Grand Slam * Stats & News
Updated: 22 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Alfred Cop)

HCAW boekt nipte zege tegen DSS
English
BUSSUM - HCAW won vandaag (zondag 22 maart) nipt met 3-2 tegen DSS in hun enige oefenduel dit weekeinde. Aanvankelijk zou de Bussumse ploeg twee wedstrijden spelen tegen het Duitse Mainz Athletics, maar die ploeg trok zich een paar weken geleden terug voor deze ontmoetingen. In plaats daarvan speelde HCAW vandaag tegen DSS, dat vrijdagavond een intersquad-game had gespeeld tegen hun Rookie Team.

HCAW stond na drie innings met 3-0 voor, maar hierna maakte DSS er een verschil van één punt van door tweemaal te scoren in de vijfde slagbeurt om de achterstand terug te brengen naar 3-2. In de laatste vier innings van het duel kreeg DSS nog slechts één loper in scoringspositie, terwijl HCAW in die slagbeurten twee lopers in scoringspositie achterliet.

Komend weekeinde neemt HCAW deel aan het jaarlijkse Van de Vegte Memorial op het complex van De Hazenkamp in Nijmegen.
DSS neemt dan deel aan de Haarlem Series op het complex van Onze Gezellen in Haarlem.
...Raoell Kortstam in actie voor Amsterdam Pirates in 2012...
...op het Bussumse veld wat nu zijn thuisveld is...
(© Foto: Henk Seppen)
Vandaag was de debuutwedstrijd in een HCAW-uniform voor Raoell Kortstam, die de lead-off hitter was, in het rechtsveld (later midveld) speelde, tweemaal het honk bereikte, een honkslag sloeg in de vierde inning en eenmaal scoorde. Kortstam, die een jaar professioneel speelde, zou dit jaar aanvankelijk één van de spelers zijn bij ADO Lakers. Na afloop van vorig seizoen was hij naar de Haagse ploeg overgekomen van Amsterdam Pirates. Na het terugtrekken van ADO Lakers in februari besloot Kortstam te gaan spelen bij HCAW.

De 23-jarige Kortstam, geboren in Amsterdam, heeft een Surinaamse achtergrond en begon zijn loopbaan in de jeugd bij Almere '90, waarna hij naar Amsterdam Pirates overging. Als speler van het Amsterdam Rookie Team tekende de outfielder een profcontract. Hij werd ingedeeld in een team in Australië voor de winter van 2009, waarna hij in 2010 twintig wedstrijden speelde in een Rookie League-team van de Boston Red Sox in de Dominicaanse Republiek. Hij sloeg .143 (7-uit-49), scoorde negen punten en sloeg er vier binnen. Kortstam werd 'released' in februari 2011 en keerde terug naar Nederland. Later in 2011 debuteerde hij in het Hoofdklasse-team van L&D Amsterdam Pirates, speelde in twee wedstrijden en voegde er later nog drie aan toe in de Play-Offs. Hij speelde vervolgens in zeven wedstrijden voor Amsterdam in de Hoofdklasse in 2012 en nog eens vier in 2013. Kortstam nam met Pirates in 2011 ook deel aan het Europa Cup-toernooi.

HCAW opende de score met één punt in de eerste slagbeurt op starter Kevin Bosch, die vorig seizoen gooide voor het Rookie Team van Amsterdam Pirates. Met één uit kreeg Peter van Doesburg vier wijd, schoof op na een wilde worp en scoorde op een 2-out single langs de linksveld-lijn van Rossini Frolijk, die tot nu toe aan een productief oefenseizoen bezig is.

Na een loper op het eerste honk te hebben achtergelaten in de tweede inning voegde HCAW twee runs toe in de derde slagbeurt. Raoell Kortstam begon met vier wijd, waarna hij veilig het tweede honk bereikte na een mislukte aangooi bij een poging hem gedwongen uit te schakelen op een 'comeback-grounder' van Peter van Doesburg. De honken kwamen vol te staan toen Bosch vier wijd gooide op Roy Seltenrijch, wat leidde tot een werperswissel. Mike Groen (ook een voormalige Pirate-Rookie) nam het over en zag Rossini Frolijk in een dubbelspel slaan, maar daardoor kon Kortstam uiteraard wel scoren. Hierna bracht een honkslag van Aldrich Guzman Van Doesburg over de plaat en verhoogde de stand naar 3-0. HCAW kreeg opnieuw de honken vol toen Jim Froberg vier wijd kreeg en Rowan van Hoek een honkslag sloeg maar dit keer bleven drie lopers achter, omdat een 'foul-fly' de inning afsloot.

In het restant van de wedstrijd kwam HCAW nog maar twee keer in scoringspositie. In de zesde inning, op nieuwe werper Jorn van Ingen, opende Rowan van Hoek met een tweehonkslag, schoof op na een one-out grounder van Brian Biezen, maar bleef achter op het derde honk. Van Ingen kreeg daarna drie nullen op rij in de zevende. In de achtste slagbeurt, op Max Ploegstra, kreeg Van Hoek vier wijd met twee uit en stal het tweede honk, maar bleef opnieuw achter. Naast het driemaal bereiken van het honk maakte Van Hoek vanmiddag verdedigend ook een aantal fraaie acties als derde honkman.

DSS, dat sloeg met 11 slagmensen, kreeg een loper op het derde honk in de eerste inning op starter Sander Helmendach. Hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Mark Smit (ex-RCH-Pinguïns), maar volgde met een strikeout. Smit stal even later het tweede honk en schoof op na een grounder van Mitchel Koot, maar bleef achter toen een line drive van Ryan Miner werd gevangen.

In de tweede inning opende Tino van Erk met vier wijd, maar de HCAW-verdediging draaide vervolgens een dubbelspel. In de derde inning sloeg Mitchel Dautzenberg met één uit een honkslag voor DSS, maar strandde later op het derde honk.

DSS had daarna een productieve vijfde slagbeurt op rookie Giovanni Tensen, die het werpen van Helmendach in de voorgaande inning had overgenomen. Met twee uit kreeg hij honkslagen te verwerken van Shane Boeree (ex-Pioniers) en Mitchel Dautzenberg. Een vrije loop voor Lex Leijenaar (voormalig RCH-Pinguïns) zorgde vervolgens voor volle honken. Hierna leverde Joffrey Heus een 2-run single af die de achterstand verkleinde naar 3-2. Maar DSS liet lopers achter op het tweede en derde honk toen een vangbal de inning afsloot.

In de zesde inning werd Tony Kreisel de nieuwe werper. Hij zag Levine Gabriëls (die vorig jaar speelde voor HCAW) het tweede honk bereiken in de zevende inning, maar hij werd de laatste DSS-loper die in scoringspositie kwam.

Maickel Rietel was vandaag de closer voor HCAW. Hij zorgde voor drie nullen op rij in de achtste, kreeg toen een 2-out single tegen van Ryan Miner in de negende, maar die was vandaag de laatste honkloper voor de Haarlemse ploeg.

(22 maart)

Compleet Programma Oefenseizoen

HCAW - DSS 3-2 (9 inn.)
RHE
DSS000020000-281
HCAW102000000-360
pitchers DSSinn.SOBBHRER
Kevin Bosch, L (0-2)2 (*)44131
Mike Groen3114--
Jorn van Ingen22-1--
Max Ploegstra231---
(*) - Bosch gooide op 3 slagmensen in de derde inning
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Sander Helmendach, W (1-0)3122--
Giovanni Tensen, H (1)211422
Tony Kreisel, H (1)2-11--
Maickel Rietel, SV (1)21-1--
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Efrem Silvania, 1B-Edwin Louisa, 3B-Roy van de Wateringen.
Scorer-Rob Schuurman (HCAW).
Speeltijd-2:44 uur.


...Starter Sander Helmendach...

...Reliever Giovanni Tensen...

...Closer Maickel Rietel...


...Mitchel Dautzenberg slaat een infield-hit in de 3e inning...
...HCAW's 1B Aldrich Guzman probeert de bal te fielden...
(© Alle Foto's: Alfred Cop Fotografie)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.