Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 juli 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Jong Oranje wint tweede duel op Europees Kampioenschap
English
OSTRAVA (Tsjechië) - Jong Oranje (AAA) stond woensdagavond (15 juli) kort op achterstand op Dag 3 van het Europees Junioren Kampioenschap, maar scoorde vanaf de vijfde inning tien punten om met 11-5 te winnen van het organiserende Tsjechië.

Het Nederlands Team sloeg maar zeven honkslagen op drie werpers, die samen 12 keer drie slag gooien, maar ook tien vrije lopen weggaven.

Julian Rip, die dinsdag vier hits sloeg vs. Zweden, sloeg vanavond drie van de zeven Nederlandse honkslagen. Hij sloeg ook drie punten binnen.

Twee jaar geleden, in de Tsjechische hoofdstad Praag, wonnen de Tsjechen het zilver, terwijl Nederland op de derde plaats eindigde. Italië veroverde toen de titel.

In een enerverende wedstrijd in Poule B won Zweden woensdagavond nipt met 11-10 van Rusland in een wedstrijd die 3½ uur duurde!
Rusland stond in de vijfde inning met 4-0 voor, maar keek na zes innings tegen een 5-4 achterstand aan. De Russen hernamen de leiding door tweemaal te scoren in de zevende, maar toen volgden twee spannende slagbeurten. Met een 6-5 voorsprong voegde Rusland een punt toe in de achtste, maar Zweden antwoordde met drie runs in hun achtste slagbeurt om een 8-7 voorsprong te nemen!
In de eerste helft van de negende inning was het Rusland dat driemaal scoorde en de stand daarmee op 10-8 in hun voordeel bracht. Echter, in de 2e9, kwam Zweden opnieuw tot een rally van drie punten om met 11-10 te winnen. Om de wedstrijd te winnen hoefden de Zweden zich niet veel in te spannen, want ze scoorden de drie punten zonder honkslagen!
Met één uit kregen de volgende drie slagmensen vier wijd. Na een werperswissel leidde een wilde worp tot een punt, waarna vier wijd weer voor volle honken zorgde. De volgende slagman werd geraakt door een worp, waardoor de stand in evenwicht kwam. Hierna werd ook de volgende slagman geraakt door een worp, resulterend in de Zweedse overwinning.

Uitslagen woensdag:
Poule A: Duitsland vs. Frankrijk 3-8, Italië vs. Spanje 9-2
Poule B: Zweden vs. Rusland 11-10, Tsjechië vs. Nederland 5-11

(15 juli)
De Nederlandse Junioren openden de score in de eerste inning. Olivier Severino van der Wijst en Menno Lenting begonnen met vier wijd, waarna beiden opschoven op een wilde worp met één uit. De honken kwamen vol te staan toen ook Max Draijer een vrije loop kreeg. Hoewel de honken volstonden met één uit, werd slechts eenmaal gescoord. Na een strikeout ontving Julian Rip de vierde vrije loop van de Tsjechische starter Kryštof Trávnik, resulterend in het enige punt. Een gedwongen nul op de plaat sloot de slagbeurt af. Trávnik gooide achtmaal drie slag in 4 2/3 inning, maar ook zevenmaal vier wijd, terwijl hij maar drie honkslagen toestond.

Taylor Clemensia startte als werper voor de Nederlandse ploeg. Clemensia is één van de negen spelers op het Nederlandse roster, die dit seizoen regelmatig speeltijd krijgt in de Hoofdklasse. Clemensia speelt voor Vaessen Pioniers, net als Max Draijer, die de vaste korte stop is van de hoofdmacht. Andere spelers die dit seizoen geregeld werden ingezet zijn infielder Tommy van de Sanden (DSS) en pitcher Giovanni Tensen (HCAW). De overige vijf spelers hebben allen inmiddels ervaring opgedaan in de Hoofdklasse met hun respectievelijke teams en dat zijn outfielder Koen Halderman, pitcher Timo van Lingen (beiden DSS), pitcher Gijs Timmer (Curaçao Neptunus), outfielder Julian Rip (UVV) en outfielder Boyd Tuhumury (HCAW).

Clemensia kreeg drie nullen op rij in de eerste inning, maar daarna kwamen de Tsjechen niet alleen langszij in de volgende slagbeurt, de ploeg dreigde zelfs meer punten te gaan scoren. Met twee uit en een loper op het tweede honk kreeg Clemensia een puntscorende honkslag tegen van Marek Chlup. De honken kwamen daarna vol te staan via geraakt werper en vier wijd, maar een grounder sloot de inning af, zodat er drie lopers achterbleven.

In de derde inning namen de Tsjechen wel de leiding, dankzij een one-out triple van Martin Červinka, maar die bleef zelf achter op het derde honk.

Na gescoord te hebben in de eerste inning liet Oranje een loper in scoringspositie achter in de derde en vierde slagbeurt, maar sloeg toen toe door viermaal te scoren met twee uit in de vijfde. Met één uit sloegen Menno Lenting en Koen Halderman honkslagen, waarna de honken vol kwamen na vier wijd voor Max Draijer. Met twee uit sloeg Julian Rip met een honkslag het gelijkmakende punt binnen. Een wilde worp bezorgde Nederland even later een 3-2 voorsprong en een fout op een grounder van Ruben Prins leverde nog eens twee punten op. Hierna kwam Oranje geen moment meer in de problemen.

Het Nederlands team scoorde ook vier punten in de volgende slagbeurt om een comfortabele 9-2 voorsprong te nemen. De honken kwamen snel vol te staan toen Olivier Severino van der Wijst begon met vier wijd, Menno Lenting een honkslag sloeg en Koen Halderman werd geraakt door een worp. Een fout op een grounder van Max Draijer zorgde voor twee punten. Met één uit kwamen de honken wederom vol te staan toen Julian Rip een honkslag sloeg en dat leidde tot een werperswissel. Pavel Šrámek werd de derde Tsjechische werper en begon met een strikeout. Maar daarna gooide hij vier wijd op Tijmen Takke en Tommy van de Sanden, zodat weer tweemaal werd gescoord. De honken bleven vol achter toen een strikeout de inning afsloot.

Nick Keur nam de Nederlandse pitching over in de tweede helft van d zesde inning. De linkshander kreeg een punt tegen via een wilde worp, maar met een loper op het derde honk maakte hij een einde aan de inning met een strikeout.

In de achtste werden twee Nederlandse punten toegevoegd. Chiel Berkhout opende met een tweehonkslag en kreeg het derde honk na schijn. Hij scoorde even later op een driehonkslag van Julian Rip, die zelf scoorde toen daar een fout op volgde.

In de 2e8 pakten de Tsjechen twee punten terug op een grounder en een fout. Maar dat was alles voor de ploeg van Hoofd Coach David Winkler. Leoš Kubát, die in de Nederlandse Hoofdklasse heeft gegooid voor Neptunus, is zijn pitching coach.

Giovanni Tensen gooide de negende inning voor Oranje en zorgde met drie nullen op rij voor het einde van de wedstrijd.Tsjechië vs. Nederland 5-11
RHE
Nederland100044020-1172
Tsjechië011001020-574
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Taylor Clemensia, W (1-0)542322
Nick Keur32-432
Giovanni Tensen11----
pitchers Tsjechiëinn.SOBBHRER
Kryštof Trávnik, L (0-1)4.287353
Marin Bareš0.211242
Pavel Šrámek3.232222
Umpires: HP-Tomislav Ozimec (Kroatië), 1B-Yuri Macchiavelli (Italië), 3B-Jerónimo Moreno Saura (Spanje).
Official Scorers-Romana Kuckova (Tsjechië), Dalibor Kucko (Tsjechië)
Technical Commissioner-Martin Masopust (Slowakije).
Speeltijd-3:00 uur.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.