Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 mei 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Jacqueline Wesselink)

DSS stunt met winst tegen Neptunus
English
HAARLEM - DSS speelde zondag (17 mei) verdedigend een zeer solide wedstrijd, hield een kleine 2-0 voorsprong vast tegen koploper en regerend landskampioen Curaçao Neptunus en won met 2-1.

Tim Halderman gooide een sterke wedstrijd voor DSS tegen de Rotterdamse ploeg, die terug leek te komen in de achtste met het scoren van een punt. Maar een cruciale pick-off van reliever Kevin Geestman volgde en hield de voorsprong intact.

Met de winst maakte DSS een einde aan Neptunus' 8-game winning streak.

(17 mei)
DSS kwam al dicht bij het openingspunt in de tweede inning toen het de honken vol kreeg. Lead-off hitter Ryan Miner werd geraakt door een worp, waarna Tino van Erk een harde line drive single door het midden sloeg op starter Kenny Van Den Branden. De Belgische rechtshander volgde met twee strikeouts, maar zorgde met vier wijd voor Sven Jongejans voor volle honken. Echter, de inning eindigde met een grounder van rookie Tommy van der Sanden, die opnieuw inviel voor de geblesseerde korte stop Mitchel Dautzenberg en vanmiddag een aantal mooie 'plays' maakte.

De ploeg van DSS bestaat uit jong talent met spelers die (enige) Hoofdklasse-ervaring hebben. Vandaag schotelde deze mix de toeschouwers opnieuw een aantrekkelijk duel voor op het knusse thuisveld op het Pim Mulier Sportpark naast 'grote broer' Corendon Kinheim.

Na een loper op het tweede honk te hebben achtergelaten in de derde inning opende DSS de score in de vijfde slagbeurt. Sven Jongejans begon met een honkslag en kwam in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Tommy van der Sanden. Even later scoorde Jongejanse het eerste punt toen een grounder van Mark Smit eindigde in een '2-base error'. Lex Leijenaar volgde met een tweehonkslag die neerkwam op de rechtsveld-foutlijn en bracht daarmee Smit binnen voor een 2-0 stand.


...Tim Halderman...
...winnende werper...
(© F: Jacqueline Wesselink)
Intussen legde Tim Halderman de slagvaardige aanval van Neptunus het zwijgen op. De zoon van voormalig Hoofdklasse-infielder Mike Halderman en neef van voormalig Hoofdklasse-catcher Gerlach Halderman deed het uitstekend. In zeven inning stond hij slechts drie honkslagen toe en zag Neptunus maar twee keer het tweede honk bereiken.

Er waren verschillende cruciale momenten die het duel hadden kunnen omdraaien in het voordeel van Neptunus, maar uiteindelijk deden de verdediging en pitching het werk voor DSS.

In de eerste inning sloeg Raily Legito een tweehonkslag langs de linksveld-lijn met twee uit, maar strandde. In de derde sloeg Mourik Huijser een honkslag met één uit, maar volgde DSS met een dubbelspel. In de vierde inning kreeg Neptunus twee lopers op de honken met twee uit toen Gianison Boekhoudt vier wijd kreeg en Dwayne Kemp een honkslag sloeg. Met lopers op het eerste en tweede honk sloeg volgende slagman Adrian Anthony een pop-fly naar fout gebied, maar de bal werd gemist door catcher Levine Gabriëls. De volgende worp had het duel kunnen omdraaien, maar Halderman schakelde Anthony met drie slag uit, zodat Neptunus dus twee lopers achterliet.

In de 2e7 kreeg DSS een mogelijke kans een 'insurance run' toe te voegen. Met twee uit kreeg Mark Smit vier wijd en sloeg Lex Leijenaar een honkslag en dat bracht Kevin Kelly als reliever naar de heuvel voor Van Den Branden. Hij werd begroet met een honkslag in kort rechtsveld van Mitchell Koot, die een volle-honken-situatie had kunnen opleveren en mogelijk meer punten voor DSS. Echter, Smit werd doorgestuurd in een poging te scoren op Koot's honkslag, maar kwam te kort en werd op de plaat uitgetikt.

Vanaf de strikeout in de vierde inning schakelde Halderman tien slagmensen op rij uit. Met een 2-0 voorsprong en nadat de nul op de plaat een extra DSS-punt voorkwam, keerde Halderman terug op de heuvel in de 1e8 en moest toen zijn vierde honkslag incasseren, een lead-off single van Shurman Marlin. Halderman werd hierna afgelost door Max Ploegstra, die werd begroet met een tweehonkslag langs de linksveld-lijn van Shaldimar Daantji en toen daar een fout in het outfield op volgde kon Marlin scoren. Dit leidde tot een nieuwe werperswissel en closer Kevin Geestman nam het over. Hierna volgde een cruciaal moment. Met pinch-hitter Rien Vernooij in het slagperk was Geestman succesvol met een pick-off op het tweede honk en werd Daantji uitgeschakeld in een lange rundown (145613). Hierna kreeg Vernooij vier wijd en schoof op na een wilde worp, maar vervolgens schakelde Geestman pinch-hitter Christian Diaz en Benjamin Dille met drie slag uit om een einde aan de inning te maken.

In de 1e9 kreeg Geestman twee snelle nullen. Dwayne Kemp sloeg daarna een honkslag door het midden, waarbij de bal iets opsprong net buiten bereik van Van der Sanden. Even later stal Kemp het tweede honk, maar hierna zorgde Adrian Anthony met een grounder voor het einde van de inning en de wedstrijd.

DSS boekte een fraaie overwinning en dat oogste bewondering.DSS - Curaçao Neptunus 2-1
RHE
Curaçao Neptunus000000010-161
DSS00002000X-252
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Kenny Van Den Branden, L (2-1)6.263421
Kevin Kelly1.13-1--
pitchers DSSinn.SOBBHRER
Tim Halderman, W (1-3)7 (*)2141-
Max Ploegstra- (**)--1--
Kevin Geestman, SV (2)2311--
(*) - Halderman gooide op één slagman in de achtste inning
(**) - Ploegstra gooide op één slagman in de achtste inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Edwin Louisa, 1B-Stenar van Groningen Schinkel, 3B-Martijn Bosschaart.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Fred van der Kade.
Public Address Announcer-Bert Daniëls.
Speeltijd-2:16 uur.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 15,2° C, zuidwestelijke wind 29 kmu, luchtvochtigheid 59%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.