Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 juni 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates verslaat Neptunus en plaatst zich voor Play-Offs
English
AMSTERDAM - L&D Amsterdam Pirates won dinsdagavond (16 juni) met 6-2 vs. Curaçao Neptunus in een inhaalwedstrijd en werd daarmee de tweede ploeg die zich plaatste voor de Play-Offs.

De wedstrijd was de laatste die nog resteerde uit de eerste helft van de reguliere cmpetitie en werd gespeeld terwijl het tweede deel al van start was gegaan (afgelopen donderdag).

De wedstrijd van vanavond stond oorspronkelijk op het programma voor vrijdagavond 29 mei, maar verregende toen. Vanwege de deelname aan de Europa Cup Toernooien van zowel Amsterdam als Neptunus werd de wedstrijd aanvankelijk vastgesteld voor dinsdag 9 juni. Maar het duel werd vervolgens verschoven naar vanavond, omdat de speeldag vorige week slechts twee dagen was na afloop van de toernooien.

Met de winst van vanavond verzekerde Amsterdam zich niet alleen van de Play-Offs, het klom ook van de derde naar de eerste plaats om winnaar te worden van de eerste helft van het seizoen. Amsterdam en Neptunus eindigden op gelijke hoogte, maar omdat Pirates twee van de drie wedstrijden van de Rotterdammers heeft gewonnen eindigen de Amsterdammers op de eerste plek. En daardoor is Amsterdam nu ook de koploper in de 'overall' stand, die bepalend is voor het thuisvoordeel in de Play-Offs, maar ook beslissend is voor het aantal punten die door de teams worden meegenomen naar de finaleronde.

Op 2 juni won Corendon Kinheim een inhaalduel tegen Vaessen Pioniers om een 3-game sweep te completeren. Daarmee nam Kinheim bezit van de tweede plaats en zou zich hebben geplaatst voor de Play-Offs wanneer Amsterdam vanavond zou hebben verloren. Maar nu is het Kinheim dat met lege handen stond, omdat de ploeg werd uitgeschakeld. Kinheim moet zich nu plaatsen voor een plek in de top-4 via de tweede helft van het seizoen.

Op 30 mei werd Neptunus de eerste ploeg die zich kwalificeerde voor de Play-Offs. De plaatsing van Pirates vanavond betekent dat de twee finalisten van vorig jaar in de Holland Series nu als eerste de kampioensronde hebben bereikt. Ze krijgen gezelschap van de twee beste ploegen uit de tweede helft van de reguliere competitie.

Door de inhaalwedstrijd van vanavond moeten Amsterdam en Neptunus beide de rotaties van hun startende werpers aanpassen voor de komende series. Bovendien zullen de twee teams elkaar ook nog gaan ontmoeten op de eerstvolgende drie dinsdagavonden. Deze wedstrijden stonden oorspronkelijk op het speelschema voor 6-9 augustus, maar zijn naar voren geschoven, omdat Neptunus het in dat weekeinde moet opnemen tegen UnipolSai Bologna (Italië) in de best-of-three finale om de European Champions Cup.

Neptunus maakte bekend dat linkshander Diegomar Markwell de startende werper is in de opener van de komende series aanstaande donderdag. Uitgaande van een rustperiode van vier-vijf dagen zou dit tot gevolg kunnen hebben dat Markwell de starter kan zijn in elk van de dinsdag-wedstrijden, terwijl rechtshander Rob Cordemans (die vanavond startte) in die wedstrijden de starter zou kunnen zijn voor Amsterdam. Wanneer dat het geval is zijn de toeschouwers in elk geval verzekerd van interessante ontmoetingen.

'For-the-record', eerder vandaag werd Neptunus-werper Kenny Van Den Branden vader van een zoon.

(16 juni)
Om zich te plaatsen voor de Play-Offs in de eerste helft van de reguliere competitie moest Amsterdam Pirates winnen in het duel van vanavond, het laatste nog openstaande duel uit de eerste helft. En dat is wat de ploeg van Hoofd Coach Charles Urbanus deed. De winst was de tweede in de 3-game series tegen Neptunus in de eerste helft en daarmee schoof Amsterdam voorbij de Rotterdamse ploeg om op de eerste plaats te eindigen. Kinheim stond op de tweede plaats na winst van de 3-game series vs. Pioniers, maar zakte nu naar de derde plek door de Amsterdamse overwinning. En daarmee werd Kinheim uitgeschakeld in de eerste helft, maar krijgt nu een tweede kans in de tweede helft van het seizoen.

Amsterdam Pirates zette vanavond de toon gelijk in de eerste inning door tweemaal te scoren op drie tweehonkslagen op starter Orlando Yntema. Met één uit sloeg Michael Duurmsa een tweehonkslag, waarna Nick Urbanus drie slag kreeg. Met twee uit sloegen Kenny Berkenbosch en Remco Draijer back-to-back doubles om Amsterdam op een vroege voorsprong te zetten. Met Draijer op het tweede honk eindigde de inning toen Yntema ook Bas Nooij met drie slag uitschakelde.

Amsterdam voegde het derde punt toe in de derde slagbeurt. Roelie Henrique begon met een honkslag, waarna Michael Duursma een stootslag plaatste richting heuvel. Yntema verwerkte de bal en draaide om een gedwongen nul op het tweede honk te maken, maar gooide de bal in plaats daarvan op de rug van umpire Martijn Bosschaart en dus was iedereen safe, terwijl Duursma een opofferingsstootslag op zijn naam kreeg. Hierna schoven de twee lopers op na een opofferingsstootslag van Nick Urbanus en een grounder van Kenny Berkenbosch bracht Henrique binnen om de stand op 3-0 te brengen.

Neptunus sloeg slechts drie honkslagen op Rob Cordemans in de eerste vijf innings. Na drie nullen op rij in de eerste inning gooide Cordemans vier wijd op lead-off hitter b>Stijn van der Meer in de tweede inning. Een vangbal volgde, waarna Cordemans de slagbeurt afsloot met drie slag voor Christian Diaz en Benjamin Dille. In de derde kreeg de ervaren rechtshander een lead-off single tegen van Gyenuar Lopez, gevolgd door drie vangballen. In de vierde sloeg Gianison Boekhoudt een honkslag met één uit, maar ging gedwongen uit, waarmee de inning ten einde kwam. En in de vijfde opende Benjamin Dille met een honkslag, maar ook nu volgden drie vangballen.

Amsterdam nam daarna meer afstand door driemaal te scoren met twee uit in de tweede helft van de vijfde inning. Met één uit kreeg Michael Duursma drie slag, maar kwam na een wilde worp op het eerste honk. Met twee uit bereikte hij het tweede honk na een honkslag van Kenny Berkenbosch en de twee lopers scoorden toen Remco Draijer volgde met een 2-run triple. Dat bracht Bas Nooij in het slagperk. Met een 2-wijd-1-slag stand gooide Yntema een hoge, wilde worp die langs Home Plate Umpire Winfried Berkvens zeilde. Het stelde niet alleen Draijer in staat te scoren, het leidde ook tot het uit het veld sturen van Yntema. Omdat er op dat moment niemand aan het opwarmen was in de bullpen nam Kevin Kelly vanuit de dug-out in de wedstrijd en nam het over met een 3-wijd-1-slag stand. Hij gooide vier wijd op Nooij en die kwam nog op naam van Yntema, waarna de inning ten einde kwam via drie slag voor Jesse Aussems. Maar Pirates had nu een 6-0 voorsprong genomen.

In de eerste helft van de zesde inning bereikte Neptunus voor het eerst het tweede honk. Dwayne Kemp begon met een honkslag en Gianison Boekhoudt kreeg vier wijd met één uit, maar daarna sloeg Rien Vernooij in een 'inning-ending double play'.

In de zevende sloeg Benjamin Dille een honkslag met één uit, stal het tweede honk en schoof op na een grounder, maar strandde op het derde honk.

Neptunus kwam op het scorebord in de eerste helft van de achtste inning op Daan Hendrix, die de pitching overnam van Cordemans. Stijn van der Meer en Dwayne Kemp openden met honkslagen, zodat er lopers 'op de hoeken' kwamen te staan. Nadat Kemp het tweede honk had gestolen zorgde Raily Legito met een grounder voor het eerste Rotterdamse punt, waarna Gianison Boekhoudt volgde met een puntscorende honkslag om er een 6-2 stand van te maken. Maar daar bleef het vanavond bij voor Neptunus.

In de 2e8 kreeg Amsterdam nog twee honklopers met twee uit op reliever Berry van Driel, maar die bleven beiden achter.

In de 1e9 sloeg Urving Kemp een honkslag met één uit voor Neptunus, maar volgden twee nullen. En daarna kon Amsterdam niet alleen de winst vieren, maar ook het bereiken van een plek in de Play-Offs en het afsluiten van de eerste helft van de competitie op de eerste plaats.L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 6-2
RHE
Curaçao Neptunus000000020-2100
L&D Amsterdam Pirates20103000X-690
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, L (4-1)4.242765
Kevin Kelly2.1 (*)22---
Berry van Driel11-2--
(*) - Kelly nam de pitching in de 5e inning over met een 3-wijd-1-slag stand op de slagman
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, W (4-1)7525--
Daan Hendrix2--522
Box Score
Play-by-Play
Stand 2e helft
'Overall' Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Winfried Berkvens, 1B-Rob Has, 3B-Martijn Bosschaart.
Official Scorer-Huub Nelissen.
Play-by-Play Scorer-Dieks Bannink.
Public Address Announcer-Leo Markies.
Speeltijd-2:34 uur.

Game Notes:
Wedstrijd oorspronkelijk vastgesteld voor vrijdag 29 mei maar toen afgelast wegens regen.
Opnieuw vastgesteld voor dinsdag 9 juni, maar toen verschoven naar vanavond, omdat Amsterdam Pirates en Neptunus net hun deelname aan de Europa Cup Toernooien hadden afgesloten.
Orlando Yntema (Neptunus) in 2e5 uit het veld gestuurd door HP Umpire Winfried Berkvens vanwege het gooien van een hoge (wilde) worp; Yntema werd vervangen met een 3-wijd-1-slag stand op de slagman.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 15,1° C, noordelijke wind 6 kmu, luchtvochtigheid 57%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.