Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 augustus 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Hevige regen verstoort tie-break in Amsterdam
English
AMSTERDAM - De Play-Offs begon donderdagavond (13 augustus) met veel regen en onweer, waardoor beide wedstrijden met een gelijke stand werden gestaakt. De twee wedstrijden worden zaterdag om 13:00 uur hervat voor de dan vastgestelde wedstrijd. De twee teams die de reguliere competitie afsloten op de eerste en tweede plaats verzuimden beide een kleine voorsprong vast te houden, want zij stelden hun tegenstanders in de gelegenheid langszij te komen.

In Amsterdam stond competitie-winnaar L&D Amsterdam Pirates met 2-0 voor vs. Vaessen Pioniers, dat in de achtste inning langszij kwam na een regen-onderbreking. De wedstrijd werd een paar keer onderbroken, maar kon telkens worden hervat. De totale onderbreking duurde één uur en vier minuten. Echter, kort nadat de teams wilden beginnen aan de eerste helft van de 10e inning, kort na middernacht, begon het weer te regenen. Dit keer werd de wedstrijd echter definitief gestaakt en uitgesteld tot zaterdag.

In Rotterdam stond het op de tweede plaats geëindigde Curaçao Neptunus met 1-0 voor vs. Corendon Kinheim, dat langszij kwam in de 1e8. Kort daarna, na een werperswissel, werd de wedstrijd gestaakt vanwege hevige regen onder gezelschap van bliksem en sterke wind. Het was niet mogelijk het duel te hervatten, omdat het veld onbespeelbaar was geworden. In de regio Rotterdam moesten (snel)wegen zelfs worden gesloten vanwege de enorme wateroverlast.

De twee wedstrijden in de Play-Downs konden wel worden uitgespeeld.
Mampaey The Hawks verraste met een ruime 12-2 winst bij UVV in een duel dat kon worden gespeeld zonder weer-onderbrekingen.
DSS won nipt van HCAW met 8-7 in een wedstrijd die 51 minuten werd onderbroken vanwege hevige regen en bliksem.

(13 augustus)
Hevige regen, met mogelijk zwaar onweer en sterke wind, dat waren de hele dag door de voorspellingen. Volgens een aantal voorspellingen kon de regen al rond 8 uur 's avonds de Rotterdamse regio bereiken en dat zou 30 minuten na aanvang van de wedstrijd zijn. Maar dat gebeurde niet. In elk geval niet op dat tijdstip. De wedstrijd in Rotterdam ging met goede en zonnige weersomstandigheden van start. Maar rond 9 uur begon het te regenen. Zo'n 20 minuten later, net nadat Kinheim de stand in balans had gebracht en Neptunus een werperswissel toepaste arriveerde de aangekondigde onweersbui in alle hevigheid. De wedstrijd werd onderbroken, maar het werd al snel duidelijk dat hervatting niet meer mogelijk was, omdat de hevige regen niet alleen het speelveld onder water zette, maar ook de omgeving van het stadion. In de buurt van het Rotterdamse stadion werden wegen en het verkeersknooppunt Kleinpolderplein zelfs tijdelijk gesloten vanwege de wateroverlast. Bericht werd dat er vanavond in het hele land zo'n 14.000 bliksemflitsen werden geregistreerd.

In de regio Amsterdam was de eerste regen aanvankelijk rond 9 uur verwacht. Net als in Rotterdam ging het duel gewoon om 19:30 uur van start en nam Amsterdam een 2-0 voorsprong. In de eerste helft van de achtste inning, net na 10 uur, werd de wedstrijd voor het eerst onderbroken vanwege regen. Na een 'delay' van 24 minuten werd het duel hervat en kwam Pioniers langszij. De wedstrijd werd opnieuw door regen onderbroken in de 2e8 (26 minuten) en in de 2e9 (14 minuten). Net na middernacht, met de stand op 2-2, stond de eerste helft van de tiende inning op het punt van beginnen toen de regen andermaal kwam. Dit keer heviger en met bliksem, waardoor de umpiring crew het duel definitief staakte.

Voor Pioniers sloeg Dirk van 't Klooster een honkslag met één uit in de eerste inning op starter Rob Cordemans, maar strandde op het eerste honk. Even later opende Pirates de score in hun eerste slagbeurt op starter Ricardo Hernandez Sanchez. Michael Duursma begon met vier wijd en schoof op na een doorgeschoten bal. Hij bereikte het derde honk na een honkslag van Nick Urbanus, waarna de honken vol kwamen toen ook Kenny Berkenbosch een vrije loop kreeg. Hoewel men de honken vol had met nul uit scoorde de Amsterdamse ploeg slechts één punt. Hernandez gooide hierna drie slag op Bas Nooij, waarna een grounder volgde van Remco Draijer. Hierop werd Berkenbosch gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk, maar kon Duursma scoren. Nadat Draijer het tweede honk had gestolen hield Hernandez de schade beperkt tot slechts één punt, want hij sloot de slagbeurt vervolgens af met drie slag voor Koen Nooij.

In de eerste helft van de tweede inning sloeg Quintin De Cuba een driehonkslag met twee uit voor Pioniers, maar daarna werd rookie Djewi Appelman uitgevangen, zodat de inning ten einde kwam.

Amsterdam voegde het tweede punt toe in de tweede helft van de tweede inning. Jesse Aussems begon met een stootslag-honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Rashid Gerard. Met twee uit scoorde Aussems op een hierna volgende honkslag van Michael Duursma om er 2-0 van te maken. Duursma bereikte het tweede honk op de aangooi richting plaat en stal even later het derde honk. Hernandez voorkwam meer punten door opnieuw af te sluiten met een strikeout, dit keer voor Nick Urbanus.

In de derde inning kreeg Amsterdam de openingsslagman op het honk toen Berkenbosch een honkslag sloeg. Hij schoof op na een opofferingsstootslag, waarna Draijer vier wijd kreeg, maar toen sloeg Koen Nooij in een dubbelspel en dat eindigde deze scoringskans.

In de vierde kreeg Amsterdam weer een scoringsmogelijkheid. Met één uit sloeg Rashid Gerard een honkslag. Echter, met twee uit werd Gerard uitgeschakeld op de plaat bij een poging te scoren op een tweehonkslag van Michael Duursma, die een productieve avond had.

In de vijfde bereikte Berkenbosch het honk na een fout met één uit, maar dit keer was het Bas Nooij die in een dubbelspel sloeg en de slagbeurt afsloot.

In de 2e6 gooide Hernandez driemaal drie slag, maar stond ook een 2-out single toe aan Jesse Aussems Die strandde toen Gerard het derde drie slag-slachtoffer werd in deze inning.

Amsterdam kreeg weer een honkloper in scoringspositie in de zevende inning. Met één uit kreeg Michael Duursma vier wijd en kreeg het tweede honk na schijn. Met twee uit werd Hernandez opgevolgd door Sedley Karel, die een vangbal kreeg zodat de inning werd afgesloten.

Pioniers kreeg ook verschillende honklopers op Cordemans na de twee inning, maar wist niet te scoren. In de derde kreeg de rechtshander een lead-off single tegen van Kevin Weijgertse, maar schakelde daarna drie slagmensen uit. In de vierde opende Vince Rooi voor Pioniers met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Mark-Jan Moorman. Na een groundout werd een gedwongen loop opgezet via opzettelijk vier wijd voor Quintin De Cuba. Echter, een wilde worp zorgde voor lopers op het tweede en derde honk, maar Cordemans sloot af met een strikeout.

Na drie nullen op rij in de vijfde zag Cordemans Pioniers weer een honkloper krijgen in de zesde. Danny Rombley begon toen met een tweehonkslag en Vince Rooi kreeg vier wijd. Maar hierna ging Rombley gedwongen uit op het derde honk, waarna een vangbal en groundout een einde maakten aan de inning en twee lopers strandden.

In de 1e7 sloeg Daniel Fernandes een honkslag met twee uit, maar bleef achter. En zo begon de achtste inning met nog altijd een 2-0 voorsprong voor Amsterdam en dat betekende dat de ploeg zes nullen verwijderd was van de winst.

In de eerste helft van de achtste sloegen de regen en Pioniers toe, terwijl de Amsterdamse verdediging twee kostbare fouten maakte. Met één uit kreeg Vince Rooi vier wijd en dat leidde tot een werperswissel. Cordemans werd opgevolgd door linkshander Robin Schel om het op te nemen tegen linkshandige slagman Mark-Jan Moorman, maar ook hij kreeg vier wijd. Met twee lopers op de honken en één uit werd het duel hierna voor het eerst onderbroken vanwege regen. Een 'delay' van 24 minuten volgde en toen het duel werd hervat nam Tom de Blok de pitching bij Amsterdam over. Op zijn eerste worp werd hij begroet met een puntscorende honkslag van Kevin Dirksen, die daarmee de achterstand verkleinde naar 2-1. Nadat Daryl Williams was ingezet als pinch-runner voor Moorman kwamen de honken vol te staan toen Quintin De Cuba op het honk kwam na een fielding-fout van eerste honkman Kenny Berkenbosch. Hierna volgde nog een fout, dit keer van tweede honkman Nick Urbanus op een 'force play-grounder' van Djewi Appelman. Dat hield niet alleen de honken vol, het zorgde ook voor het gelijkmakende punt. En zo kreeg Pioniers ineens de mogelijkheid de leiding over te nemen, maar de inning eindigde toen Kevin Weijgertse in een dubbelspel sloeg.

Tien minuten later, net voor aanvang van de 2e8, volgde een regen-onderbreking van 26 minuten, maar na hervatting werden drie Amsterdamse slagmensen op rij uitgeschakeld door nieuwe werper Bayron Cornelisse.

In de 1e9 gooide Tom de Blok vier wijd op lead-off hitter Daniel Fernandes en werd opgevolgd door Daan Hendrix. Die moest een stootslag-honkslag toestaan aan Dirk van 't Klooster, waardoor er lopers op het eerste en tweede honk kwamen te staan. Hierna sloeg Danny Rombley in een dubbelspel. Met Fernandes nu op het derde honk werd een nieuwe gedwongen situatie gecreëerd via opzettelijk vier wijd voor Vince Rooi, maar Hendrix sloot de inning af met drie slag voor Daryl Williams.

In de 2e9 opende Jesse Aussems met vier wijd. Terwijl het weer begon te regenen bereikte hij het derde honk via een opofferingsstootslag en een vangbal, waarna Cornelisse de heuvel verliet. Toen hij terugkeerde voor de confrontatie met Michael Duursma, the game was halted and a third rain-delay followed. Dat leidde tot wat opmerkeingen, omdat Cornelisse de heuvel had verlaten in plaats van te gooien. Wanneer een worp zou zijn gemaakt had het mogelijk tot een wedstrijd-afsluitende punten-situatie kunnen leiden, maar uiteraard had het ook een nul kunnen opleveren, we zullen het nooit weten. Hoe dan ook, de wedstrijd werd andermaal onderbroken vanwege regen. Toen de wedstrijd weer werd hervat na 14 minuten sloeg Michael Duursma een vangbal op de vierde worp van Cornelisse, zodat de inning ten einde kwam en een verlenging nodig was.

Eén minuut na middernacht stond de tiende inning op punt van beginnen. Daryl Williams (1e honk) en Vince Rooi (2e honk) zouden de tie-break lopers zijn. Echter, zover kwam het niet, want de regen sloeg wederom toe, dit keer heviger en met bliksem. Even later werd het duel definitief gestaakt door de umpiring crew.

De wedstrijd wordt om 13:00 uur hervat op zaterdag 15 augustus voor aanvang van de vastgestelde tweede wedstrijd tussen de twee ploegen in Amsterdam.L&D Amsterdam Pirates - Vaessen Pioniers 2-2 (gestaakt, 1e10)
RHE
Vaessen Pioniers000000020 0-281
L&D Amsterdam Pirates110000000 X-272
(wedstrijd gestaakt bij het begin van de 1e10 (tie-break) met 0 uit en lopers op het 1e en 2e honk, vanwege hevige regen en bliksem; wedstrijd wordt hervat op zaterdag 15 augustus)
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Ricardo Hernandez Sanchez6.284722
Sedley Karel0.1-----
Bayron Cornelisse2 (*)11---
(*) - Cornelisse was de 'pitcher-of-record' op het moment dat de wedstrijd werd onderbroken
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans7.143611
Robin Schel- (*)-1-1-
Tom de Blok, BS (1)0.2 (**)-11--
Daan Hendrix1 (***)111--
(*) - Schel gooide op één slagman in de achtste inning
(**) - De Blok gooide op één slagman in de negende inning
(***) - Hendrix was de 'pitcher-of-record' op het moment dat de wedstrijd werd onderbroken
Box Score
Play-by-Play
Standings Play-Offs
'Overall' Eindstand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Henri van Heijningen, 1B-Rob Has, 3B-Rudsel Schoobaar.
Official Scorer-Maaike Houtkamp.
Play-by-Play Scorer-Rienette Hamers.
Technical Commissioner-Willem Broertjes.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Speeltijd-3:27 uur (plus 1:04 uur 'rain-delay')

Game Notes:
24-minuten 'rain delay' in 1e8 met 1 uit en lopers op het 1e en 2e honk en 2-0 voorsprong voor Amsterdam.
26-minuten 'rain delay' in 2e8 bij het begin van de slagbeurt en een 2-2 gelijke stand.
14-minuten 'rain delay' in 2e9 met 2 it en loper op het 3e honk en een 2-2 gelijke stand.
Vanwege hevige regen en bliksem, wedstrijd gestaakt bij begin 1e10 met 0 uit en lopers op het 1e en 2e honk en een 2-2 gelijke stand.
Wedstrijd wordt hervat op zaterdag 15 augustus.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 25,8° C, oost-noordoostelijke wind 16 kmu,
windkracht 3 Bft, luchtvochtigheid 66%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.