Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Billy Beane gaat voetbalclub AZ adviseren
English
ALKMAAR - Billy Beane, de General Manager van de Oakland Athletics, gaat de in de Eredivisie uitkomende voetbalclub AZ adviseren. Beane gaat adviseren op het gebied van innovatie en topsportbeleid. De Alkmaarse club maakte het nieuws dinsdag (17 maart) bekend op haar website.


...Robert Eenhoorn...
(© Foto: Henk Seppen)
In het bericht stelt Earnest Stewart (Directeur Voetbalzaken) dat de club al enkele maanden in gesprek is met Beane. ,,Zijn kennis en ideeën hebben diepe indruk op ons gemaakt. Vooral op het gebied van innovatie denkt hij altijd meerdere stappen vooruit. Dat past bij de ambitie van AZ'', zegt Stewart, die in Nederland is geboren, maar de Amerikaanse nationaliteit heeft (hij speelde in 101 interlands voor het Amerikaanse voetbalteam).

Zoals bekend is AZ's Directeur Algemene Zaken Robert Eenhoorn, die zelf in 37 wedstrijden in de Major League speelde voor de New York Yankees en Anaheim Angels. Hij was succesvol als bondscoach van het Nederlands Honkbal Team (2001-2008), waarna hij sinds 2009 werkzaam was voor de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). Als Manager leidde hij Oranje naar vier opeenvolgende Europese titels en tijdens zijn periode als Technisch Directeur veroverde Nederland de Wereldtitel in 2011 en bereikte de halve finale van de World Baseball Classic in 2013. In oktober vorig jaar nam hij afscheid om te verhuizen naar de voetbalwereld. ,,Voor mijn komst naar AZ waren ze hier in Alkmaar al langer geïnteresseerd in het Moneyball-principe'', zegt Eenhoorn op de AZ-website. ,,Door mijn verleden in het honkbal heb ik goed contact met Billy. Toen wij hem benaderden was hij direct enthousiast. Hij gaat ons vanuit Amerika van advies voorzien, maar zal ook naar Alkmaar komen.''

Op de website van AZ zegt Billy Beane dat hij veel parallellen met de uitdagingen ziet die men bij de Oakland A's aanging.

Als outfielder speelde Beane in slechts 148 wedstrijden in de Major League in delen van zes seizoenen bij vier verschillende clubs. Hij speelde voor New York Mets (1984-1985), Minnesota Twins (1986-1987), Detroit Tigers (1988) en Oakland A's (1989).

Na afsluiting van zijn spelersloopbaan werd Beane scout bij de A's in 1990 en na afloop van het seizoen 1997 werd hij de General Manager van de club. Hij werd zeer succesvol als bestuurder toen hij zich begon toe te leggen om statistische analyses (de zogenaamde sabermetrics) van spelers te gebruiken voor de evaluaties van deze spelers.

In 2003 schreef Michael Lewis een boek over deze 'honkbal-economieën' onder de titel 'Moneyball'. In 2011 werd het boek verfilmd onder dezelfde titel met Brad Pitt in de rol van Beane.

In de film, geregisseerd door Bennett Miller, acteerden ook Robin Wright (als Sharon), Jonah Hill (als Peter Brand) en Philip Seymour Hoffman, die vorig jaar op 2 februari op slechts 46-jarige leeftijd overleed. Hofman, die overigens Nederlandse voorouders had, speelde de rol van Art Howe, de Manager van de A's in 1996-2002.


...NOS Sport meldde het nieuws...
...woensdag op Telekst...
De film kreeg 66 nominaties voor verschillende onderscheidingen en won er daarvan 32. Daaronder zes nominaties voor een Academy Award (Oscar), waaronder voor Beste Acteur (Pitt), Beste Acteur in een Bijrol (Hill) en Beste Film.

Oakland speelde in drie opeenvolgende jaren (1988-1990) in de World Series en had de hoogste 'payroll' in 1991. Nadat eigenaar Walter A. Haas, Jr. in 1995 overleed werd de begroting onder de nieuwe eigenaars flink ingekrimd. Toenmalig General Manager Sandy Alderson ging zich richten op het gebruik van sabermetrics en trok op basis daarvan een aantal ondergewaardeerde spelers aan. Beane volgde Alderson in oktober 1997 op. Hij ging de ingeslagen weg in en breidde het gebruik van sabermetrics uit, waarna Oakland Athletics één van de meest kosteneffectieve teams in de Major League werd. De club had een lage loonlijst, maar de ploeg was desondanks succesvol op het veld. Oakland bereikte de Play-Offs in vier opeenvolgende jaren (2000-2003). In 2002 werd Oakland de eerste ploeg in de ruim 100-jarige historie van de American League die 20 wedstrijden op rij won. In 2006 bereikten de A's de American League Championship Series.

Na afloop van het seizoen 2002 kreeg Beane een aanbod van de Boston Red Sox om daar General Manager te worden, maar hij bleef bij Oakland. Sindsdien werd zijn contract tweemaal verlengd en hij is nu tot en met 2019 aan de club verbonden.

Nadat de Play-Offs tussen 2007-2011 niet werd bereikt plaatsten de A's zich weer voor het 'postseason' in 2012 en 2013 als kampioen van de AL West Division. Sinds Beane's succesvolle aanpak hebben verschillende andere General Managers deze strategie overgenomen.

Beane is geen onbekende in het voetbal. Toen de eigenaars van de Athetlics besloten de San Jose Earthquakes (Major League Soccer) over te nemen ontwikkelde Beane ook een systeem om voetballers te analyseren. Hij zegde ook toe een methode te ontwikkelen voor de opbouw van een kosteneffectief team.

In december 2009 werd Beane gekozen tot nummer 10 op de 'Top-10 General Managers/Executive of the Decade' in alle sporten door het blad Sports Illustrated.

(18 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar marco@stoovelaar.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.