Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 juni 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Marco Stoovelaar & Alfred Cop)

Neptunus wint ruim bij HCAW in 5-inning 'sun-delayed' wedstrijd
English
BUSSUM - De wedstrijd tussen HCAW en Curaçao Neptunus werd donderdagavond (11 juni) onderbroken door een 'sun-delay' die één uur en negen minuten duurde. Toen het duel in de eerste helft van de derde inning werd onderbroken stond Neptunus met 9-0 voor.

Toen het duel weer werd hervat waren er nog slechts 50 minuten over voordat het duel moest worden afgesloten vanwege de curfew-regel. En dus was het een beetje de vraag of de wedstrijd wel of niet geldig zou worden (5 innings), omdat er na 22:30 uur niet meer aan een nieuwe inning kan worden begonnen.

Zowel de derde als de vierde inning waren productief voor Neptunus, maar uiteindelijk begon de vijfde inning op tijd. Dat betekende dus dat de wedstrijd geldig was, maar slechts vijf innings duurde. Was het duel niet geldig geweest, dat had het in zijn geheel vrijdagavond moeten worden overgespeeld.

Neptunus won met 15-0 op 15 honkslagen, waaronder vier van Christian Diaz (twee doubles, één triple), drie doubles van Stijn van der Meer en homeruns van Gianison Boekhoudt en Shaldimar Daantji. HCAW sloeg slechts twee honkslagen.

De laatste keer dat een reguliere competitie-wedstrijd slechts vijf innings duurde was op donderdag 17 april van vorig jaar en dat was toen Opening Night. Op die avond won Neptunus met 9-0 van ADO Lakers in een wedstrijd die na vijf complete innings werd gestaakt vanwege regen.

'For-the-record', negen dagen geleden won Corendon Kinheim met 22-5 vs. Vaessen Pioniers. De 22 punten waren de meeste gescoord in een competitie-duel sinds Kinheim er 26 had gescoord op 18 augustus 2013 in een 26-0 winst vs. ADO Lakers. In beide wedstrijden met 20-plus punten was umpire Martijn Bosschaart betrokken. Vanavond zorgde Bosschaart opnieuw voor een opmerkelijk feitje, want hij was ook één van de umpires in beide 5-inning wedstrijden, degene op Opening Day vorig jaar en die van vanavond. Vorig seizoen stond hij op het derde honk, vanavond was hij de umpire bij het eerste honk.

Nog een feitje, de kortste avondwedstrijd vorig seizoen (met uitzondering van der mercy-rule uitslagen) duurde acht innings.

(11 juni)
Neptunus opende de score snel met twee runs in de eerste slagbeurt op starter Sander Helmendach. Met één uit sloegen Dwayne Kemp en Raily Legito een honkslag, waarna beiden scoorden toen Christian Diaz met twee uit een driehonkslag sloeg.

Vier punten werden toegevoegd in de tweede inning. Met één uit kwam Shaldimar Daantji na een fout op het honk en volgde Stijn van der Meer met een tweehonkslag. Hierna sloeg ook Dwayne Kemp een tweehonkslag en bracht beide lopers binnen. Met twee uit homerde Gianison Boekhoudt om de stand op te voeren naar 6-0.


...Sun-delay in Bussum...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
In de derde slagbeurt was Neptunus opnieuw productief. De Rotterdammers kwamen toen tot een rally van zes punten (met twee uit) in een inning die ruim een uur werd onderbroken. Shurman Marlin begon met vier wijd, waarna twee nullen volgden. Hij scoorde toen Stijn van der Meer zijn tweede double van de wedstrijd sloeg. Dat leidde tot een werperswissel, want Tim Niekerk nam het over van Helmendach. Hij begon met vier wijd voor Dwayne Kemp, waarna een 2-run double van Raily Legito volgde die de stand opvoerde naar 9-0. Met Legito op het tweede honk werd het duel onderbroken, omdat volgende slagman Gianison Boekhoudt last had van de felle, ondergaande zon. En dat leidde tot een 'sun-delay' van één uur en negen minuten.

De 'delay' van vanavond was zes minuten korter dan de vorige op 28 mei toen HCAW thuisspeelde tegen DSS. Destijds kwam de onderbreking na drie complete innings. Vanavond, vanwege het vele scoren van Neptunus, kwam de onderbreking reeds in de eerste helft van de derde inning. Overigens was de Home Plate Umpire van vanavond, Stenar van Groningen Schinkel, de eerste honk-umpire tijdens het duel op 28 mei.

Vorig seizoen werden vijf thuiswedstrijden van HCAW onderbroken door de zonsondergang, waaronder ook een 'delay' van één uur en 15 minuten op 8 juni. Die kwam overigens in een wedstrijd die werd gespeeld op een ZONdagavond.

Toen de wedstrijd vanavond weer werd hervat waren er nog maar 50 minuetn te gaan voordat de curfew-tijd van 22:30 uur zou worden bereikt. En dus, als Neptunus zou doorgaan met scoren zoals voor de onderbreking, was het maar de vraag of de wedstrijd geldig (5 innings) zou zijn als de curfew-tijd zou worden bereikt. Wanneer dat niet het geval zou zijn geweest had de wedstrijd vrijdagavond in zijn geheel moeten worden overgespeeld.

Maar zover kwam het niet. Bij de hervatting van de wedstrijd wisselde HCAW weer van werper, want Bob Klaarenbeek nam het over van Niekerk. Hij zag Boekhoudt het honk bereiken na een fout, resulterend in een punt, waarna hij een honkslag moest toestaan aan Diaz. Een tweehonkslag van Adrian Anthony bracht nog eens twee lopers binnen en verhoogde de stand naar 12-0.

In de vierde scoorde Neptunus driemaal. Urving Kemp kwam na een fout op het honk, waarna Shaldimar Daantji homerde. Hierna sloeg Stijn van der Meer zijn derde tweehonkslag en ging scoren op een grounder van Raily Legito om er 15-0 van te maken.

Neptunus ging daarna op rij uit in de eerste helft van de vijfde.

Orlando Yntema startte voor Neptunus. Hij begon met twee strikeouts en kreeg toen een honkslag tegen van Emersson Paula, maar die ging gedwongen uit. Yntema gooide nog tweemaal drie slag in de tweede inning, maar keerde na de sun-delay niet terug op de heuvel. En daardoor is hij de waarschijnlijke startende werper dinsdagavond in het inhaalduel tegen L&D Amsterdam Pirates.

In de 2e3 nam Jorian van Acker de pitching over. Hij kreeg een 2-out single tegen van Aldrich Guzman en dat was zijn eerste van het seizoen en de laatste vanavond voor HCAW.HCAW - Curaçao Neptunus 0-15 (5 inn.)
RHE
Curaçao Neptunus24630 -15150
HCAW00000 -023
(wedstrijd gestopt na 5 complete innings vanwege de 22:30 uur curfew-regel na een 'sun-delay' van 1:09 uur in de 3e inning)
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema24-1--
Jorian van Acker, W (1-0)3221--
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Sander Helmendach, L (1-6)2.232885
Tim Niekerk- (*)-1121
Bob Klaarenbeek11-651
Tony Kreisel1.11----
(*) - Niekerk gooide op twee slagmensen in de derde inning
Homeruns: Neptunus: Gianison Boekhoudt (2)(2e,2-run,op Helmendach), Shaldimar Daantji (2)(4e,2-run,op Klaarenbeek).
Box Score
Play-by-Play
Stand 2e helft
'Overall' Stand
Uitslagen
Programa
Rosters
Umpires: HP-Stenar van Groningen Schinkel, 1B-Martijn Bosschaart, 3B-Rob Has.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Feiko Drost.
Public Address Announcer-Dieks Bannink.
Speeltijd-1:47 uur.

Game Notes:
1e3, 'sun-delay' van 1 uur, 9 minuten met 2 uit, loper op het 2e honk en 9-0 voorsprong voor Neptunus.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 23,1° C, oostelijke wind 24 kmu, luchtvochtigheid 37%.
...Sun-delay in Bussum...

...De spelers van HCAW wachten tijdens de sun-delay...
(© Beide Foto's: Marco Stoovelaar)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.