Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 juni 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Kinheim verplettert Pioniers en pakt tweede plaats
English
HAARLEM - Op een zwaarbewolkte en winderige dinsdagavond (2 juni) stonden Vaessen Pioniers en Corendon Kinheim in het Haarlemse Pim Mulier Stadion tegenover elkaar in een inhaalwedstrijd, twee dagen nadat het oorspronkelijke duel verregende in Hoofddorp.

Toen het duel zondag werd afgelast na driemaal uitstel werd al gezegd dat het thuisveld van Pioniers deze week niet beschikbaar zou zijn voor een inhaalwedstrijd vanwege werkzaamheden aan het infield. Mogelijke opties waren de in de buurt gelegen velden van L&D Amsterdam Pirates (Amsterdam), RCH-Pinguïns (Heemstede) of DSS (Haarlem). Echter, er waren ook inhaalwedstrijden gepland in Amsterdam en Heemstede, terwijl DSS een training op het programma had staan voor de hoofdmacht. Het is niet bekend of andere velden nog in overweging zijn genomen, maar het Pim Mulier Stadion van tegenstander Kinheim leek geen optie voor het thuisspelende Pioniers. Uiteindelijk werd het duel toch vastgesteld om gespeeld te worden in het Haarlemse stadion.


...Vanwege het regenachtige en winderige weer waren...
...er vanavond maar heel weinig toeschouwers...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Een ander discussiepunt was de dag waarop de inhaalwedstrijd moest worden gespeeld. Komend weekeinde staan er geen wedstrijden op het programma in de Hoofdklasse en dus was dat een mogelijkheid. Volgens de reglementen moet een wedstrijd ingehaald worden op de dinsdag die volgt op de afgelasting. Bovendien staan aanstaande zaterdag en zondag niet als inhaaldag genoemd, maar zijn dat vrije dagen. Een andere mogelijkheid was het duel vast te stellen op dezelfde dag dat L&D Amsterdam Pirates en Curaçao Neptunus hun vrijdag verregende wedstrijd gaan inhalen. Dat duel, plus de ontmoeting tussen Pioniers en Kinheim, zijn bepalend voor de vaststelling welk team zich als tweede plaats voor de Play-Offs in het eerste deel van de competitie. Pirates en Neptunus kunnen deze week niet inhalen, vanwege hun deelname aan de Europa Cup Toernooien. En dus is hun inhaalwedstrijd voorlopig vastgesteld voor dinsdag 9 juni.

Maar de beslissingen waren gemaakt en dus ontving Pioniers Kinheim op een stormachtige dinsdgavond in het Pim Mulier Stadion. Kinheim moest winnen om in de race te blijven voor de Play-Off plek, terwijl Pioniers in het weekeinde was uitgeschakeld. Kinheim verpletterde de Hoofddorpers, ranselden 26 honkslagen en won met 22-5 in een 7-inning, mercy-rule wedstrijd om een 3-game sweep te completeren.

Kinheim moet nu wachten op het resultaat van de Amsterdam vs. Neptunus inhaalwedstrijd. Wanneer Amsterdam wint plaatst het zich, wanneer Neptunus wint zal Kinheim zich plaatsen.

Kevin Moesquit voerde de Kinheim-aanval aan met vijf honkslagen (5-uit-5) en miste alleen de driehonkslag om 'for-the-cycle' te slaan. Hij bereikte zesmaal het honk, terwijl Jochem Koedijk (3-uit-3) vijf keer op het honk kwam.

Alle negen slagmensen in de Kinheim-slagvolgorde scoorden minimaal eenmaal, sloegen minstens één honkslag en hadden minstens één binnengeslagen punt.
Acht spelers scoorden twee of meer punten, aangevoerd door Moesquit en Sven van de Sanden, die er elk vier scoorden.
Acht spelers sloegen twee of meer honkslagen en vier spelers hadden drie of meer RBI's, opnieuw aangevoerd door Moesquit, die er vijf had.

De 22 punten zijn de meeste in één wedstrijd sinds Kinheim er 26 scoorde op 18 augustus 2013 tegen ADO Lakers in een 26-0 winst. Die kwamen een week nadat Pioniers er 27 had gescoord, ook tegen ADO Lakers in een 27-0 shutout.

'For-the-record', in beide 20-plus run-wedstrijden van Kinheim was Martijn Bosschaart één van de umpires. In 2013 stond hij achter de plaat, vanavond stond hij bij het eerste honk.

De 26 honkslagen van Kinheim zijn de meeste sinds L&D Amsterdam Pirates er 25 sloeg op 1 augustus 2013 in een 22-3 winst vs. UVV. Vier dagen eerder had Pioniers 24 honkslagen geslagen in een 24-0 shutout vs. HCAW.

'For-the-record', in bovenstaande twee wedstrijden en de wedstrijd van vanavond, was Efrem Silvania één van de umpires. In de Pirates-wedstrijd stond hij bij het eerste honk, in de Pioniers-wedstrijd stond hij achter de plaat, net als vanavond. Henny Jansen, die vanavond de 3B umpire was, stond ook op het 3e honk bij de Pirates-UVV wedstrijd in 2013. Overigens duurde die wedstrijd 2 uur en 21 minuten, slechts één minuut korter dan vanavond. Eén speler van de 2013, 25-hit wedstrijd, speelde ook in de wedstrijd van vanavond en dat was Kevin Weijgertse. Twee jaar geleden stond hij aan de winnende kant als eerste honkman van Pirates, vanavond speelde hij in het verliezende team als 3e honkman van Pioniers.

De 26 honkslagen zijn de meeste door Kinheim geslagen, in elk geval sinds 2001. Sindsdien sloeg de Haarlemse ploeg 20 honkslagen in vijf wedstrijden.

(2 juni)
Hoewel Pioniers met 2-1 voorstond na de eerste inning werd de toon gelijk gezet op de allereerste worp van de wedstrijd. In de eerste helft van de eerste inning maakte Kevin Moesquit goed contact op de eerste worp van startende werper Elton Koeiman en verdween de bal over de omheining in het links-midveld voor een homerun.

In de tweede helft van de eerste inning antwoordde Pioniers met twee punten op Tom Stuifbergen, die zijn eerste start maakte sinds 7 mei toen hij voortijdig de heuvel moest verlaten met een knieblessure. Met één uit kwam Dirk van 't Klooster na een fout op het honk en sloeg Danny Rombley een honkslag. Een hierna volgende honklsag van Quintin De Cuba zorgde voor de gelijkmaken en een opofferingsslag van Mark-Jan Moorman zette Pioniers op een 2-1 voorsprong.

Die voorsprong was van zeer korte duur, want Kinheim kwam tot een rally van zes punten in de tweede slagbeurt. Dashenko Ricardo begon met een honkslag en scoorde de gelijkmaker na een doorgeschoten bal. Honkslagen van Sven van de Sanden, Kevin Moesquit en Bryan Engelhardt (2-run) plus een wilde worp bezorgden Kinheim een 7-2 voorsprong.


...Er stond een sterke wind vanavond die soms invloed...
...had op de baan van de geslagen ballen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Pioniers pakte twee punten terug in hun tweede inning. Kevin Dirksen begon met een honkslag en Kevin Weijgertse sloeg een tweehonkslag, waarna de twee scoorden op grounders van Glenn Bakker en Max Draijer.

Kinheim had nog twee grote rallies in petto en scoorde zeven punten in de vierde en acht in de zesde inning.

In de vierde inning liet Kinheim negen honkslagen noteren, waaronder twee van Kevin Moesquit en Jochem Koedijk. De laatste opende met een honkslag en ook Moesquit sloeg daarna een honkslag, gevolgd door een puntscorende grounder van Mervin Gario. Hierna sloeg Bryan Engelhardt een 2-run homerun en dat leidde tot de eerste werperswissel. Reggie Bomberg nam het over, maar moest zes honkslagen toestaan, waaronder een RBI-double van Jeffrey Arends en puntscorende honkslagen van Victor Draijer, Jochem Koedijk en Kevin Moesquit.

Met een 14-4 voorsprong kwam Kinheim tot een rally van nog eens acht punten in de zesde en dat maakte van de wedstrijd toch min-of-meer een wat beschamende vertoning. Nadat er 12 slagmensen in het slagperk waren verschenen in de vierde, sloegen er 14 in de zesde. Dit keer werden zes honkslagen genoteerd. Met Sven van de Sanden (vier wijd) en Jochem Koedijk (tweehonkslag) op de honken had Kevin Moesquit alleen nog een driehonkslag nodig om de 'cycle' te completeren, maar het werd een 2-run single, waarna hijzelf scoorde op een hierna volgende tweehonkslag van Mervin Gario. Met één uit leverde Dudley Leonora een puntscorende honkslag af en dat zorgde voor een nieuwe werperswissel. Linkshander Taylor Clemensia nam het over en gooide vier wijd op Jeffrey Arends, waarna hij een 3-run homerun van Dashenko Ricardo moest incasseren. Hierna kwamen de honken vol te staan met twee uit. Tweede honkman Daniel Fernandes werd daarna de nieuwe werper en hij begon met vier wijd op Gario, waardoor de stand op 22-5 kwam.

Een aantal van de honkslagen van vanavond kunnen mogelijk worden toegeschreven aan de sterke, soms stormachtige wind die vanachter de thuisplaat over het veld waaide. Een paar geslagen ballen en pop-ups wijzigden van richting en werden honkslagen. Echter, de meeste honkslagen waren gewoon 'clean basehits', waaronder een paar fraaie langs de foutlijnen. Pioniers maakte geen fouten in het duel en dat resulteerde in het bijzondere feitje dat alle 22 punten verdiend waren.

Nadat Pioniers de achterstand had verkleind naar 7-4 in de tweede inning kwam het weer in scoringspositie in de vijfde. Met één uit kwam Dirk van 't Klooster na een infield-hit op het honk en dat betekent dat hij nog slechts één honkslag nodig heeft om de eerste speler in de Nederlandse Hoofdklasse-historie te worden met 1200 honkslagen in zijn loopbaan. Danny Rombley volgde met een tweehonkslag, maar de twee bleven daarna achter.

In de zevende inning, op David Bergman (die het werpen in de zesde had overgenomen), scoorde Pioniers het vijfde punt. Max Draijer begon met een tweehonkslag, schoof op na een vangbal en scoorde daarna op een grounder van Van 't Klooster. Een pop-fly sloot daarna de inning en de wedstrijd af, die maar weinig met Hoofdklasse-honkbal had te maken en eigelijk alleen maar goed was voor het opvoeren van de slaggemiddeldes.Vaessen Pioniers - Corendon Kinheim 5-22 (7 inn.)
RHE
Corendon Kinheim1607080-22263
Vaessen Pioniers2200001-570
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Tom Stuifbergen, W (2-1)55-642
David Bergman2--111
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Elton Koeiman, L (2-1)3.1-1111010
Reggie Bomberg0.2--644
Dennis Buring1.1-1655
Taylor Clemensia0.112233
Daniel Fernandes1.1-11--
Homeruns: Kinheim: Kevin Moesquit (1)(1e,solo,op Koeiman), Bryan Engelhardt (2)(4e,2-run,op Koeiman),
Dashenko Ricardo (3)(6e,3-run,op Clemensia).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Efrem Silvania, 1B-Martijn Bosschaart, 3B-Henny Jansen.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-geen.
Speeltijd-2:22 uur.

Game Notes:
Wedstrijd oorspronkelijk vastgesteld voor zondag 31 mei in Hoofddorp, maar toen afgelast vanwege regen en condities van het speelveld.
Wedstrijd gespeeld in het Pim Mulier Stadion (thuisveld Kinheim), omdat het veld in Hoofddorp niet beschikbaar was vanwege onderhoud aan het infield.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zwaarbewolkt, winderig, 14° C, zuidwestelijke wind 40 kmu, luchtvochtigheid 94%.
...Een overzicht van het veld op deze zwaarbewolkte, soms regenachtige, maar in elk geval zeer winderige en koude avond...
(© Foto: Marco Stoovelaar)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.