Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 mei 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

HCAW wint nipt van DSS na lange onderbreking
English
BUSSUM - Het is al jaren bekend dat op zonnige dagen wedstrijden die worden gespeeld op het complex van HCAW last kunnen hebben van de zon. Wanneer de zon ondergaat kan de helderheid daarvan de slagman, catcher en home plate umpire verblinden. Dat resulteert dan in een onderbreking van zeker een half uur.

Uiteraard kan zo'n onderbreking invloed hebben op het verloop van de wedstrijd, vooral vanwege de huidige curfew-regel. In het verleden, toen die regel niet bestond, werd de wedstrijd gewoon weer hervat en uitgespeeld en eindigde soms rond middernacht. Een aantal jaar geleden werd de curfew-regel geïntroduceerd die stelde dat er na 23:00 uur niet meer aan een nieuwe inning mocht worden begonnen. De regel werd een paar jaar terug gewijzigd in een 22:30 uur curfew. En deze regel in combinatie met een lange 'sun-delay' maakt het vrijwel onmogelijk een complete 9-inning wedstrijd te spelen om maar niet te spreken van een eventuele verlenging. Zelfs zonder een onderbreking kan een trage wedstrijd (waar die ook wordt gespeeld) gestaakt moeten worden voordat negen innings zijn gespeeld vanwege de curfew-regel, zoals vanavond het geval was bij de wedstrijd tussen UVV vs. Mampaey The Hawks, die eindigde in 9-9 na acht innings.

Dus is het misschien wel tijd om de regels aan te passen en te stellen dat niet-complete avondwedstrijden opgeschort worden en uitgespeeld dienen te worden voor aanvang van de eerstvolgende wedstrijd tussen de twee betrokken teams. Of misschien wel het vaststellen van double-headers op zaterdag in plaats van het spelen van avondwedstrijden. Maar dat is aan anderen om daar een beslissing over te nemen.

De wedstrijd van vanavond (donderdag 28 mei) had één van de langste zonne-onderbrekingen ooit, want het duel lag één uur en 15 minuten stil na slechts drie innings te hebben gespeeld. Volgens eerdere berichten zou er in de jaren tachtig of negentig een onderbreking zijn geweest van anderhalf uur.

Vanwege de langs onderbreking keerde de startende werper van DSS niet terug op de heuvel in de vierde inning en scoorde HCAW slechts één punt in deze ingekorte wedstrijd om met 1-0 te winnen.

(28 mei)
In de eerste drie innings lieten beide teams één loper achter. HCAW-starter Sander Helmendach schakelde de eerste vijf slagmensen uit en kreeg toen een 2-out single tegen in de tweede inning van Levine Gabriëls, maar die strandde. In de derde inning kreeg hij een lead-off single tegen van Seb Visser, maar toen draaide HCAW een dubbelspel.

DSS-starter Rik Geestman schakelde de eerste zes slagmensen op rij uit en kreeg toen een lead-off single tegen van Emersson Paula in de derde ining. Die bereikte het tweede honk na een wilde worp, maar bleef toen achter toen drie nullen volgden.

Na slechts 41 minuten te hebben gespeeld werd de wedstrijd onderbroken na drie complete innings vanwege de felle zonsondergang. Het duurde vervolgens één uur en 15 minuten voordat de wedstrijd weer hervat kon worden. Toen dat gebeurde keerde Helmendach terug op de heuvel en was Lex Leijenaar de slagman. Die sloeg vervolgens een foutbal op zijn voet en dat zorgde voor een onderbreking voor nog eens drie minuten.

DSS werd op rij uitgeschakeld, waarna Timo van Lingen de pitching in de 2e4 overnam van starter Rik Geestman. Hij gooide vier wijd, maar die loper strandde op het tweede honk.

In de 1e5 openden Tino van Erk en Levine Gabriëls voor DSS met een honkslag. Een double-steal met één uit mislukte, omdat de voorste loper uitging, waarna een strikeout de inning afsloot.

In de 2e5 scoorde HCAW wat het enige punt in de wedstrijd zou zijn. Gianni Frolijk begon met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag van Emersson Paula en een grounder van Rowan van Hoek en scoorde na een honkslag van Max Clarijs. Zo simpel was het. De hit van Clarijs was slechts de tweede (en laatste) voor HCAW, terwijl DSS er vier sloeg.

DSS ging op rij uit in de zesde en zevende inning. In de achtste opende Levine Gabriëls met vier wijd, maar zijn pinch-runner Mitchel Dautzenberg strandde op het eerste honk. Na de vrije loop nam Steven van Groningen de pitching over en schakelde de volgende drie slagmensen uit. Het was duidelijk dat de achtste de laatste slagbeurt zou zijn, want de wedstrijd werd na afloop van de 1e8 gestopt, omdat HCAW voorstond en dus niet meer aan slag in de tweede helft van de achtste.HCAW - DSS 1-0 (7½ inn.)
RHE
DSS00000000-040
HCAW0000100X-120
(wedstrijd gestopt na 7½ inning vanwege de 22:30 uur curfew-rule)
pitchers DSSinn.SOBBHRER
Rik Geestman35-1--
Timo van Lingen, L (1-2)322111
Kevin Geestman121---
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Sander Helmendach, W (1-5)7 (*)414--
Steven van Groningen, SV (1)11----
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Efrem Silvania, 1B-Stenar van Groningen Schinkel, 3B-John Beltman.
Official Scorer-Rienette Hamers.
Play-by-Play Scorer-Feiko Drost.
Public Address Announcer-Dieks Bannink.
Speeltijd-1:55 uur.

Game Notes:
'Sun-delay' van één uur, 15 minuten na drie complete innings.
3-minuten 'injury-delay' bij start 1e4 nadat slagman Lex Leijenaar (DSS) een foutbal op zijn voet had geslagen.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 15° C, west-noordwestelijke wind 21 kmu, luchtvochtigheid 50%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.