Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 juni 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Kinheim draait achterstand om in extra inning winst vs. Pirates
English
HAARLEM - Corendon Kinheim zag donderdagavond (25 juni) een 1-0 voorsprong in de eerste inning worden uitgewist vs. L&D Amsterdam Pirates, waarna de ploeg tegen een 4-1 achterstand aankeek in de 2e7.

Kinheim kwam toen tot een rally van vijf punten met als hoogtepunt een 3-run homerun om een 6-4 voorsprong te nemen. Maar Amsterdam kwam langszij in de achtste, eveneens dankzij een homerun. In deze innings kregen twee werpers een Blown Save op hun naam.

In de tiende inning won Kinheim het duel met 7-6, dankzij een 'basesloaded, walk-off single' van Dudley Leonora.

En dat maakte een einde aan een aantrekkelijk duel, dat veel te bieden had, zoals prima acties, een paar discussies, regelkennis, een bijna verkeerde slagman, een teruggedraaide beslissing, een betwiste homerun en een 'come-from-behind' overwinning. Maar uiteindelijk waren alle calls correct en deed de umpiring crew een prima job!

(25 juni)
Nadat Amsterdam op rij was uitgegaan in de eerste slagbeurt opende Kinheim de score even later in de tweede helft van de eerste inning. Mervin Gario begon met een honkslag en stal het tweede honk. Met twee uit en na vier wijd voor Phil Ortez scoorde hij na een honkslag van Jeffrey Arends. Ortez probeerde hierop het derde honk te bereiken, maar werd daar uitgeschakeld, zodat de inning ten einde kwam, maar het punt was al gescoord voordat de nul werd gemaakt.

In de eerste drie innings bereikte Amsterdam slechts eenmaal het honk op Tom Stuifbergen. De rechtshander schakelde zeven slagmensen op rij uit en kreeg toen een honkslag tegen van Patrick Bok met één uit in de derde, maar toen volgde een inning-ending double play.

Na het punt te hebben toegestaan in de eerste inning gooide Burgersdijk vijf solide innings en stond slechts twee slagmensen tot de honken toe. De eerste was Dudley Leonora, die de tweede inning begon met vier wijd. Echter, bijna opende Leonora de inning niet, want Dashenko Ricardo stapte in zijn plaats in het slagperk. Voordat de eerste bal was gegooid zag Ricardo de naam van Leonora op het scorebord staan in plaats van zijn naam en daarna werden de startende line-ups vergeleken door Hoofd Coach Wim Martinus en Home Plate Umpire Henri van Heijningen. En zo werd voorkomen dat een verkeerde slagman aan slag kwam, want Leonora wisselde van plaats Ricardo. Uiteraard kwam daarna Amsterdam's Hoofd Coach Charles Urbanus naar de umpire voor een uitleg, omdat een verkeerde slagman uiteraard een appèl-situatie is. Maar de correcte slagman kan op elk moment tijdens een slagbeurt worden ingezet als de fout wordt ontdekt. Echter, wanneer Ricardo de slagbeurt zou hebben afgesloten en het honk zou hebben bereikt had Amsterdam kunnen appelleren en hadden we een 'verkeerde-slagman-situatie' gehad.

Kort nadat Leonora het honk had bereikt werd hij uitgeschakeld. Hij vertrok voor een steelpoging, stopte en werd verrast door een aangooi van Burgersdijk, waarna hij werd uitgetikt. Hierna schakelde Burgersdijk de volgende tien slagmensen op rij uit. In de vijfde inning kreeg de rechtshander een 2-out double tegen van Sven van de Sanden, maar die strandde op het tweede honk.

Een prima actie was te zien in de vierde inning, uitgevoerd door tweede honkman Nick Urbanus. Jeffrey Arends sloeg de bal terug riching Burgersdijk, maar sprong over hem heen. Burgersdijk liep nog wat achteruit, maar kon de bal niet bereiken. Intussen was Urbanus ingekomen, fielde de bal en maakte een fraaie nul op het eerste honk.

In de eerste helft van de vierde inning scoorde Amsterdam twee punten om een 2-1 voorsprong te nemen. Roelie Henrique opende met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Michael Duursma. Hij scoorde even later de gelijkmaker na een tweehonkslag van Nick Urbanus. Op de volgende actie was er wat we een 'challenge' zouden kunnen noemen zonder herhaling van de beelden. Kenny Berkenbosch sloeg een grounder naar derde honkman Mervin Gario, die een hoge aangooi maakte richting eerste honkman Jeffrey Arends. Die moest van zijn honk afkomen, ving de bal, waarna hij, achter zijn rug, Berkenbosch tikte voordat die het honk bereikte. Echter, dat gebeurde net buiten het zicht van 1B Umpire Rudsel Schoobaar, die Berkenbosch safe gaf. Na kritiek van Kinheim's Hoofd Coach Wim Martinus kwam de umpiring crew bij elkaar en werd de call herroepen, resulterend in een uit. Urbanus wist op deze actie niet op te schuiven, maar scoorde even later het leidende punt toen Remco Draijer een honkslag sloeg.

In de vijfde inning openden Rashid Gerard en Patrick Bok voor Pirates met honkslagen, maar daarna eindigde een stootslag in een foul-fly en een dubbelspel sloot de inning af.

Amsterdam voegde weer twee runs toe in de eerste helft van de zevende inning. Lead-off hitter Bas Nooij werd geraakt door een worp, waarna Rashid Gerard een honkslag sloeg. Nooij werd gedwongen uitgeschakeld op het derde honk na een stootslag van Patrick Bok, maar Linoy Croes volgde met een puntscorende honkslag. Bok schoof op naar het derde honk en scoorde het volgende punt op een 'force play-grounder' van Roelie Henrique.

Met een 4-1 achterstand kwam Kinheim tot een rally van vijf punten in de 2e7. Phil Ortez en Jeffrey Arends kregen beiden vier wijd en schoven op na een opofferingsstootslag van Dudley Leonora. Hierna maakte korte stop Michael Duursma een fraaie play op een grounder van Dashenko Ricardo, maar dat leidde ook tot een punt en een werperswissel. Tom de Blok nam het over, maar kwam gelijk in de problemen. Hij begon met vier wijd voor Sven van de Sanden, waarna hij een puntscorende honkslag tegen kreeg van Jochem Koedijk dide Kinheim's achterstand verkleinde naar 4-3. Hierna dreunde Mervin Gario een 2-wijd-0-slag pitch over de omheining in rechts-midveld voor een 3-run homerun die Kinheim een 6-4 voorsprong opleverde. Toen ook volgende slagman Victor Draijer (de broer van Amsterdam's Remco Draijer) vier wijd kreeg werd De Blok vervangen door Robin Schel. De linkshander begon aanvankelijk ook met vier wijd voor Bryan Engelhardt, maar een vangbal sloot daarna de inning af.

In de 1e8 nam Pim Walsma de pitching over, maar werd de tweede werper vanavond die een Blown Save op zijn naam kreeg, De Blok was de andere. Hij kreeg een lead-off single tegen van Nick Urbanus, waarna twee nullen volgden. Met een 1-wijd-1-slag count sloeg Bas Nooij, die in zijn voorgaande drie slagbeurten tweemaal drie slag had gekregen, de bal richting rechts-midveld. Daar eindigde de bal op de bovenrand van de omheining en viel er vervolgens achter voor een 2-run homerun. En dat bracht Kinheim's Hoofd Coach Wim Martinus weer het veld op voor overleg met Home Plate Umpire Henri van Heijningen, omdat de bal eerst de bovenkant van het hek had geraakt. Er volgde kort overleg tussen de umpires, maar de homerun bleef een homerun. Martinus bracht toen ook nog even een bezoekje aan de twee andere umpires, maar uiteraard veranderde er niets. Na een onderbreking van twee minuten ging het duel weer verder, waarna de inning eindigde toen linksvelder Bryan Engelhardt een schitterende vangbal maakte op een verre uithaal van Rashid Gerard.

In de 1e9 nam closer Arshwin Asjes de pitching over bij Kinheim en kreeg drie nullen op rij.

In de 2e9 kwam Kinheim dicht bij het winnende punt op Daan Hendrix, die de Amsterdamse pitching de inning ervoor had overgenomen. In de negende opende Jochem Koedijk met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag van Mervin Gario. Hierna was het linksvelder Roelie Henrique die een schitterende vangbal maakte op een klap van Victor Draijer. Met Koedijk op het tweede honk, twee uit en het eerste honk vrij werd een gedwongen loop gecreëerd via opzettelijk vier wijd voor powerhitter Bryan Engelhardt. Hierna sloeg Phil Ortez in het linksveld. Koedijk schoof op naar het derde honk en terwijl de bal in kort linksveld was en bijna werd opgepakt door Henrique stuurde 3B Coach Mike Crouwel hem door richting plaat. Koedijk kwam duidelijk te kort en werd uitgetikt voor de plaat, zodat de inning ten einde kwam. Met het doorsturen van de loper werd wel de verdediging onder druk gezet, want de aangooi moest natuurlijk perfect zijn en dat was ook zo.

Maar hierdoor bleef de stand natuurlijk gelijk en dus volgende een verlenging. En dat betekende de tie-break regel met lopers op het eerste en tweede honk, een regel die nog altijd veel tegenstand heeft onder de honkbal-liefhebbers.

In de 1e10 schoven tie-break lopers Linoy Croes en Roelie Henrique op na een opofferingsstootslag van Michael Duursma. Hierna kreeg Nick Urbanus opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten. Vervolgens sloeg Kenny Berkenbosch een harde line drive naar derde honkman Mervin Gario, die de inning afsloot met een unassisted double play. Het was het derde dubbelspel van Kinheim vanavond, waarmee hun 'league-leading' totaal werd opgevoerd naar 45.

In de 2e10 moesten Bryan Engelhardt en Phil Ortez de tie-break lopers zijn. Aanvankelijk werd aangekondigd dat Jasper Keijzer en Niels van Weert hun pinch-runners zouden zijn, maar uiteindelijk kwam alleen Van Weert in het duel als loper voor Ortez op het eerste honk. Een opofferingsstootslag volgde, waarop de lopers opschoven, maar daarop een fout werd gemaakt bereikte ook slagman Jeffrey Arends veilig het honk. Met de honken vol sloeg Dudley Leonora de bal het midveld in voor een walk-off single die Kinheim een 7-6 winst opleverde en het einde betekende van een enerverende en aantrekkelijke wedstrijd en avond in het historische Pim Mulier Stadion in Haarlem.Corendon Kinheim - L&D Amsterdam Pirates 7-6 (10 inn.)
RHE
L&D Amsterdam Pirates000200220 0-6101
Corendon Kinheim100000500 1-780
(no outs when winning run was scored in the tenth inning)
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Dennis Burgersdijk6.214333
Tom de Blok, BS (1)- (*)-2233
Robin Schel0.1-1---
Daan Hendrix, L (2-1)2 (**)-231-
(*) - De Blok gooide op vier slagmensen in de zevende inning
(**) - Hendrix pitched to two batters in the tenth inning
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Tom Stuifbergen73-844
Pim Walsma, BS (2)11-222
Arshwin Asjes, W (4-2)221---
Homeruns: Pirates: Bas Nooij (2)(8e,2-run,op Walsma); Kinheim: Mervin Gario (2)(7e,3-run,op De Blok).
Box Score
Play-by-Play
Stand 2e helft
'Overall' Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Henri van Heijningen, 1B-Rudsel Schoobaar, 3B-Olav Steijger.
Official Scorer-Karin Pieneman.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Yvonne de Vries.
Speeltijd-2:46 uur.

Game Notes:
2-minuten 'on-field delay' in 1e8, vanwege discussie Kinheim's Hoofd Coach Wim Martinus met umpiring crew na homerun.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, halfbewolkt, 19,6° C, noordwestelijke wind 10 kmu,
windkracht 2,2 Bft, luchtvochtigheid 62%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.