Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 april 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Jan Kruijdenberg)

Amsterdam Pirates productief in Vleuten
English
VLEUTEN - L&D Amsterdam Pirates kwam zondag (19 april) tot een rally van vier punten op weg naar een 8-1 overwinning bij UVV. De ploeg was productief met elf honkslagen, terwijl UVV er maar drie sloeg.

De wedstrijd had een zeer opmerkelijk moment, wat in de boeken komt als een 'pine tar incident', want Bas Nooij werd, nadat hij het honk had bereikt, door de umpiring crew uitgegeven, omdat er teveel 'substantie' op zijn knuppel zat.

(19 april)
Met een 1-0 voorsprong kwam Amsterdam tot een rally van vier punten in de vierde slagbeurt om meer afstand te nemen. UVV sloeg slechts drie hits op drie werpers, Kyle Ward, Dennis Burgersdijk en Robin Schel. Amsterdam was productief op de Venezolaanse starter Claudio Bavera, die vijf hits en vier punten moest toestaan en ook nog eens zesmaal vier wijd gooide in zijn Hoofdklasse-debuut. Gilian van Lith en Norbert Jongerius volgden Bavera op.

Remco Draijer had drie honkslagen voor Amsterdam, terwijl Kenny Berkenbosch en Bas Nooij beiden drie punten binnensloegen.

Amsterdam opende de score in de eerste slagbeurt. Roelie Henrique begon met een honkslag, waarna Claudio Bavera vier wijd gooide op Michael Duursma. Na een vangbal en double steal kwamen de honken vol te staan toen ook Kenny Berkenbosch een vrije loop kreeg. Met twee uit kreeg ook Bas Nooij vier wijd en zette Pirates op een 1-0 voorsprong, maar daarna bleven drie lopers achter, omdat een grounder slagbeurt afsloot.

In de derde inning begonnen Kenny Berkenbosch en Remco Draijer (stootslag) met honkslagen. Hierna was Bas Nooij het middelpunt in een 'pine-tar incident'. Met lopers op het eerste en tweede honk maakte Nooij contact en leek het eerste honk te bereiken. Maar toen appelleerde UVV dat Nooij's knuppel ongerechtigd zou zijn, omdat er teveel 'substantie' op zat. De umpires kwamen bij elkaar en besloten dat de knuppel inderdaad 'in overtreding', waarna Nooij werd uitgegeven. Dat leidde weer tot een nieuwe discussie, omdat Pirates toen stelde dat pitcher Bavera ongeoorloofd een armbandje droeg.

Spelregel 1.10 (c) stelt:
De greep van het slaghout mag over een afstand van ten hoogste 46 cm. gemeten vanaf de onderzijde, omwonden of bewerkt zijn met ieder materiaal of met iedere stof, teneinde het houvast te verbeteren. Indien deze bewerking heeft plaatsgevonden over een afstand van meer dan 46 cm., dit ter beoordeling van de scheidsrechter, mag het slaghout niet in een wedstrijd worden gebruikt. De behandeling mag geen invloed hebben op het effect van het slaghout.
NB: Wanneer de scheidsrechter ontdekt dat het slaghout niet voldoet aan de bepalingen van regel 1.10(c) op een moment dat de bal in spel is of in spel is geweest, is dit geen aanleiding om de slagman uit te geven of uit het veld te zenden. Toelichting: Indien de bewerking over een afstand van meer dan 46 cm heeft plaatsgevonden, dan zal de scheidsrechter, op eigen initiatief of indien er op geattendeerd door de tegenstander, de slagman opdragen een ander slaghout te gebruiken. De slagman mag het slaghout later in de wedstrijd alleen gebruiken indien het teveel aan bewerking is verwijderd. Indien er geen bezwaren zijn ingediend vóór het gebruik van het slaghout, dan zal een eerder ontstane spelsituatie door overtreding van regel 1.10c niet ongeldig worden, en tegen een dergelijke eerdere situatie zijn geen protesten mogelijk.

Regel 6.06 stelt:
Een slagman is uit wegens een onreglementaire handeling wanneer -
(d) (1) hij een slaghout gebruikt of tracht te gebruiken waaraan, naar de mening van de scheidsrechter, op enigerlei wijze veranderingen zijn aangebracht die tot doel hebben het effect van het slaghout te verbeteren of een onnatuurlijke reactie van de bal tot gevolg kunnen hebben. Hieronder wordt o.m. verstaan slaghouten welke met metaal of enig ander materiaal zijn opgevuld, slaghouten met een platte kant, slaghouten met nagels, uitgeholde slaghouten, gegroefde slaghouten of slaghouten bedekt met een substantie als paraffine, was, etc. Elk opschuiven van honklopers als gevolg van een actie met een dergelijk slaghout moet ongedaan worden gemaakt, maar een nul of nullen gemaakt in een dergelijke situatie blijven gehandhaafd.

Behalve dat de slagman wordt uitgegeven, moet hij tevens uit het veld worden gezonden.
Toelichting 6.06(d): Een slagman zal geacht worden een onreglementair slaghout te hebben gebruikt, of getracht hebben dit te gebruiken, wanneer hij met een dergelijk slaghout het slagperk betreedt.

Het meest beroemde 'pine tar incident' vond plaats op 24 juli 1983 in Yankee Stadium toen George Brett van de Kansas City Royals werd uitgegeven na het slaan van een 2-run homerun met een illegal bat' tegen de New York Yankees.

In de vierde inning nam Amsterdam meer afstand door viermaal te scoren met twee uit. Koen Nooij opende met een honkslag, waarna Roelie Henrique vier wijd kreeg. Na een OSS van Michael Duursma schoven de lopers op en volgde een strikeouts, maar toen leverde Kenny Berkenbosch een 2-run double af. Dat betekende het einde voor Bavera, die werd opgevolgd door Gilian van Lith. Remco Draijer sloeg toen een honkslag en Bas Nooij volgde met een 2-run double om de stand op 5-0 te brengen.

UVV scoorde daarna wat hun enige punt zou zijn in de vijfde. Omar Williams sloeg een honkslag met één uit en scoorde op een 2-out single van Norbert Jongerius.

Amsterdam voegde een punt toe in de zesde via een opofferingsslag van Kenny Berkenbosch. Nog twee punten volgden in de zevende, dankzij een tweehonkslag van Patrick Bok en een grounder van Koen Nooij.UVV - L&D Amsterdam Pirates 1-8
RHE
L&D Amsterdam Pirates100401200-8111
UVV000010000-130
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kyle Ward, W (1-0)573211
Dennis Burgersdijk231---
Robin Schel23-1--
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Claudio Bavera, L (0-1)3.236544
Gilian van Lith4.112644
Norbert Jongerius11----
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Henri van Heijningen, 1B-Rob Has, 3B-Fred Oosterling.
Official Scorer-Tineke Has.
Play-by-Play Scorer-Fred van der Kade.
Public Address Announcer-Wouter Baars.
Speeltijd-3:08 uur.

Game Notes: Opening Weekend seizoen 2015.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 12° C, zuidelijke wind 11 kmu, luchtvochtigheid 51%.
...HP Umpire Henri van Heijningen geeft Bas Nooij uit...
...in het 'pine tar incident'...

...Bas Nooij na het bereiken van het eerste honk...


...Dennis Burgersdijk...

...Robin Schel...

...Patrick Bok bereikte het 3e honk...

...Remco Draijer draait voor een stootslag...

...Nick Urbanus...

...Michael Duursma is safe op 2e honk...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

...'Shake hands' met Pirates...

...En 'shake hands' met UVV...

...Voormalig UVV-voorzitter Marina van Huissteden...
...gooit de ceremoniële eerste bal...

...UVV-starter Claudio Bavera...


...Mike Bazuin aan slag voor UVV...

...Jamie Verheyleweghen gaat uit bij stelen op 3e honk...

...Rechtsvelder Norbert Jongerius maakt een fraaie vangbal...

...Net als midvelder Gilmer Lampe...
(© Alle Foto's: Jan Kruijdenberg)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.