Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 mei 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos)

Neptunus houdt UVV puntloos in recordbrekende No-Hitter
English
ROTTERDAM - Drie werpers gooiden zaterdag (zaterdag 23 mei) een recordbrekende 'combined' No-Hitter voor Curaçao Neptunus in een 10-0 shutout-winst in zeven innings op eigen veld tegen UVV.

No-Hitters Neptunus
JaarPitcher
1981Steve Donovan
1997Ken Brauckmiller
2002Eelco Jansen
2005Rob Cordemans
2008Leon Boyd
2010Dushan Ruzic
2015Orlando Yntema, Jorian van Acker,
Loek van Mil (combined)
Orlando Yntema startte voor Neptunus. De rechtshander kwam tot drie strikeouts en gooide tweemaal vier wijd. Hoewel hij 15 van de 17 slagmensen die hij zag had uitgeschakeld, slechts 65 pitches had gegooid en bezig was aan een No-Hitter werd Yntema na vijf innings vervangen.

Jorian van Acker gooide daarna een hitloze zesde inning, waarin hij drie nullen op rij kreeg. Loek van Mil sloot de wedstrijd af met het gooien van de zevende inning, waarin hij eenmaal vier wijd gooide.

Neptunus kwam tot 11 honkslagen in deze mercy-rule, 7-inning wedstrijd.

De No-Hitter van vandaag was de 44e in een reguliere Hoofdklasse-competitiewedstrijd sinds de eerste werd geregistreerd in 1948, maar het was de allereerste 'combined No-Hitter'.

De laatste No-Hitter werd in 2010 gegooid, eveneens door een Neptunus-werper, toen Dushan Ruzic geen honkslagen toestond in een 7-inning wedstrijd tegen Almere Magpies. Later dat jaar gooide ook Joey Eijpe van HCAW een No-Hitter, maar dat gebeurde in de Play-Downs.

Dit was de zevende No-Hitter in de historie van Neptunus en dat is goed voor een nieuw record. Voor vandaag deelde Neptunus het record met het Amsterdamse OVVO.

(23 mei)
Orlando Yntema stond slechts twee slagmensen van UVV tot de honken toe in de vijf innings die hij gooide. De rechtshander schakelde de eerste zes slagmensen op rij uit, waarna hij de derde inning begon met vier wijd voor Jamie Verheyleweghen. De Belg wist zelfs door te dringen tot het derde honk na twee opeenvolgende grounders, maar bleef toen achter toen Yntema de slagbeurt afsloot met een strikeout. In de vierde inning gooide Yntema vier wijd op Dennis De Quint met twee uit, maar die strandde op het eerste honk.

Na drie nullen op rij in de vijfde inning was Yntema klaar voor vandaag, hoewel hij een No-Hitter gooide en slechts 65 worpen gebruikte in de vijf innings die hij had gegooid.

,,Orlando voelde zich niet helemaal lekker en dus namen we geen risico's met het Europa Cup-toernooi in aantocht, dus vervingen we hem uit voorzorg'', aldus Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen. ,,Hee, maar een combined No-Hitter is natuurlijk net zo leuk. Het is en blijft een bijzondere prestatie.''
In de komende reeks sluit Neptunus de eerste helft van het seizoen af tegen L&D Amsterdam Pirates in een 3-game series (donderdag, vrijdag, zaterdag) die bepalend zal zijn voor de eerste en tweede plaats. Op 2 juni openen beide ploegen de Europa Cup-toernooien. Neptunus op eigen veld in Rotterdam, Amsterdam in Parijs (Frankrijk).

In de zesde nam Jorian van Acker het werpen over en kreeg drie nullen op rij. Loek van Mil beklom vervolgens de heuvel in de zevende. De lange rechtshander gooide vier wijd op Omar Williams met twee uit, maar sloot daarna af met een strikeout. De zevende zou ook de laatste inning van de wedstrijd zijn, want Neptunus zou in de tweede helft van de inning tot een verschil van tien punten komen.

Neptunus opende de score met één punt in de eerste inning op starter Jim Ploeger. Met één uit sloeg Benjamin Dille een honkslag, schoof op na een doorgeschoten bal en een grounder, waarna hij scoorde op een honkslag van Gianison Boekhoudt.


...Orlando Yntema, Jorian van Acker, Loek van Mil...
...combined No-Hitter...
(© Foto's: Robert Bos)
Ploeger gooide daarna driemaal drie slag in de tweede inning, maar de linkshander moest het tweede Neptunus-punt toestaan in de derde slagbeurt. Hij kreeg een lead-off single tegen van Shaldimar Daantji en gooide vier wijd op Benjamin Dille met één uit. Even later ging Daantji uit bij een steelpoging van het derde honk, waarna Raily Legito via een infield-hit het honk bereikte en de honken volkwamen toen Gianison Boekhoudt werd geraakt door een worp. Een infield-hit van Dwayne Kemp zorgde daarna voor het punt, maar Neptunus liet de honken vol achter toen een grounder de inning afsloot.

Een 6-run rally volgde in de vierde inning. Urving Kemp begon met een honkslag en stal het tweede honk, waarna hij opschoof op een one-out single van Shaldimar Daantji. Een punt werd daarna gescoord op een honkslag van Stijn van der Meer, die in zijn eerste wedstrijd van het seizoen speelde voor Neptunus. Eerder in de week keerde Van der Meer terug na afloop van zijn college-seizoen in de USA. Een fout op een grounder van Benjamin Dille zorgde voor volle honken, waarna tweemaal werd gescoord op een tweehonkslag van Raily Legito. Even later scoorde Dille toen een grounder van Gianison Boekhoudt eindigde in een fout, waarop ook Legito wist te scoren. Boekhoudt bereikte vervolgens het derde honk na een tweehonkslag van Dwayne Kemp en dat leidde tot een werperswissel. Nieuwe werper Kevin Noordzij zag het volgende punt tot stand komen via een opofferingsslag van Rien Vernooij, die de stand opvoerde naar 8-0.

Neptunus werd in de volgende twee innings puntloos gehouden, maar bereikte het verschil van tien punten in de zevende. Urving Kemp kwam na een fout op het honk, waarna pinch-hitter Adrian Anthony vier wijd kreeg. Na een werperswissel kwamen de honken vol te staan na een honkslag van Christian Diaz. Met één uit scoorden Kemp en Anthony beiden toen Diaz gedwongen werd uitgeschakeld op het tweede honk op een grounder van Benjamin Dille en zo kwam er een einde aan de wedstrijd.Curaçao Neptunus - UVV 10-0 (7 inn.)
RHE
UVV0000000-003
Curaçao Neptunus1016002-10110
(twee uit toen een verschil van 10 punten werd bereikt in de zevende inning)
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Jim Ploeger, L (2-3)3.1411083
Kevin Noordzij1.2-2---
Jerremyh Angela (*)1-2-2-
Timo van Ancum0.2--1--
(*) - Angela gooide op twee slagmensen in de zevende inning
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, W (4-0)532---
Jorian van Acker1-----
Loek van Mil121---
(Orlando Yntema, Jorian van Acker en Loek van Mil gooien een 'combined' No-Hitter)
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Jos van Eijsden, 1B-Henri van Heijningen, 3B-Coen van Lierop.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Fred van der Kade.
Technical Commissioner-Willem Broertjes.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk.
Speeltijd-2:05 uur.

Game Notes:
Orlando Yntema, Jorian van Acker en Loek van Mil gooien de eerste 'combined' No-Hitter in de Hoofdklasse-historie.
Ze gooien ook de 44e No-Hitter in een regulier competitie-wedstrijd in de Hoofdklasse sinds 1948.
De No-Hitter is de 7e voor Neptunus, dat daarmee voor een nieuw record zorgt.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 14,6° C, noordoostelijke wind 16 kmu, luchtvochtigheid 69%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.