Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 mei 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Alfred Cop)

HCAW dwingt verlenging af vs. Kinheim en sluit af met gelijkspel
English
HAARLEM - De wedstrijd tussen Corendon Kinheim en HCAW van donderdagavond (7 mei) eindigde in een 5-5 gelijkspel na elf innings.

HCAW stond met 2-0 voor in de vijfde inning, maar zag Kinheim de leiding overnemen (4-3) toen Dashenko Ricardo een 3-run homerun sloeg.

HCAW kwam langszij in de achtste, nam een 5-4 voorsprong in de tiende maar wist die niet vast te houden.

Het is pas de tweede keer sinds de introductie van de tie-break regel in het seizoen 2011 dat een verlenging in de Hoofdklasse eindigt in een gelijkspel. Maar het was de eerste keer dat een 11-inning wedstrijd in een gelijke stand eindigde, terwijl de tie-break werd gebruikt. De enige andere tie-break wedstrijd die een gelijkspel kende werd gespeeld op 24 mei 2012 toen het duel tussen Amsterdam Pirates en UVV eindigde in 2-2. Die ontmoeting duurde tien innings en werd net als vanavond op een donderdagavond gespeeld en dat betekende dat er ook toen moest worden gestopt vanwege de curfew-regel.

Sinds de tie-break regel voor het eerst werd gebruikt in 2011 was de wedstrijd van vanavond pas de zevende in de reguliere competitie (en derde sinds 2013) die elf innings nodig had, maar dus de eerste die in een gelijkspel eindigde.

Kinheim en HCAW speelden beide hun laatste 11-inning wedstrijd in het seizoen 2011.

(7 mei)
HCAW-starter Sander Helmendach gooide een goede wedstrijd. De rechtshander stond zeven honkslagen toe, maar daaronder ook een 3-run homerun. Hij werd gesteund met twee runs in de vijfde inning en nam een voorsprong mee naar de zevende inning.

HCAW 'outhit' Kinheim met 12-7, waaronder vier hits van rookie Boyd Tuhumury.

Aanvankelijk sloeg HCAW maar drie honkslagen in de eerste vier innings op starter Tom Stuifbergen, die zijn plek in de rotatie niet had verloren ondanks een schorsing van twee wedstrijden. Twee weken geleden werd de rechtshander weggestuurd na een opmerking. Zijn zaak werd een week geleden op donderdag besproken en dat was ook de avond dat hij zijn volgende start maakte in de opener van de 3-game series tegen L&D Amsterdam Pirates. Hij werd voor twee wedstrijden geschorst met ingang van afgelopen zaterdag. Dat betekende dat hij, na gestart te hebben in Game 1 vs. Pirates, dus niet inzetbaar was in de volgende twee wedstrijden op zaterdag en zondag, waarin hij (normaal gesproken) toch niet zou hebben gegooid. En zo, na het 'uitzitten' van zijn schorsing van twee wedstrijden, keerde hij vanavond dus weer terug op de heuvel tegen HCAW in zijn reguliere start in de opener van volgende 3-game series.

In de eerste vier innings gooide Stuifbergen zesmaal drie slag en werd gesteund met een dubbelspel.

HCAW opende vervolgens de score met twee runs in de vijfde inning. Rowan van Hoek begon met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Raoell Kortstam en een honkslag Max Clarijs. Met lopers op het eerste en derde honk volgde Rikkert Kempen met een stootslag-honkslag en die stelde Van Hoek in staat te scoren. Een OSS van Jarreau Martina zorgde ervoor dat de lopers opschoven en leidde tot een werperswissel. David Bergman nam het over en kreeg een RBI-single tegen van Boyd Tuhumury, zodat het 2-0 werd.

Bergman kwam niet meer in de problemen in de volgende twee innings en werd bijna de winnende werper. Bergman was aangewezen als startende werper in de volgende wedstrijd op zaterdag. Maar door zijn relief-optreden vanavond werd de rotatie aangepast en zal Bergman nu zondag starten. De starter van zondag, Nick Veltkamp, verschoof naar zaterdag.

Helmendach zag Kinheim dicht bij het openen van de scoren komen in de derde inning. Met één uit sloeg Kevin Moesquit een honkslag, kreeg Mervin Gario vier wijd en zorgde Dashenko Ricardo met een honkslag voor volle honken. Hierna werd de tweede nul geregistreerd via binnenhoog voor Jeffrey Arends. Helmendach sloot de inning vervolgens af met drie slag voor Kalian Sams.


...HCAW linksvelder Jarreau Martina maakt zijn 'miracle catch'...
...in de 10e inning na een pop-fly die verdween in het licht...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
In de vijfde, met een 2-0 voorsprong, moest hij een punt toestaan. Jochem Koedijk kwam na een fout op het honk en scoorde op een one-out triple van Mervin Gario. Dit keer schakelde Helmendach Ricardo uit met drie slag en sloot een grounder de inning af.

In de 2e7 leek Kinheim het duel in eigen voordeel om te draaien. Voormalig HCAW-speler Jasper Keijzer begon met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Jochem Koedijk. Kevin Moesquit kreeg toen vier wijd en de lopers schoven op na een doorgeschoten bal. Met twee uit homerde Dashenko Ricardo om Kinheim op een 4-2 voorsprong te zetten, zodat Bergman op dat moment de 'pitcher-of-record' werd.

In de 1e8 nam Pim Walsma de pitching bij Kinheim over, maar hij kwam gelijk in de problemen. Boyd Tuhumury begon met een honkslag en stal het tweede honk, waarna Roy Seltenrijch vier wijd kreeg. Rossini Frolijk volgde met een tweehonkslag en daarop scoorde Tuhumury. Hierna zorgde Emersson Paula met een honkslag voor een gelijke stand. Na een strikeout werd een gedwongen loop gecreëerd via opzettelijk vier wijd voor Raoell Kortstam, waarna Walsma de inning afsloot met twee strikeouts.

In de 2e9 opende Jasper Keijzer voor Kinheim met vier wijd. Na een werperswissel volgden een strikeout en vangbal, waarna Keijzer werd uitgegeven wegens hinderen op een klap van Gario. Dat betekende het einde van de inning en dus was een tie-break nodig.

In de 1e10 hernam HCAW de leiding op closer Arshwin Asjes. Met Boyd Tuhumury en Roy Seltenrijch als tie-break lopers kwamen de honken vol toen Brian Biezen vier wijd kreeg. Een vrije loop voor Emersson Paula bezorgde HCAW even later een 5-4 voorsprong. Maar de inning eindigde vervolgens toen Kinheim een 5-2-3 dubbelspel draaide, gevolgd door een strikeout.

Kinheim kwam langszij in hun tiende beurt op Steven van Groningen, die Helmendach was opgevolgd in de negende. Tie-break lopers Kevin Moesquit en Mervin Gario schoven op na een opofferingsstootslag van Dashenko Ricardo, waarna de eerste scoorde op een opofferingsslag van Jeffrey Arends. Met twee uit sloeg Kalian Sams een hoge pop-fly richting linksveld waar linksvelder Jarreau Martina de bal kwijt leek te zijn, omdat die uit het zicht was verdwenen boven de lichtmast. Martina pikte de bal echter op het laatste moment weer op, dook er naar toe en maakte een schitterende 'inning-ending diving catch'.

In de elfde inning liet HCAW lopers achter op het eerste en tweede honk. Kinheim kreeg de honken vol na een fout, maar toen volgde een strikeout. Hierna was er een gedwongen nul op de plaat, waarna Van Groningen de inning afsloot met drie slag.

Omdat de 22:30 uur curfew-regel was bereikt eindigde de wedstrijd dus met een 5-5 stand na elf complete innings.Corendon Kinheim - HCAW 5-5 (11 inn.)
RHE
HCAW000020020 10-5123
Corendon Kinheim000010300 10-570
(wedstrijd afgesloten na 11 complete innings vanwege de 22:30 uur curfew-regel)
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Sander Helmendach8 (*)23743
Steven van Groningen33--1-
(*) - Helmendach gooide op één slagman in de negende inning
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Tom Stuifbergen4.261622
David Bergman2.12-2--
Pim Walsma, BS (1)132322
Arshwin Asjes33211-
Homerun: Kinheim: Dashenko Ricardo (2)(7e,3-run,op Helmendach).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Winfried Berkvens, 1B-Edwin Louisa, 3B-Fred van Groningen Schinkel.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Stefan Slinger.
Public Address Announcer-Dennis Duin.
Speeltijd-2:54 uur.

Game Notes:
Eerste 11-inning gelijkspel sinds de introductie van de tie-break regel in het seizoen 2011.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 13° C, west-zuidwestelijke wind 21 kmu, luchtvochtigheid 67%.
...HCAW-starter Sander Helmendach...

...Max Clarijs plaatst een stootslag in de 7e inning...


...Boyd Tuhumury steelt het 2e honk in de 8e inning...
...Kevin Moesquit ontvangt de bal te laat...

...Boyd Tuhumury scoort het 3e HCAW-punt in de 8e...

...HCAW-reliever Steven van Groningen...
(© Alle Foto's: Alfred Cop Fotografie)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.