Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 september 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(door Marco Stoovelaar met foto's van Robert Bos & Henk Seppen)

The Hawks brengt reeks vs. DSS in balans
English
HAARLEM - Mampaey The Hawks won vanmiddag (zondag 28 september) met 7-6 vs. DSS om de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off in balans te brengen, 1-1. De reeks gaat verder op zaterdag 4 oktober in Dordrecht.


...Jules Peters...
...drie honkslagen...
(© Foto: Henk Seppen)
The Hawks stond na de eerste inning met 3-1 achter, nam even later een 5-3 voorsprong, maar zag DSS langszij komen in de vierde inning. The Hawks scoorde daarna twee beslissende punten in de zevende inning, waarvan de eerste werd gescoord na schijn.

The Hawks scoorde het eerste punt in de eerste inning op starter Jorn van Ingen. Met twee uit sloeg Kevin Moesquit een tweehonkslag langs de linksveldlijn en scoorde op een hierna volgende honkslag van Berend Ruben.

Echter, in de tweede helft van de eerste inning antwoordde DSS met drie punten. Starter José Moreno kreeg vier opeenvolgende honkslagen tegen, waaronder drie doubles, en dat zorgde voor drie punten. Ryan Miner opende met een tweehonkslag langs de linksveldlijn, waarna hij het gelijkmakende punt scoorde toen Lennart Stut volgde met een honkslag. Hierna sloegen twee zoons van voormalige Hoofdklasse-spelers en ook twee voormalige teamgenoten back-to-back doubles, want Tino van Erk (die eveneens een tweehonkslag langs de linksveldlijn sloeg) en Mitchell Koot (rechts-midveld) maakten goed contact, waarbij de laatste twee punten binnensloeg om de stand op 3-1 te brengen. Tino van Erk is de zoon van voormalig eerste honkman Peter van Erk en Mitchell Koot is de zoon van voormalig infielder Frank Koot. Beiden speelden in 1989 samen in de Hoofdklasse bij Amsterdam Pirates, waar ze ook samenspeelden in de jaren zeventig in de periode voor promotie naar de hoogste afdeling. Voor zijn terugkeer naar Amsterdam had Koot al in de Hoofdklasse gespeeld voor Haarlem Nicols, Giants Diemen en Amstel Tijgers. Van Erk is momenteel één van de coaches van het Rookie League Team van Vaessen Pioniers, terwijl Koot de Hoofd Coach is van DSS, die hij dit seizoen naar het kampioenschap leidde in de Overgangsklasse.

Met een 3-1 achterstand draaide The Hawks het duel onmiddellijk in eigen voordeel via een rally van vier punten in de tweede slagbeurt. Joris Naber begon met vier wijd, Gregory Trinidad volgde met een honkslag en de twee schoven op na een opofferingsslag van Gino Hersilia. Hierna volgde opnieuw een honkslag langs de linksveldlijn, dit keer een honkslag van Shurendell Borgschot, waardoor beide lopers scoorden en de stand in balans bracht, 3-3. De honken kwamen vol te staan toen Tony Enos en Jules Peters beiden een honkslag sloegen, waarna een opofferingsslag van Kevin Moesquit en een honkslag van Berend Ruben er 5-3 van maakten in het voordeel van The Hawks.

In de tweede helft van de tweede inning kwam DSS weer op de honken, maar scoorde niet. Met één uit bereikte Ryan Miner het honk na een fout, maar als loper die probeerde op te schuiven raakte hij de geslagen bal van volgende slagman Lennart Stut. Hierdoor werd Miner uitgegeven, terwijl Stut het honk bereikte met een honkslag. Maar de laatste strandde op het eerste honk.

En zo vormden de eerste twee innings het begin van een interessante en aantrekkelijke wedstrijd, die door zo'n 300 toeschouwers werd bijgewoond op het intieme thuisveld van DSS in Haarlem.

In de derde inning waren er twee fraaie verdedigende acties. The Hawks had lopers op het eerste en tweede honk met één uit, waarna Shurendell Borgschot een line drive sloeg naar derde honkman Mitchell Koot, die niet alleen de bal wist te vangen, maar ook een dubbelspel kon maken. In de thuishelft sloeg Seb Visser een honkslag voor DSS met één uit, maar werd daarna op het eerste honk uitgeschakeld via een pick-off van José Moreno.

In de eerste helft van de vierde inning nam Rik Geestman de pitching over bij DSS. De linkshander werd gesteund met een fraaie verdedigende actie van korte stop Mitchel Dautzenberg in de vierde inning. Dautzenberg speelde een prima duel als korte stop en had vijf 'assists'. In de vijfde inning kreeg Geestman de steun van een 'unassisted double play' van eerste honkman Tino van Erk. Hij kreeg vervolgens drie nullen op rij in de zesde, voordat hij in de zevende in de problemen kwam.


...Henk van Heijningen...
...save...
(© Foto: Henk Seppen)
Met een 5-3 achterstand scoorde DSS twee onverdiende punten in de tweede helft van de vierde inning. Joffrey Heus en Allan Hazel begonnen met vier wijd, waarna de honken vol kwamen te staan toen een fout bij het derde honk werd gemaakt na een stootslag van Mitchel Dautzenberg. Vier wijd voor Ryan Miner zorgde even later voor een punt, hield de honken vol en leidde tot een werperswissel. Michel Offerman nam het over en kreeg twee snelle nullen. Eerst was er een gedwongen nul op thuis na een grounder van Lennart Stut, waarna een pop-fly achter het tweede honk volgde. De bal was niet makkelijk te vangen, dus geen binnenhoog (!), maar tweede honkman Kevin Moesquit maakte een prima vangbal. Echter, met twee uit, werd de gelijkmaker gescoord toen Mitchell Koot werd geraakt door een worp, maar drie lopers bleven achter toen een gedwongen nul de inning afsloot.

DSS liet opnieuw de honken vol achter in de vijfde inning, waarna een loper in scoringspositie achterbleef in de zesde inning.

En zo komen we in de zevende inning terecht en die bleek beslissend. Jules Peters opende voor The Hawks met een honkslag en volgende slagman Kevin Moesquit deed hetzelfde. De twee kwamen in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Berend Ruben. Hierna werd een gedwongen loop gecreëerd via opzettelijk vier wijd voor Steven Wharwood. Maar hierna kregen de lopers het volgende honk toegewezen toen de umpires schijn constateerden bij Rik Geestman. Hierdoor scoorde Peters en dat bezorgde The Hawks een 6-5 voorsprong. Een hierna volgende honkslag van Joris Naber maakte er 7-5 van.

In de achtste en negende inning gooide Max Ploegstra voor DSS en stond nog één honkslag toe.

Kevin van Veen, die de pitching bij The Hawks had overgenomen in de zesde inning, had geen problemen in de eerste drie innings die hij gooide. Maar toen steeg de spanning weer in de tweede helft van de negende inning. Met één uit kreeg Van Veen een honkslag tegen van Seb Visser, waarna vier wijd volgde voor Sven Jongejans. Hierna sloeg Joffrey Heus een honkslag in het rechtsveld, waar een fout op volgde en die stelde Visser in de gelegenheid te scoren. Met de stand nu op 7-6 en lopers op het tweede en derde honk met slechts één uit had de thuisploeg ineens een goede kans de wedstrijd om te draaien en te winnen. Henk van Heijningen werd ingebracht als vervanger voor Van Veen. De rechtshander deed het prima en kreeg twee groundouts om de inning en de wedstrijd af te sluiten en een save te verdienen.


...Tony Enos gaat uit bij een pick-off op het...
...eerste honk in de eerste inning...
...1B Tino van Erk gaat de bal ontvangen van de catcher...

...Kevin Moesquit scoort het eerste punt voor The Hawks...
...in de 1e inning en glijdt langs catcher Sven Jongejans...
...Home Plate Umpire Antoine Loock kijkt naar de actie...

...The Hawks-starter José Moreno...

...Mitchell Koot zorgt voor 2 runs met een double in de 1e inning...

...The Hawks-coach Ronald de Bont (11) in gesprek met...
...catcher Joris Naber en pitcher José Moreno in de 1e inning...

...DSS-starter Jorn van Ingen...


...Gino Hersilia brengt met een stootslag twee lopers...
...in scoringspositie in de 2e inning...

...Shurendell Borgschot volgt met een 2-run single...


...Joris Naber en Gregory Trinidad scoren beiden...
...op Borgschot's honkslag...

...DSS coach Frank Koot (rechts) praat met zijn 'battery'...
...Jorn van Ingen en Sven Jongejans in de 2e inning...

...Seb Visser gaat uit bij een pick-off in de 3e inning...

...Rik Geestman neemt de pitching bij DSS over in de 4e inning...
(© Alle Foto's: Robert Bos Photos)

(28 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.