Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Jimmy Summers benoemd tot General Manager Kroatisch Honkbalteam
English
ZAGREB (Kroatië) - Jimmy Summers, die vijf seizoenen in de Nederlandse Hoofdklasse gooide, is benoemd tot nieuwe General Manager van de nationale ploeg van Kroatië door het uitvoerend bestuur van de Hrvatski Baseball Savez (Kroatische Honkbal Bond).


...Jimmy Summers tijdens het...
...Europees Kampioenschap...
...2007 in Barcelona (Spanje)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In juli van dit jaar organiseert Kroatië het Europees B-kampioenschap in Karlovac. Kroatië is dan een serieuze kandidaat die zal strijden om de eerste plek. De kampioen van het evenement promoveert naar het Europees A-kampioenschap, dat volgend jaar weer op de agenda staat.

Jimmy Summers is een in Mexico geboren Amerikaanse Kroaat. Twintig jaar geleden, in 1995, speelde de nu 41-jarige werper voor het eerst voor Olimpija Karlovac in de Kroatische honkbalcompetitie. Hij vroeg korte tijd later de Kroatische nationaliteit aan, zodat hij gerechtigd was uit te komende voor de nationale ploeg van het land. Summers speelde voor het eerst in de Kroatische ploeg in 1999 tijdens het Europees Kampioenschap in Italië.

Summers startte vervolgens ook een loopbaan in de Nederlandse Hoofdklasse, waarin hij in 2000 debuteerde als speler van het Haagse ADO. Summers keerde in 2001 en 2002 ook weer terug om voor deze ploeg uit te komen. Tijdens deze drie seizoenen was één van zijn teamgenoten de Japanse werper Tetsuhito Monna, die later eveneens de Kroatische nationaliteit aanvroeg om voor de nationale ploeg uit te kunnen komen. De Kroaat Danny Karin speelde eveneens kort voor ADO in de hoogste Nederlandse afdeling in 2001, wat één van de beste seizoenen voor Summers was, want hij won toen negen wedstrijden en kwam tot 89 strikeouts.

Na afwezigheid van een jaar keerde Summers weer terug naar ADO en de Hoofdklasse in 2004 en gooide ook voor de ploeg in 2005. In juni 2004 nam hij de taak van Hoofd Coach over, waarna hij de ploeg ook leidde in 2005 en 2006, terwijl hij tegelijkertijd ook nog de Pitching Coach van ADO was. In 2006 leidde Summers ADO naar de Play-Offs van de Hoofdklasse. Dat zou de laatste keer zijn dat de Haagse ploeg de top-vier zou bereiken.

Na het seizoen 2006 keerde Summers terug naar de USA waar hij coach werd van het honkbalteam van Columbus State College.

Ondertussen bleef Summers ook gooien voor de nationale ploeg van Kroatië tijdens internationale evenementen. Hij gooide één van zijn beste wedstrijden tijdens het Europees Kampioenschap van 2001 in Bonn (Duitsland) toen hij tegenover Nederland stond. Nederlands won dat duel maar net met 8-7 en voorkwam daarmee uitschakeling voor de play-offs. Oranje zou een paar dagen later de Europese titel veroveren.

Summers gooide ook een prima wedstrijd tegen Nederland tijdens het Europees Kampioenschap van 2003 in Rotterdam, wat door Oranje met 5-3 werd gewonnen.

Tijdens het Europees Kampioenschap van 2007 in Barcelona (Spanje) won Nederland ruim met 13-0 van Kroatië. Summers gooide toen niet in dat duel, want hij werd toen ingezet in wedstrijden die meer van belang waren tijdens het evenement, dat eveneens de status van Olympisch Kwalificatie Toernooi had. Nederland won de titel en plaatste zich daarmee voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China).

Vorig jaar maakte Summers ook weer deel uit van de Kroatische ploeg, die toen deelnam aan het Europees Kampioenschap in Tsjechië, zijn zevende A-kampioenschap als speler in een Kroatisch uniform. Met 15 gooide Summers de meeste innings van de Kroatische pitchingstaf en hij was de winnende werper in een 10-3 overwinning tegen Rusland. Helaas eindigde Kroatië op de laatste plek en degradeerde naar de B-poule. Dit jaar heeft Kroatië de kans weer terug te promoveren naar de A-poule.

Na 20 jaar als speler actief te zijn geweest in het Kroatische honkbal krijgt Summers nu een andere taak, die van General Manager. ,,Daar kijk ik echt naar uit'', aldus Summers.

(11 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar marco@stoovelaar.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.