Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 augustus 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Neptunus met lege handen in EC-opener vs. Bologna
English
BOLOGNA (Italië) - Curaçao Neptunus keek na vijf innings tegen een 5-0 achterstand aan, scoorde daarna drie punten in de achtste, maar bleef met lege handen en verloor met 5-3 in de opener van de best-of-three Finale van de European Champions Cup vs. UnipolSai Bologna.

De eerste wedstrijd werd donderdagavond (6 augustus) gespeeld in het Italiaanse Bologna. Game 2 wordt zaterdagavond in Rotterdam gespeeld, aanvang 19:30 uur. Wanneer een derde wedstrijd nodig is wordt die zondagmiddag gespeeld, aanvang 12 uur, eveneens in Rotterdam.

Begin juni, op eigen veld, won Neptunus het Kwalificatie Toernooi na een 8-2 winst in de finale tegen de verrassende finalist Draci Brno (Tsjechië).

Bologna bereikte de best-of-three finale na een nipte 2-1 overwinning vs. L&D Amsterdam Pirates in de finale van het andere Kwalificatie Toernooi, dat plaatsvond in de Franse hoofdstad Parijs.

Voor volgend jaar is de opzet van de Europa Cup-toernooien (weer) gewijzigd, want men keert terug naar de formule van op zichzelf staande toernooien. In 2016 ontmoeten de achte beste Europese teams elkaar in een toernooi, waarvan de winnaar ook de winnaar is van de European Champions Cup.

In mei maakte de Europese Honkbal Confederatie (CEB) bekend dat ,,naar aanleiding van discussies met de aangesloten bonden en de presentatie van de nieuwe opzet van de Europese club-competitie tijdens de Forum-discussies in Dublin, heeft de Executive Commission van de CEB besloten voort te gaan met een aantal wijzigingen in onze plannen wat betreft de opzet van de CEB Europa Cup-toernooien''. Dat betekent dat er vanaf het seizoen 2016 drie Europa Cup-competities zijn: European Champions Cup, CEB Cup en Federation Cup.

Hiermee wil de CEB voldoen aan twee belangrijke doelstellingen op verzoek van de meeste nationale bonden. Dat betekent de creatie van meer cup-competities en de realisatie van een top Europa Cup-competitie met de acht beste teams, die strijden om de Europese kampioenstitel en kwalificatie voor de Asia of World Club Series.

De indeling voor de toernooien voor volgend jaar is gebaseerd op de eindstanden van de 2015 Europa Cup-competities.

European Champions Cup
De acht deelnemende teams zijn de kampioen of runner-up van de volgende bonden:
De eerste vier bonden in de twee Qualifying Tournaments in Rotterdam en Parijs van juni van dit jaar. Als we kijken naar deze standen betekent dit dat het 2016 European Champions Cup-toernooi zal bestaan uit twee teams uit Nederlands, Italië en Duitsland en één team uit Tsjechië en San Marino. Door op de eerste plaats te eindigen in de totaalstand van de reguliere competitie won L&D Amsterdam Pirates de KNBSB Cup en kwalificeerde zich voor deelname aan het toernooi. De tweede Nederlandse deelnemer is de ploeg die de Holland Series wint (landskampioen). Wanneer Amsterdam ook de titel wint zal de tweede finalist die de Holland Series bereikt zich ook kwalificeren.

CEB Cup
Ook de CEB Cup bestaat uit acht deelnemers. Dat zijn de kampioen of runner-up van de bonden die in Rotterdam en Parijs de laatste twee plaatsen innamen, plys de vier winnaars van de Qualifier Tournaments die in juni werden gespeeld in Antwerpen (België), Athene (Griekenland), Karlovac (Kroatië) en Ostrava (Tsjechië). Dat betekent in 2016 de deelname van twee teams uit Frankrijk en Kroatië en één elk uit Oekraïne, Oostenrijk, Wit-Rusland en Zwitserland.

Federation Cup
Deze bestaat uit vier toernooien van elk teams teams, die zullen fungeren als kwalificaties voor een Play-Off Toernooi dat in september wordt gespeeld door de vier winnaars. Deelnemers aan de Federation Cup zijn de runner-ups van de bonden die één deelnemer hebben in de European Champions Cup of CEB Cup; de kampioen van alle andere bonden, die niet deelnemen aan de European Champions Cup of CEB Cup en de runner-ups van de beste gerangschikte bonden, die niet deelnemen aan de European Champions Cup en CEB Cup (die worden bepaald door de CEB Technical Committee).

Zoals ook in het verleden het geval was bij de formule van drie toernooien kunnen teams promoveren en degraderen.
Uit de European Champions Cup degradeert de op de laatste plek staande bond (land) naar de CEB Cup. Vanuit CEB Cup, promoveert de kampioen (land) naar de European Champions Cup.
Vanuit CEB Cup, degraderen de laatste twee bonden (landen) naar de Federations Cup. Vanuit de Federations Cup, promoveren de twee beste bonden (landen) naar de CEB Cup.

(6 augustus)

In het Gianni Falchi Stadion in Bologna keek Neptunus al snel tegen een 2-0 achterstand aan in de eerste inning. Starter Orlando Yntema begon met vier wijd voor lead-off hitter Juan Carlos Infante. Met één uit gooide de rechtshander ook vier wijd op de 40-jarige Claudio Liverziani, ook een veteraan op het Bologna-roster. De twee spelers kwamen beiden in scoringspositie na een grounder van Venezolaan Cèsar Javier Suárez Vezga, die tien seizoenen professioneel speelde in de minor leagues, Venezuela, Mexico en Independent Leagues. Even later scoorden Infante en Liverziani beiden toen Raily Legito, de solide en betrouwbare derde honkman van Neptunus, een pop-fly miste geslagen door Alessandro Vaglio en dat leverde Bologna een vroege 2-0 voorsprong op. Voor de Italianen bleek dat genoeg te zijn, want men hield de hele wedstrijd de voorsprong vast.

Yntema kreeg drie nullen op rij in de tweede inning, waarna hij honkslagen tegen kreeg van Liverziani en Suarez als opening van de derde slagbeurt. Maar dit keer maakten een vangbal en dubbelspel een einde aan de inning. Yntema zag Bologna daarna een loper achterlaten op het eerste honk in de vierde.

In de vijfde inning nam Bologna meer afstand door driemaal te scoren. Francesco Fuzzi begon met vier wijd, waarna hij veilig het tweede honk bereikte toen een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Claudio Liverziani. Met lopers op het eerste en tweede honk nam Kevin Kelly de pitching van Yntema over. Op zijn tweede worp werd de reliever begroet met een 3-run homerun van Cèsar Javier Suárez Vezga die de voorsprong opvoerde naar 5-0.

In de zesde inning dreigden de Italianen nog meer punten te gaan scoren. Met één uit sloegen Alessandro Grimaudo en Juan Carlos Infante een honkslag en schoven beiden op na een wilde worp. Met twee uit kreeg Bologna de honken vol toen Claudio Liverziani vier wijd kreeg. Hierna werd Berry van Driel de nieuwe werper voor Neptunus en hij kreeg een gedwongen nul op een klap van Suarez.

Marquis Fleming hield Neptunus puntloos in de zeven innings die hij gooide. De Amerikaanse rechtshander speelde zeven seizoenen professioneel in de organisatie van de Tampa Bay Rays (2008-2014) en bereikte het Triple-A niveau in 2011 en 2012. Fleming schakelde negen slagmensen met drie slag uit en stond slechts zes honkslagen toe.

In de openingsbeurt kreeg Fleming een 2-out single tegen van Raily Legito, maar sloot af met een strikeout. Na drie nullen op rij in de tweede kreeg de Amerikaan een one-out single tegen van Urving Kemp, maar ook hij strandde. In de vierde opende Legito met vier wijd en strandde op het tweede honk, omdat drie nullen volgden. In de vijfde kreeg Neptunus opnieuw de openingsslagman op het honk toen Stijn van der Meer een honkslag sloeg, maar dit keer maakten een vangbal en dubbelspel een einde aan de slagbeurt. In de zesde kreeg de Rotterdamse ploeg pas hun tweede loper in scoringspositie. Met één uit sloeg Benjamin Dille een honkslag en schoof op na een wilde worp, maar daarna schakelde Fleming de volgende twee slagmensen met drie slag uit.

Met een 5-0 achterstand wist Neptunus iets terug te doen nadat Fleming de heuvel had verlaten. In de eerste helft van de achtste inning verving Filippo Crepaldi de Amerikaan, maar kwam in de problemen. Met één uit sloegen Benjamin Dille en Raily Legito een honkslag, waarna Gianison Boekhoudt volgde met een 3-run homerun om de achterstand te verkleinen naar 5-3. Met twee uit sloeg ook Christian Diaz een honkslag en dat leidde tot een nieuwe werperswissel. Nicholas Pugliese nam het over en sloot de slagbeurt af.

In de 2e8 strandde Bologna een loper op het eerste honk op closer Loek van Mil. Hierna kreeg Neptunus weer een scoringskans in de 1e9. Shaldimar Daantji begon met een honkslag en Urving Kemp kreeg vier wijd. Maar hoewel de eerste twee slagmensen de honken bereikten en er dus geen nullen waren, verzuimde Neptunus te scoren. Dwayne Kemp kreeg drie slag en Benjamin Dille zorgde met een dubbelspel voor het einde van de wedstrijd.

En dat betekende het slot van een wedstrijd, die om 21:06 uur van start ging, 3&189 uur duurde en ruim na middernacht werd afgesloten voor 2500 toeschouwers.UnipolSai Bologna - Curaçao Neptunus 5-3
RHE
Curaçao Neptunus (Ned.)000000030-3112
UnipolSai Bologna (Ita.)20003000X-580
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, L (0-1)4 (*)14441
Kevin Kelly1.211311
Berry van Driel1.11----
Loek van Mil11-1--
(*) - Yntema gooide op twee slagmensen in de vijfde inning
pitchers Bolognainn.SOBBHRER
Marquis Fleming, W (1-0)7916--
Filippo Crepaldi0.2--433
Nicholas Pugliese, SV (1)1111--
Homeruns: Neptunus: Gianison Boekhoudt (1)(8e,3-run,op Crepaldi); Bologna: Cèsar Javier Suárez Vezga (1)(5e,3-run,op Kelly).
Box Score
Play-by-Play
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Jens Waider (Duitsland), 1B-Fabrizio Fabrizi (Italië),
2B-Frantisek Pribyl (Tsjechië), 3B-Michele De Notta (Italië).
Official Scorers-Fabio Zaccaria (Italië), Renzo Moretti (Italië), Alessandro Meli (Italië).
Technical Commissioner-Jürgen Elsishans (Duitsland).
Speeltijd-3:30 uur.

Game Notes:
Game One, best-of-three European Champions Cup.
Wedstrijd gespeeld in Stadio Gianni Falchi in Bologna (Italië).
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.