde hierop het derde honk te bereiken, maar werd daar uitgeschakeld en een grounder maakte even later een einde aan de inning.

Amsterdam bracht de wedstrijd daarna vrijwel buiten bereik van Neptunus door vijf punten toe te voegen in de eerste helft van de 5e inning. De honken kwamen vol te staan toen Kenny Berkenbosch, Bas Nooij en Remco Draijer allen een honkslag sloegen en dat bracht nieuwe werper Kevin Kelly naar de heuvel. Met één uit gooide die vier wijd op Jesse Aussems wat een punt opleverde, waarna hij een 'baseclearing, 3-run double' moest incasseren van Rashid Gerard, waardoor de stand op 10-1 kwam. Gerard bereikte het derde honk na een honkslag van Roelie Henrique en dat leidde tot de volgende werperswissel. Berry van Driel nam het over, maar hij zag het volgende punt gescoord worden op een 'force play-grounder' van Michael Duursma.

Met een 11-1 achterstand kwam Neptunus terug in de wedstrijd in de 2e5 op Jos de Jong, die de pitching overnam van Cordemans. Met één uit sloegen Adrian Anthony en Benjamin Dille een honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan toen Gianison Boekhoudt een honkslag sloeg met twee uit. Een vrije loop voor Urving Kemp (de vervanger van Sams) leverde een punt op en zijn broer Dwayne Kemp sloeg hierna een grand slam homerun om de stand op 11-6 te brengen. Jurrian Koks werd ingebracht als vervanger voor De Jong en die zag de inning ten einde komen via een 'foul-out'.

Amsterdam werd op rij uitgeschakeld in de 1e6, waarna Neptunus de achterstand verkleinde naar 11-7 in de tweede helt van de slagbeurt. Shurman Marlin begon met vier wijd, maar ging gedwongen uit op een grounder van Shaldimar Daantji. De laatste snelde naar het derde honk op een honkslag van Adrian Anthony en scoorde op een 'force play-grounder' van Benjamin Dille. Maar dit zou het laatste punt zijn dat Neptunus in dit duel zou scoren.

Amsterdam had nog zes punten te scoren.

Nu met een 11-7 voorsprong nam Amsterdam onmiddellijk meer afstand door driemaal te scoren in de zevende inning op Van Driel. Met één uit sloeg Jesse Aussems een honkslag, waarna een fout werd gemaakt op een opofferingsstootslag van Rashid Gerard en kwamen de honken vol te staan toen Roelie Henrique een honkslag sloeg. Vier wijd voor Michael Duursma zorgde weer voor een punt, net als hierna volgende honkslagen van Bas de Jong en Kenny Berkenbosch. Het bracht ook Jorian van Acker in als nieuwe werper en die sloot de inning af met een strikeout en vangbal, maar Amsterdam leidde nu met 14-7.

Floris Timmer werd de vijfde werper voor Neptunus toen de negende inning begon, maar ook hij moest nog drie Amsterdamse punten toestaan. Bas de Jong opende met een tweehonkslag en Kenny Berkenbosch sloeg een honkslag. Hierna sloeg ook Bas Nooij een honkslag en bracht een punt binnen, waarna de honken weer eens vol kwamen te staan toen Remco Draijer vier wijd kreeg. Even later scoorde Berkenbosch op een opofferingsslag van Percy Isenia. Hiermee scoorde Amsterdam het 16e punt en evenaarde daarmee het team-record voor meeste gescoorde punten tegen Neptunus wat 24 jaar werd gerealiseerd op 4 juni 1990. Even later werd dat record gebroken toen Nooij het 17e punt scoorde op vier wijd met volle honken voor Roelie Henrique, die kwam na een vrije loop voor Rashid Gerard (die vijf RBI's had) en de honken weer vol had gezet.

In de negende inning zorgde Jurrian Koks voor drie nullen op rij en sloot de wedstrijd af met drie slag voor Gianison Boekhoudt om de winnende werper te worden.


...Percy Isenia bereikt veilig het 3e honk in de 4e inning...

...De dug-outs stromen leeg in de 1e4...

...Spelers duwen elkaar en er is een woordenwisseling...

...De umpires bespreken de situatie en sturen twee spelers weg...

...Amsterdam Hoofd Coach Charles Urbanus geeft tekens...
...Rechts staat bat-boy Mathijs Coorengel...

...Kalian Sams was dit weekend weer terug in Neptunus-pak...
...Maar hij werd na een strikeout in de 2e4 weggestuurd...
...Neptunus' Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen in discussie met HP Umpire Winfried Berkvens in de 2e4 en wordt ook weggestuurd...
...Catcher Bas Nooij en 3B Rashid Gerard gaan achter een foutbal aan in de 5e inning en komen in botsing...

...Adrian Anthony gaat naar het 3e honk in de 4e inning...


...Even later heeft linksvelder Roelie Henrique geen kans...
...Dwayne Kemp's grand slam te vangen in de 4e inning...

...Neptunus had vanmiddag weinig om te vieren...

...Remco Draijer (18) scoorde driemaal voor Amsterdam...
(© Foto's: Henk Seppen)

(28 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.