Gevallen sporters herdacht
4 mei 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar


...Erica Terpstra spreekt...
...tijdens de herdenking...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Gevallen sporters in de oorlog herdacht
English
AMSTERDAM - Op donderdag 4 mei, onze Nationale Herdenkingsdag, herdacht Nederland de oorlogsslachtoffers.
Voor de tweede keer was er ook een speciale herdenking voor sporters, die zijn gestorven door oorlogsgeweld. Vorig jaar, op dezelfde datum, werd bij het Olympisch Stadion in Amsterdam voor de eerste keer een officiële bijeenkomst gehouden voor slachtoffers in de Nederlandse sportwereld. Op deze plechtigheid werd toen gesproken door Erica Terpstra, voorzitter van het NOC*NSF, oud-baanrenner Jan Derksen en Emilie Jaensch, voorzitter van Stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid.


...Henk Faanhof en Erica Terpstra...
...plaatsen een krans...
(Foto: Marco Stoovelaar)
De plechtigheid, die ook dit keer plaatsvond voor het Olympisch Stadion, begon om 12.30 uur.
NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra, de Amsterdamse wethouder van sport Carolien Gehrels en Eddy Linthorst, wethouder van Stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid, spraken de aanwezigen toe en herdachten de gevallen sporters.
In haar toespraak vertelde Erica Terpstra dat het thema voor de herdenking van dit jaar 'Vrede is niet vanzelfsprekend' is en onderstreepte het belang van herdenken.
In een vraaggesprek vertelde oud-wielrenner Henk Faanhof, die tijdens de Tweede Wereldoorlog wedstrijden reed, over de vaak moeilijke omstandigheden van deelname aan en het bijwonen van sportevenementen in die verschrikkelijke dagen.

...De vijf kransen bij...
...het beeld van Prometheus...
(Foto: Marco Stoovelaar)
De vier sprekers legden de nadruk op het belang van sport tijdens de oorlogsjaren en dat het noodzakelijk is dit te blijven herdenken.

Het tijdstip waarop de plechtigheid begint is niet willekeurig. Op 3 september 1939 was om half één in de middag een voetbalwedstrijd gaande tussen DFC en SVV op het zogenaamde Zilveren Bal Toernooi in Rotterdam. Daar werd het nieuws bekendgemaakt dat Groot-Brittannië, Frankrijk, Australië, Indië en Nieuw-Zeeland de Duitsers de oorlog hadden verklaard na de inval in Polen twee dagen eerder. De Nederlandse sportwereld hoorde toen voor het eerst van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, alhoewel nog niet duidelijk was dat deze ook Nederland zou bereiken. Het tijdstip wordt nu daarom symbolisch gebruikt om stil te staan bij de verschrikkingen van die jaren, die volgden op die voetbalwedstrijd.
Veel sporters - het exacte aantal is onbekend - zijn gesneuveld tijdens de oorlog en mede daarom is de plechtigheid. Het sportleven in die tijd ging zo veel mogelijk door. Het gaf afleiding aan veel mensen van de dagelijkse zorgen.

Na de speeches werden kransen geplaatst bij het Beeld van Prometheus voor het Olympisch Stadion. Dit beeld werd in 1947 aangelegd ter nagedachtenis aan gevallen sporters.
De kransen werden neergelegd namens het NOC*NSF, de Gemeente Amsterdam, voetbalclub AFC Ajax, het Olympisch Stadion en de Huurders van het Stadion.
De vijf kransen vormen samen de Olympische ringen en symboliseren het verband tussen de sportwereld, het Olympisch Stadion en de herdenking.
(4 mei)

Een reportage van de herdenking was donderdagavond (4 mei) te zien in het NOS Sportjournaal op Nederland 2.


...Oud-honkballers Wim Crouwel, Ed van Opzeeland...
...en Han Urbanus woonden de herdenking bij...
(Foto: Marco Stoovelaar)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 4 mei 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.