Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 april 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Robert Bos)

Selectie Oranje bekend; Mike Hartley nieuwe Pitching Coach
English
ROTTERDAM - Steve Janssen, Manager van het Nederlands Honkbal Team, heeft zijn voorlopige selectie bekend gemaakt voor het World Port Tournament, dat dit jaar weer in Rotterdam zal plaatsvinden.

De bekendmaking vond vanmiddag (maandag 13 april) plaats in Rotterdam tijdens de kick-off van Koninklijke Nedelandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) bij de aanvang van de nieuwe seizoenen in de hoogste honkbal- en softbal-afdelingen.


...Steve Janssen...
(© Foto: Henk Seppen)
Ook werd bekend gemaakt dat voormalig Major League-pitcher Mike Hartley de nieuwe Pitching Coach is van het Nederlands Honkbal Team. De 53-jarige Hartley gooide zes seizoen in de Major League tussen 1989 en 1995 voor vijf verschillende clubs. Hij maakte zijn debuut in 1989 toen hij in vijf wedstrijden gooide voor de Los Angeles Dodgers. Hartley had vervolgens volle Major League-seizoenen in 1990-1993 toen hij uitwam voor de Dodgers, Philadelphia Phillies en Minnesota Twins. Hij was 6-3 in 1990 voor de Dodgers, waarna hij het volgende jaar 2-0 was voordat hij werd geruild naar de Phillies, waar hij in het restant van het seizoen 2-1 was. De rechtshander was vervolgens 7-6 in 1992 bij de Phillies en werd na het seizoen geruild naar de Twins. In 1993 was Hartley 1-2 bij de Twins, maar werd Free Agent in oktober van dat jaar. Hij tekende bij de California Angels, maar werd overgenomen door de Chiba Lotte Marines om in Japan te spelen. Na daar een seizoen te hebben gespeeld teken de Hartley in april 1995 een contract bij de Boston Red Sox en maakte in dat seizoen zijn rentree in de Major League toen hij in vijf wedstrijden voor de BoSox gooide. Hij werd released in augustus en tekende zes dagen later bij de Baltimore Orioles, waarna hij nog in drie wedstrijden verscheen voor de O's, voordat hij weer Free Agent werd.

In zijn zes big league-seizoenen gooide Hartley in 202 wedstrijden, voornamelijk als closer. Hij was 19-13 met een 3.70 ERA.

In recente jaren was Hartley actief als pitching coach en instructeur in Duitsland, Italië en Kroatië. Hij was coach bij Heidenheim Heideköpfe (Duitsland), Grosseto (Italië) en de nationale ploeg van Kroatië. Verder was hij Pitching Coach van het professionele Reno Silve Sox in een Independent League. Vorige week reisde hij met het Nederlands AAA-team naar Barcelona (Spanje) waar werd deelgenomen aan het MLB Spring Academies Tournament.


...Dudley Leonora (links) en Dwayne Kemp...
(© Foto: Robert Bos Fotografie)
Dudley Leonora is voor de eerste keer geselecteerd voor het Nederlands Team. Leonora maakt dit seizoen zijn debuut in de Hoofdklasse als speler van Corendon Kinheim. Voormalige profs Loek van Mil en Nick Urbanus maken hun rentree in Oranje. Van Mil gooit dit seizoen voor Curaçao Neptunus, terwijl Urbanus onlangs uit de States terugkeerde en weer gaat spelen voor L&D Amsterdam Pirates.

In november is het Nederlands Teeam één van de deelnemers aan de nieuwe mondiale Premier 12, dat wordt gehouden in Taiwan en Japan. Hieraan wordt deelgenomen door de top-12 van de wereldranglijst en zullen veel profspelers te zien zijn. Huidige Nederlandse Major Leaguers Jonathan Schoop (Baltimore Orioles), Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers) en Andrelton Simmons (Atlanta Braves) hebben al interesse getoond om deel te nemen.

Gijs Selderijk, die Robert Eenhoorn als Technisch Directeur opvolgde, meldde verder dat de banden met Aruba en Curaçao verder worden aangetrokken. Onder leiding van voormalig international Eugène Kingsale zal een Baseball Academy op Aruba worden opgezet. Curaçao heeft reeds een Academy. ,,Er komt een intensievere samenwerking binnen het Koninkrijk'',aldus Selderijk.

Tijdens de bijeenkomst werd ook Juni Francisca geïntroduceerd als één van de nieuwe coaches van het Nederlands Vrouwen Softbal Team. De voorlopige selectie van het Nederlands Softbal Team werd vorige maand al bekend gemaakt. Daarnaast werd de opzet van de nieuwe Dutch National Softball League uitgelegd. Zoals eerder al op deze site was te lezen wordt de Golden League de nieuwe hoogste afdeling, terwijl de Silver League de tweede hoogste klasse is. De Golden League gaat zaterdag van start, de Silver League opende afgelopen weekeinde.

Selderijk voegde toe dat 2015 en 2016 twee overbruggingsjaren worden voor het softbal na het schrappen van de subsidies door het NOC*NSF. De focus voor softbal richt zich dit jaar op het Europees Kampioenschap in Rosmalen en de deelname van het Talent Team Holland (voormalig Jong Oranje) in de Golden League.

De voorlopige selectie van het Nederlands Honkbal Team is als volgt:
Pitchers (10):
Arshwin Asjes, Tom Stuifbergen (beiden Corendon Kinheim), Rob Cordemans, Kevin Heijstek (beiden L&D Amsterdam Pirates), Bayron Cornelissen (Vaessen Pioniers), Berry van Driel, Kevin Kelly, Diegomar Markwell, Loek van Mil en Orlando Yntema (allen Curaçao Neptunus).

Catchers (2):
Gianison Boekhoudt (Curaçao Neptunus) en Dashenko Ricardo (Corendon Kinheim).

Infielders (6):
Michael Duursma, Nick Urbanus (beiden L&D Amsterdam Pirates), Dwayne Kemp, Stijn van der Meer (beiden Curaçao Neptunus), Dudley Leonora en Kevin Moesquit (beiden Corendon Kinheim).

Outfielders (5):
Quintin de Cuba (Corendon Kinheim), Shaldimar Daantji, Kalian Sams (beiden Curaçao Neptunus), Gilmer Lampe (UVV) en Danny Rombley (Vaessen Pioniers).

(13 april)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.