Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 april 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos & Marco Stoovelaar)

Winst & Verlies Neptunus op Dag 1 Loek Loevendie Toernooi
English
AMSTERDAM - Regerend landskampioen Curaçao Neptunus speelde vandaag (zaterdag 11 april) twee wedstrijden op de tweede editie van het Loek Loevendie Toernooi, georganiseerd door L&D Amsterdam Pirates in de hoofdstad.

Op een koude en regenachtige dag opende Neptunus het evenement met een 'come-from-behind' 2-1 winst vs. Corendon Kinheim, dankzij een 2-run homerun van Dwayne Kemp.

In de tweede wedstrijd stond Neptunus tegenover L&D Amsterdam Pirates. Met een 2-0 achterstand kwam Amsterdam tot een rally van vijf punten in de vierde inning om een 5-2 voorsprong te nemen. In de eerste helft van de vijfde inning antwoordde Neptunus met een 4-run rally om de stand met 6-5 in eigen voordeel om te draaien. De wedstrijd werd daarna gestaakt vanwege de gestaag neervallende regen. Volgens de toernooi-regels tellen alleen compleet gespeelde innings mee voor de eindstand, zoals dat normaal is op de meeste toernooien. En omdat Neptunus de bezoekende ploeg was en achterstand betekende één en ander dat hun punten in de vijfde inning werden geschrapt voor de eindstand, omdat ze werden gescoord in een niet-complete inning. En daarmee werd de stand teruggedraaid naar de voorgaande complete inning met als gevolg dat Amsterdam met 5-2 won.

In het tweede duel vandaag maakte Nick Urbanus zijn comeback in een Amsterdams uniform en was de tweede honkman.

Op zondag staan de laatste twee wedstrijden op het programma.
Om 11:00 uur ontmoet Kinheim Mampaey The Hawks, wat daarna om 14:00 uur speelt vs. Amsterdam Pirates.

In de ietwat opmerkelijke constructie van het toernooi ontmoet Pirates Kinheim niet, terwijl Neptunus niet tegen The Hawks speelt. Alle wedstrijden duren negen innings (of 8½ als de thuisploeg de leiding heeft), terwijl ook de mercy-rule gebruikt wordt.

(11 april)

Compleet Programma Oefenseizoen
Curaçao Neptunus vs. Corendon Kinheim

De opener van het toernooi was een 'close game' tussen Curaçao Neptunus en Corendon Kinheim, die eindigde in een 2-1 zege voor de Rotterdammers.

Aanvankelijk leek het er op dat Kinheim al gelijk zou weglopen van Neptunus in de eerste slagbeurt. De Haarlemmers kwamen tot vier honkslagen, maar scoorden slechts eenmaal. Kinheim liet de honken vol achter en dat droeg uiteindelijk mogelijk bij in het omdraaien van de wedstrijd in het voordeel van Neptunus. Kinheim werd puntloos gehouden in het restant van de wedstrijd en kreeg niet meer zo'n grote scoringskans.

In de openingsslagbeurt kreeg Neptunus-starter Diegomar Markwell twee snelle nullen. Tussen moest hij een honkslag toestaan aan Mervin Gario, net buiten bereik van korte stop Dwayne Kemp. Met twee uit kreeg de ervaren linkshander nog eens drie honkslagen te verwerken. Met hun honkslagen zorgden Dudley Leonora en Jeffrey Arends voor volle honken, waarna de volgende honkslag van Dashenko Ricardo Gario binnenbracht, Kinheim op 1-0 zette en de honken vol hield. Maar hierna maakte een vangbal een einde aan de slagbeurt, zodat drie lopers strandden.

In de tweede inning openden Calvin Martinus en Jasper Keijzer met nog eens twee honkslagen. Maar toen draaide het duel om in het voordeel van Neptunus. Eerst schakelder Markwell Martinus op het tweede honk succesvol uit met een pick-off, waarna hij volgde met een strikeout. Een honkslag van Gario bezorgde Kinheim lopers op het eerste en tweede honk, maar Markwell sloot af met een nieuwe strikeout.

In de eigen eerste twee slagbeurten liet Neptunus twee lopers in scoringspositie achter. Christian Diaz begon met vier wijd en Benjamin Dille volgde met een honkslag, maar daarna draaide Kinheim een fraai dubbelspel. Dat bracht Diaz naar het derde honk, maar die bleef daar achter. In de tweede inning opende Dwayne Kemp met een tweehonkslag, maar strandde, omdat Kinheim-starter Tom Stuifbergen volgde met drie strikeouts.

Net voor aanvang van de derde inning werd het duel stil gelegd vanwege de soms hevige regen, maar na een onderbreking van 12 minuten werd het duel weer vervolgd.

In de derde, vierde en vijfde inning hielden de werpers en verdedigingen van beide ploegen elkaar in balans. Voor Kinheim werd Mervin Gario geraakt door een worp van nieuwe werper Kenny Van Den Branden ter opening van de vijfde inning, maar hij bleef achter op het derde honk. Neptunus liet een loper op het eerste en tweede honk achter in de derde inning, maar ging op rij uit in de vierde en vijfde, de laatste keer door nieuwe werper Arshwin Asjes.

In de 1e6 gooide Van Den Branden driemaal drie slag aan Kinheim-zijde, waarna Neptunus toesloeg in de tweede helft van deze beurt. Nadat een fraaie actie van derde honkman Mervin Gario de eerste nul had opgeleverd kreeg Raily Legito vier wijd en schoof op na een doorgeschoten bal. Een strikeout volgde, waarna Legito het derde honk stal in een 'close call'. Even later maakte Dwayne Kemp goed contact en sloeg een 2-run homerun om Neptunus op een 2-1 voorsprong te zetten. Honkslagen van Rien Vernooij en Urving Kemp volgden, maar zij bleven achter.

In de 1e7 was het Neptunus' derde honkman Raily Legito die een fraaie verdedigende actie had. Hierna nam Kevin Kelly de pitching over, kreeg de derde honkslag in dit duel tegen van Mervin Gario, maar een grounder sloot de slagbeurt af. In de achtste inning completeerde Kelly een opmerkelijk dubbelspel. Met één uit sloeg Jeffrey Arends een tweehonkslag. Hij schoof daarna op toen Dashenko Ricardo werd uitgevangen door rechtsvelder Christian Diaz. Arends rende door richting thuis, terwijl de aangooi van Diaz via tweede honkman Benjamin Dille naar catcher Mourik Huijser onderweg was. Terwijl Arends zijn sliding had ingezet verloor Huijser controle over de bal, een botsing volgde en net voordat hij de plaat kon bereiken wist Kelly (die de actie dekte en bij de plaat stond) de bal op te pakken en Arends uit te tikken om het dubbelspel te completeren en de inning af te sluiten en dat was een prima call van Home Plate Umpire Edwin Louisa.

In de 2e7 maakte Kinheim's korte stop Dudley Leonora een prima actie op een harde grounder en sloot de inning af met een nieuwe actie. Hierna ging Neptunus op rij uit in de achtste tegenover Scott Ronnenbergh. De linkshander had he werpen overgenomen van Pim Walsma, die zevende inning had gegooid voor Kinheim.

Loek van Mil sloot het duel af voor Neptunus, kreeg drie nullen op rij (waaronder twee strikeouts) en kreeg een save op zijn naam. Van Den Branden werd de eerste werper in dit oefenseizoen met vier overwinningen op zijn naam.

Curaçao Neptunus - Corendon Kinheim 2-1 (8½ inn.)
RHE
Corendon Kinheim100000000-190
Curaçao Neptunus00000200X-261
(12-minuten 'rain-delay' bij het begin van de derde inning)
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Tom Stuifbergen4623--
Arshwin Asjes, BS (1), L (0-1)211322
Pim Walsma1-----
Scott Ronnenbergh1-----
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell441711
Kenny Van Den Branden, W (4-0)2.24----
Kevin Kelly, H (1)1.1--2--
Loek van Mil, SV (1)12----
Homerun: Neptunus: Dwayne Kemp (1)(6e,2-run,op Asjes).
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Edwin Louisa, 1B-Rob Has, 3B-Martijn Bosschaart.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Speeltijd-2:22 uur.


...Neptunus-starter Diegomar Markwell...

...Kinheim-starter Tom Stuifbergen...

...Kinheim's 3B Coach Mike Crouwel...

...Winnende werper Kenny Van Den Branden...

...Kinheim-reliever Arshwin Asjes...

...Raily Legito bereikt 3e honk op een close play...
...Jeffrey Arends glijdt richting Mourik Huijser, die de controle over de bal kwijt is, maar die wordt opgepakt door Kevin Kelly...
(© Alle Foto's: Robert Bos Fotografie)L&D Amsterdam Pirates vs. Curaçao Neptunus


...Nick Urbanus...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de tweede wedstrijd vandaag speelde Nick Urbanus in zijn eerste wedstrijd voor L&D Amsterdam Pirates sinds 2010 na zijn terugkeer uit de States waar hij eind maart werd 'released' door de Texas Rangers. Urbanus, die de tweede honkman was, sloeg 1-uit-3 met een strikeout. Ook spelend in zijn eerste duel voor Amsterdam in dit oefenseizoen was catcher Bas Nooij, die eerder in de week terugkeerde uit Australië, waar hij in de wintermaanden speelde.

In de eerste drie inning controleerde Neptunus de wedsstrijd en had een 2-0 voorsprong.

In de eerste slagbeurt sloeg Raily Legito een honkslag met twee uit. De ervaren speler stal daarna het tweede honk en schoof op toen een foute aangooi volgde. Maar hij strandde toen starter Rob Cordemans afsloot met een strikeout.

Neptunus opende daarna de score met twee punten in de tweede inning. Met één uit kreeg Rien Vernooij vier wijd, waarna hij scoorde toen Shurman Marlin volgde met een tweehonkslag. Met twee uit sloeg Shaldimar Daantji een honkslag, gevolgd door een outfield-fout, die Marlin in staat stelde het tweede punt te scoren. Even later stal Daantji het tweede honk en kreeg Adrian Anthony vier wijd, maar beiden bleven achter.

In de derde inning sloeg Dwayne Kemp een honkslag met twee uit op nieuwe werper Tom de Blok. In de vierde sloeg Christian Diaz een honkslag met één uit. Volgende slagman Shaldimar Daantji sloeg de bal vervolgens de lucht in richting eerste honk-lijn, maar werd daarna gemist door Urbanus. Echter, hij had tijd genoeg om de bal op te pakken en Diaz gedwongen uit te schakelen op het tweede honk. Daantji bleef even later zelf achter.

Amsterdam kwam in scoringspositie in de tweede inning op starter Orlando Yntema. Bas Nooij begon met een honkslag, maar hij ging gedwongen uit op een grounder van Remco Draijer, die zelf strandde na het tweede honk te hebben gestolen.


...'To play or not to play, that's the question'...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Met een 2-0 achterstand kwam Amsterdam tot een rally van vijf punten in de vierde inning. Met één uit kreeg Kenny Berkenbosch drie slag, maar kwam na een wilde worp op het honk. De honken kwamen vol te staan toen Bas Nooij en Remco Draijer beiden een honkslag sloegen. Pirates bracht de stand vervolgens in evenwicht toen ook Jesse Aussems een honkslag sloeg en Rashid Gerard vier wijd kreeg. Dat leidde tot een werperswissel, want Berry van Driel werd ingebracht als opvolger van Yntema. Van Driel zag Koen Nooij uitgaan na een grounder, maar dat stelde wel Draijer in staat het leidende punt te scoren. Hierna werd pinch-hitter Linoy Croes geraakt door een worp en volgde Nick Urbanus met een 2-run single om de stand op 5-2 te brengen. Croes werd daarna uitgeschakeld toen hij het derde honk probeerde te bereiken, waardoor de inning ten einde kwam, maar dat gebeurde toen het tweede punt al had gescoord.

In de 1e5 antwoordde Neptunus met een 4-run rally. Tijdens deze slagbeurt was er al even overleg tussen de umpire-crew en beide Hoofd Coaches met betrekking tot de regen, die nu gestaag viel, maar besloten werd toch verder te spelen. Eerst opende Benjamin Dille met een honkslag, maar daarna sloeg Raily Legito in een dubbelspel. Hierna kreeg werper Tom de Blok vijf honkslagen tegen en dat zorgde er voor dat Neptunus een 6-5 voorsprong nam. Eerst sloegen Gianison Boekhoudt en Dwayne Kemp een honkslag, waarna Rien Vernooij volgde met een RBI-single. Shurman Marlin leverde hierna een 2-run double af die de stand in balans bracht en hij scoorde zelf toen Christian Diaz de vijfde opeenvolgende honkslag sloeg. De Blok sloot af met een strikeout, maar Neptunus had een 6-5 voorsprong genomen.

Na afloop van de slagbeurt werd alsnog besloten de wedstrijd te stoppen vanwege de regen. En wanneer de toernooi-regels worden toegepast betekent één en ander dat de laatste slagbeurt wordt geschrapt en de stand wordt teruggedraaid na vier complete innings, resulterend in een 5-2 winst voor Pirates.

L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 5-2 (4 inn.)
RHE
Curaçao Neptunus02004 -6110
L&D Amsterdam Pirates0005X -562
(wedstrijd gestaakt na de 1e5, eindstand na vier complete innings (toernooi-regel), resulterend in 5-2 winst voor Amsterdam)
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, L (0-1)3.131555
Berry van Driel0.2--1--
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans222321
Tom de Blok, W (1-0)32-844
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Jan-Willem van der Paauw, 1B-René Ras, 3B-Peter Brink.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Speeltijd-1:40 hr.


...Raily Legito terug op het 1e honk na een pick-off...
...1B is Kenny Berkenbosch...

...Hier steelt Legito het 2e honk en schuif op na een hoge aangooi...
...Korte stop Michael Duursma kan niet bij de bal komen...

...Neptunus-starter Orlando Yntema...

...Amsterdam-starter Rob Cordemans...
(© Alle Foto's: Robert Bos Fotografie)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.