Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 juli 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates neemt meer afstand na nieuwe zege vs. Neptunus
English
AMSTERDAM - Koploper L&D Amsterdam Pirates vergrootte de voorsprong in zowel de tweede helft van het seizoen als de totaalstand door dinsdagavond (7 juli) met 8-6 te winnen vs. Curaçao Neptunus.

Met de overwinning van vanavond won Amsterdam de 3-game series in de tweede helft van het seizoen tegen de regerend landskampioen (2-1). Amsterdam sloot ook de eerste helft af met een series-winst (2-1) tegen de Rotterdammers.

Dat betekent dat Amsterdam nu de seizoen-series vs. Neptunus (4-2) heeft gewonnen en dat is in hun voordeel in geval de twee ploegen op een gedeelde eerste plaats eindigen in de totaalstand. De winnaar van de totaalstand plaatst zich automatisch voor deelname aan het European Champions Cup Qualifying Tournament van volgend jaar.

(7 juli)
Op een winderige avond beklom de ervaren rechtshander Rob Cordemans de heuvel voor Amsterdam Pirates vs. Neptunus. Dit was de derde en laatste wedstrijd tussen beide ploegen die naar voren werd geschoven. De reeks stond oorspronkelijk op de agenda voor begin augustus, maar dan neemt Neptunus deel aan de best-of-three finale om de European Champions Cup.

In de eerste slagbeurt opende Dwayne Kemp met een honkslag, maar daarna sloeg volgende slagman Benjamin Dille met een line drive in een dubbelspel. Neptunus opende daarna de score in de tweede inning. Met één uit kreeg Rien Vernooij vier wijd en schoof op na een wilde worp met twee uit. Hij scoorde toen Stijn van der Meer volgde met een tweehonkslag.

Amsterdam antwoordde met vier punten in de tweede helft van de tweede inning op Berry van Driel, die vanavond een gelegenheidsstarter was. Sinds zaterdag moet Neptunus het doen zonder linkshander Diegomar Markwell, die een schorsing uitzit (net als closer Loek van Mil). Afgelopen zaterdag startte Orlando Yntema en die gooide 76 pitches in 3 1/3 inning in de ruime 19-2 nederlaag vs. Vaessen Pioniers. Op zondag gooide Kenny Van Den Branden de eerste 5 2/3 inning, waarna Kevin Kelly (die ook eenmaal als starter werd ingezet) vier innings gooide in de 10-inning nederlaag vs. Pioniers. En dus maakte reliever Van Driel zijn tweede start van het seizoen. Vorig jaar startte Van Driel twee wedstrijden in de Holland Series vs. Amsterdam en was toen succesvol, want hij won beide.

Dit keer hadden de Amsterdamse slagmensen een betere kijk op Van Driel's worpen. Remco Draijer begon met vier wijd. Met één uit stal hij het tweede honk en schoof op na een foute aangooi, waarna ook Patrick Bok vier wijd kreeg. Een grounder van Rashid Gerard bracht daarna het gelijkmakende punt en Linoy Croes volgde met een 2-run homerun over het scorebord in het rechtsveld en de daar achterliggende rijweg om Amsterdam op een 3-1 voorsprong te zetten. Hierna kreeg ook Roelie Henrique een vrije loop. Hij stal vervolgens het tweede honk en scoorde toen Michael Duursma een tweehonkslag sloeg om er 4-1 van te maken.

Cordemans kreeg drie nullen op rij in de eerste helft van de derde inning en kort daarna scoorden zijn teamgenoten nog eens drie punten. Kenny Berkenbosch en Remco Draijer begonnen met honkslagen en dat bracht Orlando Yntema in als opvolger van Van Driel. Hierna kwamen de twee lopers in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Bas Nooij, waarna het eerste punt werd gescoord toen Patrick Bok volgde met een honkslag. Vervolgens scoorde Draijer op een grounder van Rashid Gerard en een tweehonkslag van Linoy Croes verhoogde de stand naar 7-1.

Nadat Cordemans weer drie opeenvolgende nullen had gekregen in de vierde stond hij twee slagmensen tot de honken toe in de volgende slagbeurt. Christian Diaz begon met vier wijd, waarna Stijn van der Meer een honkslag sloeg. De veteraan-rechsthander schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit en de inning eindigde met een vangbal.

In de 2e5 scoorde Amsterdam weer een punt toen Bas Nooij opende met een homerun die de stand opvoerde naar 8-1.

HRs op Cordemans, Reguliere Seizoen, als pitcher voor Amsterdam
DatumTegenstanderSpelerRunsInn.Uitslag
3 juni 2010Sparta-FeyenoordPercy Iseniasolo6e6-1 W
26 april 2012PioniersMark-Jan Moormansolo2e10-1 W
23 mei 2013NeptunusGianison Boekhoudtsolo1e5-2 W
3 juli 2014ADO LakersChristian Diaz2-run3e8-3 W
7 juli 2015NeptunusGianison Boekhoudt2-run6e8-6 W
In de 1e6 deed Neptunus wat terug. Met één uit sloeg Raily Legito een honkslag, waarna Gianison Boekhoudt homerde, waardoor de stand op 8-3 kwam. Het was de eerste homerun die Cordemans moest incasseren in iets meer dan een jaar. Op 3 juli van vorig seizoen homerde Christian Diaz op Cordemans als speler van ADO Lakers, wat het duel toen met 8-3 verloor. Dit seizoen speelt Diaz voor Neptunus. De homerun was pas de tweede die Neptunus op Cordemans sloeg in twee jaar. De laatste werd geslagen op 23 mei 2013 en ook toen was het Boekhoudt die voor de vierhonker tekende in een 5-2 nederlaag vs. Amsterdam.

Cordemans is nu bezig aan zijn zesde seizoen bij Amsterdam en dit was pas de vijfde homerun die de rechtshander in een competitiewedstrijd tegen kreeg sinds 2010. Naast de homerun van vanavond en die geslagen in het vorige seizoen en het jaar ervoor stond Cordemans de andere homeruns toe in 2010 en 2012. Alle vijf homeruns die Cordemans tegen kreeg werden geslagen in een thuiswedstrijd op Sportpark Ookmeer in Amsterdam. Umpire Roy van de Wateringen zag drie van de vijf homeruns. Hij stond op het 3e honk in 2010 en vorig jaar en vanavond op het 1e honk. Een ander lid van de umpiring crew van vanavond, Martijn Bosschaart, stond op het 1e honk toen Cordemans de homerun in 2012 tegen kreeg.

Vanavond was Cordemans' 75e competitiewedstrijd in een Amsterdams uniform en de vijf homeruns die hij moest toestaan werden geslagen in 466 gegooide innings. Naast deze vijf homeruns kreeg hij er sinds 2010 ook drie tegen in het postseason.

Na de homerun van Nooij hield Van Acker Amsterdam puntloos in de volgende twee innings. In de zesde gooide hij vier wijd op Michael Duursma met één uit en kreeg een honkslag tegen van Nick Urbanus, maar toen maakte Neptunus een dubbelspel. Van Acker kreeg drie nullen op rij in de zevende.

Cordemans kreeg voor de derde keer drie nullen op rij in de zevende, waarna Kevin Heijstek het overnam in de achtste. De rechtshander miste afgelopen weekeinde zijn reguliere start, omdat hij vader werd, en dus werd hij vanavond voor de tweede keer dit seizoen in relief gebruikt. Op Heijstek verkleinde Neptunus de achterstand naar 8-6 in de laatste twee innings, maar wist het duel niet in eigen voordeel om te draaien.

In de achtste kreeg Heijstek één punt tegen. Dwayne Kemp en Benjamin Dille begonnen met honkslagen, waarna de eerste scoorde op een one-out single van Gianison Boekhoudt. De inning eindigde toen Rien Vernooij een line drive sloeg naar derde honkman Rashid Gerard, die daarna een dubbelspel completeerde met het uitschakelen van Dille op het tweede honk.

In de 2e8 liet Amsterdam een loper achter op nieuwe werper Gijs Timmer, waarna Neptunus tweemaal scoorde in de eerste helft van de negende inning op back-to-back doubles. Lead-off hitter Christian Diaz werd door een worp op zijn enkel geraakt en daardoor was hij zelf niet in staat naar het eerste honk te lopen. Bericht werd dat het na de wedstrijd goed met hem ging. Adrian Anthony nam het over als pinch-runner en scoorde daarna op een tweehonkslag van Stijn van der Meer, die zelf het derde honk bereikte na een fout in het outfield. Volgende slagman Gyenuar Lopez sloeg ook een RBI-double die de achterstand verkleinde tot slechts 8-6. Even later schoof Lopez op na een wilde worp, maar daarna bleef hij achter op het derde honk toen een vangbal, strikeout en groundout een einde aan de wedstrijd maakten.L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 8-6
RHE
Curaçao Neptunus010002012-6102
L&D Amsterdam Pirates04301000X-8111
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Berry van Driel, L (2-2)2 (*)33566
Orlando Yntema11-211
Jorian van Acker4-1311
Gijs Timmer1--1--
(*) - Van Driel gooide op twee slagmensen in de derde inning
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, W (6-2)742533
Kevin Heijstek21-533
Homeruns: Neptunus: Gianison Boekhoudt (4)(6e,2-run,op Cordemans), Pirates: Linoy Croes (2)(2e,2-run,op Van Driel),
Bas Nooij (3)(5e,solo,op Van Acker).
Box Score
Play-by-Play
Stand 2e helft
'Overall' Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Olav Steijger, 1B-Roy van de Wateringen, 2B-Martijn Bosschaart,
3B-Stenar van Groningen Schinkel.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Speeltijd-2:46 uur.

Game Notes:
Wedstrijd oorspronkelijk vastgesteld voor zondag 9 augustus, maar verschoven naar vanavond vanwege deelname Neptunus aan de best-of-three finale om de European Champions Cup.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonning, Halfbewolkt, 21,6° C, west-zuidwestelijke wind 34 kmu,
windkracht 5,0 Bft, luchtvochtigheid 54%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.