Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 juli 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Amsterdam homert tweemaal in winst bij Pioniers
English
HOOFDDORP - Koploper L&D Amsterdam Pirates scoorde donderdag (9 juli) zes punten in de laatste vijf slagbeurten, waarvan twee op een homerun, om met 6-3 te winnen bij Vaessen Pioniers.

De zeker 600 toeschouwers die het aantrekkelijke duel bij op het fraaie complex in Hoofddorp bijwoonden zagen totaal 25 honkslagen, waarvan 15 door Pirates. Vier van deze honkslagen werden geslagen door Remco Draijer, die ook homerde. Twee kostbare punten werden gescoord in de zevende inning na een wilde worp en een homerun van Bas Nooij op twee opeenvolgende worpen.

Daniel Fernandes sloeg drie van de tien Pioniers-honkslagen.

Naast de 25 honkslagen bood de wedstrijd ook een aantal prima verdedigende acties.

Ronald Jaarsma was de Hoofd Coach vanavond bij Amsterdam Pirates als invaller voor Charles Urbanus, die vanwege werkzaamheden niet bij het duel kon zijn.

(9 juli)
Amsterdam leek de score snel te gaan openen in de eerste slagbeurt op veteraan Elton Koeiman. Roelie Henrique begon met vier wijd en kwam in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Michael Duursma. Henrique stal daarna succesvol het derde honk, waarbij hij de aangooi van Glenn Bakker te snel af was. Echter, hij liep te ver door over het derde honk, kwam in een rundown en werd via 5-2-6-5 uitgeschakeld. Een grounder sloot de inning af.

In de tweede helft van de eerste inning strandde Pioniers een loper op het derde honk op Dennis Burgersdijk. Met twee uit sloeg Danny Rombley een honkslag. Hij stal het tweede honk en schoof op na een foute aangooie, maar een pop-fly sloot de slagbeurt af.

In de 1e2 opende Kenny Berkenbosch met een honkslag. Volgende slagman Remco Draijer sloeg de bal vervolgens door het midden. Korte stop Max Draijer was uit balans, maar wist de bal te fielden. Zijn enige optie was te proberen Berkenbosch uit te schakelden op het tweede honk, maar was niet succesvol. Draijer kreeg in plaats van een velderskeus een infield-hit op zijn naam van de Official Scorers, die Regel 10.05(a)(6) toepasten. Die Regel stelt dat ''De Official Scorer een slagman een honkslag geeft wanneer een velder zonder succes een voorafgaande honkloper probeert uit te maken en de slagman-honkloper naar de mening van de scorer ook in zou zijn geweest, wanneer de bal op goede wijze naar het eerste honk was gespeeld.'' Echter, met lopers op het eerste en tweede honk en nul uit wist Amsterdam de twee niet verder te laten opschuiven, want er volgden drie nullen.

In de 1e3 kreeg Amsterdam weer een scoringskans. Met één uit sloegen Roelie Henrique en Michael Duursma een honkslag, waarna de eerste opschoof na een vangbal. Met lopers op het eerste en derde honk eindigde de inning toen korte stop Max Draijer een fraaie play maakte op een harde grounder van Kenny Berkenbosch.

In de vierde lieten beiden teams een loper op het derde honk achter. Voor Pirates opende Remco Draijer met een honkslag, schoof op na een vangbal en een wilde worp, maar bleef achter. Voor Pioniers sloeg Mark-Jan Moorman een tweehonkslag langs de linksveld-lijn en schoof op na een grounder, maar strandde eveneens.

Het scoren begon daarna vanaf de vijfde inning. In de 1e5 begon Linoy Croes met vier wijd en schoof op naar het derde honk toen Roelie Henrique volgde met een honkslag. Een stootslag-honkslag van Michael Duursma zorgde voor volle honken. Hierna scoorde Croes na een opofferingsslag van Nick Urbanus, waarna de Pioniers-verdediging afsloot met een dubbelspel.

Nadat Pioniers twee lopers had achtergelaten in de 2e5 scoorde Amsterdam tweemaal in de zesde. Eerst opende Remco Draijer met een homerun. Even later, met één uit, sloeg Patrick Bok een honkslag en dat leidde tot een werperswissel. Sedley Karel nam het over van Koeiman, maar hij kreeg een stootslag-honkslag tegen van Rashid Gerard, waarna de honken vol kwamen na vier wijd voor Linoy Croes. Een gedwongen nul op thuis volgde op een grounder van Roelie Henrique, maar vier wijd voor Michael Duursma leverde Amsterdam een extra punt op. De honken bleven vol achter toen een vangbal de inning afsloot.

In de 2e6 pakte Pioniers een punt terug. Met één uit kreeg Mark-Jan Moorman vier wijd. Hierna sloeg Kevin Dirksen een tweehonkslag het rechtsveld in. Terwijl de bal terugkwam riching infield werd Moorman doorgestuurd richting thuis en leek te worden uitgeschakeld, echter de bal ging voorbij catcher Bas Nooij, resulterend in een punt.

Amsterdam voegde twee runs toe in de 1e7. Kenny Berkenbosch begon met een honkslag en stal het tweede honk. Hij bereikte het derde honk nadat derde honkman Vince Rooi een prima actie maakte op een grounder van Remco Draijer. Met Berkenbosch op het derde honk volgde een werperswissel. Karel werd opgevolgd door closer Bayron Cornelisse, die een zeldzaam vroege entree maakte in de wedstrijd. Zijn eerste twee worpen eindigden in punten. Eerst stelde hij Berkenbosch in staat te scoren met een wilde worp, waarna Bas Nooij homerde op zijn volgende worp om de stand op 5-1 te brengen.

Dit was het vroegste moment in een wedstrijd dit seizoen dat Cornelisse op de heuvel kwam. In zijn voorgaande 19 optredens kwam hij vier keer in de achtste inning in actie als reliever. De laatste keer dat Cornelisse zo vroeg in een wedstrijd kwam in een competitiewedstrijd was op 8 juni vorig jaar, want toen begon hij de tweede helft van de zevende inning in een 2-1 nederlaag bij HCAW in een wedstrijd die was onderbroken door een 'sun-delay' en maar zeven innings duurde. Op 17 mei vorig jaar startte Cornelisse de 1e7 vs. Mampaey The Hawks in een 14-4 winst in een 7-inning mercy-rule wedstrijd.

Hoewel de hierboven genoemde optredens eveneens in de zevende inning kwamen waren ze in realiteit de laatste inning van een 7-inning wedstrijd, dus vergelijkbaar met de negende in een 9-inning duel. De laatste keer dat Cornelisse zo vroeg in een reguliere 9-inning competitiewedstrijd op de heuvel kwam was op 12 mei 2013 toen hij het werpen in de 1e7 over nam met twee uit in een wedstrijd vs. Mampaey The Hawks. Pioniers verloor die wedstrijd met 3-1.

De punten waren kostbaar voor Pioniers, zeker omdat de ploeg er zelf ook twee scoorde in de 2e7. Max Draijer begon toen met een tweehonkslag, waarna Daniel Fernandes de bal diep het linksveld in sloeg. Vrijwel iedereen dacht dat de bal het veld zou verlaten, maar die kwam in plaats daarvan terecht op de padding in het linksveld en dus moest Fernandes nog even versnellen om een RBI-double op zijn naam te krijgen. Dat leidde tot het vertrek van Burgersdijk, die werd opgevolgd door Tom de Blok. Met één uit gooide die een wilde worp die Fernandes naar het derde honk bracht en hij scoorde vervolgens op een opofferingsslag van Danny Rombley. Hierna sloeg Vince Rooi een honkslag en dat bracht 'Acting Head Coach' Ronald Jaarsma weer naar de heuvel. Hij bracht linkshander Robin Schel in om het op te nemen tegen de links slaande Mark-Jan Moorman. Met lopers op het eerste en derde honk sloeg Moorman de bal naar diep kort, maar daar maakte ervaren korte stop Michael Duursma een prima actie met het fielden en uitschakelen van de slagman om de inning af te sluiten.

Amsterdam voegde nog een 'insurance run' toe in de eerste helft van de negende inning. Kenny Berkenbosch opende met een tweehonkslag en scoorde op een hierna volgende honkslag van Remco Draijer, zijn vierde honkslag in de wedstrijd. Hierna werd Cornelisse opgevolgd door Dennis Buring. Die kreeg een 'double play-grounder', stond daarna een honkslag toe aan Patrick Bok en raakte Jesse Aussems met een worp, maar zij bleven achter.

Daan Hendrix was voor Amsterdam in de achtste inning in relief in actie gekomen en kreeg toen drie nullen op rij. In de negende, met één uit, kreeg hij een honkslag tegen van Daniel Fernandes. Hierna werd Dirk van 't Klooster uitgeschakeld op een pop-fly in het linksveld. Met twee uit stal Fernandes het tweede honk, waarna Danny Rombley vier wijd kreeg. Dat bracht powerhitter Vince Rooi in het slagperk en hij vertegenwoordigde het gelijkmakende punt. Maar hij sloeg een grounder naar korte stop Michael Duursma, zodat het duel ten einde kwam.Vaessen Pioniers - L&D Amsterdam Pirates 3-6
RHE
L&D Amsterdam Pirates000012201-6152
Vaessen Pioniers000001200-3100
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Dennis Burgersdijk, W (4-1)6 (*)32832
Tom de Blok, H (3)0.2--1--
Robin Schel, H (2)0.1-----
Daan Hendrix, SV (5)2211--
(*) - Burgersdijk gooide op twee slagmensen in de zevende inning
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Elton Koeiman, L (5-2)5.112933
Sedley Karel1-2211
Bayron Cornelisse1.2 (*)11322
Dennis Buring1--1--
(*) - Cornelisse gooide op twee slagmensen in de negende inning
Homeruns: Pirates: Remco Draijer (2)(6e,solo,op Koeiman), Bas Nooij (4)(7e,solo,op Cornelisse).
Box Score
Play-by-Play
Stand 2e helft
'Overall' Stand
Uitslagen
Programa
Rosters
Umpires: HP-Henri van Heijningen, 1B-Winfried Berkvens, 3B-Peter Brink.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Dennis Duin.
Public Address Announcer-Karel van Veen.
Speeltijd-3:10 uur.

Game Notes:
Ronald Jaarsma was vanavond 'Acting Hoofd Coach' van Amsterdam Pirates als invaller voor Charles Urbanus, die vanwege werk niet aanwezig kon zijn.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 15,3° C, noordwestelijke wind 24 kmu,
windkracht 3,9 Bft, luchtvochtigheid 53%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.