Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Aanpassingen voor snelheid wedstrijden geïntroduceerd in MLB-oefenduel
English
CLEARWATER, Florida (USA) - Tijdens de eerste oefenwedstrijd van de Major League Spring Training op zondag (1 maart) is de 'pace of play clock' geïntroduceerd. Het is één van de drie grote initiatieven die Major League Baseball voor dit seizoen heeft aangekondigd om het tempo van de wedstrijden te versnellen. De nieuwe aanpassingen werden voor het eerst toegepast in de wedstrijd tussen de Philadelphia Phillies en de University of Tampa op Brick House Field, het Spring Training-complex van de Phils in Clearwater.

De klok is gesitueerd aan de linkerkant van de batter's eye in het midveld (in het zicht van de home plate umpire), terwijl er een kleinere klok is bevestigd aan de backstop achter de thuisplaat (in het zicht van de werper). De klok begint af te tellen van twee minuten en 25 seconden (2:45 voor landelijk uitgezonden wedstrijden op TV) onmiddellijk nadat de derde nul is gemaakt. Met nog 40 seconden op de klok wordt de volgende slagman aangekondigd en begint eventueel zijn 'walk-on' muziekje. Met nog 30 seconden te gaan gooit de werper zijn laatste warm-up pitch. Met nog 25 seconden te gaan eindigt de walk-on muziek en moet de slagman klaar staan in het slagperk, waarna de werper klaar moet zijn om te gooien tussen de vijf en 20 seconden. Het doel is om de eerste pitch te laten gooien voordat de klok is afgeteld.

Een andere toepassing is dat slagmensen onder de meeste omstandigheden met één voet in het slagperk moet blijven staan tussen de worpen in. De derde aanpassing is dat managers niet langer het veld opkomen om een 'challenge' aan te kondigen.

De klok en 'voet-in-slagperk' regels worden al enige jaren internationaal gebruikt in het softbal en daar werkt het prima. De 'voet-regel' wordt ook gebruikt in de reguliere softbalseizoenen in Nederland. En dus is het alleen maar een kwestie van tijd voordat deze regels ook worden geïntroduceerd in internationale en landelijke honkbal-competities. Net zoals de tie-break regel enige jaren geleden.

Overigens verloren de Phillies de oefenwedstrijd tegen de University of Tampa, de landelijke nummer 1 ploeg uit de Division II, met 6-2. In de wedstrijd gebruikten de Phillies een aantal jonge spelers en zogenaamde 'non-roster invitees', want de grote namen kwamen niet in actie. De Phillies openen het Grapefruit League-seizoen dinsdag tegen de New York Yankees.

Met een 2-1 achterstand namen de Tampa Spartans de leiding in de eerste helft van de zevende inning. Eerst werd het gelijkmakende punt gescoord toen Andrew Amaro vier wijd kreeg met volle honken. Amaro is de neef van Ruben Amaro, Jr., de General Manager van de Phillies. Nadat de Spartans op gelijke hoogte waren gekomen werd Hector Neris ingebracht als reliever voor Nefi Ogando, maar die werd begroet met een grand slam homerun van Giovanny Alfonzo, die de stand op 6-2 bracht.

(1 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar marco@stoovelaar.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.