Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar)

Venezolaanse mannen winnen goud op Central American & Caribbean Games
English
VERACRUZ (Mexico) - Venezuela heeft de Gouden Medaille gewonnen in het mannen-softbaltoernooi van de Central American & Caribbean Games. In de finale (22 november) won Venezuela slechts met 1-0 tegen gastheer Mexico.

De 22e editie van de Central American & Caribbean Games in Veracruz (Mexico) opende op 14 november en wordt afgesloten op 30 november. In het twee weken durende evenement nemen atleten van 31 landen (waaronder Aruba) deel aan 40 verschillende sporten, waaronder honkbal en softbal. Het honkbal-toernooi eindigde gisteren en daarin won Cuba het Goud.

Honkbal is één van de slechts vijf sporten die wordt beoefend op alle edities van de Central American & Caribbean Games sinds dit evenement voor het eerst werd georganiseerd in 1926. De andere sporten zijn atletiek, basketbal, schietsport en zwemmen.

Softbal debuteerde op het evenement in 1946 en keerde daarna terug in 1974. Sinds dat jaar staat softbal elke editie op get programma van het evenement.

Het mannen-softbaltoernooi begon op 16 november met deelname van zes teams. Het was de derde keer op rij dat Venezuela het mannen-goud veroverde op dit evenement. Venezuela domineert, want won het goud ook vier jaar geleden toen het multi-sport evenement werd gehouden in Puerto Rico, net als in 2006 in Colombia.

Het vrouwen-toernooi begon op maandag 24 november en wordt op 30 november afgesloten.

In de voorronde bleef Venezuela ongeslagen en won vijfmaal. De ploeg opende met een 4-1 zege vs. Panama, waarna Mexico de volgende dag met 7-1 werd verslagen. Op Dag 3 boekte Venezuela een 2-0 zege tegen de Dominicaanse Republiek en daar werd nipt met 2-1 gewonnen van Guatemala. Venezuela sloot de voorronde af met wederom een kleine uitslag, een 2-1 zege tegen Cuba.

Op de ranglijst werd Venezuela gevolgd door Cuba, Dominicaanse Republiiek, Mexico, Panama en Guatemala. De top-4 plaatste zich voor de Play-Offs.

In de eerste halve finale kwam Venezuela tot een 4-0 shutout tegen Cuba en plaatste zich voor de finale. In de andere halve finale schakelde Mexico de Dominicaanse Republiek uit door met 6-4 te winnen. Mexico ontmoette hierna Cuba in de 'backdoor'-wedstrijd en won met 2-0 om de tweede finalist te worden, terwijl Cuba genoegen moest nemen met het brons.

In de finale scoorde Venezuela het enige punt in de tweede inning. Yeider Chirinos, die twee van Venezuela's zes honkslagen sloeg, scoorde toen op een fout die volgde op een uithaal van Luiger Pinto.

Winnende werper Ramón Jones gooide het hele duel voor Venezuela en domineerde. Hij kwam tot acht strikeouts en stond slechts drie hits toe. Jones gooide vier innings lang een Perfect Game. Jones kreeg hierna de honken vol met twee uit in de vijfde inning, maar kwam hier ongeschonden uit. In de zevende inning sloot Venezuela de wedstrijd af met een dubbelspel. Het was de vijfde overwinning in het toernooi voor Jones, die een No-Hitter gooide tegen de Dominicaanse Republiek.

In oktober vorig jaar won Venezuela ook het goud op het Panamerikaans Mannen Softbal Kampioenschap in Paraná (Argentinië). Venezuela won toen in de finale met 2-0 van het organiserende Argentinië. Jones was ook toen de winnende werper in de eindstrijd.

Alle wedstrijden werden gespeeld op het Carlos Cerdán Sports Complex in Veracruz.

Volgens de internationale regels hadden alle teams 17 spelers op het roster staan, maar Venezuela had veruit de grootste begeleidingsstaf, die uit 13 personen bestond!

Marco Gonzalez van Mexico was de Beste Slagman van het toernooi met een .591 (13-uit-22) slaggemiddelde.