Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: WBSC)

Team Europe boekt overtuigende zege in Game 2
English
TOKYO (Japan) - Na maar net te hebben verloren in de opener won Team Europe vandaag (woensdag 11 maart) game 2 van de Global Baseball Match tegen Samurai Japan overtuigend met 6-2 in de immense Tokyo Dome, de thuishaven van de befaamde Yomiuri Giants in de Japanse hoofdstad. Hoogtepunt in het duel was een 3-run homerun van Yurendell de Caster.

In de aantrekkelijke eerste wedstrijd speelde Team Europe aanvankelijk prima en was ook toen op weg naar mogelijke stunt tegen het Samurai Japan, het geheel professionele team samengesteld uit spelers uit de Nippon Professional Baseball (NPB). De ploeg, onder leiding van Manager Steve Janssen, stond met 3-1 voor, maar toen ging het mis in de tweede helft van de achtste inning. Relievers Shairon Martis (2) en Loek van Mil (3) zagen vijf slagmensen op rij veilig de honken bereiken, resulterend in drie punten en uiteindelijk een 4-3 nederlaag.

,,We zijn er weer klaar voor'', stelde Steve Janssen voor de wedstrijd van vandaag en hij bewees zijn woorden, want Team Europe domineerde in opnieuw een aantrekkelijke ontmoeting. De Belgische Manager van het Nederlands Honkbal Team had een paar wijzigingen gemaakt in zijn startende line-up ten opzichte van gisteren. Michael Duursma (Nederland) was de derde honkman in plaats van Juan Carlos Infante (Italië), Mario Chiarini (Italië) speelde in het rechtsveld in plaats van Fernando Martinez (Spanje) en Blake Ochoa (Spanje) zat achter de plaats in plaats van Dashenko Ricardo (Nederland). De slagvolgorde was vrijwel hetzelfde. Duursma stond op zijn bekende plek als lead-off slagman (net als Infante in Game 1), terwijl Kalian Sams en Yurendell de Caster (beiden Nederland) een plekje omhoog waren geschoven, omdat Martinez (gisteren de clean-up hitter) vandaag niet startte.

Team Samurai Japan Manager Hiroki Kokubo voerde meer wijzigingen toe in zijn startende line-up. Alleen rechtsvelder Yuki Yanagita en designated hitter Yoshitomo Tsutsugoh keerden terug uit het duel van gisteren.

Beide wedstrijden werden in Europa rechstreeks uitgezonden door Eurosport 2. Dit tv-station zal een samenvatting van anderhalf uur van Game 2 uitzenden op donderdagavond, vanaf 19:00 uur.
...Manager Steve Janssen met Tom Stuifbergen,...
...die succesvol het duel afsloot...
(© Foto courtesy of WBSC)
In de eerste inning bereikten beide lead-off hitter het honk op de linkshandige starters. Europe-starter Diegomar Markwell moest een lead-off single incasseren van Yohei Ohshima. Echter, Markwell begon met zijn bekende routine van het gooien naar het eerste honk en zijn tweede pick-off was succesvol. Een vangbal en strikeout volgden.

Voor Europa toonde Michael Duursma opnieuw een goed oog voor de bal te hebben, want hij begon met vier wijd. Maar even later werd hij gedwongen uitgeschakeld toen Alessandro Vaglio (Italië) in een dubbelspel sloeg.

In de tweede slagbeurt kreeg Markwell twee snelle nullen, maar kreeg toen een infield-hit tegen van Ginji en gooide vier wijd op Yoshihiro Maru. Maar Japan werd van scoren afgehouden, want volgende slagman Kenta Imamiya sloeg een pop-fly in het rechtsveld.

Team Europe sloeg vervolgens toe met twee punten in de tweede helft van de tweede inning op Matsuba van Orix Buffaloes. Eerst opende Kalian Sams met vier wijd. Hierna, met één uit, sloeg Mario Chiarini de bal scherp langs de derde honk-lijn het linksveld in. Daar ketste de bal terug van de muur in fout gebied, net buiten bereik van linksvelder Yoshihiro Maru en dat moment was voor 3e honk-coach Ben Thijssen (Nederland) genoeg om Sams door te sturen om het eerste punt te scoren. En Chiarini bereikte het tweede honk met een tweehonkslag. De Italiaanse veteraan speelt dit seizoen voor T&A San Marino na 14 jaar te hebben gespeeld voor Rimini. Volgende slagman Oscar Angulo koos er voor op de eerste worp te slaan van Matsuba en die eindigde als een pop-fly op fout gebied. Maar hierna dreunde de Spaanse catcher Blake Ochoa de bal langs de rechtsveld-lijn voor een RBI-double om de stand op 2-0 te brengen in Europees voordeel.

Markwell keerde terug op de heuvel in de derde inning en zag Japan weer in scoringspositie komen. Met één uit kreeg hij een infield-hit (fraaie defensieve actie van korte stop Angulo) te verwerken van Yohei Ohshima, waarna hij volgde met vier wijd op Tetsuto Yamada, maar de eerste ging even later gedwongen uit op een klap van Yuki Yanagita. Met lopers nu op het eerste en derde honk kwam de inning ten einde toen Sho Nakata een pop-up sloeg richting derde honkman Michael Duursma, die even wat problemen leek te hebben met het oppikken van de bal tegen de witte achtergrond van het plafond, maar de bal uiteindelijk keurig ving om de inning af te sluiten.


...Yurendell de Caster...
...3-run homerun...
(© Foto: WBSC)
In de tweede helft van de derde inning sloeg Team Europe opnieuw toe, dit keer met drie punten. Met één uit kreeg Alessandro Vaglio vier wijd en liet Curt Smith zijn vierde honkslag in de series noteren. Kalian Sams kreeg vervolgens drie slag, maar hierna volgde Yurendell de Caster met een verre 3-run homerun in het linksveld om de voorsprong op te voeren naar 5-0!

In de vierde inning nam Leslie Nacar (Spanje) het werpen over bij Team Europe en hij schakelde zes slagmensen op rij uit.

Team Samurai Japan wisseldde ook van werper in de vierde inning, want Shouichi Inoh nam het over. De rechtshander moest een one-out single verwerken van Blake Ochoa, maar volgde met twee strikeouts. Hij voegde vervolgens nog even twee strikeouts toe in de vijfde inning.


...Tetsuto Yamada...
...homerun...
(© Photo: WBSC)
Nacar kwam ook weer op de heuvel in de eerste helft van de zesde inning. Echter, hij was, nadat hij de eerste zes slagmensen die hij tegenover zich had gekregen op rij had uitgeschakeld, nu wat minder succcesvol, want Tetsuto Yamada opende met een homerun. Nacar volgde met vier wijd op volgende slagman Hayato Sakamoto, die in de 2e4 verdedigend in de wedstrijd was gekomen als de nieuwe korte stop voor Team Japan. Het betekende het einde voor Nacar, die werd opgevolgd door linkshander Luke Sommer, één van de twee Duitse spelers op het Europese roster. Sommer, die in het verleden in de Nederlandse Hoofdklasse gooide voor Kinheim, begon aanvankelijk goed met drie slag voor Sho Nakata (die in de 1e4 de nieuwe linksvelder was geworden, één van de zes verdedigende wissels op dat moment). Maar de linkshander kreeg daarna een honkslag in het links-midveld tegen van Yoshitomo Tsutsugoh en omdat linksvelder Kalian Sams de bal voorbij liet glippen wist hij het tweede honk te bereiken, terwijl Sakamoto reeds was opgeschoven naar het derde honk. Hierna ging Ginji uit na een grounder, maar dat stelde wel Sakamoto in staat het tweede Japanse punt te scoren. De inning eindigde met een nieuwe groundout, maar Japan had de achterstand wel verkleind naar 5-2.

In de eerste helft van de zevende inning dreigde Japan weer tot scoren te komen op Sommer. Pinch-hitter Ryosuke Kikuchi opende met een tweehonkslag, maar daarna volgde een vangbal. Volgende slagman Yohei Ohshima sloeg de bal terug naa Sommer en die kreeg Kikuchi in een rundown tussen het tweede en derde honk. Kikuchi werd teruggedreven naar het tweede honk, maar kon niet naar dat honk terugkeren, omdat Ohshima inmiddels daarheen was opgeschoven op de rundown, dus Kikuchi werd uitgetikt. Met twee uit gooide Sommer vier wijd op Tetsuto Yamada, maar daarna maakte derde honkman Michael Duursma een fraaie actie op een harde grounder van Hayato Sakamoto om de inning af te sluiten.

Takeda schakelde vervolgens drie EUropeanen op rij uit in ed 2e7, waarna Sommer in de achtste terugkeerde voor zijn derde inning op de heuvel. Sommer kreeg een lead-off single tegen, maar nadat een grounder de eerste nul opleverde, schakelde hij de volgende twee slagmensen met drie slag uit.

De 19-jarige Yuki Matsui werd de nieuwe werper voor Japan in de 2e8 en werd begroet met een lead-off double van Alessandro Vaglio. Die bereikte het derde honk na een wilde worp en scoorde even later een 'insurance run' op een opofferingsslag van Kalian Sams nadat Curt Smith drie slag had gekregen.

Tom Stuifbergen sloot de wedstrijd daarna af voor Europa. Hij moest weliswaar een lead-off double incasseren van Ryosuke Kikuchi, maar Japan was niet meer in staat tot een comeback te komen. Stuifbergen volgde met een strikeout, waarna een vangbal de tweede nul opleverde. De rechtshander sloot hierna in stijl af met een strikeout om de winst veilig te stellen!

En zo verliet Team Europe het veld als overwinnaar en dat was een prima prestatie. De ploeg had zelfs de kans gehad beide wedstrijden in winst om te zetten! Steve Janssen en zijn team hebben prima honkbal laten zien en onderstreepte opnieuw dat het Europese honkbal de strijd aankan met het beste honkbal in de wereld!

Tijdens de persconferentie na afloop stelde Team Europe Manager Steve Janssen: ,,We zijn gekomen om te winnen en vandaag was een zeer grote teamprestatie. Ik denk dat we vandaag uitstekende pitching haddden, we gooiden de bal erg goed van de eerste tot de laatste speler, we speelden zeer goed verdedigend en we kregen een paar keer heel goede 'timely hitting' vandaag. Het is een lekker gevoel dat we morgen vertrekken met een W in onze achterzak. Ik ben natuurlijk enorm blij dat we vandaag de wedstrijd hebben gewonnen, maar we hadden er twee kunnen winnen. Gisteren waren we ook heel dicht bij de winst. Ik heb hier zeker een goed gevoel over, maar dat gevoel zou nog een stuk beter zijn als we twee wedstrijden hadden gewonnen.''

Diegomar Markwell, de startende en winnende werper van vandaag, was het met Janssen eens. ,,Ik denk dat gisteren een wedstrijd is geweest die we gewoon hebben weggegeven'', aldus de linkshander. ,,Niemand had er een goed gevoel over. Vandaag speelden we zoals we moesten spelen en sloten af met de winst.''

Yurendell de Caster, die een flinke bijdrage in de winst had met zijn 3-run homerun, voegde toe: ,,Ik voel me prima. Ik was al sinds gisteren gefocused en probeerde de bal hard door het midden te slaan. Vandaag had ik dezelfde instelling. Ik probeerde geen homerun te slaan, ik probeerde gewoon een goede swing op de bal te hebben.''

Zes spelers op het Europese roster kwamen niet in actie tijdens de 2-game series tegen Japan. Vijf daarvan zijn werpers, namelijk Mike Bolsenbroek (Nederland), Kevin Heijstek (Nederland), Owen Ozanich (Frankrijk), Jan-Niclas Stoecklin (Duitsland) en Orlando Yntema (Nederland). De zesde speler is de Tsjechische infielder Jakub Sladek.

Team Europe - Samurai Japan 6-2
RHE
Samurai Japan000002000-280
Team Europe02300001X-661
pitchers Japaninn.SOBBHRER
Takahiro Matsuba, L (0-1)333455
Shouichi Inoh24-1--
Shota Takeda23----
Yuki Matsui11-1--
pitchers Europeinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell (Netherlands), W (1-0)3123--
Leslie Nacar (Spain)2 (*)21121
Luke Sommer (Germany)3213--
Tom Stuifbergen (Netherlands)12-1--
(*) - Nacar gooide op twee slagmensen in de zesde inning
Umpires: HP-C.T. Lin (Chinese Taipei), 1B-C.W. Chiang (Chinese Taipei),
2B-C.H. Yang (Chinese Taipei), 3B-C.J. Chiang (Chinese Taipei).
Time-2:41 hr.


...Game 1-starter Daichi Ohsera signeert de eerste bal die hij gooide in het duel...
...De bal en een shirt van Team Europe-jersey gaan naar de Japanse Baseball Hall of Fame & Museum...

...Team Europe bereidt zich voor op de wedstrijd...

...Vandaag woonden meer dan 23.000 toeschouwers de wedstrijd bij...

...De spelers van Team Europe bedanken na afloop de enthousiaste toeschouwers in de Tokyo Dome...

...Game 2-held Yurendell de Caster, die een 3-run homerun sloeg, wordt geïnterviewd na de wedstrijd...
(© Alle Foto's: WBSC)

(11 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar marco@stoovelaar.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.