Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 augustus 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Neptunus wint European Champions Cup
English
ROTTERDAM - Curaçao Neptunus boekte zondag (9 augustus) een comfortabele 7-3 overwinning vs. UnipolSai Bologna (Italië) in Game 3 van de best-of-three finale en won daardoor de European Champions Cup. Met een 2-1 voorsprong sloeg Neptunus met vijf punten toe in de vierde inning om een beslissende voorsprong te nemen.

Nederlandse Europa Cup-winnaars
JaarLocatieNederlandse winnaar
1966Haarlem (Nederland)Haarlem Nicols
1975Haarlem/Rotterdam (Ned.)Haarlem Nicols
1990Antwerp (België)Haarlem Nicols
1993Rimini (Italië)ADO
1994The Hague/Almere (Ned.)Neptunus
1996Serravalle (San Marino)Neptunus
2000Serravalle (San Marino)Neptunus
2001Rotterdam (Nederland)Neptunus
2002Viladecans (Spanje)Neptunus
2003Rimini (Italië)Neptunus
2004Serravalle (San Marino)Neptunus
2007Serravalle (San Marino)Kinheim
2015Bologna (Ita.)/Rotterdam (Ned.)Neptunus
Het is de achtste keer dat de Rotterdamse ploeg de Europa Cup wint, maar de eerste keer sinds 2004. Het is ook de 13e keer dat de Europa Cup wordt gewonnen door een Nederlandse club. De laatste keer dat een Nederlandse club de beker won was Kinheim in 2007.

De opzet voor de Europa Cup wijzigde in 2008 toen twee kwalificatie-toernooien werden geïntroduceerd. Aanvankelijk ontmoetten de twee beste ploegen van deze evenementen elkaar in een Final Four. De eerste drie edities (2008-2010) van dit beslissende toernooi vonden plaats in Barcelona (Spanje), gevolgd door Brno (Tsjechië, 2011) en Nettuno (Italië, 2012). Sinds 2013 bestaat de finale uit een best-of-three tussen de twee toernooiwinnaars. Dit jaar is het laatste dat deze opzet wordt gebruikt. Vanaf volgend jaar is er weer een enkel toernooi, waarvan de winnaar ook de Europa Cup wint. Naast het European Champions Cup-toernooi kunnen teams zich ook kwalificeren/deelnemen aan twee andere toernooien, de CEB Cup en Federations Cup. In het verleden waren er toernooien om de Europa Cup I en Europa Cup II (later hernoemd in Cup Winners Cup). Later volgde een derde toernooi en dat was de CEB Cup (of Europa Cup III).

Sinds de opzet werd gewijzigd in 2008 was Neptunus een stuk minder succesvol dan ervoor. Sindsdien nam de Rotterdamse ploeg deel aan vijf kwalificatietoernooien, maar bereikte geen enkele keer de finalereeks. L&D Amsterdam Pirates (3x) en Corendon Kinheim (1x) bereikten wel de Final Four, maar wonnen niet. Dit jaar organiseerde Neptunus voor de derde keer een kwalificatietoernooi op eigen veld in Rotterdam. De vorige twee werden georganiseerd in 2010 en 2012, maar waren teleurstellend, omdat Neptunus een aantal onverwachte nederlagen leed tegen 'zwakkere' teams. Maar in juni bereikte Neptunus niet alleen de finale, het versloeg ook Draci Brno (Tsjechië) om zich te plaatsen voor de allesbeslissende best-of-three.

(9 augustus)

Neptunus zette de toon door tweemaal te scoren in de eerste inning op veteraanwerper Riccardo De Santis. Met één uit sloegen Benjamin Dille en Raily Legito een honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan na vier wijd voor Gianison Boekhoudt. De tweede nul vond plaats na een pop-fly van Christian Diaz, resulterend in binnenhoog. Maar daarna dreunde Stijn van der Meer de bal het linksveld in voor een 2-run single. Na afloop werd Van der Meer uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de finale.

,,We scoorden gelijk tweemaal in de eerste inning en zetten daarmee hun werper onder druk'', reageerde Neptunus Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen na afloop. Terugkijkend naar de dag ervoor toen Neptunus een derde duel afdwong zei 't Hoen: ,,Dat was best moeilijk, want hun werper stond erg goed te gooien. We moesten de punten echt bij elkaar sprokkelen.''

In de voorgaande zeven jaar slaagde Neptunus er niet in de beslissende reeks te bereiken. 't Hoen: ,,In toernooien speel je maar één finalewedstrijd. Dan krijg je meestal de beste werper en dat maakt dan het verschil in zo'n wedstrijd. Een best-of-three is veel eerlijker, want dan krijg je nog een kans. Vandaag hadden wij de beste van de twee werpers in deze wedstrijd.''

De Belgische werper Kenny Van Den Branden gooide een prima wedstrijd voor Neptunus. De rechtshander stond slechts vier honkslagen toe in de zes innings die hij gooide en kwam tot zes strikeouts.

Met een 2-0 voorsprong stond Van Den Branden het eerste Italiaanse punt toe in de derde slagbeurt. In de eerste inning was Juan Carlos Infante de wedstrijd begonnen met een honkslag, maar met twee uit werd hij uitgeschakeld bij een steelpoging. In de tweede inning sloeg Alex Sambucci een honkslag met twee uit, maar bleef achter. In de derde pakte Bologna een punt terug, maar strandde ook twee lopers. Alessandro Grimaudo en Juan Carlos Infante begonnen met honkslagen, waardoor er lopers op het eerste en derde honk kwamen te staan. Infante ging daarna gedwongen uit op een grounder van Claudio Liverziani, maar daardoor kon Grimaudo scoren. Hierna kreeg Cèsar Javier Suárez Vezga vier wijd en vervolgens kwamen hij en Liverziani beiden in scoringspositie na een wilde worp, maar Van Den Branden sloot de inning daarna af met een strikeout.

Van Den Branden gooide daarna driemaal drie slag in de eerste helft van de vierde inning. Even later, in de 2e4, met reeds twee uit, sloeg Neptunus toe met vijf punten om een beslissende 7-1 voorsprong te nemen. Christian Diaz begon met een honkslag, waarna Stijn van der Meer volgde met een stootslag-honkslag. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Rien Vernooij, waarna een gedwongen loop werd gecreëerd via opzettelijk vier wijd voor Shaldimar Daantji en dat zorgde voor volle honken. De Santis schakelde hierna Urving Kemp met drie slag uit, maar zijn broer Dwayne Kemp volgde met een 2-run single. Het betekende het einde voor De Santis, die werd opgevolgd door de in de Dominicaanse Republiek geboren Italiaan Salomon Marinez. De rechtshander werd begroet met een puntscorende honkslag van Benjamin Dille, gevolgd door een 2-run double van Raily Legito die de stand opvoerde naar 7-1. Dat zorgde voor een nieuwe werperswissel, want Pietro Paolo Cadoni nam het over. Hij sloot de inning af toen Gianison Boekhoudt werd uitgevangen.

In het restant van de wedstrijd werd Neptunus puntloos gehouden, maar hield de comfortabele voorsprong vast. Cadoni kreeg drie nullen op rij in de vijfde, waarna twee honklopers volgde in de zesde. Shaldimar Daantji begon met vier wijd, maar die ging gedwongen uit op een grounder van Urving Kemp. Hierna sloeg Dwayne Kemp een honkslag, waarna Luca Panerati de pitching overnam voor Bologna. De twee Kemp-broers strandden, omdat twee groundouts een einde maakte aan de inning.

Na het toestaan van Bologna's punt in de derde inning domineerde Neptunus-starter Kenny Van Den Branden, want hij zorgde voor drie nullen op rij in de vierde, vijfde en zesde inning. Hij schakelde de laatste tien slagmensen die hij tegenover zich kreeg op rij uit.

In de zevende inning nam Kevin Kelly de pitching over van Van Den Branden en gooide eveneens driemaal drie slag, net zoals de Belg had gedaan in de vierde. In de achtste, met twee uit, gooide Kelly vier wijd op Paolino Ambrosino, die daarna het tweede honk stal, maar vervolgens achterbleef.

In de negende inning wist Bologna nog wat terug te doen door tweemaal te scoren op nieuwe werper Berry van Driel. De rechtshander kreeg een lead-off double tegen van Suárez, gevolgd door een puntscorende honkslag van Alessandro Vaglio. Hierna sloeg ook Alex Sambucci een honkslag, maar die ging gedwongen uit na een grounder van Francesco Fuzzi. Met lopers op het eerste en derde honk stelde een wilde worp Vaglio in staat te scoren vor Bologna. Van Driel volgde met een strikeout, waarna een groundout een einde maakte aan de inning en de wedstrijd, zodat de winst een feit was.

Na elf jaar was de Europese beker weer terug in Rotterdam!

,,Dit voelt enorm goed. Een schitterende prestatie. Kenny gooide een prima wedstrijd en iedereen leverde vandaag een bijdrage aan de overwinning'', aldus Evert-Jan 't Hoen na afloop.Curaçao Neptunus - UnipolSai Bologna 7-3
RHE
UnipolSai Bologna (Ita.)001000002-371
Curaçao Neptunus (Ned.)20050000X-7100
pitchers Bolognainn.SOBBHRER
Riccardo De Santis, L (0-1)3.222666
Salomon Marinez- (*)--211
Pietro Paolo Cadoni1.2111--
Luca Panerati2.21-1--
(*) - Marinez gooide op twee slagmensen in de vierde inning
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Kenny Van Den Branden, W (1-0)661411
Kevin Kelly241---
Berry van Driel11-322
Box Score
Play-by-Play
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Christian Posny (Duitsland), 1B-Mojmir Jankovic (Slowakije),
2B-Henri van Heijningen (Nederland), 3B-Winfried Berkvens (Nederland).
Official Scorers-Dennis Duin (Nederland), Linda Steijger (Nederland).
Technical Commissioner-Jürgen Elsishans (Duitsland).
Speeltijd-2:45 uur.

Game Notes:
Game Three, best-of-three European Champions Cup.
Wedstrijd gespeeld in het Neptunus Familiestadion in Rotterdam.
Neptunus wint de Europa Cup voor de achtste keer.
Stijn van der Meer (Neptunus) gekozen tot Meest Waardevolle Speler van de finale.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.