Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Spring Training-debuut voor Randolph Oduber
English
PORT ST. LUCIE, Florida (USA) - Outfielder Randolph Oduber heeft ook in zijn eerste Spring Training-wedstrijd van het jaar gespeeld. En zo is er nu dus opnieuw een speler met een Nederlands paspoort in actie gekomen in het nu lopende Major League Spring Training-seizoen. Afgelopen zaterdag (14 maart), vier dagen voor zijn 26e verjaardag, werd Oduber ingezet als pinch-hitter in een 'split-squad game' van de Washington Nationals tegen de New York Mets.

Op zaterdag had Washington twee teams geformeerd voor het spelen van oefenwedstrijden. Eén ploeg speelde op eigen veld tegen de Miami Marlins en liep tegen een 4-0 shutout aan. De andere Washington-ploeg speelde bij de New York Mets en verloor met 13-4.


...Randolph Oduber met de...
...kampioensbeker na winst van...
...de Europes titel vorig jaar...
...met Oranje in Tsjechië...
(© Foto: Henk Seppen)
Oduber kwam in actie in het duel tegen de Mets. In de eerste helft van de 9e inning keken de Nationale tegen een 13-2 achterstand aan en werd Eric Goeddel de nieuwe werper voor de Mets. Hij kreeg een lead-off ground-rule double tegen van Jason Martinson, waarna Ian Stewart homerde om de stand op 13-4 te brengen. Hierna ging pinch-hitter Kevin Mattison uit na een grounder, waarna Randolph Oduber in het duel kwam als pinch-hitter voor designated hitter Mark Minicozzi. Op een 0-wijd-2-slag count maakte Oduber (spelend met rugnummer 14) contact, maar de door hem geraakte bal werd gevangen door rechtsvelder John Mayberry. Een strikeout volgde om de wedstrijd af te sluiten.

Vorig seizoen speelde Oduber in twee Spring Training-wedstrijden voor de Nationals. In september vorig jaar won Oduber met het Nederlands Honkbal Team de Europese kampioenstitel in Tsjechië.

Eerder tijdens deze Spring Training speelden ook andere Nederlandse spelers in hun eerste wedstrijd van het seizoen in een Major League-ploeg: korte stop Carlton Daal, korte stop Ozhaino Albies, catcher Spencer Kieboom en catcher Shawn Zarraga.

Daal speelde in één wedstrijd voor de Cincinnati Reds en sloeg 0-uit-1. Albies speelde één inning defensief in één wedstrijd voor de Atlanta Braves. Kieboom speelde in twee wedstrijden voor de Washington Nationals, waarin hij eenmaal aan slag kwam. Zarraga speelde eveneens in twee wedstrijden voor de Los Angeles Dodgers. Hij sloeg 1-uit-3, scoorde eenmaal en sloeg een punt binnen. Kieboom en Zarraga zijn 'non-roster invitees', terwijl Daal en Albies aan de ploeg waren toegevoegd voor één wedstrijd als een extra minor league-speler. Ook bij de Reds als exta minor league-speler voor één wedstrijd vroeg in deze Spring Training was de Arubaanse catcher Chad Tromp, maar die speelde niet.

Naast deze spelers staan er zes Nederlanders op de Major League 40-man rosters. Dat zijn Xander Bogaerts (Boston Red Sox), Didi Gregorius (New York Yankees), Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers), Jurickson Profar (Texas Rangers), Jonathan Schoop (Baltimore Orioles) en Andrelton Simmons (Atlanta Braves).

Korte stop Bogaerts speelde tot maandag in 7 wedstrijden. In die wedstrijden sloeg hij .188 (3-uit-16), scoorde driemaal en sloeg zes punten binnen. Twee van zijn drie hits waren homeruns. Bogaerts kreeg zes keer vier wijd en eenmaal drie slag.

Tot nu toe speelde korte stop Gregorius in 8 wedstrijden voor de Yankees en sloeg .176 (3-uit-17), waaronder een tweehonkslag en driehonkslag. Hij scoorde tweemaal en sloeg drie punten binnen, terwijl hij ook twee keer een vrije loop kreeg en viermaal drie slag. Gregorius speelde ook in Spring Training-wedstrijden in 2013 (15) en 2014 (19), maar toen als speler van de Arizona Diamondbacks.

Tweede honkman Schoop speelde in acht wedstrijden voor de Orioles en slaat momenteel .182 (4-uit-22). Onder zijn vier hits zijn twee doubles en een homerun. Schoop scoorde driemaal en sloeg ook drie punten binnen.


...Roger Bernadina tijdens...
...de 2013 World Baseball...
...Classic met Oranje...
(© Foto: Henk Seppen)
Korte stop Simmons, die vorig seizoen zijn tweede Gold Glove op rij won, speelde tot nu toe in slechts drie wedstrijden. In deze wedstrijden sloeg Simmons .556 (5-uit-9), waaronder een homerun. Hij scoorde twee punten en sloeg er drie punten. Simmons begon Spring Training met een verrekte linker-zijspier en kreeg rust om te herstellen. Hij speelde afgelopen donderdag in zijn eerste wedstrijd.

Jansen en Profar hebben beiden niet gespeeld. Closer Jansen is herstellende van een operatie aan zijn linkervoet, die hij eind februari onderging om een vergroeiing te laten verwijderen aan een middenvoetsbeentje. Hij zal in elk geval tot eind april niet inzetbaar zijn. Om zijn schouder los te houden gooit hij dagelijks 40 worpen terwijl hij zijn knie rust op een stoel.
Korte stop Profar zal het gehele seizoen missen, nadat hij op 23 februari een operatie onderging voor het herstellen van een gescheurde kraakbeenring in zijn rechterschouder. Hij heeft een heel jaar nodig om te herstellen. De scheur heeft waarschijnlijk ook de instabiliteit in zijn schouder veroorzaakt die leidde tot een geforceerd spier, waardoor hij ook het hele seizoen 2014 heeft moeten missen.

Twee Nederlandse spelers met Major League-ervaring zijn momenteel'non-roster invitees' in het Spring Training-kamp van de Colorado Rockies, namelijk outfielder Roger Bernadina en pitcher Jair Jurrjens.

De 30-jarige outfielder Bernadina werd in oktober vorig jaar Free Agenet en tekende vervolgens een minor-league contract bij de Colorado Rockies in december. Vorig seizoen speelde Bernadina in 53 wedstrijden voor de Cincinnati Reds en Los Angeles Dodgers, waarin hij slechts .176 sloeg. Bernadina speelde in zeven Major League-seizoenen, waarin hij ook uitkwam voor de Washington Nationals (2008-2013) en Philadelphia Phillies (2013).

Als 'non-roster invitee' speelde Bernadina tot nu toe in drie wedstrijden voor de Rockies, zijn laatste op 7 maart in een 7-5 winst vs. Chicago Cubs, waarin hij als linksvelder 1-uit-2 sloeg. In deze drie wedstrijden sloeg Bernadina 1-uit-6 (.167), scoorde eenmaal en had ook één RBI.

Ook rechtshandige werper Jair Jurrjens is een 'non-roster invitee' bij de Rockies. Hij werd door de Rockies aangetrokken in juli vorig jaar na een minor league-transfer met de Cincinnati Reds. Twee dagen na zijn komst naar de Rockies werd Jurrjens opgenomen op het Major League-roster en startte in twee wedstrijden. In die wedstrijden was hij 0-1 en kwam tot negen strikeouts in 9 1/3 inning.
In Spring Training van dit jaar heeft Jurrjens tweemaal in relief gegooid voor de Rockies en gooide drie keer drie slag in vier innings, terwijl hij vier hits moest toestaan. Jurrjens heeft gegooid in acht Major League-seizoenen voor de Detroit Tigers (2007), Atlanta Braves (2008-2012), Baltimore Orioles (2013) en vorig jaar bij de Rockies.

(16 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar marco@stoovelaar.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.