Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 juni 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Neptunus geplaatst voor finale na kleine winst op Sénart
English
ROTTERDAM - Curaçao Neptunus is vrijdagavond (5 juni) de eerste ploeg geworden die zich plaatste voor de finale van aanstaande zondag op het Europa Cup Toernooi in Rotterdam na winst vs. Templiers Sénart. Echter, Neptunus boekte een klein 4-1 zege tegen de Franse ploeg. Met een voorsprong van slechts 2-1 besliste Neptunus de wedstrijd in de zevende inning door tweemaal te scoren na een werperswissel.

Neptunus heeft een historie als het gaat om onverwachte nederlagen tijdens Europa Cup Toernooien wanneer het de evenementen zelf organiseert in het eigen stadion.
In 2010 opende Neptunus met een 4-2 nederlaag vs. Tenerife Marlins (Spanje), waarna later in het toernooi een 1-0 shutout-verlies volgde tegen Hoboken Pioneers (België).
In 2012 begonnen de Rotterdammers het toernooi met een 6-3 nederlaag vs. Rouen Huskies (Frankrijk).
Beide keren zorgden deze nederlagen ervoor dat Neptunus zich niet plaatste voor de finale.

Maar vanavond liet Neptunus zich niet opnieuw verrassen en verzekerde zich dit keer van een plek in de finale.

De dag begon 's morgens met het duel tussen Heidenheim Heideköpfe (Duitsland) en KNTU Elizavetgrad (Oekraïne) en die waren zeer aan elkaar gewaagd. De Oekraïense ploeg nam de leiding door driemaal te scoren in de tweede inning na grounders van Dmytro Nelipa en Maksym Lisnytskyi en een double steal-situatie. Heidenheim pakte twee punten terug in de derde na honkslagen van James McOwen en Aaron Dunsmore, maar Elizavetgrad voegde een punt toe in de vierde via een honkslag van Oleksandr Mamontov. In de vijfde scoorden de Duitsers drie punten om een 5-4 voorsprong te nemen, dankzij een tweehonkslag van Simon Gühring (die in het verleden in de Nederlandse Hoofdklasse heeft gespeeld) en opofferingsslagen van Aaron Dunsmore en Luke Sommer. Maar in de 7e inning kwam Elizavetgrad langszij toen Illia Velikii begon met vier wijd en scoorde op een opofferingsslag van Kostiantyn Boiko, maar liet ook twee lopers achter. Heidenheim besliste het duel door tweemaal te scoren in de achtste op honkslagen van Stefan Karpf en Philip Schulz om met 7-5 te winnen en een theoretische kans te behouden de finale te bereiken.

In de middag verraste Draci Brno (Tsjechië) met een 6-2 overwinning vs. Rimini Pirates (Italië). Of de Italianen zich nou wel of niet misrekenden wat betreft hun kansen, feit is dat de Tsjechen al met 5-0 voorstonden na drie innings. In de eerste slagbeurt opende Brno de score dankzij een honkslag van Michael Kremláček. Twee runs werden toegevoegd in de tweede inning. De 41-jarige veteraan Pavel Budský begon met vier wijd en Adam Hajtmar sloeg een honkslag, waarna de twee scoorden op een honkslag van Michal Ondráček. De voorsprong werd verhoogd naar 5-0 in de derde slagbeurt via een tweehonkslag van Budský en een honkslag van Hajtmar. Rimini scoorde daarna tweemaal in de zesde. Het eerste punt kwam tot stand na een honkslag van Leonardo Zileri, die werd gevolgd door een foute aangooi, resulterend in het tweede punt. De Tsjechen voegden een 'insurance run' toe in de achtste na een fout, liet de honken vol achter, maar hield de voorsprong vast. Martin Schneider gooide het hele duel en kwam tot acht strikeouts, terwijl hij slechts vier hits toestond.
Door dit resultaat blijven allerlei theoretische combinaties mogelijk voor de resterende vijf teams, inclusief kwalificatie voor de finale voor Templiers Sénart in geval van een gelijke stand tussen drie teams en de juiste combinaties. Maar dat was voor aanvang van het duel van vanavond tussen Sénart en Neptunus.

(5 juni)
Nadat de wedstrijd drie kwartier later van start was gegaan vanwege regen werd Neptunus op rij uitgeschakeld in de eerste slagbeurt door starter Jonathan Mottay. De 20-jarige rechtshander, geboren in Houston (Texas), nam in 2012 deel aan de MLB European Academy. In juli van dat jaar maakte hij deel uit van de Franse Junioren Ploeg, die winnaar werd van het Europees Kampioenschap Onder-21 jaar. Minder dan twee maanden later debuteerde hij in de Franse Nationale Ploeg tijdens het Europees Kampioenschap, wat toen plaatsvond in Nederland. Begin 2014 ontving hij een 'full scholarship' voor de college-seizoenen van 2015 en 2016 op Midland College in Texas.

De Rotterdammers opende daarna de score in de tweede slagbeurt. Gianison Boekhoudt begon met vier wijd en Rien Vernooij volgde met een tweehonkslag. Maar hoewel er lopers op het tweede en derde honk stonden met nul uit werd er slechts eenmaal gescoord. Boekhoudt scoorde op een grounder van Christian Diaz, waarna Gyenuar Lopez vier wijd kreeg, maar de inning eindigde daarna toen Benjamin Dille in een dubbelspel sloeg.

In de derde inning opende Shaldimar Daantji met een honkslag, maar even later draaide de Franse verdediging wederom een dubbelspel, dit keer op een klap van Stijn van der Meer.

Floris Timmer startte voor Neptunus. Hij kreeg ook drie nullen op rij in de eerste inning en zag toen in de tweede inning lead-off hitter Rolando Merino Betan het honk bereiken op een fout. Maar ook Neptunus maakte toen, met één uit, een dubbelspel.

In de derde kreeg Sénart een loper in scoringspositie. Openingsslagman Romain Martinez werd geraakt door een worp, schoof op na een opofferingsstootslag van Julien Brelle, maar bleef toen achter.

Neptunus liet ook een loper achter in de vierde inning. Met één uit sloeg Gianison Boekhoudt een honkslag, maar strandde.

En omdat Neptunus niet in staat was afstand te nemen was het een kwestie van tijd dat er een tegenpunt zou worden gescoord. Dat gebeurde in de tweede helft van de vierde inning. Met één uit werd Jason Mahood geraakt door een worp en schoof op na een honkslag van Rolando Merino Betan. Even later volgde een fout op een 'force play-grounder' van Pierrick Lemestre, zodat de honken vol kwamen te staan. Hierna raakte Floris Timmer volgende slagman Florian Peyrichou ook met een worp (zijn derde geraakt werper), resulterend in het gelijkmakende punt. En hoewel Timmer duidelijk in de problemen sloeg volgende slagman Romain Martinez gelijk op de eerste worp, maar creëerde daarmee een 'inning-ending double play'.

Neptunus hernam de leiding in de vijfde inning, maar scoorde wederom slechts eenmaal. Gyenuar Lopez opende met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag van Benjamin Dille. Met twee uit scoorde Lopez na een tweehonkslag van Stijn van der Meer. Om een gedwongen loop op te zetten kreeg volgende slagman Dwayne Kemp opzettelijk vier wijd. Echter, de honken kwamen vol te staan toen Raily Legito hierna een normale vrije loop kreeg. Maar Neptunus liet drie lopers achter, want Gianison Boekhoudt werd vervolgens uitgevangen.

Sénart kreeg de kans weer iets terug te doen in de 2e5. Julien Brelle begon met vier wijd, maar werd (met één uit) gedwongen uitgeschakeld op een klap van Felix Brown. Jacques Boucheron sloeg vervolgens een honkslag voor de Franse ploeg en dat leidde tot een werperswissel. Berry van Driel nam het over van Timmer. Hij zag Brown en Boucheron in scoringspositie komen via een double steal, maar ze bleven achter toen een vangbal de slagbeurt afsloot.

Hoewel de ploeg maar twee wedstrijden in de wedstrijd sloeg bleef Sénart dreigend, maar liet wederom twee lopers achter in de zesde inning. Rolando Merino Betan begon met vier wijd, maar ging gedwongen uit. Florian Peyrichou werd daarna de tweede honkloper toen ook hij vier wijd kreeg. Maar daarna volgde Van Driel met een strikeout, waarna een vangbal een einde aan de slagbeurt maakte.

Neptunus creëerde eindelijk wat meer ruimte in de eerste helft van de zevende inning door tweemaal te scoren. Met één uit sloeg Stijn van der Meer een tweehonkslag, waarna Dwaye Kemp opzettelijk vier wijd kreeg. Hierna werd Jonathan Mottay, die goed had gegooid, afgelost door Pierrick Lemestre. Die zorgde voor volle honken toen hij Raily Legito raakte met een worp. Volgende slagman Gianison Boekhoudt sloeg de bal vervolgens door het midden voor een honkslag die twee punten opleverde en Neptunus op een 4-1 voorsprong zette. Even later schoof Legito op naar het derde honk toen een pick-off mislukte. Maar hij strandde, want Rien Vernooij kreeg drie slag en Boekhoudt ging gedwongen uit.

In de 2e7 werd Kevin Kelly de nieuwe werper voor Neptunus en hij kreeg drie nullen op rij, waaronder twee strikeouts. De rechtshander zorgde ook voor drie opeenvolgende nullen in de achtste inning.

In de 1e9 kreeg Neptunus twee honklopers toen Dwayne Kemp en Raily Legito een honkslag sloegen met één uit. Maar hierna sloeg Gianison Boekhoudt in een dubbelspel.

In de 2e9 sloot Loek van Mil de wedstrijd af voor Neptunus en stelde met driemaal drie slag de winst veilig en verdiende een save.Templiers Sénart - Curaçao Neptunus 1-4 (Game 12)
RHE
Curaçao Neptunus010010200-482
Templiers Sénart (Frankrijk)000100000-121
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Floris Timmer4.21121-
Berry van Driel1.112---
Kevin Kelly, W (1-0)23----
Loek van Mil, SV (1)13----
pitchers Sénartinn.SOBBHRER
Jonathan Mottay, L (0-1)6.1-6544
Pierrick Lemestre2.2113--
Box Score
Play-by-Play
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-David Kulhánek (Tsjechië), 1B-Mojmír Jankovič (Slowakije), 3B-Arnoldas Ramanauskas (Litouwen).
Official Scorers & Play-by-Play-Stefan Slinger (Nederland), Huub Nelissen (Nederland).
Technical Commissioner-Beppe Guillizoni (Italië).
Public Address Announcer-Hélène van Eijk.
Speeltijd-2:46 uur.


Heidenheim Heideköpfe - KNTU Elizavetgrad 7-5 (Game 10)
RHE
KNTU Elizavetgrad (Oekraïne)030100100-5100
Heidenheim Heideköpfe (Duitsland)00203002X-7113
pitchers Elizavetgradinn.SOBBHRER
Dmytro Kiliyevych4 (*)33644
Mykola Liakhovetsky, L (0-1)3 (**)21333
Denis Brechko1--2--
(*) - Kiliyevych gooide op twee slagmensen in de 5e inning
(**) - Liakhovetsky gooide op twee slagmensen in de 8e inning
pitchers Heidenheiminn.SOBBHRER
Aaron Dunsmore, W (1-0)853854
Patrick Seyfried, SV (1)1--2--
Box Score
Play-by-Play
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Fabrizio Fabrizi (Italië), 1B-Arnoldas Ramanauskas (Litouwen), 3B-Fabien Carrette-Legrand (Frankrijk).
Official Scorers & Play-by-Play-Huub Nelissen (Nederland), Dieks Bannink (Nederland).
Technical Commissioner-Roberto Loperfido (Italië).
Public Address Announcer-Jan van der Sande.
Speeltijd-2:16 uur.


Rimini Pirates - Draci Brno 2-6 (Game 11)
RHE
Draci Brno (Tsjechië)122000010-6111
Rimini Pirates (Italië)000002000-241
pitcher Brnoinn.SOBBHRER
Martin Schneider, W (1-0)982421
pitchers Riminiinn.SOBBHRER
Carlos Richetti, L (0-1)773955
Daniele Del Bianco0.2--211
Roberto Corradini1.111---
Box Score
Play-by-Play
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Christian Posny (Duitsland), 1B-Stenar van Groningen Schinkel (Nederland), 3B-Henri van Heijningen (Nederland).
Official Scorers & Play-by-Play-Dieks Bannink (Nederland), Stefan Slinger (Nederland).
Technical Commissioner-Paul Bokern (Nederland).
Public Address Announcer-Huub Nelissen.
Speeltijd-2:52 uur.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.