Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 juni 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates in finale ondanks 9-0 verlies vs. Bologna
English
PARIJS (Frankrijk) - L& Amsterdam Pirates sloot de voorronde zaterdagmiddag (6 juni) af met een ruime 9-0 shutout-nederlaag tegen UnipolSai Bologna (Italië). Hoewel velen aanvankelijk dachten dat de negen tegenpunten teveel waren en ondanks het ruime verlies kwalificeerde Amsterdam zich desondanks voor de allesbelissende finale op zondag, dankzij een statistische formule en een eerdere overwinning. Op zondag, in de finale, staat Amsterdam opnieuw tegenover Bologna, dat na de voorronde op de eerste plaats eindigde.

Na afloop van de wedstrijd tussen Amsterdam en Bologna waren er nog twee scenaio's over.
In het eerste scenario zouden deze twee teams zich automatisch plaatsen wanneer T&A San Marino later in de middag zou verliezen van PUC Paris.
In het tweede scenario zou winst van San Marino vs. PUC resulteren in een gelijke stand tussen Amsterdam Pirates, Bologna en San Marino. Omdat het tweede scenario het meest waarschijnlijkst was konden de berekeningen beginnen, want de onderlinge resultaten van de door het trio gespeelde wedstrijden zou een nieuwe gelijke stand opleveren.

De tweede tie-breaker is de Team's Quality Balance (TQB). Dat is de uitkomst van het aantal gescoorde punten gedeeld door het aantal aanvallend gespeelde inning minus het aantal tegenpunten gedeeld door het aantal verdedigend gespeelde innings. En dit ook weer over de onderling gespeelde wedstrijden tussen de betrokken teams. Nadat de berekeningen waren verricht resulteerde dat in de eerste plaats voor Bologna. Maar de TQB van Amsterdam en San Marino was exact gelijk tot 16 cijfers achter de komma! De TQB van Amsterdam en San Marino was -.1764705882352941 en dus was er weer een nieuwe gelijke stand! In dat geval is het onderling resultaat tussen de twee teams beslissend. En omdat Amsterdam eerder in de week met 6-0 won van San Marino werd het de tweede finalist ondanks de ruime nederlaag tegen Bologna! En dat resulteerde dus in de uitschakeling van Bekerhouder San Marino!

In de wedstrijd van vandaag tegen Bologna kwam Amsterdam tot slechts vier honkslagen, terwijl de Italianen er 13 sloegen en tot een rally van zes punten kwamen in de zevende slagbeurt

Later in de middag sloot Solingen Alligators (Duitsland) af met een forse 20-1 winst vs. Brest Zubrs (Wit-Rusland) in een 8-inning wedstrijd! Na zeven innings stonden de Duitsers slechts met 7-1 voor, maar kwamen toen tot een rally van dertien punten in de 1e8. Solingen kwam tot 18 honkslagen, waaronder vijf van Tanner Leighton, die ook driemaal scoorde. Markus Stryczek scoorde vier punten. Brest sloeg maar vijf honkslagen, waaronder twee van Uladzislau Ilyin.
Solingen opende de score in de derde inning, waarna Brest langszij kwam in de 2e3. Het duurde daarna tot de vijfde voor Solingen om de stand te hernemen (2-1), waarna vier runs werden toegevoegd in de volgende slagbeurt. In de productieve achtste inning sloegen de Duitsers slechts acht honkslagen, maar er ook drie vrije lopen met volle honken en een puntscorende wilde worp. In de inning bereikten 14 opeenvolgende slagmensen veilig de honken, waarvan negen op reliever Ivan Charnou, die het werpen overnam met één uit en lopers op het tweede en derde honk. Negen slagmensen later werd hij vervangen en kwam de inning ten einde met een dubbelspel.

De voorronde werd afgesloten met het duel tussen gastheer PUC Paris en Bekerhouder T&A San Marino. Door de uitslag eerder op de dag van het duel tussen Bologna en Amsterdam Pirates, plus de statistische tie-breaker, wist San Marino al voor aanvang van de wedstijd dat he was uitgeschakeld voor de finale, wat het resultaat ook zou zijn. San Marino won de wedstrijd met 11-1 en verdeelde de punten over drie innings. Het scoorde driemaal in de tweede en vijfde inning, waarna er vijf werden toegevoegd in de zesde slagbeurt.
San Marino sloeg 11 honkslagen, waaronder drie van Mario Chiarini.

(6 juni)
Met starters Rob Cordemans en Kevin Heijstek beschikbaar voor de finale op zondag en een 6-0 winst vs. San Marino een paar dagen geleden wist Amsterdam Pirates vantevoren dat een nederlaag tegen Bologna geen al te groot probleem hoefde te zijn om de finale te bereiken. Tenzij die nederlaag uiteraard te groot zou worden. En dat gebeurde bijna, want Amsterdam verloor met 9-0. Echter, dat was ook het maximaal aantal punten dat Amsterdam mocht tegenkrijgen om op gelijke hoogte te eindigen met San Marino voor de Team's Quality Balance en dan uiteindelijk de finale te bereiken, gebaseerd op de winst tegen die ploeg op woensdag.

Maar feit blijft dat het een stevige nederlaag was.

Bologna opende de score in de eerste slagbeurt op starter Kyle Ward. Met één uit kreeg de linkshander een honkslag tegen van Francesco Fuzzi, die daarna scoorde op een honkslag van Guillermo Rodriguez met twee uit.

Nadat Pirates een dubbelspel had gemaakt in de tweede inning kreeg het een nieuw punt tegen in de derde toen Alessandro Vaglio homerde met twee uit.

In de vijfde inning voegde Bologna het derde punt toe. Met één uit sloeg veteraan Claudio Liverziani een tweehonkslag en Guillermo Rodriguez een honkslag, waarna een opofferingsslag van Alessandro Vaglio het punt opleverde.

Intussen was Amsterdam niet in staat iets terug te doen op Raul Rivero. De ploeg liet zeven lopers achter in de eerste zeven innings, waarvan zes in scoringspositie.
Met een 1-0 achterstand, in de tweede inning, sloeg Bas Nooij een tweehonkslag met twee uit, waarna Jesse Aussems drie slag kreeg.
In de derde bereikte lead-off hitter Rashid Gerard het honk na een fout en schoof op na een opofferingsstootslag van Linoy Croes, maar hierna kreeg Roelie Henrique drie slag en sloeg Michael Duursma een grounder.
In de vierde, nu met een 2-0 achterstand, opende Nick Urbanus met een honkslag en schoof op na een OSS van Kenny Berkenbosch. Hij bereikte het derde honk na een vangbal, maar dit keer eindigde de inning toen Bas Nooij drie slag kreeg.
In de zesde, met een 3-0 achterstand, kreeg Michael Duursma vier wijd met één uit en probeerde te scoren op een 2-out double van Kenny Berkenbosch, maar werd toen uitgeschakeld op de plaat.

In de 1e7 kreeg Amsterdam de honken vol. Met één uit kreeg Bas Nooij drie slag, maar kwam na een wilde worp op het honk, waarna Jesse Aussems een honkslag sloeg. Met twee uit kreeg Linoy Croes vier wijd en kwamen de honken vol, maar de drie lopers bleven achter toen Roelie Henrique werd uitgevangen.

In de 2e7 kwam Bologna tot een rally van zes punten met twee uit(!), waardoor Amsterdam bijna met lege handen stond wat plaatsing voor de finale betreft. Juan Carlos Infante begon met een honkslag, waarna Claudio Liverziani werd geraakt door een worp met één uit. Een binnenhoog leverde vervolgens de tweede nul op en dus naderde Amsterdam kwalificatie vor de eindstrijd. Maar toen begon de rally. Alessandro Vaglio zorgde met een honkslag voor een punt en dat leidde tot een werperswissel. Tom de Blok nam het over, maar hij kreeg puntscorende honkslagen tegen van Alex Sambucci en Eladio Russo, gevolgd door back-to-back RBI-doubles van Martin Mondino en Alessandro Grimaudo (twee punten), die de stand opvoerden naar 9-0. Hierna nam Daan Hendrix het werpen over van De Blok. Hij gooide opzettelijk vier wijd op Infante, waarna de inning werd afgesloten met een groundout.

Amsterdam werd puntloos gehouden in de volgende twee inning. Nu met een 9-0 achterstand kwam er een ander probleem bij voor Pirates, want het moest een mercy-rule nederlaag voorkomen, omdat de gespeelde innings ook deel uitmaken van de berekening van de TQB. Maar Hendrix kreeg drie nullen op rij in de achtste.

En toen begon het rekenwerk en dat resulteerde uiteindelijk toch nog in goed nieuws voor Amsterdam.UnipolSai Bologna - L&D Amsterdam Pirates 9-0 (Game 13)
RHE
L&D Amsterdam Pirates000000000-041
UnipolSai Bologna (Italië)10101060X-9131
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kyle Ward, L (0-1)6.212966
Tom de Blok- (*)--433
Daan Hendrix1.111---
(*) - De Blok gooide op vier slagmensen in de 7e inning
pitchers Bolognainn.SOBBHRER
Raul Rivero, W (1-0)7.2924--
Nicholas Pugliese0.11----
Justin Cicatello111---
Homerun: Bologna: Alessandro Vaglio (1)(3e,solo,op Ward).
Box Score
Play-by-Play
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Jens Waider (Duitsland), 1B-Dana Beszczynski (Oostenrijk), 3B-Serge Makouchetchev (Frankrijk).
Official Scorers & Play-by-Play-Stephanie Winkler (Duitsland), Gwynplaine Manach (Frankrijk).
Technical Commissioner-Jean-Marie Meurant (Frankrijk).
Speeltijd-2:29 uur.


Brest Zubrs - Solingen Alligators 1-20 (8 inn.) (Game 14)
RHE
Solingen Alligators (Duitsland)0010141(13)-20182
Brest Zubrs (Wit-Rusland)00100000-155
pitchers Solingeninn.SOBBHRER
Nils Hartkopf, W (1-0)673411
Sebastian Bernards2--1--
pitchers Brestinn.SOBBHRER
Aliaksei Lukashevich, L (0-2)5 (*)63643
Aliaksan Lukashevich2.12771010
Ivan Charnou- (**)-3566
Uladzislau Ilyin0.2-----
(*) - Aliaksei Lukashevich gooide op twee slagmensen in de 6e inning
(**) - Charnou gooide op negen slagmensen in de 8e inning
Box Score
Play-by-Play
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Michele De Notta (Italië), 1B-Winfried Berkvens (Nederland), 3B-Michael Ulloa Diaz (Spanje).
Official Scorers & Play-by-Play-Lionel Dhur (Frankrijk), Aude Fatout (Frankrijk).
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel (Nederland).
Speeltijd-2:46 uur.


PUC Paris - T&A San Marino 1-11 (7 inn.) (Game 15)
RHE
T&A San Marino (San Marino)0300350-11110
PUC Paris (Frankrijk)0000001-144
pitchers San Marinoinn.SOBBHRER
Nicholas Morreale, W (1-0)6513--
Yovany D'Amico11-111
pitchers PUCinn.SOBBHRER
James Murrey, L (1-1)562664
Enrique Juma Trinidad1-3455
Greg Germain1--1--
Box Score
Play-by-Play
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Frantisek Pribyl (Tsjechië), 1B-Marco Taurelli (Italië), 3B-Dana Beszczynski (Oostenrijk).
Official Scorers & Play-by-Play-Gwynplaine Manach (Frankrijk), Stephanie Winkler (Duitsland).
Technical Commissioner-Jürgen Elsishans (Duitsland).
Speeltijd-2:07 uur.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.