Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Gianfranco Wawoe nieuwste Nederlander in Spring Training
English
PEORIA, Arizona (USA) - Korte stop Gianfranco Wawoe is de nieuwste Nederlandse speler die aanwezig was bij een Major League-club in Spring Training. Vandaag (donderdag 19 maart) werd Wawoe toegevoegd aan het Major League-team van de Seattle Mariners voor de wedstrijd tegen Cleveland Indians, die met 5-2 werd gewonnen.

Wawoe was één van vier minor league-spelers die werd toegevoegd aan het Major League-team als extra speler. De anderen waren allen outfielders, Jabari Blash, Alex Jackson en Burt Reynolds (nee, niet de acteur...). Wawoe kwam niet in actie, maar deed uiteraard wel ervaring op door het alleen maar aanwezig zijn bij de ploeg.


...Het Spring Training-veld van de Mariners in Peoria...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De 20-jarige Wawoe is geboren in Willemstad (Curaçao). Net als veel andere spelers afkomstig van Curaçao is Wawoe een 'middle infielder', die speelt als korte stop en 2e honkman.

Op het Peoria Sports Complex, het Spring Training-veld van de Mariners in Arizona, openden de Mariners de score in de tweede helft van de tweede inning. De Indians kwamen langszij in de eerste helft van de vijfde inning.

In de 2e5 hernamen de Mariners de leiding in een slagperk met veel aanvallende wissels. Nieuwe werper TJ House kreeg een lead-off single tegen van Austin Jackson, die werd vervangen door pinch-runner Shawn O'Malley. Hierna kreeg Seth Smith vier wijd en ook hij werd vervangen door een pinch-runner, want Alex Jackson (de eerste van de vier toegevoegde minor league-spelers die vanavond speelde) nam het over als loper op het eerste honk. Vervolgens sloeg Robinson Cano een tweehonkslag via een line drive in het rechtsveld, waardoor O'Malley en Jackson beiden konden scoren om de M's op een 3-1 voorsprong te zetten. Volgende slagman John Hicks (die zelf in de 4e in het duel was gekomen als pinch-runner) werd hierna vervangen door pinch-hitter D.J. Peterson, terwijl Tyler Smith in het duel kwam als pinch-runner op het tweede honk voor Cano. De laatste werd uitgeschakeld op het derde honk bij een poging op te schuiven na een grounder richting kort van Smith. Een honkslag van Kyle Seager volgde, waarna de vierde pinch-runner in deze inning werd ingezet, want hij werd vervangen door Patrick Kivlehan. De twee lopers schoven op na een grounder van Logan Morrison en het volgende punt werd gescoord na een honkslag van Dustin Ackley, die op zijn beurt werd vervangen door Jordy Lara, de vijfde pinch-runner die de Mariners deze inning inzette.

In de 2e5, met de Mariners nu op een 4-1 voorsprong, werd Jabari Blash de tweede van de vier toegevoegde spelers die in het duel van vanavond speelde, want hij nam het verdedigend over als eerste honkman, terwijl Jackson in de wedstrijd bleef als nieuwe rechtsvelder. Jackson sloeg een honkslag in de 2e6, Blash sloeg een tweehonkslag in de 2e7.

For the record, in de play-by-play werd Wawoe (die rugnummer 81 droeg) heel even genoemd als de pinch-runner voor Cano, maar dat werd gecorrigeerd, want dat bleek Tyler Smith te zijn.

Wawoe maakte zijn profdebuut in 2011 toen hij slechts 16 jaar oud was. Hij speelde toen voor de VSL Mariners, een Rookie League-team van de Seattle Mariners in de Venezuelan Summer League. Wawoe sloeg .179 (14-uit-78), scoorde 13 punten en sloeg er acht binnen in 36 wedstrijden.

Wawoe speelde ook voor het Mariners-team in Venezuela in 2012 en 2013. Hij sloeg toen respectievelijk .253 (42-uit-166) en .328 (80-uit-244). In 2012 scoorde hij 28 punten en sloeg er 10 binnen. In 2013 had Wawoe aanvallend een sterk seizoen. Naast zijn slaggemiddelde van .328 scoorde hij 63 punten, sloeg 19 doubles, vier triples en zes homeruns, sloeg 30 punten binnen en stal 21 honken in 68 wedstrijden.

Vorig seizoen speelde Wawoe voor Pulaski Mariners, ook een Rookie League-team van de Mariners, maar dit keer gesitueerd in de USA. In 56 wedstrijden sloeg hij .275 (55-uit-200), scoorde 30 punten en sloeg er 19 binnen, terwijl hij twee homeruns liet noteren.

In zijn vier professionele seizoenen speelde Wawoe voornamelijk als korte stop, maar werd ook in 58 ingezet op het tweede honk. In 2013 speelde hij ook een aantal wedstrijden in het outfield.

Tot nu toe zijn er 13 spelers met een Nederlands paspoort in actie gekomen tijdens de Spring Training van dit jaar. Dat zijn Infielder Ozhaino Albies, Infielder Andrelton Simmons (beiden Atlanta Braves), Outfielder Roger Bernadina, Pitcher Jair Jurrjens (beiden Colorado Rockies), Infielder Xander Bogaerts (Boston Red Sox), Infielder Carlton Daal (Cincinnati Reds), Infielder Didi Gregorius (New York Yankees), Catcher Spencer Kieboom, Outfielder Randolph Oduber (beiden Washington Nationals), Infielder Jonathan Schoop, Infielder Sharlon Schoop (beiden Baltimore Orioles), Infielder Hainley Statia (Milwaukee Brewers) en Catcher Shawn Zarraga (Los Angeles Dodgers).

Naast deze 13 waren of zijn er nog vier andere Nederlandse spelers bij Major League-teams tijdens Spring Training, waaronder Wawoe. Als minor league-speler werd Catcher Chad Tromp toegevoegd aan een wedstrijd van de Cincinnati Reds op 9 maart, maar speelde niet, net zoals Wawoe vanavond bij de Mariners. Pitcher Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers) en infielder Jurickson Profar (Texas Rangers) staan op het 40-man roster van hun respectievelijke club, maar zijn momenteel geblesseerd.

Bogaerts, Gregorius, Jonathan Schoop en Simmons staan eveneens op 40-man rosters.

Eerdere berichten op deze website
Productieve dag voor Didi Gregorius. (19 maart)
Hainley Statia heeft ook eerste Spring Training-duel gespeeld. (17 maart)
Sharlon Schoop speelt ook in Spring Training-wedstrijd. (17 maart)
Spring Training-debuut voor Randolph Oduber. (16 maart)
Zarraga, Daal maken ook Spring Training-debuut. (9 maart)
Didi Gregorius slaat eerste honkslag in een Yankee-uniform. (8 maart)
Spencer Kieboom maakt Spring Training-debuut bij Washington. (8 maart)
Spring Training-debuut voor Ozhaino Albies. (7 maart)

(19 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar marco@stoovelaar.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.