Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 januari 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Honkbal-legende Ernie Banks overleden
English

IN MEMORIAM


...Ernie Banks...
(1931 - 2015)

CHICAGO, Illinois (USA) - Honkbal-legende Ernie Banks is vrijdag overleden, acht dagen voordat hij zijn 84ste verjaardag zou vieren. Banks was alom geliefd en gerespecteerd in Chicago, waar hij 19 jaar speelde voor de Chicago Cubs. 'Mr. Cub', zoals zijn bijnaam luidde, was een echte honkbal-ambassadeur voor de 'Windy City'.

Ernest Banks werd geboren op 31 januari 1931 in Dallas, Texas, en had elf broers/zussen, waarvan er tien jonger dan hij waren. In zijn schooltijd speelde Banks in de zomermaanden softbal voor een kerk-team. Op zijn school, dat geen honkbalteam had, speelde hij basketbal, American football, maar deed ook aan hardlopen. Hij werd vervolgens gescout en ging professioneel honkballen voor de Kansas City Monarchs in één van de zogenoemde Negro Leagues. Deze leagues, waarin veel zeer getalenteerde Afro-Amerikaanse spelers uitkwamen, werden opgericht in een periode dat gekleurde spelers niet uitkwamen in het georganiseerde Amerikaanse honkbal. De eerste league werd opgericht in 1937, de laatste werd ontbonden na afloop van het seizoen 1962. Veel spelers kwamen uiteindelijk uit in de Major League en werden bekende en gerespecteerde spelers.


...Het standbeeld van Ernie Banks...
...voor Wrigley Field...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In 1947 brak Jackie Robinson de 'kleur-barrière' toen hij de eerste Afro-Amerikaanse speler in de Major League werd als speler van de Brooklyn Dodgers. In 1953, nadat hij twee jaar had gediend in de Amerikaanse militaire dienst, werd Banks door de Monarchs verkoch aan de Chicago Cubs. In hetzelfde jaar debuteerde hij in de Major League en werd de eerste Afro-Amerikaanse speler die uitkwam voor de Cubs. Banks, die nooit in de Minor League speelde, werd een fan-favoriet en speelde 19 jaar voor de Cubs.

Ernie Banks, die korte stop was, maar ook vaak eerste honkman was, speelde zijn hele Major League-loopbaan voor de Cubs. In 19 jaar (1953-1971) speelde Banks in 2528 competitiewedstrijden, sloeg 2583 honkslagen, waaronder 512 homeruns, scoorde 1305 punten en sloeg er 1636 binnen. Banks werd tweemaal gekozen tot Meest Waardevolle Speler van de National League (1958, 1959). Hij speelde in 14 All Star Games. In 1977 werd Banks opgenomen in de Hall of Fame in zijn eerste 'kiesjaar'. In 1982 werd zijn rugnummer 14 door de Cubs uit de roulatie genomen, de eerste keer dat de club een speler op deze manier eerde.

In 1999 werd Banks gekozen in het Major League-team van de eeuw (Major League All-Century Team) en in 2013 ontving hij uit handen van President Barack Obama de Presidential Medal of Freedom voor zijn vele bijdragen aan de sport.

Na zijn afscheid als actief speler keerde Banks zeer regelmatig terug naar Wrigley Field. Als toeschouwer of als deelnemer aan verschillende evenementen, zoals het gooien van een ceremoniële eerste bal. Banks was altijd benaderbaar en optimistisch. Banks hield zoveel van honkbal dat hij vaak zei 'laten we vandaag maar twee wedstrijden spelen'. Voor de hoofd-ingang van Wrigley Field staa een standbeeld van Banks.' Daaronder uiteraard de inscriptie 'Let's play two'.

Met het overlijden van Ernie Banks heeft de honkbalwereld een icoon verloren.

(24 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar marco@stoovelaar.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.