Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Marco Stoovelaar en Henk Seppen)

Loek van Mil gooit dit seizoen voor Neptunus
English
ROTTERDAM - Loek van Mil zal dit seizoen gooien voor regerend landskampioen Curaçao Neptunus, zo maakte de club vandaag (dinsdag 3 maart) bekend. Afgelopen seizoen speelde de 30-jarige rechtshandige werper professioneel in Japan na acht jaar te hebben gegooid in de Amerikaanse Minor Leagues. Met zijn 2,12 m was Van Mil in deze perode de langste speler in het professionele honkbal. Volgende week vertrekt Van Mil naar Japan met het Europese All Star Team voor het spelen van twee wedstrijden tegen Japan in de Tokyo Dome.


...Loek van Mil in actie tijdens de...
...2013 World Baseball Classic in Japan...
(© Foto: Henk Seppen)
Van Mil werd geboren in het Noord-Brabantse Oss waar hij zijn honkbal-loopbaan begon bij Cardinals. Hij maakte zijn professsionele debuut in 2006 toen hij in tien wedstrijden gooide voor het Rookie League-team van de Minnesota Twins in de Gulf Coast League (Florida). In zijn eerste profseizoen was de rechtshander 1-2, kwam tot 24 strikeouts in 43 2/3 inning en sloot af met een 3.30 ERA.

In 2007 speelde Van Mil opnieuw in de Rookie League, dit keer voor de Elizabethton Twins in de Appalachian League. In dit seizoen werd hij alleen ingezet als reliever (hij startte achtmaal in het voorgaande jaar), gooide in 13 wedstrijden en was 2-2 met een 2.62 ERA.

In 2008 promoveerde Van Mil naar Single-A en gooide toen in 28 wedstrijden (allen in relief) voor de Beloit Snappers in de Midwest League. Daar was hij wederom 2-2, met drie saves, sloot af met een 3.22 ERA en kwam tot 42 strikeouts in 44 2/3 inning.

In de volgende seizoenen promoveerde Van Mil naar Double-A en Triple-A, maar wist niet de Major League te bereiken. In 2009 begon hij het seizoen bij Fort Myers Miracle (Single-A Advanced) en gooide 25 wedstrijden in relief, waarin hij vijf saves op zijn naam kreeg. Hij promoveerde vervolgens naar het Double-A team van de Twins in de Eastern League, New Britain Rock Cats, waar hij 1-1 was in acht wedstrijden in relief en nog een save toevoegde.

In 2010 speelde Van Mil, die in deze periode ook herstellende was van een blessure, voor drie teams. Hij gooide in drie wedstrijden voor Fort Myers Miracle (Single-A Advanced) en was daar 0-1. Vervolgens gooide hij in 23 wedstrijden als reliever voor New Britain Rock Cats (1-2), waarna hij werd geruild naar de Los Angeles Angels of Anaheim. Daar sloot hij het seizoen af bij de Arkansas Travelers, het Double-A team van de Angels, en gooide in één wedstrijd.


...Loek van Mil voor een wedstrijd...
...van Beloit Snappers in 2008...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In 2011 gooide Loek van Mil het hele seizoen op Double-A niveau. Hij gooide in 30 wedstrijden voor Arkansas, waarvan één als starter, en sloot het seizoen af met een 3-5 'record'. In 66 1/3 inning kwam hij tot 46 strikeouts en verlaagde zijn ERA naar 2.04.

2012 was wederom een jaar van drie ploegen en een verandering van organisaties. Hij gooide eerst in acht wedstrijden voor Salt Lake Bees, het Triple-A team van de Angels waar hij 1-0 was. Hij kwam vervolgens terecht in de organisatie van de Cleveland Indians, waar hij in Double-A en Triple-A gooide. Met de Akron Aeros (Double-A) was hij 1-1 in 27 relief-optredens en bij de Columbus Clippers (Triple-A) was Van Mil 0-0 in zes wedstrijden. In totaal was hij in het seizoen 2-1 in 41 wedstrijden en kwam tot 49 strikeouts in 64 2/3 inning. Hij sloot af met een gecombineerd ERA van 3.20.


...Loek van Mil met een fan...
...tijdens het Wereldkampioenschap...
...in Taiwan in 2007...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In het seizoen 2013, wat niet zijn beste was, gooide Van Mil voor twee teams in de organisatie van de Cincinnati Reds, ook nu weer in Double-A en Triple-A. Met de Pensacola Blue Wahoos (AA) was hij 0-9, gooide in 48 wedstrijden als reliever, maar kreeg ook acht saves op zijn naam. Bij de Louisville Bats (AAA) gooide hij in drie wedstrijden en was 0-1. In dit jaar gooide Van Mil 34 strikeouts in 64 innings.

Het seizoen 2013 betekende ook het einde van zijn profloopbaan in de USA. Hij tekende vervolgens een contract bij Tohoku Rakuten Golden Eagles in Nippon Professional Baseball, waar hij vorig seizoen gooide. In 2013 waren de Golden Eagles kampioen geworden en in 2014 was Van Mil daar teamgenoot van Andruw Jones, die in zijn tweede seizoen uitkwam voor de Japanse ploeg. Bij de Golden Eagles gooide Van Mil in slechts zeven wedstrijden, allen in relief. Hij was 0-1 en had zeven strikeouts in 8 2/3 inning, terwijl hij ook zevenmaal vier wijd gooide.

In 2007 maakte Loek van Mil zijn debuut in het Nederlandse Honkbal Team. Hij nam toen met de ploeg deel aan het Wereldkampioenschap in Taiwan en gooide vijfmaal als closer.

Hij stond vervolgens ook op het Nederlands Team-roster voor de Olympische Spelen in 2008 in Peking (China), maar moest een paar dagen voor het evenement worden vervangen vanwege een armblessure.

In 2013 nam Van Mil met het Nederlands Team deel aan de World Baseball Classic en bereikte met Oranje de halve finale.

Als hij dit seizoen de heuvel beklimt voor Neptunus betekent dat zijn rentree in de Hoofdklasse. Voordat hij prof werd had hij er al een compleet seizoen opzitten in de hoogste afdeling. In 2005 gooide Van Mil in 17 wedstrijden voor Mr. Cocker HCAW en was 2-3 met een 5.26 ERA. Een jaar later gooide hij nog in éen wedstrijd voor de Bussumers, waarna hij naar Amerika vertrok om aan zijn profloopbaan te beginnen.

In 2012 stond hij op de ledenlijst van L&D Amsterdam Pirates, maar hij kwam nooit in actie voor de ploeg.

Evert-Jan 't Hoen, Hoofd Coach van Neptunus, stelt in verklaring: ,,Loek komt eigenlijk onverwachts. Natuurlijk is er nog een mogelijkheid dat hij in Japan gaat spelen, maar mocht dat niet zo zijn dan is hij een hele waardevolle aanvulling in de pitching staff. Hij zal zeker onze werpers kunnen helpen op elk gebied. Een werper met zoveel ervaring willen wij graag hebben. Het is mooi om te zien dat oud-profs het niveau van de Hoofdklasse willen versterken.''

In dezelfde aankondiging zegt Loek van Mil: ,,Neptunus is een prima team met goede coaches. Ik denk dat ik later in de wedstrijd gebruikt zal worden, maar dat ligt helemaal aan de coach. Ik gooi iedere inning van iedere wedstrijd als me dat gevraagd wordt. Ik kijk uit naar het seizoen en ga mijn best doen om het team te helpen kampioen te blijven.''

(3 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.