Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Doek gevallen voor ADO Lakers
English
DEN HAAG - ADO Lakers maakt nu deel uit van de lange en rijke honkbalgeschiedenis in ons land. Helaas hield de club vandaag (zaterdag 7 maart) op te bestaan, want dat was de uitkomst van een bijzondere ledenvergadering in het clubhuis in Den Haag. Vorige maand kondigde de vereniging al aan dat de honkbalploeg zich terugtrok uit de Hoofdklasse. Omdat in februari de vereiste meerderheid van het aantal leden niet aanwezig was kon een beslissing over de toekomst van de club toen niet worden genomen. Volgens de club-statuten moest een nieuwe vergadering worden uitgeschreven binnen een maand en die stond voor vandaag op de agenda.

In de weken die volgden op de vergadering van vorige maand besloot een aantal leden al van club te veranderen. Ook spelers van het Hoofdklasse-team kozen voor een andere ploeg, omdat een verandering er niet in leek te zitten, vanwege de huidige moeilijke financiële situatie van de vereniging.

ADO werd opgericht op 23 maart 1949. Na tien seizoenen in rayonale competities te hebben gespeeld promoveerde het honkbalteam in 1958 naar een landelijke afdeling. Twaalf seizoenen volgden in voornamelijk de Tweede en Eerste Klasse, maar het hoogtepunt kwam in 1970 toen de ploeg, onder leiding van Hoofd Coach Leen Volkerijk, de kampioenstitel veroverde in de Hoofdklasse en promoveerde naar de Hoofdklasse. De ploeg degradeerde na één seizoen alweer uit de hoogste afdeling, maar keerde na één jaar weer terug.

En zo speelt ADO sinds 1971, met uitzondering van drie jaar, in de Hoofdklasse. Vorig seizoen was het 40e van ADO in de hoogste afdeling. En helaas ook het laatste.


...Bart Volkerijk (links) feliciteert Rob Cordemans...
...(L&D Amsterdam Pirates) nadat hij de...
...all-time recordhouder in winst werd in juni 2012...
(© Foto: Henk Seppen)
In de veertig Hoofdklasse-jaren veroverde ADO eenmaal het landskampioenschap, in 1992, onder aanvoering van ervaren werper Bart Volkerijk, die de club zijn hele loopbaan trouw bleef. In alle 'ups' en 'downs' speelde Volkerijk 21 seizoenen voor ADO en realiseerde verschillende all-time record, waaronder overwinningen en strikeouts. Het winst-record werd recentelijk gebroken, maar Volkerijk is nog altijd de all-time recordhouder in strikeouts.

Andere bekende spelers uit de ADO-historie zijn werpers Ferry Neuteboom, Jerry Remmerswaal en Patrick Klerx, outfielders Berry Eijgendaal en Erik Volkerijk, eerste honkman René Nieveld, infielder Lou Halkema en catcher Frank van Rest, en nog vele anderen.

In januari 2012 fuseerde ADO met de kleine lokale club Losdun Lakers en werd ADO Lakers. De afgelopen jaren liep het niet echt lekker bij de club en eindigde het honkbalteam jaarlijks in de onderste regionen van de Hoofdklasse, terwijl ook de financiële situatie moeilijker werd.

In 2011 en 2013 wist ADO zich te handhaven in de Hoofdklasse na winst van de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off tegen respectievelijk Euro Stars en Twins. Voor aanvang van vorig seizoen leek het er op dat de ploeg zich ook zou terugtrekken, maar toen werd in de ledenvergadering nog besloten door te gaan met het spelen in de top-afdeling, zodat ADO Lakers in 2014 opnieuw in de Hoofdklasse uitkwam.

Maar vandaag viel definitief het doek voor de club. En dat was een triest moment voor het Nederlandse honkbal.

(7 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.