Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 augustus 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

DSS wint nipt van HCAW na lange regenonderbreking
English
HAARLEM - De Play-Offs begon donderdagavond (13 augustus) met veel regen en onweer, waardoor beide wedstrijden met een gelijke stand werden gestaakt. De twee wedstrijden worden zaterdag om 13:00 uur hervat voor de dan vastgestelde wedstrijd. De twee teams die de reguliere competitie afsloten op de eerste en tweede plaats verzuimden beide een kleine voorsprong vast te houden, want zij stelden hun tegenstanders in de gelegenheid langszij te komen.

De twee wedstrijden in de Play-Downs konden wel worden uitgespeeld.
DSS won nipt van HCAW met 8-7 in een wedstrijd die 51 minuten werd onderbroken vanwege hevige regen en bliksem. Toen het duel werd onderbroken stond DSS met 8-4 voor, maar na de hervatting scoorde HCAW drie punten en liet de honken vol achter.
Mampaey The Hawks verraste met een ruime 12-2 winst bij UVV in een duel dat kon worden gespeeld zonder weer-onderbrekingen.

In Amsterdam stond competitie-winnaar L&D Amsterdam Pirates met 2-0 voor vs. Vaessen Pioniers, dat in de achtste inning langszij kwam na een regen-onderbreking. De wedstrijd werd een paar keer onderbroken, maar kon telkens worden hervat. Echter, kort nadat de teams wilden beginnen aan de eerste helft van de 10e inning, kort na middernacht, begon het weer te regenen. Dit keer werd de wedstrijd echter definitief gestaakt en uitgesteld tot zaterdag.

In Rotterdam stond het op de tweede plaats geëindigde Curaçao Neptunus met 1-0 voor vs. Corendon Kinheim, dat langszij kwam in de 1e8. Kort daarna, na een werperswissel, werd de wedstrijd gestaakt vanwege hevige regen onder gezelschap van bliksem en sterke wind. Het was niet mogelijk het duel te hervatten, omdat het veld onbespeelbaar was geworden. In de regio Rotterdam moesten (snel)wegen zelfs worden gesloten vanwege de enorme wateroverlast.

(13 augustus)
DSS sloeg vroeg toe met het scoren van drie runs met twee uit in de eerste inning op starter Kaj Timmermans. Met één uit sloegen Sven Jongejans en Tino van Erk een honkslag. Met twee uit kreeg de Haarlemse ploeg de honken vol toen Ryan Miner vier wijd kreeg. DSS opende daarna de score toen Levine Gabriëls een 2-run single afleverde. Even later scoorde Miner het derde punt toen Joffrey Heus na een foute aangooi het honk bereikte.

HCAW werd op rij uitgeschakeld in de eerste inning door Tim Halderman, maar die kwam daarna in de problemen in de volgende slagbeurt, waarin de Bussumse tegenstander tot een rally van vier punten kwam om de leiding over te nemen. Rossini Frolijk begon met een honkslag, waarna Kevin Nieveld na een foute aangooi op het honk kwam, resulterend in lopers op het tweede en derde honk. Ze scoorden toen Jarreau Martina volgde met een 2-run triple. Nadat een vangbal de eerste nul had opgeleverd kreeg Raoell Kortstam vier wijd. Vervolgens eindigde een pick-off poging in een foute aangooi, een loper op het tweede honk en het gelijkmakende punt. Kortstam bereikte daarna het derde honk na een opofferingsstootslag van Marciano Philippi en scoorde de 'go-ahead run' op een honkslag langs de linksveld-lijn van Gianni Frolijk. Jelle Blaauw volgde met een nieuwe honkslag, maar HCAW strandde daarna twee lopers.

HCAW liet een loper achter in de derde en vierde inning, maar DSS kwam dicht bij scoren in de 2e3. Met een 4-3 achterstand en één uit kreeg Seb Visser vier wijd. Ryan Miner sloeg even later een tweehonkslag langs de rechtsveld-lijn. Terwijl de bal terug werd gegooid richting infield leek het er op dat Visser een kans had te kunnen scoren. Maar Hoofd Coach Lennart Stut (die zelf ook bij het derde honk coach is) hield Visser op het derde honk. De twee lopers bleven achter toen een strikeout en groundout volgden.


...In de 7e inning begint het te regenen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
DSS draaide het duel daarna in eigen voordeel om dankzij een 5-run rally in de vierde inning. Lex Leijenaar opende met vier wijd. Hierna plaatste Mitchel Dautzenberg een stootslag net voor catcher Max Clarijs, die probeerde de bal te fielden. Echter, de bal sprong terug richting lijn en zo bereikte Dautzenberg het honk met een stootslag-honkslag. Omdat er niemand op het derde honk stond sprintte Leijenaar door en pakte een extra honk, wat een belangrijk moment was voor de thuisploeg. Een strikeout volgde, maar daarna scoorde Leijenaar de gelijkmaker op een grounder van Sven Jongejans. Wanneer hij het extra honk niet zou hebben gepakt zou DSS nu lopers op het tweede en derde honk hebben staan met twee uit. Maar nu had de ploeg de stand in balans gebracht en had het nog altijd een loper op het tweede honk met twee uit. Tino van Erk volgde met een honkslag, waarna een wilde worp DSS op een 5-4 voorsprong zette. DSS kreeg daarna de honken vol toen Seb Visser en Ryan Miner beiden vier wijd kregen. Na de vrije loop voor Visser liep HCAW's Hoofd Coach Ralph Milliard het veld op, waarbij het leek alsof hij een trip naar de heuvel ging maken. Omdat hij al eerder deze inning naar de heuvel was geweest na de 'lead-off walk' voor Leijenaar zou een tweede trip betekenen dat hij een werperswissel moest toepassen. Echter, Milliard ging niet naar de heuvel, maar hij informeerde gewoon even bij zijn catcher, die tijdens Visser's slagbeurt was geraakt door een foutbal. Even later, met de honken vol, bracht Levine Gabriëls met een honkslag het volgende punt binnen. En dit keer kwam Milliard wel het veld op om een werperswissel te maken. Tony Kreisel nam het over van Timmermans, maar hij raakte Joffrey Heus met een worp en dat bracht weer een punt binnen. In zijn tweede slagbeurt in deze inning sloeg Lex Leijenaar daarna een honkslag. Miner scoorde het vijfde punt in deze slagbeurt, maar Gabriëls, die ook probeerde te score, werd op de plaat uitgeschakeld, zodat de inning ten einde kwam.

De 8-4 voorsprong leek op dat moment niet alleen comfortable, maar het leek ook genoeg. Maar de wedstrijd was nog niet eens halverwege! De wedstrijd kende een trage start en het duurde bijna een uur om de eerste twee innings te spelen.

HCAW liet ook een loper in de vijfde inning achter op Halderman. De rechtshander sloot de inning af met een gecallde strikeout voor Jarreau Martina, die het echter niet eens was met de beslissing van Home Plate Umpire René Ras en kort erna uit het veld werd gestuurd. Halderman werd opgevolgd door Jorn van Ingen in de zesde. Hij zag HCAW een loper op het tweede honk achterlaten in de zesde inning. Met twee uit in de zevende kreeg hij een honkslag tegen van Rossini Frolijk, gevolgd door een tweehonkslag van Kevin Nieveld, maar beiden bleven achter.

Na het hernemen van de leiding in de vierde inning liet DSS twee lopers achter in de vijfde inning, plus nog een loper in de zesde. In de zevende, met twee uit, sloeg Sven Jongejans een honkslag. Linkshander Gijs van Els werd hierna HCAW's nieuwe werper en sloot de inning af.


...De wedstrijd werd uitgespeeld in de regen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Terwijl het in de zevende inning was begonnen met regenen werd Mark van Deursen aangekondigd als nieuwe werper voor DSS om de achtste inning te beginnen met een 8-4 voorsprong. Net op het moment dat hij de heuvel beklom om te beginnen met zijn warm-up pitches begon het harder te regenen en werd de wedstrijd onderbroken. Negen minuten later kreeg de regen gezelschap van soms heftige bliksemflitsen. De umpire crew liet het veld en de dug-outs ontruimen, terwijl ook de toeschouwers werd gevraagd elders te schuilen. Ook de scorebox werd ontruimd en iedereen wachtte uiteindelijk in de kantine om de dingen die komen gingen.

Na enige tijd werd de regen minder hevig, maar de bliksem bleef en dus werd ook de onderbreking gehandhaafd. Na een onderbreking van 51 minuten hervatten de umpires de wedstrijd weer. DSS had nog slechts zes nullen nodig om het duel af te sluiten. Maar er werden uiteindelijk nog eens 39 minuten gespeeld, want HCAW verkleinde de achterstand naar 8-7 en toen begon het ook weer te regenen.

Mark van Deursen, die klaar was om de achtste inning te beginnen, moest de lange onderbreking afwachten en dan opnieuw aan zijn voorbereidingen beginnen. Dat werkte niet goed, want de rechtshander gooide vier wijd op Max Clarijs, Raoell Kortstam en Marciano Philippi. En dus volgde een nieuwe werperswissel en nam Max Ploegstra het over. Clarijs ging even later gedwongen uit op thuis na een grounder van Gianni Frolijk. Een punt werd vervolgens gescoord na een wilde worp, maar Ploegstra gooide daarna drie slag op volgende slagman Jelle Blaauw. Hierdoor leek DSS vrijwel ongeschonden te kunnen ontsnappen, maar daarna dreunde Roy Seltenrijch een driehonkslag het rechts-midveld in om twee punten binnen te brengen en de achterstand te verkleinen naar slechts 8-7. Closer Kevin Geestman werd hierna de derde werper in deze inning voor DSS en hij kreeg de honken vol via vier wijd voor Rossini Frolijk en Kevin Nieveld. En zo leek de wedstrijd alsnog door de vingers van DSS te glippen. Maar met de honken vol eindigde Geestman de inning met drie slag voor Peter van Doesburg, de vervanger voor de weggestuurde Jarreau Martina.

Voor DSS opende pinch-hitter Mitchell Koot met vier wijd in de negende. Steven van Groningen werd hierna HCAW's nieuwe werper en gooide drie slag op Ryan Miner, resulterend in een dubbelspel, want Koot werd uitgeschakeld bij een steelpoging. Een grounder sloot de slagbeurt af.

In de 1e9 kreeg Geestman twee snelle nullen, waarna vier wijd volgde voor Marciano Philippi. Maar een grounder sloot vervolgens de inning en de wedstrijd af, die vier uur en negen minuten eindigde nadat die was begonnen.DSS - HCAW 8-7
RHE
HCAW040000030-791
DSS30050000X-8112
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Kaj Timmermans, L (0-1)3.235787
Tony Kreisel3114--
Gijs van Els0.1 (*)-1---
Steven van Groningen11----
(*) - Van Els gooide op één slagman in de achtste inning
pitchers DSSinn.SOBBHRER
Tim Halderman, W (1-0)543541
Jorn van Ingen22-3--
Mark van Deursen- (*)-3-33
Max Ploegstra, H (1)0.21-1--
Kevin Geestman, SV (1)1.113---
(*) - Van Deursen gooide op drie slagmensen in de achtste inning
Box Score
Play-by-Play
Stand Play-Downs
'Overall' Eindstand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-René Ras, 1B-Fred van Groningen Schinkel, 3B-Winfried Berkvens.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Bert Daniëls.
Speeltijd-3:18 uur (plus 0:51 uur 'rain-delay').

Game Notes:
Jarreau Martina (HCAW) uit het veld gestuurd door HP Umpire René Ras in 1e5 na aanmerkingen op een gecallde strikeout.
51-minuten onderbreking vanwege regen en bliksem bij het begin van de 1e8.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 25,8° C, oost-noordoostelijke wind 23 kmu,
windkracht 3,8 Bft, luchtvochtigheid 66%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.