Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: NOS)

Oud-international/Commentator Hugo Walker overleden
English

IN MEMORIAM


...Hugo Walker...
(1933 - 2015)

AMSTERDAM - Hugo Walker, die vele jaren een geliefde en gerespecteerde commentator was van NOS Studio Sport, is in de ochtend van vrijdag 27 maart op 81-jarige leeftijd overleden.

Hugo Walker werd geboren op 3 augustus 1933 in Amsterdam. Hij werd een zeer getalenteerde sporter en was op hoog niveau actief in zowel honkbal als voetbal. Walker speelde één officiële wedstrijd in het eerste voetbalteam van Ajax in de Eredivisie.

Als eerste honkman speelde Walker vele seizoenen voor de Amsterdamse honkbalclubs Ajax, VVGA en ABC. Als honkballer speelde hij verscheidene seizoenen in de hoogste afdeling. Hij debuteerde in de topafdeling in de jaren vijftig toen hij uitkwam voor Ajax. Walker speelde voor het laatst in de Hoofdklasse in het seizoen 1967 op 33-jarige leeftijd toen hij speelde voor ABC.

In 1958 werd hij voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands Honkbal Team, wat toen in Schiedam een onderlinge wedstrijd speelde. Vier jaar later, in 1962, veroverde Walker de Europese titel met Oranje op het Europees Kampioenschap voor eigen publiek in hoofdstad Amsterdam.

In 1968 werd hij commentator bij Sport in Beeld, de voorloper van NOS Studio Sport, het meestbekeken en succesvolle sportprogramma op de Nederlandse televisie sinds het in 1959 voor het eerst werd uitgezonden. Walker verzorgde ook commentaar op de radio bij Langs de Lijn.

Bij Studio Sport werd Walker één van de bekendste commentatoren in de jaren zeventig tot en met negentig. Hij deed het commentaar bij voetbal, maar ook honkbal, waaronder de Haarlemse Honkbal Week, World Port Tournament, Europese Kampioenschappen en in 1986 bij het eerste van de drie Wereldkampioenschappen die in Nederland zijn georganiseerd. Als voetbal-commentator versloeg hij regelmatig de topwedstrijden in de Eredivisie, maar was ook actief bij de verslaggeving van Europese Kampioenschappen en Wereldkampioenschappen.

Als commentator was hij altijd goed voorbereid en werkte nauw en plezierig samen met degenen die hem assisteerden en met de crew tijdens de (rechtstreekse) uitzendingen.

In zijn loopbaan als voetbal-commentator werd Walker beroemd om zijn karakteristieke stemgeluid en manier van verslaan (''Komt dat schoooooot!''), wat zelfs leidde tot de oprichting van een eigen fanclub.

Walker verliet Studio Sport in 2000, waarna hij nog kort werkte voor het commerciële RTL. Naast zijn werk als commentator was Walker werkzaam in de reclamewereld en was lange tijd de commerciëel directeur van Adformatie, een reclamevakblad, waarvan hij zelf één van de oprichters was.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Hugo's vrouw Truus, zijn zoons en verdere familie en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(27 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.