Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Opnieuw twee Nederlandse profs in Major League Spring Training
English
SURPRISE, Arizona (USA) - Terwijl de Nederlandse Hoofdklasse-ploegen hun oefenwedstrijden ter voorbereiding op het nieuwe seizoen afgelopen weekeinde speelde op twee zonnige, maar desondanks behoorlijk frisse dagen, werd de Major League Spring Training vervolgd onder zonnige omstandigheden in Florida en Arizona. En in Arizona werden opnieuw twee Nederlandse profspelers toegevoegd aan een Major League-team voor een wedstrijd. Eén van hen speelde, de andere niet.

Op zaterdag (21 maart) werden drie minor league-spelers toegevoegd aan de Major League-formatie van de Texas Rangers, dat op die dag twee wedstrijden op het programma had staan voor zogenaamde 'split squad teams'. Twee van deze spelers hebben een Nederlands paspoort en zijn afkomstig van Curaçao, namelijk catcher Sherman Lacrus en infielder Juremi Profar. De derde speler was rechtshandige werper Francisco Mendoza.


...Jurickson Profar, Juremi's broer, in actie voor het...
...Nederlands Team tijdens de World Baseball Classic 2013...
...Dit jaar zal hij zijn tweede seizoen op rij...
...missen vanwege een blessure...
(© Foto: Henk Seppen)
Juremi Profar werd in januari 19 jaar en hij is de jongere broer van Jurickson Profar, die het hele seizoen zal missen om te herstellen van een recenter schouderoperatie. De jongere Profar, van wie zijn middelste naam overigens Gregorius (!) is, speelt eveneens in het infield. In zijn twee professionele seizoenen speelde Profar zijn meeste wedstrijden als 3e honkman (73) en als korte stop (39). Profar, geboren in Willemstad (Curaçao), maakte zijn profdebuut in 2013 toen hij uitkwam voor de DSL Rangers, een Rookie League-team van de Rangers in de Dominican Summer League in de Dominicaanse Republiek. In 63 wedstrijden sloeg hij .281 (61-uit-217), scoorde 38 punten en sloeg er 44 binnen.

Vorig jaar speelde Profar in drie verschillende teams en kreeg een snelle promotie, want hij speelde zelfs kort op Triple-A niveau. Hij speelde het leeuwendeel van het seizoen voor Spokane Indians in Single-A Short Season. Daar speelde hij in 67 wedstrijden en sloeg .247 (62-uit-251), scoorde 26 punten en sloeg er 36 binnen. Profar speelde ook in zeven wedstrijden voor Hickory Crawdads in Single-A, sloeg daar .269 (7-uit-26), scoorde driemaal, sloeg er vier binnen en homerde ook eenmaal. Profar maakte ook zijn debuut in Triple-A, want hij speelde in twee wedstrijden voor Round Rock Express, waar hij 2-uit-6 (.333) sloeg en eenmaal scoorde.

Sherman Lacrus werd in december 21 jaar en speelt eveneens twee jaar professioneel in de organisatie van de Texas Rangers. Lacrus is geboren in Kango op Curaçao. Hoewel hij aan het Spring Training-duel werd toegevoegd als catcher, speelde hij meer wedstrijden op de drie outfield-posities in zijn twee profseizoenen. Hij zat in 38 wedstrijden achter de plaat en speelde in 48 wedstrijden in het outfield. Net als Profar, maakte Lacrus zijn profdebuut in 2013 als speler van het Rangers Rookie League-team in de Dominicaanse Republiek. Hij sloeg er .330 (59-uit-179), scoorde 36 punten en sloeg er 21 binnen. Vorig seizoen speelde Lacrus wederom in de Rookie League, maar toen voor de AZL Rangers in de Arizona League. In 2014 sloeg hij .263 (40-uit-152), scoorde 22 punten en sloeg er 25 binnen. In zijn twee profseizoenen sloeg Lacrus zes homeruns.

Op zaterdag kwam Profar (met rugnummer 24) in actie voor het Rangers-team dat op eigen veld speelde in een 12-2 nederlaag tegen de Milwaukee Brewers. In de eerste helft van de achtste inning kwam Profar in het duel als vervanger van korte stop Hanser Alberto en werd de nieuwe 3e honkman. Elliot Johnson verschoof van het derde honk naar kort. Profar hoefde verdedigend geen actie te maken en stond in te slaan toen de laatste nul werd gemaakt, zodat hij in dit duel dus niet aan slag is geweest.

Lacrus (met rugnummer 3) speelde niet, maar werd desondanks één van de Nederlandse honkbalprofs die in Spring Training was bij een Major League-club. Mendoza, de derde van de toegevoegde minor league-spelers, gooide 1/3 inning in relief.


...Randolph Oduber spelend voor...
...Oranje vorig jaar tijdens...
...het EK in Tsjechië...
(© Foto: Henk Seppen)
Op zondag (22 maart) speelde Randolph Oduber in zijn tweede Spring Training-wedstrijd voor de Washington Nationals en sloeg zijn eerste honkslag. In het duel tegen de Detroit Tigers stonden de Nationals met 5-2 voor in de eerste helft van de zesde inning. In die slagbeurt opende Tyler Moore voor de Nationals met een tweehonkslag, waarna Oduber werd ingezet als pinch-runner. Hij bereikte het derde honk na een honkslag van volgende slagman Ian Stewart, waarna hij scoorde toen Sandy Leon in een dubbelspel sloeg. oduber bleef in het duel en werd de nieuwe linksvelder voor Washington. Hij moest onmiddellijk in actie komen om een honkslag in het linksveld te verwerken van lead-off hitter Miguel Cabrera. In de 2e7 verhuisde Oduber van het linksveld naar het rechtsveld. Op het moment dat de 1e8 van start ging had Detroit de achterstand teruggebracht naar 6-5. Joba Chamberlain werd toen de nieuwe werper voor de Tigers en kreeg twee snelle nulen, maar moest toen een tweehonkslag incasseren van Oduber. Hij kon het derde honk bereiken na een foute aangooi van catcher Grayson Greiner in een pick-off poging. Even later scoorde Oduber na een honkslag van Matt Skole om de stand op 7-5 te brengen. Echter, Detroit kwam langszij, dankzij een homerun van Wade Gaynor in de 2e8 een een homerun van Joey Pankake in de 2e9, zodat de wedstrijd uiteindelijk met een 7-7 stand eindigde.

In dezelfde wedstrijd speelde catcher Spencer Kieboom in zijn derde wedstrijd voor de Nationals en sloeg 0-uit-1.


...Shawn Zarraga sloeg twee hits in het weekeinde...
...Op de foto speelt hij voor het Nederlands Team...
...tijdens het Europees Kampioenschap van...
...vorig jaar in Tsjechië...
(© Foto: Henk Seppen)
Verder in het weekeinde speelde Shawn Zarraga in drie wedstrijden voor de Los Angeles Dodgers. Op vrijdag, spelend voor een split squad team van de Dodgers, sloeg Zarraga 1-uit-1 in een 11-6 overwinning tegen de Texas Rangers. Op zaterdag, opnieuw in een split squad team, kwam hij in de 1e9 in de wedstrijd als pinch-hitter en leverde een lead-off single af op David Martinez, die de nieuwe werper was geworden voor het split squad team van de Texas Rangers. Later in de slagbeurt scoorde Zarraga op een honkslag van Kyle Jensen. De Dodgers wonnen met 11-3. Op zondag sloeg Zarraga 0-uit-1 in een 4-2 nederlaag tegen de Cleveland Indians.

Met de toevoeging van Profar hebben nu 14 spelers met een Nederlands paspoort gespeeld in de Spring Training van dit jaar. Dat zijn Infielder Ozhaino Albies, Infielder Andrelton Simmons (beiden Atlanta Braves), Outfielder Roger Bernadina, Pitcher Jair Jurrjens (beiden Colorado Rockies), Infielder Xander Bogaerts (Boston Red Sox), Infielder Carlton Daal (Cincinnati Reds), Infielder Didi Gregorius (New York Yankees), Catcher Spencer Kieboom, Outfielder Randolph Oduber (beiden Washington Nationals), Infielder Juremi Profar (Texas Rangers), Infielder Jonathan Schoop, Infielder Sharlon Schoop (beiden Baltimore Orioles), Infielder Hainley Statia (Milwaukee Brewers) en Catcher Shawn Zarraga (Los Angeles Dodgers).

Naast deze 14 waren of zijn vijf andere Nederlandse spelers bij Major League-teams tijdens Spring Training. Catcher Chad Tromp (Cincinnati Reds), Infielder Gianfrancao Wawoe (Seattle Mariners) en Catcher Sherman Lacrus (Texas Rangers) werd toegevoegd aan een Major League-wedstrijd van hun respectievelijk organisatie, maar speelden niet. Pitcher Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers) en infielder Jurickson Profar (Texas Rangers) staan op 40-man rosters, maar zijn momenteel geblesseerd.

Bogaerts, Gregorius, Jonathan Schoop en Simmons staan eveneens op 40-man rosters.

Eerdere Spring Training-berichten op deze website
Gianfranco Wawoe nieuwste Nederlander in Spring Training. (19 maart)
Productieve dag voor Didi Gregorius. (19 maart)
Hainley Statia heeft ook eerste Spring Training-duel gespeeld. (17 maart)
Sharlon Schoop speelt ook in Spring Training-wedstrijd. (17 maart)
Spring Training-debuut voor Randolph Oduber. (16 maart)
Zarraga, Daal maken ook Spring Training-debuut. (9 maart)
Didi Gregorius slaat eerste honkslag in een Yankee-uniform. (8 maart)
Spencer Kieboom maakt Spring Training-debuut bij Washington. (8 maart)
Spring Training-debuut voor Ozhaino Albies. (7 maart)

(23 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar marco@stoovelaar.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.