Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 mei 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
Winst Neptunus; Pioniers vs. Pirates afgelast
English
HOOFDDORP / ROTTERDAM / VLEUTEN / DEN HAAG - Slechts drie van de vier vastgestelde wedstrijden werden vandaag (donderdag 29 mei) gespeeld. Het duel tussen koplopers Vaessen Pioniers en L&D Amsterdam Pirates werd afgelast vanwege de condities van het speelveld in Hoofddorp.

De 3-game series tussen Pioniers en Pirates is de meest belangrijke deze dagen, want die is beslissend voor de eerste en tweede plaats in de eerste helft van het seizoen en daarmee dus ook voor de kwalificatie voor de Play-Offs. Er zijn verschillende theoretische scenario's waarin de top-2 pas beslist kan worden tijdens de twee inhaalwedstrijden van aanstaande dinsdag of zelfs pas na afloop van die wedstrijden wanneer de eerste helft eindigt in een gelijke stand tussen de top-3. Maar realistisch gezien zal de reeks tussen Pioniers en Pirates de beslissingen brengen.

En daarom werd er ook met spanning uitgezien naar de opener van vandaag, maar die moest helaas worden afgelast. De conditie van het infield van het nieuwe stadion in Hoofddorp was niet acceptabel om te spelen en dus werd het duel al vroeg in de ochtend geschrapt. Het probleem was dat klei die is gebruikt voor het infield (in plaats van het 'normale' gravel) modderig was geworden door de regen van de afgelopen twee dagen.

De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor vrijdagavond 30 mei, in Hoofddorp, en begint dan om 19:30 uur.

DOOR Neptunus won met 5-1 vs. Mr. Cocker HCAW en klom daarmee naar de gedeelde tweede plaats met Amsterdam, maar heeft het voordeel van het onderlinge resultaat na winst van hun series vorige week, 2-1. Neptunus brak een puntloze stand met drie runs in de zesde inning. Winnende werper Diegomar Markwell stond slechts twee hits toe in de zeven innings die hij gooide.

Corendon Kinheim kwam tot een 2-0 shutout bij UVV. Winnende werper David Bergman gooide acht innings en stond zes hits toe. Bryan Engelhardt opende de zesde inning met zijn zesde homerun van het seizoen.

Mampaey The Hawks won met 2-1 bij ADO Lakers. The Hawks nam een 1-0 voorsprong in de vijfde inning en voegde een belangrijk 'insurance run' toe in de eerste helft van de negende inning. In de 2e9 scoorde ADO Lakers hun enige punt. Winnende werper Ronald de Bont stond slechts drie hits toe in zes innings, waarna Henk van Heijningen het karwei afmaakte.

De twee inhaalwedstrijden voor komende dinsdag worden hierboven al even genoemd. Vandaag werd bekend gemaakt dat de wedstrijd tussen Mampaey The Hawks en DOOR Neptunus, wat een thuiswedstrijd is voor The Hawks, gespeeld wordt in het stadion van Neptunus in Rotterdam. Aanvankelijk zou Neptunus die avond thuisspelen tegen Vaessen Pioniers en waren verschillende (sponsor)activiteiten en een barbecue georganiseerd. Om die doorgang te laten vinden is daarom besloten dat de wedstrijd tussen The Hawks en Neptunus in Rotterdam wordt gespeeld, maar wel een thuiswedstrijd blijft voor The Hawks. In juli, wanneer beide ploegen elkaar opnieuw treffen, zal Neptunus hun thuiswedstrijd spelen op het complex van The Hawks in Dordrecht.

'For the record', vandaag was de koudste 29 mei ooit in Nederland, vanwege een dikke laag wolken die de zon afschermde. Het was 's morgens vroeg 12 graden Celsius, maar de gemiddelde temperatuur overdag schommelde tussen de 10 en 11 graden. Het vorige record was 12,3 graden op 29 mei 1983.

(29 mei)
Vaessen Pioniers vs. L&D Amsterdam Pirates

De wedstrijd tussen Vaessen Pioniers en L&D Amsterdam Pirates werd al 's morgens vroeg afgelast, bericht werd dat dat al rond 10 uur zou zijn gedaan. De reden voor de afgelasting was dat de klei, die is gebruikt voor het infield, het catchersgebied/slagperk en werpheuvel te modderig was door de regen van de voorgaande twee dagen. In plaats van het reguliere gravel, dat op de andere velden wordt gebruikt, is een soort klei aangebracht in het nieuwe stadion in Hoofddorp, waar een dekzeil om het infield af te schermen nog niet is gearriveerd.

Op een aantal foto's lijkt het speelveld er goed uit te zien, maar de condities zijn ook gecontroleerd door een official en bevestigd werd dat de klei inderdaad te modderig was om er op te kunnen spelen.

De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor vrijdagavond 30 mei in Hoofddorp.

Door de afgelasting ontloopt Pioniers de Amsterdamse heuveltroef Rob Cordemans. De rechtshander zou vanmiddag de startende werper zijn geweest in de opener. Maar hij is vrijdagavond niet inzetbaar, omdat hij 's middags trouwt. Om die reden is hij komend weekeinde ook niet bij de ploeg voor de tweede en derde wedstrijd.

En dus is Pirates gedwongen de rotatie aan te passen voor de reeks en schuiven de starters voor Game 2 en Game 3 een plekje op. Op vrijdag start Kevin Heijstek en Jos de Jong schuift naar Game 2 op zaterdag. Chris Mowday is nu aangewezen als starter voor Game 3 op zondag.

Vaessen Pioniers - L&D Amsterdam Pirates afgelast (veldconditie)
RHE
L&D Amsterdam Pirates -000
Vaessen Pioniers -000
(wedstrijd afgelast vanwege de conditie van het speelveld; opnieuw vastgesteld voor vrijdag 30 mei)
pitcher Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans------
pitcher Pioniersinn.SOBBHRER
Ricardo Hernandez Sanchez------
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Winfried Berkvens, 1B-Niek Elshof, 3B-Fred Groenewegen.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Ger van Dongen.
Techn. Commissioner-Arnold Verbrugge.
Speeltijd-0:00 uur.
DOOR Neptunus vs. Mr. Cocker HCAW

In Rotterdam won DOOR Neptunus met 5-1 vs. Mr. Cocker HCAW om te klimmen naar een gedeelde tweede plaats met L&D Amsterdam Pirates.

Neptunus brak een puntloze stand met drie runs in de zesde inning. Winnende werper Diegomar Markwell stond slechts twee honkslagen toe in de zeven innings die hij gooide.


...Diegomar Markwell...
...2 hits tegen in 7 innings...
(© Foto: Henk Seppen)
Max Clarijs keerde weer terug achter de plaat als catcher voor HCAW. Sinds 17 mei moest hij toekijken met een elleboog-blessure die hij opliep na te zijn geraakt door een knuppel tijdens de follow-through van slagman Bas Nooij van L&D Amsterdam Pirates.

Startende werpers Diegomar Markwell (Neptunus) en Sander Helmendach (HCAW) gooiden beiden vijf puntloze innings. In die periode lieten beide ploegen drie lopers achter.

HCAW kreeg twee lopers in scoringspositie. In de eerste inning kreeg Roy Seltenrijch vier wijd met twee uit, maar bleef achter op het eerste honk. In de tweede slagbeurt was het Jelle Blaauw die met één uit een vrije loop kreeg en opschoof na een opofferingsstootslag van Jim Froberg. En in de vijfde opende Blaauw met een honkslag en schoof op na een grounder van Froberg, maar strandde opnieuw.

Voor Neptunus kreeg Benjamin Dille vier wijd met één uit in de eerste inning, waarna twee vangballen volgden. In de derde liet de thuisploeg twee lopers achter. Mourik Huijser opende met een honkslag, maar ging gedwongen uit op een grounder van Stijn van der Meer. Hierna kreeg Dille vier wijd, maar sloot een line drive de inning af. In de vijfde bereikte Huijser het honk na een fout, maar ging uit bij een steelpoging.

In de zesde kreeg HCAW weer een honkloper toen Dillon True een honkslag sloeg met één uit, maar daarna sloeg Seltenrijch in een dubbelspel.

In de 2e6 opende Neptunus de score met drie punten. Stijn van der Meer begon met vier wijd, waarna de honken vol kwamen te staan toen Benjamin Dille en Raily Legito beiden een honkslag sloegen. Helmendach schakelde daarna Dwayne Kemp met drie slag uit, maar gooide vier wijd op Gianison Boekhoudt om het eerste punt binnen te brengen. Een honkslag van Gyenuar Lopez verhoogde de stand daarna naar 3-0.

HCAW pakte een punt terug in de achtste inning op Jorian van Acker, die de opvolger was van Markwell. Hij kreeg een lead-off single tegen van Jim Froberg, die het tweede honk stal met één uit. Van Acker raakte daarna Peter van Doesburg met een worp, gooide vier wijd op Dillon True met twee uit en raakte vervolgens ook Roy Seltenrijch met een worp, resulterend in een punt. Maar HCAW liet de honken vol achter toen een vangbal een einde maakte aan de inning.

Neptunus nam wat meer afstand in de tweede helft van de achtste inning. Met twee uit sloeg Adrian Anthony een driehonkslag en kreeg Mourik Huijser vier wijd, waarna Daley Paalvast de pitching overnam van Bob Klaarenbeek, die een inning eerder in het duel was gekomen. Paalvas werd begroet met een 2-run triple van Shaldimar Daantji die de stand opvoerde naar 5-1.

DOOR Neptunus - Mr. Cocker HCAW 5-1
RHE
Mr. Cocker HCAW000000010-141
DOOR Neptunus00000302X-571
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Sander Helmendach, L (2-4)644433
Bob Klaarenbeek1.212222
Daley Paalvast0.11-1--
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, W (3-1)7722--
Jorian van Acker, H (2)1-1111
Berry van Driel1--1--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Fred van Groningen Schinkel, 1B-Henri van Heijningen, 3B-Roy van de Wateringen.
Official Scorer-Huub Nelissen.
Play-by-Play Scorer-Maaike Houtkamp.
Speeltijd-2:25 uur.
UVV vs. Corendon Kinheim

In Vleuten boekte Corendon Kinheim een 2-0 shutout-zege tegen UVV, maar werd met 7-5 'outhit'. Kinheim scoorde de punten in de eerste en zesde inning.


...Bryan Engelhardt...
...6e homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
Winnende werper David Bergman gooide acht innings en stond zes honkslagen toe. Bryan Engelhardt opende de zesde inning met zijn zesde homerun van het seizoen.

Kinheim kwam snel tot scoren in de eerste inning op de Belgische rechtshander Kenny Van Den Branden. René Cremer begon met vier wijd en bereikte het derde honk na een doorgeschoten bal. Een strikeout volgde, maar een grounder van Dashenko Ricardo bracht Cremer vervolgens binnen. Maar dit zou Kinheim's enige punt zijn in de eerste vijf innings. In de zesde inning opende Bryan Engelhardt met een homerun om Kinheim's voorsprong te verdubbelen.

Kinheim strandde negen lopers in de wedstrijd en verzuimde meer punten toe te voegen. De Haarlemmers kregen twee honklopers in de vierde slagbeurt toen Ricardo begon met een honkslag en Engelhardt vier wijd kreeg, maar daarna volgden een strikeout, vangbal en nog een strikeout. Twee lopers bleven ook achter in de vijfde inning. Met één uit kreeg Jefferson Muzo vier wijd en stal het tweede honk, warna hij het derde honk bereikte toen een foute aangooi volgde van Van Den Branden tijdens een pick-off met twee uit. Hierna kreeg Björn Henrichs vier wijd, maar de Belgische werper voorkwam opnieuw dat Kinheim scoorde.

Met een 2-0 voosrprong kreeg Kinheim een nieuwe kans de voorsprong uit te breiden in de achtste inning. Ricardo begon met een tweehonkslag, waarna Engelhardt werd geraakt door een worp. Een vangbal volgde en daarna schakelde Van Den Branden de volgende twee slagmensen met drie slag uit. Gilian van Lith gooide de negende inning voor UVV.

David Bergman zag UVV dicht bij de gelijkmaker komen in de tweede inning. Hij kreeg een lead-off double tegen van Dennis De Quint, die opschoof naar het derde honk na een grounder van Mike Bazuin. Bergman sloot de inning daarna af met twee strikeouts.

De rechstander kreeg een 2-out single tegen in de derde en een 1-out single in de vierde, maar kwam niet in de problemen. Bergman kreeg daarna drie nullen op rij in de vijfde en zesde inning. In de zevende kreeg hij een lead-off single tegen van Gilmer Lampe, die het tweede honk stal met één uit. Met twee uit werd Lampe uitgeschakeld bij een steelpoging na een pick-off van Bergman.

In de achtste kreeg UVV twee honklopers op Bergman. Joris van Ballegooy begon met een honkslag, waarna Sam van Dijck een honkslag sloeg met één uit. Bergman hield UVV puntloos toen een vangbal en een strikeout de slagbeurt afsloten.

In de negende gooide Arshwin Asjes voor Kinheim. Hij kreeg een one-out single tegen van Gilmer Lampe, maar hield de shutout intact en verdiende zijn 'league-leading' vierde save.

UVV - Corendon Kinheim 0-2
RHE
Corendon Kinheim100001000-250
UVV000000000-071
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
David Bergman, W (3-2)86-6--
Arshwin Asjes, SV (4)1--1--
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Kenny Van Den Branden, L (1-2)894521
Gilian van Lith111---
Homerun: Kinheim: Bryan Engelhardt (6)(solo,5th,off Van Den Branden).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Stenar van Groningen Schinkel, 1B-Johan Brandsma, 3B-Edwin Louisa.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Stefan Slinger.
Techn. Commissioner-Willem Broertjes.
Speeltijd-2:16 uur.
ADO Lakers vs. Mampaey The Hawks

In Den Haag won Mampaey The Hawks met 2-1 bij ADO Lakers. The Hawks nam een 1-0 voorsprong in de vijfde inning, waarna een belangrijk 'insurance run' werd toegevoegd in de eerste helft van de negende inning. In de 2e9 scoorde ADO Lakers het enige punt.


...Ronald de Bont...
...Winnende Werper...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Winnende werper Ronald de Bont stond slechts drie honkslagen toe in zes innings, waarna Henk van Heijningen het karwei afmaakte.

De wedstrijd bleef vier innings puntloos, maar het was The Hawks dat regelmatig dreigde de score te openen op starter Timo van Ancum.

In de eerste inning opende Bob de Bruijn de wedstrijd met vier wijd, waarna Berend Ruben het honk bereikte na een fout. Maar daarna maakte de verdediging van ADO Lakers een paar goede nullen. De Bruijn werd gedwongen uitgeschakeld op het derde honk na een stootslag van Rodney Michel, waarna Ruben even later op het derde honk uitging bij een steelpoging. Kort erna bereikte Michel het derde honk toen Steven Wharwood na een fout op het honk kwam, maar een gedwongen nul sloot de inning af.

In de tweede inning begon Berry van Donselaar met een honkslag en sloeg Gino Hersilia een honkslag met één uit, maar daarna gooide Van Ancum tweemaal drie slag. In de derde opende Berend Ruben met een tweehonkslag, maar strandde op het derde honk.

ADO Lakers werd op slechts één honkslag gehouden in de eerste vier innings door Ronald de Bont. De ervaren rechtshander gooide vier wijd op lead-off hitter Jason Jakobus in de eerste inning, maar daarna draaide The Hawks een dubbelspel. Hij kreeg drie nullen op rij in de tweede slagbeurt, waaronder twee strikeouts. In de derde maakte de verdediging van The Hawks, maar hield ADO Lakers puntloos.

The Hawks opende daarna de score in de eerste helft van de vijfde inning. Met twee uit sloeg Berend Ruben een tweehonkslag en schoof op toen Rodney Michel na een fout het honk bereikte. Een honkslag van Steven Wharwood maakte er daarna 1-0 van.

The Hawks leek een punt toe te voegen in de zevende inning op nieuwe werper Jurandy Girigori toen het de honken vol kreeg met één uit. Joris Naber begon met een honkslag, maar ging gedwongen uit toen Bob de Bruijn een stootslag richting Girigori sloeg. Een honkslag van Berend Ruben en geraakt werper voor Rodney Michel zorgden daarna voor volle honken. Echter, een strikeout werd gevolgd door een pick-off op het derde honk voor een 'inning-ending double play'.

In de 2e7 opende Christian Diaz met een honkslag voor ADO Lakers. Henk van Heijningen nam toen de pitching over van De Bont en zag Diaz opschuiven na een wilde worp. Hij raakte hierna volgende slagman Martijn Riphagen met een worp. Maar de inning draaide toen de kant van The Hawks op toen Diaz op het derde honk uitging bij een steelpoging en een grounder en vangbal voor het einde van de inning zorgden.

Nadat The Hawks twee lopers achterliet in de achtste inning voegde de ploeg een belangrijk 'insurance run' toen in de eerste helft van de negende inning op nieuwe werper Jeremy Winkel. Met twee uit kreeg hij 'back-to-back doubles' tegen van Rodney Michel en Steven Wharwood die de stand op 2-0 brachten.

In de 2e9 scoorde ADO Lakers hun enige punt. Met één uit sloeg Stephen Henson een honkslag en scoorde op een hierna volgende driehonkslag van Christian Diaz. Een groundout en vangbal volgden, zodat Diaz op het derde honk achterbleef en Van Heijningen zijn tweede save van het seizoen verdiende.

ADO Lakers - Mampaey The Hawks 1-2
RHE
Mampaey The Hawks000010001-2102
ADO Lakers000000001-163
pitchers The Hawksinn.SOBBHRER
Ronald de Bont, W (1-3)6 (*)213--
Henk van Heijningen, SV (2)3--311
(*) - De Bont gooide op 1 slagman in de zevende inning
pitchers ADO Lakersinn.SOBBHRER
Timo van Ancum, L (1-4)67161-
Jurandy Girigori11-2--
Glenn Romney112---
Jeremy Winkel1--211
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Fred Oosterling, 1B-Olav Steijger, 3B-Peter Brink.
Official Scorer-Feiko Drost.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Techn. Commissioner-Paul Bokern.
Speeltijd-2:58 uur.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.