Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 juli 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Orlando Yntema No-Hits UVV en schrijft geschiedenis
English
VLEUTEN - Curaçao Neptunus boekte donderdagavond (30 juli) een 5-0 shutout tegen UVV en werper Orlando Yntema gooide een No-Hitter, waarmee hij honkbal-historie schreef.

Yntema had 125 worpen nodig om de 9-inning No-Hitter te completeren. De rechtshander gooide tot in de zevende inning een Perfect Game, maar toen gooide hij vier wijd met één uit. Yntema stond drie slagmensen tot de honken toe, allen via vier wijd.

Op 23 mei nam Yntema ook deel aan een No-Hitter. Toen gooide hij de eerste vijf innings van een 7-inning wedstrijd, eveneens vs. UVV, die met 10-0 werd gewonnen. Jorian van Acker en Loek van Mil gooiden toen respectievelijk de zesde en zevende inning.

Door deel te nemen aan twee No-Hitters in hetzelfde seizoen schreef Yntema geschiedenis. Hij werd pas de tweede werper in de historie die dit presteerde en de eerste in 61 jaar! In 1954 gooide de legendarische werper Han Urbanus twee complete game No-Hitters als werper van het Amsterdamse OVVO.

Neptunus werd de eerste ploeg met twee No-Hitters in hetzelfde seizoen sinds 1975 toen Jan-Dick Leurs en Bouke Vakkers een No-Hitter gooiden voor Haarlem Nicols. Het gebeurde slechts viermaal dat een ploeg twee No-Hitters had in één seizoen. De anderen waren OVVO (1954) en Sparta (1972).

De laatste keer dat een ploeg tweemaal in één seizoen hitloos bleef was in 2010 toen Almere Magpies aan de verkeerde kant van een No-Hitter stond in de reguliere competitie en tijdens de Play-Downs.

Vanavond was Neptunus' zesde No-Hitter sinds 2002 en de achtste in totaal. In mei zorgde Neptunus voor een all-time record met hun zevende No-Hitter.

Yntema's No-Hitter was de 45e in de reguliere competitie in de Hoofdklasse-historie sinds de eerste bekende No-Hitter werd geregistreerd in 1948.

(30 juli)
Hoewel Orlando Yntema een prima wedstrijd gooide domineerde hij niet echt. Het waren de UVV-slagmensen die hem hielpen door op slechte worpen af te gaan. De Neptuniaanse verdediging speelde een solide wedstrijd en hoefde geen moeilijke 'plays' te maken. De 'moeilijkste' actie kwam in de vierde inning toen tweede honkman Benjamin Dille een prima field-actie maakte op een harde grounder van Tony Enos.


...Orlando Yntema...
...historische No-Hitter...
(© Foto: Henk Seppen)
Na 19 slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld eindigde Yntema's Perfect Game met één uit in de zevende inning. Hij gooide toen vier wijd op pinch-hitter Gilmer Lampe, maar die ging even later uit in een dubbelspel.

Met twee uit in de achtste inning gooide Yntema vier wijd op Brennan Nijhof, maar die strandde na een wilde worp op het tweede honk.

Met één uit in de negende slagbeurt gooide Yntema ook vier wijd op Jamie Verheyleweghen. Maar hierna popte Joris van Ballegooy de bal het rechtsveld in, waarna Yntema de bal in stijl afsloot met drie slag voor Lampe.

Aanvallend kon Neptunus aanvankelijk weinig afstand nemen in de eerste vijf innings en stond slechts met 1-0 voor op Thijs Steenwijk, die goed gooide.

Na twee lopers te hebben achtergelaten in de eerste inning en nog een loper in scoringspositie in de tweede opende Neptunus de score in de derde inning. Dwayne Kemp begon met een tweehonkslag, waarna hij het derde honk bereikte op een daarop volgende fout in het outfield. Benjamin Dille volgde met een honkslag, die Neptunus de leiding bezorgde. Met één uit kreeg Gianison Boekhoudt vier wijd, maar na een gedwongen nul en een vangbal bleven twee lopers achter.

Steenwijk kreeg drie nullen op rij in de vierde en vijfde inning. In de vijfde werd hij gesteund met een fraaie diving catch in fout gebied van rechtsvelder Norbert Jongerius.

Neptunus begon uiteindelijk meer afstand te nemen in de zesde slagbeurt en bezorgde Yntema een aantal extra punten. In de zesde opende Gianison Boekhoudt met een homerun in diep rechtsveld. Met één uit kwam Steenwijk in de problemen. Hij kreeg honkslagen tegen van Christian Diaz en Urving Kemp, waarna hij Shurman Marlin met een worp raakte en de honken vol kwamen te staan. Volgende slagman Shaldimar Daantji werd vervolgens uitgevangen in het rechtsveld. Diaz vertrok vanaf het derde honk om te scoren, maar rechtsvelder Norbert Jongerius maakte een prima aangooi naar catcher Joris van Ballegooy. Hij tikte de slidende Diaz op zijn borst, maar Home Plate Umpire John Beltman gaf hem safe, omdat zijn been onder Van Ballegooy de thuisplaat aanraakte net voordat hij werd getikt. En daarmee stond Neptunus nu op 3-0.

In de zevende inning werden twee runs toegevoegd op nieuwe werper Timo van Ancum. Met één uit sloeg Raily Legito een honkslag met een halve pop-fly, waarbij de bal net buiten bereik kwam van tweede honkman Tony Enos, die achteruit liep, maar geen vangbal kon maken. Hierna dreunde Gianison Boekhoudt zijn tweede homerun in de wedstrijd. Hij voert de Hoofdklasse nu aan met acht homeruns.

In de achtste en negende voegde Neptunus nog vijf honkslagen toe, maar wist geen punten meer toe te voegen. In de achtste, met één uit, sloeg Dwayne Kemp een honkslag, maar ging uit bij een steelpoging na een pick-off. Benjamin Dille volgde met een honkslag, maar bleef achter. In de negende, met één uit, sloeg Rien Vernooij een honkslag, probeerde er een tweehonkslag van te maken en werd op het tweede honk uitgeschakeld. Christian Diaz en Urving Kemp sloegen daarna ook nog een honkslag, maar zij strandden op het tweede en derde honk.UVV - Curaçao Neptunus 0-5
RHE
Curaçao Neptunus001002200-5140
UVV000000000-002
pitcher Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, W (8-2)983---
(Orlando Yntema gooit een No-Hitter)
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Thijs Steenwijk, L (0-3)621733
Timo van Ancum321722
Homeruns: Neptunus: Gianison Boekhoudt 2 (8)(6e,solo,op Steenwijk; 7e,2-run,op Van Ancum).
Box Score
Play-by-Play
Stand 2e helft
'Overall' Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-John Beltman, 1B-Fred van Groningen Schinkel, 2B-Winfried Berkvens,
3B-Mario Blaauw.
Official Scorer-Brigitta Zaal.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Wouter Baars.
Speeltijd-2:28 uur.

Game Notes:
Orlando Yntema (Neptunus) gooit een No-Hitter.
3-minuten 'on-field delay' in de 1e6 met 2 uit vanwege problemen met het materiaal van de UVV-catcher.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, halfbewolkt, 16,3° C, noord-noordwestelijke wind 35 kmu,
windkracht 5,1 Bft, luchtvochtigheid 59%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.