Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 april 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Alfred Cop & Henk Seppen)

Kinheim wint Urbanus Toernooi
English
BUSSUM - Corendon Kinheim heeft het jaarlijkse In Memoriam Charles Urbanus, Sr. Tournament gewonnen. Het was de vijfde keer dat de Haarlemmers het evenement wonnen en de eerste keer sinds 2011 toen het tweemaal op rij had gewonnen. Kinheim won ook back-to-back in 2006-2007.


...Feiko Drost (links) reikt de toernooi-beker...
...uit aan Jasper Keijzer van Kinheim...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Kinheim stelde de toernooi-winst veilig met een 5-0 shutout-zege tegen L&D Amsterdam Pirates, dat het evenement vorig jaar had gewonnen. Pirates had de eerst twee wedstrijden gewonnen, maar leed nu de eerste nederlaag van het oefenseizoen.

Wat er ook zou gebeuren in de volgende (en laatste) wedstrijd tussen Vaessen Pioniers en gastheer HCAW dat was niet meer belangrijk, want de toernooi-winst voor Kinheim was reeds een feit. Een overwinning van Pioniers zou een gelijke stand opleveren tussen Kinheim, Pirates en Pioniers. Omdat de onderlinge resultaten een nieuwe gelijke stand zou opleveren zou het runsale bepalend zijn en dat was in het voordeel van Kinheim, dankzij de vijf gescoorde punten tegen Pirates.

'For-the-record', Pioniers sloot het toernooi af met een 12-5 winst vs. HCAW, zodat het bovenstaande scenario dus werkelijkheid werd. Overigens maakte deze uitslag een einde aan de 'streak' van vijf opeenvolgende shutouts.

Het toernooi is vernoemd naar Charles Urbanus (Sr.), die vele jaren coach was van het Amsterdamse OVVO en het Nederlands Honkbal Team. Uit OVVO ontstond in de jaren zeventig Amstel Tijgers. Het was deze vereniging dat het evenement oorspronkelijk voor het eerst op eigen veld in Amsterdam organiseerde in 1981 na het overlijden van Urbanus in 1980. Het toernooi werd in 1988 en 1989 in Haarlem gehouden, maar verhuisde daarna naar het complex van HCAW in Bussum na de fusie van die club met Amstel Tijgers eind 1988. Charles Urbanus is de oom van Charles Urbanus (Jr.), die speelde voor OVVO en Amstel Tijgers en tegenwoordig de Hoofd Coach is van Amsterdam Pirates.

Eindstand
1. Corendon Kinheim, 2. Vaessen Pioniers, 3. L&D Amsterdam Pirates, 4. HCAW.

Individuele Prijzen
Meest Waardevolle Speler: Kevin Moesquit (Corendon Kinheim)
Beste Slagman: Kevin Moesquit (Corendon Kinheim)
Beste Pitcher: Rob Cordemans (L&D Amsterdam Pirates)

(5 april)

Compleet Programma Oefenseizoen
L&D Amsterdam Pirates vs. Corendon Kinheim

De derde en laatste dag van het Urbanus Toernooi begon met de vijfde shutout van het evenement, want Corendon Kinheim won met 5-0 vs. L&D Amsterdam Pirates.

Amsterdam-starter Kyle Ward hield Kinheim puntloos in de eerste slagbeurt. Na een lead-off single van Kevin Moesquit volgde de linkshander met twee strikeouts, terwijl Moesquit intussen het derde honk bereikte na een gestolen honk, gevolgd door een foute aangooi. Een grounder sloot de inning af.


...Dashenko Ricardo...
...tweehonkslag en eerste punt gescoord...
(© Foto: Henk Seppen)
Maar in de tweede slagbeurt sloeg Kinheim met drie punten toe. Met één uit sloeg Dashenko Ricardo een tweehonkslag en Sven van der Sanden een honkslag. Een hierna volgende opofferingsslag van Calvin Martinus opende vervolgens de score. Met twee uit voegden Kevin Moesquit en Mervin Gario puntscorende honkslagen toe om de stand op 3-0 te brengen.

In de tweede helft van de tweede inning kreeg Amsterdam de kans gelijk iets terug te doen. Met één uit sloeg Jesse Aussems een honkslag en met twee uit kwamen de honken vol kwamen te staan toen Patrick Bok vier wijd kreeg en Koen Nooij een honkslag sloeg. Maar de drie lopers bleven achter toen een grounder de slagbeurt afsloot.

In de eerste helft van de vierde inning maakte de Amsterdamse verdediging twee fouten, maar slaagde Kinheim er niet in die om te zetten in punten. Met één uit kreeg pinch-hitter Niels van Weert vier wijd, waarna hij veilig het tweede honk bereikte toen pick-off-uitgemaakt-bij-stelen-situatie in een fout eindigde. Met twee uit volgde nog een fout tijdens een pick-off poging op het tweede honk, maar dit keer kon Van Weert niet opschuiven, maar hij zou wel uit zijn geweest wanneer de fout niet zou zijn gemaakt. Een vrije loop voor Kevin Moesquit volgde en dat leidde tot een werperswissel. Dennis Burgersdijk nam het over en hij zag de inning na een vangbal ten einde komen.

Met een 3-0 voorsprong wisselde Kinheim hun startende werper, want Scott Ronnenbergh nam de taak over in de 2e4. Amsterdam kreeg toen opnieuw lopers in scoringspositie, maar kon niet scoren. Ronnenbergh begon met vier wijd voor Jesse Aussems en Rashid Gerard, die opschoven na een opofferingsstootslag van Patrick Bok. Maar hierna werd Aussems op de plaat uitgeschakeld na een poging te scoren op een grounder richting derde honk van Koen Nooij, waarna een strikeout de inning afsloot.

Kinheim voegde daarna nog eens twee runs toe in de eerste helft van de vijfde inning op nieuwe werper Robin Schel. Pinch-hitter Jochem Koedijk opende met een honkslag en stal het tweede honk. Hij schoof op toen volgende slagman Niels van Weert ook een honkslag sloeg en het tweede honk stal, zodat er lopers op het tweede en derde honk stonden. Een opofferingsslag van Jasper Keijzer en een fout verhoogden de stand vervolgens naar 5-0.

En daarmee verzekerde Kinheim zich van de toernooiwinst.

L&D Amsterdam Pirates - Corendon Kinheim 0-5 (6 inn.)
RHE
Corendon Kinheim030002 -591
L&D Amsterdam Pirates000000 -034
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Glenn Wassink, W (1-0)3-22--
Scott Ronnenbergh, H (1)112---
Pim Walsma, H (1)11----
David Bergman11-1--
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kyle Ward, L (3-1)3.252633
Dennis Burgersdijk1.1--1--
Robin Schel1--221
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Olav Steijger, 1B-Rob Has, 3B-Fred van Groningen Schinkel.
Official Scorers-Linda Steijger, Feiko Drost.
Speeltijd-1:58 uur.
HCAW vs. Vaessen Pioniers

Vaessen Pioniers sloot het toernooi af met een 12-5 winst vs. gastheer HCAW. De ploeg sloeg slechts droeg honkslagen, maar elf slagmensen bereikten het honk met vier wijd.

Pioniers scoorde tweemaal in de eerste slagbeurt, werd daarna puntloos gehouden in de volgende twee innings, maar besliste het duel vanaf de vierde inning door nog eens tien punten te scoren.


...Dirk van 't Klooster slaat een 2-run homerun in de 1e inning...
...Hij droeg bij met drie hits en vijf RBI's...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
De Hoofddorpers namen heel snel de leiding. HCAW-starter Sander Helmendach begon met vier wijd voor lead-off hitter Daniel Fernandes en kreeg vervolgens een enorme line drive-homerun tegen van Dirk van 't Klooster, de all-time honkslagen recordhouder. Later in de slagbeurt werd Helmendach gesteund met een dubbelspel en hij kreeg drie nullen op rij in zowel de tweede als de derde inning.

Pioniers besliste het duel met een 6-run rally in de vierde inning, maar sloeg daarin maar één honkslag. Vince Rooi begon met vier wijd, waarna, met één uit, de honken vol kwamen te staan toen ook Kevin Dirksen en Kevin Weijgertse vier wijd kregen. Helmendach kon duidelijk de slagzone niet meer vinden, want hij volgde met een nieuwe vrije loop voor Djewi Appelman, waarna een wilde worp voor het volgende punt zorgde. Vier wijd voor rookie Milan Lammerts zorgde vervolgens weer voor volle honken en een hierna volgende vrije loop (de zesde in deze inning) voor Daniel Fernandes leverde weer een punt op. Hierna bracht HCAW's Hoofd Coach Ralph Milliard nieuwe werper Bob Klaarenbeek naar de heuvel, maar die werd begroet met een 2-run single van Dirk van 't Klooster die de stand opvoerde naar 7-0. Een opofferingsslag van Quintin de Cuba was goed voor het achtste punt, waarna de inning ten einde kwam met een 'force out'.

HCAW wist iets terug te doen in de tweede helft van de vierde inning. Pionier-starter Elton Koeiman had zijn werk gedaan met het gooien van de hem toegewezen eerste drie innings. Ricardo Hernandez Sanchez nam het over, maar moest drie punten toestaan. Vorig seizoen leidde de linkshander de Pionier-staf aan met negen overwinningen. Vandaag zag hij de eerste drie slagmensen veilig de honken bereiken. Brian Biezen begon met vier wijd, Roy Seltenrijch sloeg een honkslag en Rossini Frolijk zorgde ook met vier wijd voor volle honken. Hernandez volgde daarna sterk met drie slag, maar een 'force play-grounder' van Aldrich Guzman, tweehonkslag van Rowan van Hoek en een wilde worp leverde HCAW daarna drie punten op.

Pioniers voegde een punt toe in de vijfde inning via vier wijd met volle honken voor Daniel Fernandes. Maar de ploeg liet ook drie lopers achter.

Pioniers maakte er een 11-3 stand van in de zesde inning toen Mark-Jan Moorman een 2-run homerun sloeg op nieuwe werper Steven van Groningen, die vorig seizoen speelde voor Pioniers.

HCAW scoorde nog twee punten in de 2e6. Nieuwe werper Sedley Karel kreeg twee snelle honklopers in Rossini Frolijk (vier wijd) en Jarreau Martina ('force play-error'). Nadat de twee waren opgeschoven na een wilde worp volgde Karel met twee strikeouts, maar kreeg toen een 2-run single tegen van Max Clarijs, die de achterstand ietwat verkleinde naar 11-5.

Pioniers scoorde het laatste punt in de zevende na een honkslag van Van 't Klooster, die vijf punten binnensloeg.

HCAW - Vaessen Pioniers 5-12 (7 inn.)
RHE
Vaessen Pioniers2006121-1261
HCAW0003020-533
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Elton Koeiman, W (2-0)3-1---
Ricardo Hernandez Sanchez213233
Sedley Karel12112-
Bayron Cornelisse1-----
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Sander Helmendach, L (1-1)3.1-8288
Bob Klaarenbeek1.21211-
Steven van Groningen2-1332
Homeruns: Pioniers: Dirk van 't Klooster (1)(1st,2-run,off Helmendach), Mark-Jan Moorman (2)(6th,2-run,off Van Groningen).
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Rob Has, 1B-Fred van Groningen Schinkel, 3B-Olav Steijger.
Official Scorers-Linda Steijger, Feiko Drost.
Speeltijd-2:21 uur.


...Vince Rooi wordt uitgetikt door Emersson Paula...

...HCAW's Aldrich Guzman in het slagperk...
(© Beide Foto's: Alfred Cop Fotografie)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.