Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 mei 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Alfred Cop)

Eerste zege The Hawks zorgt voor uitschakeling HCAW
English
BUSSUM - Mampaey The Hawks won donderdagmiddag (14 mei) de eerste wedstrijd van het seizoen door HCAW met 3-2 te verslaan in een aantrekkelijk duel. Met de winst kwam er een einde aan de 12-game losing streak sinds de start van het seizoen.

The Hawks sloot de overwinning in stijl af. Met een 3-2 voorsprong in de 2e9 kwam deze in gevaar toen de eerste twee slagmensen vier wijd kregen. Maar toen maakte de verdediging van The Hawks een 'game-ending triple play' op een line drive van Rossini Frolijk.

HCAW weet hoe het voelt om een triple play te maken. Het toeval wil dat HCAW zelf vijf dagen geleden een triple play maakte (de eerste van dit seizoen) in het tweede duel tegen Corendon Kinheim op zaterdag.

Door het verlies werd HCAW het tweede team dat is uitgeschakeld voor de eerste en tweede plaats in de eerste competitiehelft en dus de eerste mogelijkheid zich te kwalificeren voor de Play-Offs. HCAW werd uitgeschakeld door The Hawks, dat vorige week als eerste werd uitgeschakeld.

(14 mei)
Het was HCAW dat de score opende met één punt in de eerste inning op starter Quinn Tramm. Brian Biezen en rookie Gianni Frolijk begonnen met honkslagen, waarna de honken vol kwamen te staan toen Roy Seltenrijch vier wijd kreeg. Het punt werd vervolgens gescoord toen Rossini Frolijk in een dubbelspel sloeg. HCAW hierna nog een loper in scoringspositie toen Raoell Kortstam werd geraakt en het tweede honk stal, maar een strikeout sloot de slagbeurt af.

The Hawks werd puntloos gehouden in de eerste drie innings door Sander Helmendach, die werd gesteund met een dubbelspel in de tweede slagbeurt. Maar in de vierde kwam The Hawks langszij. Berend Ruben begon met een honkslag, maar ging gedwongen uit op een grounder van Steven Wharwood. Met twee uit scoorde de laatste op een tweehonkslag van Amir Daou, die daarna zelf achterbleef.

Na gescoord te hebben in de eerste slagbeurt werd HCAW door Tramm puntloos gehouden in de volgened vijf innings. Maar de thuisploeg kreeg een grote kans de leiding te hernemen in de vierde inning toen het de honken vol kreeg. Raoell Kortstam begon met een honkslag en schoof op na een grounder van Rowan van Hoek. Vervolgens kreeg Jazon Allee vier wijd en stal het tweede honk. Met het eerste honk open werd besloten een gedwongen loop op te zetten via opzettelijk vier wijd voor Max Clarijs. Tramm volgde met drie slag voor Rikkert Kempen en een grounder van Brian Biezen sloot de inning af, zodat de honken vol achterbleven.


...Raoell Kortstam gaat head-first richting 3e honk met een triple...
...HP Umpire Edwin Louisa en 3e honkman Tim Roodenburg kijken toe...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
In de zesde kwam HCAW opnieuw dicht bij het scoren van minimaal één punt. Raoell Kortstam opende met een driehonkslag, waarna Rowan van Hoek vier wijd kreeg. Maar hierna werd Kortstam op de plaat uitgeschakeld bij een poging te scoren op een grounder richting eerste honk van Jazon Allee. Nadat Peter van Doesburg was ingezet als pinch-runner voor Allee voldge een double-steal, maar daarbij werd Van Hoek op het derde honk uitgeschakeld. Max Clarijs kreeg vervolgens vier wijd, maar dit keer eindigde de scoredreiging toen Tramm drie slag gooide op pinch-hitter Aldrich Guzman.

The Hawks scoorde daarna wat de beslissende punten zouden zijn in de eerste helft van de zevende inning. Eerst nam de ploeg een 2-1 voorsprong toen Brian Raap opende met een homerun. Twee nullen volgden, maar toen sloeg Tim Roodenburg een tweehonkslag. Hij scoorde het volgende punt voor The Hawks op een pinch-hit single van Julian Goins.

Nu met een 3-1 achterstand pakte HCAW een punt terug in de 2e7 om terug te komen tot 3-2. Boyd Tuhumury begon met vier wijd, waarna José Moreno de pitching van Tramm overnam. Hij moest het opnemen tegen pinch-hitter Jarreau Martina, die een 'force play-grounder' (waarop Tuhumury werd uitgeschakeld) sloeg en op het tweede honk terechtkwam na een foute aangooi bij een poging een dubbelspel te maken. Een groundout volgde, maar daarna bracht een honkslag van Rossini Frolijk Martina over de plaat. Even later schoof Frolijk op na een wilde worp en kreeg Raoell Kortstam vier wijd, maar een gedwongen nul maakte een einde aan deze scoringskans voor HCAW.

Nadat beide teams een loper achterlieten in de achtste inning kreeg The Hawks de kans een 'insurance run' toe te voegen in de eerste helft van de negende inning. Met één uit kreeg Gregory Trinidad vier wijd en sloeg Tim Roodenburg een honkslag. Maar hierna volgde Steven van Groningen, die de HCAW-pitching in de achtste had overgenomen, met drie slag voor Julian Goins en Stephen Henson.

En zo steeg de spanning in de Bussumse Honkbalvallei. Wist The Hawks de voorsprong vast te houden en de eerste overwinning te boeken? Of wist HCAW nog terug te komen en het duel toch nog in eigen voordeel om te draaien? Even leek het de tweede optie te gaan worden. Kevin van Veen werd de nieuwe werper voor The Hawks en hij begon met vier wijd voor Jarreau Martina en Roy Seltenrijch. Maar toen volgde het hoogtepunt van de wedstrijd. Rossini Frolijk sloeg een line drive naar eerste honkman Berend Ruben voor de eerste nul. Ruben stapte vervolgens op zijn honk om Seltenrijch uit te schakelen en kreeg de bal op tijd naar korte stop Chris Williams op het tweede honk om een 'game-ending triple play' te completeren, die de eerste winst van he seizoen voor The Hawks bezegelde!

Wat het nog interessanter maakt is dat de bal die door Ruben werd gevangen zijn eerste verdedigende actie in de wedstrijd was, want hij werd pas in de 2e9 de nieuwe eerste honkman voor The Hawks, nadat hij ervoor de designated hitter geweest!

Oh, for-the-record, wat de officials betreft heeft Technical Commissioner Willem Broertjes beide triple plays gezien, want hij had ook het 'toezicht' bij de wedstrijd van afgelopen zaterdag tussen Kinheim en HCAW toen de Bussumse ploeg hun triple play maakte.HCAW - Mampaey The Hawks 2-3
RHE
Mampaey The Hawks000100200-3101
HCAW100000100-261
pitchers The Hawksinn.SOBBHRER
Quinn Tramm, W (1-2)6 (*)56522
José Moreno, H (1)1 (**)-21--
Kevin van Veen, SV (1)2-2---
(*) - Tramm gooide op één slagman in de zevende inning
(**) - Moreno gooide op één slagman in de achtste inning
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Sander Helmendach, L (0-4)7.151933
Steven van Groningen1.2311--
Homerun: The Hawks: Brian Raap (1)(7e,solo,op Helmendach).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Edwin Louisa, 1B-Efrem Silvania, 3B-Hennie Jansen.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play Scorer-Feiko Drost.
Technical Commissioner-Willem Broertjes.
Public Address Announcer-Dieks Bannink.
Speeltijd-2:56 uur.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 13,8° C, oost-zuidoostelijke wind 13 kmu, luchtvochtigheid 48%....De spelers van The Hawks vieren hun 'game-ending triple play' en eerste overwinning...
(© Beide Foto's: Alfred Cop Fotografie)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.