Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 december 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal & Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

IOC akkoord met meer flexibiliteit Olympisch Sport Programma
English
LARVOTTO (Monaco) - De deur staat wagenwijd open voor de terugkeer van honkbal en softbal op het Olympische Programma. Vandaag opende het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de twee dagen durende 127e Sessie in de Grimaldi Forum in Monaco. Tijdens deze vergadering wordt ondermeer over 40 aanbevelingen gesproken.

Eén van de voorstellen was om een meer flexicel Olympisch sport-programma te adopteren en dat werd goedgekeurd door de IOC-leden. Dat betekent de Spelen niet te limiteren tot 28 sporten, maar om organiserende landen de mogelijkheid te geven sporten toe te voegen.

Dit zal van kracht worden in 2020, wanneer de Olympische Spelen zullen worden gehouden in Tokyo (Japan). Het is algemeen bekend dat honkbal en softbal populaire en favoriete sporten in Japan zijn. En dus kan het Organisatie-Comité van Tokyo het IOC verzoeken om honkbal en softbal op het Programma te plaatsen voor de Spelen van 2020.

Honkbal en softbal werden het laatst beoefend tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China). Daar namen toen zowel het Nederlands Honkbal Team als het Nederlands Softbal Team deel.

Na verschillende demonstratie-toernooien was honkbal voor het eerst een officiële medaille-sport in 1992 (Barcelona, Spanje), terwijl softbal haar medaille-debuut maakte in 1996 (Atlanta, USA).

Het Nederlands Honkbal Team nam deel aan het demonstratie-toernooi in 1988 in Seoel (Zuid-Korea), waarna de ploeg deelnam aan alle Olympische Spelen sinds 1996 en dat betekende dus dat Oranje ook van de partij was in 2000 (Sydney, Australië), 2004 (Athene, Griekenland) en 2008 (Peking, China). Het Nederlands Softbal Team vertegenwoordigde Europa op het eerste softbal-toernooi in 1996, waarna men zich weer kwalificeerde voor de Spelen van 2008. Italië nam met het honkbalteam deel in 1992, terwijl de softbalsters deelnamen in 2000 en 2004.

In een persbericht stelt de World Baseball Softball Confederation (WBSC) dat het zich schaart achter de wereldwijde reacties en ondersteuningen die volgden op de succesvolle ontvangst en instemming van belangrijke hervormingen voor de Olympische Agenda 2020 vandaag op de buitengewone IOC-sessie in Monaco, vooral met betrekking tot de overname van het voorstel tot een meer flexibel Olympisch sport-programma. Namens de mondiale honkbal- en softbal-familie feliciteerde en bedankte WBSC-President Riccardo Franccaro IOC-President Thomas Bach, de IOC-leden en werkgroepen voor hun leiding en aansporen van de hervormingen, waarvan sport-deskundigen stellen dat dit een nieuw hoofdstuk opent in de sport wereldwijd.


...WBSC-President Riccardo Fraccari...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
,,De WBSC deelt volledig de visie van het IOC betreffende de Olympische hervormingen onder leiding van President Bach en is er klaar voor om de Olympische Beweging te ondersteunen en bij te staan bij de realisering van de hervormingen, waar honkbal en softbal ook maar bij kan helpen'', aldus Fraccari.

,,Boven alles staat dat de Olympische Spelen het meest inspirerende sport-evenement ter wereld is en de Agenda 2020 zal meer jonge mensen en vrouwen inspireren, die de toekomst voor alle sporten zijn, om zich meer met sport bezig te houden en om deel te nemen aan sport en de waarden van sport in te zien, en om sport meer betekenis te geven voor de volgende generaties, maar het ook een katalysator kan laten zijn voor veranderingen in onze gemeenschap en omgeving'', voegde Fraccari toe.

President Fraccari stelde dat de WBSC wacht op de begeleiding en richtlijnen van het IOC en de organisatoren van Tokyo 2020 om te bepalen hoe de nieuwe hervormingen van toepassing kunnen zijn op honkbal en softbal.

Als potentiële Olympische sporten zullen honkbal en softbal - sporten die gelijkheid van geslacht omarmen en promoten - ook de Olympische waarden en uitzichten ondersteunen van dezs sporten met 65 miljoen spelers en 250 miljoen fans op alle niveau's wereldwijd. Maar het maakt de Olympische Spelen ook meer relevant in meer regio's van de wereld waar honkbal en softbal groeien in populariteit, vooral onder jonge mensen, en waar het een nationale sport is geworden.

President Fraccari zegt dat de WBSC als overkoepelende wereldbond voor honkbal en softbal zich nederig voelt bij de mogelijkheden die worden gevormd door de hervormingen om weer deel uit te kunnen maken van de Olympische Spelen, die toekomstige Olympische steden en organisatie-comité's, waaronder Tokyo 2020, in de gelegenheid stellen extra sport-evenementen toe te kunnen voegen aan het Olympisch sport-programma, waaronder de mogelijke toevoeging van honkbal en softbal, twee van de meest populaire sporten in de wereld, die in de afgelopen jaren wereldwijd een enorme ontwikkeling beleefden.

De nieuwe, meer flexibele benadering op de Olympische sporten, zoals goedgekeurd tijdens de IOC-sessie, zorgden voor een enorme versterking van optimisme en hoop dat de wijzigingen kunnen resulteren in de opname van honkbal en softbal op het sportprogramma van de Olympische Spelen.

Fraccari: ,,Vandaag circuleert er wereldwijd veel opwinding in het honkbal en softbal en is de hoop groot dat onze atleten nu een echte mogelijkheid krijgen - de hoogst haalbare eer in onze sporten - om voor hun land uit te komen met het doel een Olympiche gouden medaille te winnen. De hervormingen zijn een nieuw tijdperk voor de sport en atleten wereldwijd en zorgen voor belangrijke hoop en inspiratie voor sporten en atleten die willen deelnemen aan het meest belangrijke mondiale sport-evenement, de Olympische Spelen''.

,,Terwijl honkbal en softbal diepe historische en huidige bindingen in de sportgemeenschap en op alle sociale niveau's heeft in Japan, beleven de sporten ook wereldwijd een groei in populariteit en uitbreiding, met nieuwe en verbeterde speellocaties in zowel de traditionele als nieuwe markten in Afrika, het Midden-Oosten en Europa'', aldus Fraccari.


...Het Olympisch Softbal Stadion in Peking...

...Het Olympisch Honkbal Stadion in Peking...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)

(8 december)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.