Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 februari 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Einde dreigt voor ADO Lakers; team teruggetrokken
English
DEN HAAG - Het doek gaat vallen voor ADO Lakers. Hoewel de beslissing officiëel nog bekrachtigd moet worden was het resultaat van een bijzondere algemene ledenvergadering gisteravond (2 februari in het clubhuis van de vereniging in Den Haag duidelijk. ADO Lakers trekt de honkbalploeg terug uit de Hoofdklasse, terwijl de vereniging zal worden opgeheven. De reden voor dit besluit is de huidige, slechte financiële situatie voor de vereniging.


...Hoofd Coach Eugene Henson in gesprek met zijn...
...pitcher en catcher tijdens een duel vorig seizoen...
(© Foto: Henk Seppen)
Volgens de club-statuten moest maandagavond driekwart van het aantal leden aanwezig zijn, waarvan een meerderheid van tweederde noodzakelijk was op het lot van de vereniging te bezegelen. Echter, het aantal van driekwart van het leden-aantal werd niet gehaald, waarna na een korte onderbreking een vervolg-vergadering werd belegd, waarin de beslissing min of meer werd genomen. Maar om één en ander formeel te bekrachtigen is een nieuwe vergadering nodig binnen vier weken. Wanneer die vergadering zal plaatsvinden in begin maart is het niet nodig om driekwart van het aantal leden aanwezig te hebben en is een meerderheid van het het aanwezige aantal leden voldoende om tot opheffing van de club te komen.

En dus heeft de vereniging minder dan vier weken om het tij nog te kunnen keren. Echter, verschillende bronnen binnen de club stellen dat dit niet zal gebeuren. Dat betekent dat begin maart ADO Lakers officiëel zal worden opgeheven.

En dat zal dan het einde betekenen van een bekend honkbal- en softbal-instituut in ons land. Eén en ander komt minder dan 2 1/2 jaar na het opheffen van een andere legendarische vereniging toen in oktober 2012 het doek viel voor Sparta-Feyenoord.

ADO is één van de 'oude clubs' die vele jaren uitkwam in de hoogste afdeling. Uit die groep verdwenen ook Haarlem Nicols, Giants Diemen en Amstel Tijgers. De laatste bestaat echter min of meer nog steeds. Giants Diemen deelde in twee nieuwe clubs na afloop van het seizoen 1987. De Hoofdklasse-ploeg verhuisde naar Almere waar het Almere Giants '24 werd, terwijl het grootste deel van de vereniging in Diemen bleef en verder ging als Survivors. Een jaar na de verhuizing trok Almere Giants zich terug na a de eerste competitiehelft, ging na een doorstart door als New Giants, maar werd nog tijdens het seizoen alsnog opgeheven. Survivors fuseerde later met HCTIW en werd TIW-Survivors, wat nog altijd actief is. Amstel Tijgers fuseerde na het seizoen 1988 met HCAW, wat in dat seizoen uit de Hoofdklasse degradeerde. Na de fusie bleef de club in de hoogste afdeling en speelde onder de naam HCAW-Tijgers. Na vier jaar werd de toevoeging 'Tijgers' weer geschrapt en werd de club weer HCAW, zoals de vereniging sindsdien heet. Sparta was in 1997 gefuseerd met Feyenoord, dat zelf ook enige jaren in de Hoofdklasse had gespeeld in het verleden.

De 'senior clubs' in de Hoofdklasse zijn nu Kinheim en HCAW, die eind jaren zeventig/begin jaren tachtig gezelschap kregen van Neptunus, Amsterdam Pirates en Hoofddorp Pioniers. Sinds het begin van de jaren tachtig vormen deze club nu de 'kern-vijf' van de hoogste afdeling.

ADO werd opgericht in 1949. Na het seizoen 2011 volgde een fusie met Losdun Lakers, een kleine vereniging uit Den Haag. Hierna luisterde de vereniging naar de naam ADO Lakers.


...Jason Jakobus...
...vorig jaar de 2e beste slagman van de ploeg...
(© Foto: Henk Seppen)
Na de ledenvergadering van maandag circuleerden de volgende dagen gelijk al de namen van twee clubs die interesse zouden hebben de vrijgekomen plek van ADO Lakers over te nemen. De ene is Mampaey The Hawks, dat vorig seizoen op de laatste plaats eindigde en vervolgens degradeerde na verlies van de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off tegen DSS, de kampioen van de Overgangsklasse en dus de promovendus naar de Hoofdklasse. De andere club is Twins, dat op de tweede plaats eindigde in de Overgangsklasse en de eerste plaats verloor op de slotdag van de competitie.

ADO speelde in 1971 voor het eerst in de Hoofdklasse. In de daaropvolgende periode van zeventien jaar degradeerde de ploeg driemaal, maar kwam telkens na één seizoen afwezigheid weer terug. Sinds 1989 speelt ADO onafgebroken in de hoogste afdeling en werd in 1992 landskampioen.

Eén van de spelers die de club jarenlang in goede en slechte tijden trouw bleef was werper Bart Volkerijk. Na afloop van zijn loopbaan was de international nog verschillende seizoenen actief als coach van de ploeg, hij was zowel Pitching Coach en Hoofd Coach. Volkerijk, de all-time StrikeOut-recordhouder, maakte in het verleden ook deel uit van het clubbestuur.

Andere bekende spelers van ADO zijn ondermeer werpers Ferry Neuteboom en Patrick Klerx, outfielders Berry Eijgendaal en Erik Volkerijk, eerste honkman René Nieveld, infielder Lou Halkema en catcher Frank van Rest.

Een andere club-icoon was Leen Volkerijk (Bart's vader), die de ploeg vele jaren coachte toen nog in lagere afdelingen werd gespeeld. In 1970 loodste hij de ploeg naar het kampioenschap van de Eerste Klasse om naar de Hoofdklasse te promoveren en leidde de ploeg vervolgens in de eerste seizoenen in de hoogste afdeling. Volkerijk Sr. werd later Pitching Coach van het Nederlands Honkbal Team. Het thuisveld van ADO is naar hem vernoemd, het Leen Volkerijk Stadion.

Het dames-softbalteam van ADO speelde kort in de Hoofdklasse.

In de afgelopen jaren kreeg ADO te kampen met financiële problemen en speelde bijna jaarlijks in de 'kelder' van de Hoofdklasse. In 2011 en 2013 wist ADO zich te handhaven in de Hoofdklasse na winst van de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off tegen respectievelijk Euro Stars en Twins. Voor aanvang van vorig seizoen leek het er op dat de ploeg zich ook zou terugtrekken, maar toen werd in de ledenvergadering nog besloten door te gaan met het spelen in de top-afdeling. Dit keer echter lijkt het er op dat de situatie niet meer in voordeel van de vereniging zal omdraaien.
Helaas.

(3-5 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.