Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: WBSC)

Team Europe laat Game 1 uit de handen glippen
English
TOKYO (Japan) - Team Europe domineerde zeven innings in Game 1 van de Global Baseball Match tegen Samurai Japan, maar stond uiteindelijk met lege handen met een 4-3 nederlaag. De ploeg leidde met 3-1, maar hierna kwam de Europese bullpen in de problemen en moest drie runs toestaan in de tweede helft van de achtste inning, resulterend in het verlies.

Curt Smith vervulde een aanvallende hoofdrol voor Team Europe, want hij sloeg 3-uit-4, maar uiteindelijk werden de Europese slagmensen het zwijgen opgelegd door de Japanse relievers.

Hoewel de voorsprong slechts 3-1 was, leek het verschil van twee punten toch 'comfortabel', want de Europeanen speelden gewoon een prima wedstrijd. In november vorig jaar speelde Team Samurai Japan een 5-game series tegen een Major League All Star Team, die werd gewonnen. De meeste spelers die nu tegen Europa spelen namen toen ook deel aan die wedstrijdenreeks.

Game 2 wordt gespeeld op woensdag 11 maart, eveneens in de Tokyo Dome in Tokyo. Net als vandaag begint de wedstrijd om 18:00 uur lokale tijd (10 uur 's morgens Nederlandse tijd). De wedstrijd wordt weer rechstreeks uitgezonden in Europa door Eurosport 2. Vanavond (dinsdag) zal deze zender vanaf 23:00 uur Nederlandse tijd nog een samenvatting van anderhalf uur uitzenden van de eerste wedstrijd.

In Game 2 zal linkshander Diegomar Markwell starten voor Team Europe, wat dan de thuisploeg zal zijn. De starter voor Samurai Japan is Takahiro Matsuba, eveneens een linkshander.

In de eerste inning tekende Curt Smith (Nederland), de eerste honkman van Team Europe, voor de eerste honkslag in de wedstrijd. Dat deed hij met twee uit, maar vervolgens bleef hij achter op het eerste honk.

Team Europe was opnieuw productief in de tweede slagbeurt en opende toen ook de score op starter Daichi Ohsera. Kalian Sams (Nederland) dreunde de bal het rechts-midveld in en toonde vervolgens een staaltje agressief honklopen, waardoor hij er een tweehonkslag van maakte. Volgende slagman Yurendell de Caster (Nederland) sloeg de bal hierna door het midden. Tweede honkman Ryosuke Kikuchi kon de bal nog fraai te verwerken, wist de bal ook nog naar het eerste honk te gooien, maar net ernaast, zodat De Caster via een infield-hit het honk bereikte. Hierna sloeg Oscar Angulo (Spanje) in een dubbelspel, maar dat stelde Sams wel in staat het eerste Europese punt te scoren.

Team Europe-starter Rob Cordemans (Nederland) kwam niet in de problemen in zijn eerste inning. De 40-jarige veteraan gooide vier wijd op Hayato Sakamoto met twee uit, maar die strandde op het eerste honk.

In de tweede slagbeurt voor Samurai Japan, kwam de nummer één op de wereldranglijst van de WBSC wel in scoringspositie. Met één uit sloeg Nobuhiro Matsuda de bal op de linksveld-omheining voor een tweehonkslag, waarna Tetsuto Yamada vier wijd kreeg met twee uit. Nadat de twee waren opgeschoven naar het tweede en derde honk via een doorgeschoetn bal bleef Cordemans kalm. Hij kwam op een 'full count' te staan op slagman Motohiro Shima, maar die sloeg vervolgens een grounder naar korte stop Angulo om de inning af te sluiten.

Alessandro Maestri (Italië) nam de Europese pitching over in de derde inning en deed het ook prima. Hij kreeg een infield-hit tegen van Hayato Sakamoto met twee uit, vlak catcher Dashenko Ricardo (Nederland), maar de inning eindigde toen tweede honkman Alessandro Vaglio (Italië) een fraaie vangbal maakte op een foute pop-fly bij de tribune aan de eerste honk-kant.


...Curt Smith...
...3 Hits, 1 Run...
(© Foto: WBSC)
Team Europe verhoogde hierna de voorsprong in de eerste helft van de vierde inning door tweemaal te scoren op nieuwe werper Kazuhisa Makita van de Saitama Seibu Lions. Hij werd begroet met een lead-off single van Curt Smith (Nederland, de Meest Waardevolle Speler van het Europees Kampioenschap vorig jaar in Tsjechië, waar Nederland voor het eerst sinds 2007 de Europese titel weer veroverde. Volgende slagman Fernando Martinez (Spannje) werd daarna geraakt door een worp, maar hierna volgden twee pop-ups op Makita, een side-arm, sub-marine pitcher. En net op het moment dat het er op leek dat Team Europe de twee lopers mogelijk achterliet was het Alessandro Vaglio, die de bal diep het midveld in dreunde. Daar ging midvelder Yuhei (Tokyo Yakult Swallows) achter de bal aan, maar kwam net te kort. Met zijn tweehonkslag bracht Vaglio de twee lopers binnen en verhoogde de Europese voorsprong naar 3-0.

Samurai Japan kwam hierna voor het eerst op het bord in de tweede helft van de vierde inning op Maestri die back-to-back doubles moest incasseren met twee uit. Eerst sloeg Yuhei een fraaie tweehonkslag langs de rechtsveldlijn, waarna Tetsuto Yamada een tweehonkslag in het linksveld sloeg om de achterstand te verkleinen naar 3-1. Maestri gooide hierna vier wijd op Motohiro Shima, maar meer tegenpunten werden voorkomen, want een grounder sloot de slagbeurt af.

Nadat Team Europe op rij was uitgegaan in de eerste helft van de vijfde inning draaide de ploeg een fraai dubbelspel in de thuishelft van de slagbeurt.

In de eerste helft van de zesde inning opende Curt Smith op nieuwe werper Shintaro Fujinami en sloeg zijn derde honkslag in de wedstrijd. De rechtshander van de Hanshin Tigers volgde hierna met drie slag voor Fernando Martinez (Spanje) en Kalian Sams (Nederland). Maar hij kwam vervolgens in de problemen, want hij kreeg de honken vol toen Yurendell de Caster (Nederland) een honkslag sloeg en Oscar Angulo (Spanje) werd geraakt door een worp. Fujinami redde zichzelf echter en voorkwam tegenpunten door de inning af te sluiten via drie slag voor Dashenko Ricardo.

De in Venezuela geboren José Escalona (Italië) werd de nieuwe werper voor Team Europe in de tweede helft van de zesde inning. De linkshander kwam niet in de problemen en schakelde snel drie slagmensen op rij uit.

Nadat ook de Europeanen op rij waren uitgeschakeld in de eerste helft van de zevende, beklom Escalona de heuvel weer in de 2e7. Met één uit gooide de linkshander vier wijd op Tsubasa Aizawa, die de inning ervoor in de wedstrijd was gekomen als nieuwe catcher voor Samurai Japan. Aizawa leek een swing te maken op de laatste worp, maar hield zijn knuppel net genoeg in volgens eerste honk-umpire Chang. Na het bereiken van het eerste honk werd Aizawa vervangen door pinch-runner Yoshihiro Maru, maar die ging gedwongen uit op een hierna volgende grounder van Yuki Yanagita, die daarna achterbleef.


...Yuhei...
...gamewinning hit...
(© Foto: WBSC)
Katsuki Matayoshi werd de vierde werper voor Samurai Japan in de eerste helft van de achtste inning en zorgde voor drie nullen op rij. Hij zou de winnende werper worden, dankzij een productieve achtste Japanse slagbeurt.

In de 2e8 nam Shairon Martis (Nederland) de Europese pitching over. Martis, die in 2006 een No-Hitter voor Team Nederland gooide in de eerste World Baseball Classic, was vorig seizoen professioneel actief in Taiwan. De rechtshander, die een aantal worpen in de grond gooide, begon met vier wijd op openingsslagman Hayato Sakamoto. Hij nam het hierna op tegen Sho Nakata, die de bal het linksveld indreunde waar de bal in de tribune belandde, maar wel aan de verkeerde kant van de foutpaal. Nakata kreeg vervolgens vier wijd en dat betekende het einde voor Martis, die werd opgevolgd door Loek van Mil (Nederland). De langste werper in het professionele honkbal gooide vorig seizoen in Japan, maar keert dit seizoen terug in de Nederlandse Hoofdklasse bij Curaçao Neptunus. Maar ook hij was niet succesvol, want Samurai Japan draaide het duel in eigen voordeel om op Van Mil, die drie opeenvolgende honkslagen moest incasseren. Eerst sloeg Yoshitomo Tsutugoh een tweehonkslag langs de linksveldlijn om Sakamoto binnen te brengen, waarna Nobuhiro Matsuda een honkslag door het midden sloeg en dat bracht Nakata binnen met het gelijkmakende punt. Hierna sloeg ook Yuhei een honkslag door het midden en dat zorgde voor een 4-3 voorsprong voor de Japanse ploeg. Van Mil herstelde zich en volgde met drie slag voor Tetsuto Yamada en Yoshihiro Maru, die in het duel was gebleven nadat hij was ingezet als pinch-runner en in de 1e8 de nieuwe rechtsvelder was geworden. Volgende slagman Seiji Kobayashi (die in de 1e8 de nieuwe catcher was geworden) zorgde hierna met een grounder voor het einde van de inning, maar Japan had wel de leiding overgenomen.

In de eerste helft van de negende beklom closer Yuji Nishino de heuvel voor Japan. Yurendell de Caster opende en sloeg de bal diep het rechtsveld in, maar daar ving Maru de bal net voor de omheining. Nishino volgde met drie slag voor Oscar Angulo. Hierna kreeg ook pinch-hitter Gianison Boekhoudt drie slag kreeg om een einde te maken aan de wedstrijd, resulterend in veel teleurgestelde gezichten in de Europese dug-out.

Samurai Japan - Team Europe 4-3
RHE
Team Europe010200000-370
Samurai Japan00010003X-480
pitchers Europeinn.SOBBHRER
Rob Cordemans (Netherlands)2121--
Alessandro Maestri (Italy), H (1)3-1411
José Escalona, H (1)211---
Shairon Martis- (*)-2-22
Loek van Mil, BS (1), L (0-1)12-311
(*) - Martis gooide op twee slagmensen in de achtste inning
pitchers Japaninn.SOBBHRER
Daichi Ohsera32-311
Kazuhisa Makita2--222
Shintaro Fujinami23-2--
Katsuki Matayoshi, W (1-0)11----
Yuji Nishino, SV (1)12----
Umpires: HP-, 1B-, 2B-, 3B-.
Speeltijd-2:57 hr.


...Team Europe poseert voor de wedstrijd...

...En dit is Team Samurai Japan...

...Team Europe Manager Steve Janssen met Riccardo Fraccari, de President van de WBSC...

...Managers Steve Janssen en Hiroki Kokubo maken een praatje tijdens batting practice...

...De umpire crew in deze series komt uit Chinese Taipei...

...Managers Steve Janssen en Hiroki Kokubo...

...Een kijkje in de Japanse dug-out...

...En dit is de Europese dug-out...

...De spelers van Team Europe worden voorgesteld...

...Hier betreden de spelers van Samurai Japan het veld...

...De spelers luisteren naar de volksliederen...

...Yurendell de Caster wordt uitgeschakeld in de 2e inning door 2e honkman Ryosuke Kikuchi, die een dubbelspel maakt...

...Ruim 21.000 toeschouwers bezochten de wedstrijd in de Tokyo Dome...

...1B Curt Smith en Manager Steve Janssen waren zichtbaar teleurgesteld tijdens de persconferentie na afloop...
(© Alle Foto's: WBSC)

(10 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar marco@stoovelaar.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.